10 manieren om een een blogger burn-out te voorkomen

5

Een blogger burn-out klinkt misschien wat zwaar, maar ik denk dat veel bloggers die fenomeen wel herkennen. De druk van wéér een blogpost typen omdat je nu eenmaal bezoekers hebt die zitten te wachten. De druk van weer mooie foto’s schieten,  nieuwe invalshoeken bedenken. Terwijl je eenzaam op de bank of in je werkkamer zit…

Of je nu fulltime blogt, of parttime naast je baan, het ‘typen van stukjes’ wordt vaak onderschat. “Dat doe je toch even tijdens Goede tijden, Slechte tijden kijken?” of “Hoeveel tijd kan zo’n blog nu helemaal kosten?”. Herkenbaar? Dan weet je vast ook dat dat stiekem enorm tegenvalt. Bloggen kost veel tijd en energie. En hoewel je er als het goed is meer energie van krijgt dan dat het kost, is het constant zoeken naar een balans. Zodat die blogger burn-out er niet insluipt.

1. Stap uit je blogzone

Als je blog over één specifiek onderwerp is het heel logisch dat je veel blogs volgt met dezelfde niche. Maar het kan ook ontmoedigend zijn om te zien hoe goed de ander het doet. Je kunt niet zomaar ideeën kopiëren, maar hoe frustrerend is het als jezelf geen creatieve invalshoek kunt bedenken én de ander wel altijd? Stap eens uit je eigen blogzone. Lees totaal andere artikelen. Ook die kunnen inspiratie en bovendien ontspanning bieden. Of doe het eens totaal anders: zet een film op, pak een boek. Maak je hoofd even leeg met iets dat geen bloggen is. Of spreek af met mensen die niets, maar dan ook niets met bloggen hebben. Zodat je ook eens over andere dingen praat.

2. Zeg vooral ‘nee’

Stap niet in de valkuil van overal ‘ja’ tegen zeggen. Zeg bijvoorbeeld nee tegen gratis productreviews (die je vaak meer tijd kosten dan het product zelf ook maar waard is), zeg geen ja tegen alle aanvragen van gastblogs (maar wel een paar, het is goed voor je!), ga niet naar alle blogevents. Maak voor je zelf een lijst met dingen die je wel doet of wil doen en een lijst met alles waar je van jezelf  ‘nee’ op moet zeggen. Houd je hieraan vast & voorkom een blogger burn-out!

3. Log uit

Zeg eens eerlijk: hoe vaak per dag check je jouw e-mail? Hoe vaak open je Facebook om maar niets te hoeven missen? Maar weet je hoeveel ongemerkte tijd dit je kost? Verstandiger is het om een paar keer per dag je mail te openen. Op vaste momenten. En dan direct alle mail weg te werken, zodat het in je hoofd ook opgeruimd is. Doe hetzelfde met social media: plan vaste momenten in & log je daarna volledig uit. De wereld vergaat niet als je even niet op Facebook zit (zegt de grootste Facebook-verslaafde!).

4. Zeg vooral tegen jaloezie en omarm je ‘concurrentie’

Concurrentie, jaloezie & afgunst kom je niet alleen tegen in de echte wereld. Maar ook online. Zie de jaloezie niet langer als jaloezie of afgunst, stiekem komt het voor uit bewondering voor andermans werk. Laat dat je ‘concurrent’ weten en deel gerust hun posts met jouw volgers. Raak bevriend met gelijkgestemden. Zo wordt bloggen een stuk positiever en leuker.

5. Zorg voor een kantoor buiten je woonkamer

Laat privé en werk/bloggen niet teveel in elkaar overlopen. Zorg dat je na het bloggen je woonkamer instapt en het bloggen ook echt los laat. Je kunt er voor kiezen om een speciale werkkamer in te richten, maar ga bijvoorbeeld ook eens dag werken op één van de Seats2meet locaties. Ook nog eens zeer geschikt om te netwerken!

6. Besteed werk uit

Niemand kan alles alleen doen en hoewel niet iedereen de luxe heeft om iemand in te schakelen voor bepaalde taken, is het wel het overwegen waard als je de kans hebt. Ik ben zelf totaal geen held in vormgeven, mijn logo’s laat ik daardoor altijd door een vriendin maken (dank voor het geweldige logo van Blogaholic, Cindy!). Technisch kom ik ver met WordPress, maar als ik er echt niet uitkom, schakel ik daar Irene voor in. De tijd en vooral frustratie die het anders kost gaat namelijk ten koste van mijn blogplezier.

