Engagement verhogen met je lezers: zo doe je dat!

11

Hoe mooi jouw (nieuwe) blog ook is, hoeveel tijd je ook hebt gestopt in goede artikelen, lezers zullen niet vanzelf komen aanwaaien. Je zult voor engagement moeten zorgen, je zult ze moeten betrekken bij jou en je blog. Hoe je dit doet? Check deze tips om de engagement met je lezers & volgers te verhogen. En zorg dat ze keer op keer terugkomen.

Waarschuwing: engagement verhogen met je lezers kost tijd!

Blogaholic.nl staat bekend om het geven van praktische tips die je meteen kunt uitvoeren en die vaak ook nog eens direct effect hebben. Engagement opbouwen vraagt echter tijd. Geen uren of dagen, maar weken en maanden en soms zelfs jaren. Maar het bouwen aan een betrokken groep lezers en volgers – die met alle liefde jouw artikelen delen en zorgen voor nog meer betrokken lezers – is zonder meer de tijd waard!

Wees een constante factor

Lezers (maar ook je volgers op social media) moeten op je kunnen vertrouwen. Post regelmatig én niet de ene keer drie keer per dag en dan weken niets. Je verlies het contact met je lezers. Heb je niet de tijd om elke dag te bloggen dan is dat niet direct een probleem, maar zorg wel dat men weet wanneer het dan wel komt. Lezers van Lisanne Leeft werden bijvoorbeeld eerder dit jaar elke zondag getrakteerd op een handig artikel met blogtips. Ze konden er op vertrouwen dat deze online stond en kwamen ook speciaal daarvoor naar Lisanne’s website op hun vrije dag.

Breng waar mogelijk een structuur aan in je wekelijkse series. Heb je een modeblog en deel je (onregelmatig) modeflaters? Waarom geen #modeflatermaandag? Heb je een lifestyle blog en wil je een wekelijks kijkje in je leven geven? Sluit hier de week mee af (zondagavond) of start de nieuwe week ermee (maandagmorgen). Door in deze structuur te denken zul je zelf ook merken dat je constanter schrijft. Je hebt reminders om over bepaalde onderwerpen te schrijven en ook daadwerkelijk op zoek te gaan naar inspiratie.

Zorg dat je lezers zich gewaardeerd voelen

Het is natuurlijk geweldig om te zien hoeveel mensen jouw artikel hebben gelezen en natuurlijk stop je er veel tijd in dat nog meer mensen dit artikel zullen vinden. Maar laat de cijfers een los en focus je op de mensen die dit artikel al hebben gevonden. Zorg dat zij zich gewaardeerd voelen!

Hoe? Reageer op hun reacties onderaan de artikelen én op social media. En dan natuurlijk niet alleen met: ‘Dank je wel voor je reactie’. Help ze bij vragen, stel waar nodig zelf aanvullende vragen om een conversatie te starten. Als ze zich gewaardeerd voelen, zullen ze automatisch betrokken raken bij jou en je weblog. Oh, en vergeet ook niet je bezoekersmail (uitgebreid) te beantwoorden. Volgers waarderen het als je tijd voor ze neemt!

Maak gebruik van interne links

Bedenk bij elke blogpost die je schrijft of je nog naar andere artikelen kunt verwijzen die je eerder hebt geschreven. Zet mensen aan om meer van jouw artikelen te lezen, die dan ook nog eens het liefst aanzetten tot inspiratie of die één van hun problemen oplost. Nooit gedaan? Doe het dan nu nog met terugwerkende kracht. Het tonen van ‘Relevante artikelen’ onderaan je artikel is ook een goede manier om mensen aan te zetten langer op je blog te blijven hangen overigens.

Laat reacties achter op andere blogs & deel op social media

Bloggen vraagt veel van je tijd en het kan maar zo gebeuren dat je zelf steeds minder andere websites gaat bezoeken, laat staan reageren op andere blogs. En dat terwijl dit juist zo goed werkt om