Overigens kan dit ook zonder gigantische kosten. Wat dacht je van een mooie ruil? Een vormgever die zelf niet goed is in teksten zit misschien wel enorm te wachten op jouw geweldige teksten. Die jou veel minder tijd kosten dan zelf met Photoshop iets in elkaar zetten, wat uiteindelijk nog vele malen minder mooi is ook.

Schrijf voor jezelf op welke taken je niet leuk vindt én welke ook nog eens heel veel tijd kosten en probeer daar een alternatief voor te vinden.

7. Leg die telefoon aan de kant

Au, hoor wie het zegt? Diegene die bijna vast geplakt zit aan haar telefoon. Toch probeer ik hem af en toe bewust weg te leggen. Even geen tijd waarin ik op zoek ga naar nieuwe ideeën, kijk of ik nog berichtjes op Facebook & Twitter heb. En ook even niet inloggen in de app van Google Analytics om te zien hoe vaak mijn nieuwste artikel is gelezen. Een goed begin is het afschaffen van de telefoon op de slaapkamer. Voorkom dat je je dag start met mail en social media én er ook nog eens mee naar bed gaat.

8. Zoek een sparringspartner

Of het nu je partner is, een goede vriend(in) of een mede-blogger: zorg dat je iemand hebt om mee te sparren. Voor als je vastloopt bij een titel, niet weet wat je met een commerciële aanvraag moet doen of als je om wat voor reden dan ook gefrustreerd bent. Leg ideeën voor aan je sparringspartner en kijk of ze echt wel zo geweldig zijn als je voor ogen hebt.

9. Zorg voor een blogvrije dag per week

24/7 bezig zijn met bloggen is simpelweg niet gezond. Zorg dat je je blogleven in balans haalt door één dag per week niet met bloggen bezig te zijn. En dan bedoel ik niet alleen het schrijven, maar ook geen mail beantwoorden, niet surfen op Pinterest naar meer informatie en de reacties even de reacties laten. Daar gaat niemand dood van. Echt niet.

10. Zorg voor een blogritme

Plan vaste blogmomenten in, net zoals met sporten. Treintijd is voor mij altijd blogtijd, evenals wanneer mijn partner weekenddienst heeft. Op deze momenten kan ik zonder afleiding het meest productief bloggen. Kijk welke momenten het beste passen in jouw (ongetwijfeld) drukke agenda.

Heb jij ook wel eens last van een blogger burn-out en wat helpt jou om dit zoveel mogelijk te voorkomen? Deel je ervaringen hieronder.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties5 reacties

  1. Goede tips geef je weer! Een logo moet ik ook door iemand laten maken, want daar ben ik echt niet goed in. En qua mijn blog moet ik eens kijken hoe ik dat ga doen als ik straks naar een eigen domein wil. En ik weet zeker dat ik dan hier nog wel de nodige tips vandaan kan halen!!!

  2. Geen blog-burnout, wel een burnout in het dagelijks leven. En juist het bloggen lijkt me er bij te helpen om het een plekje te geven. Het zorgt ervoor dat het ‘opgeruimd’ blijft in mijn hoofd, het zorgt voor uitdaging, het zorgt voor plezier en voor sociale contacten. Als mijn volgersaantallen dan blijken te groeien dan voelt het goed. 🙂

  3. Dit is zo herkenbaar! Toen ik laatst een weekend weg ging met mijn man omdat we 10 jr een relatie hadden, presteerde ik het nog om bezig te zijn met m’n website. Laptop was niet mee maar telefoon wel. omdat er technische problemen waren snapte mijn man mijn stress wel maar vanaf dat moment heeft hij aangegeven minimaal 1 dagdeel per 2 weken met mij samen te willen zijn, zonder laptop of blog op foon. Het liefste iedere week een dagdeel. Dat laatste probeer ik nu en dat gaat goed. Naar je partner luisteren is dus ook een goede tip om niet overspannen te raken

Laat een reactie achter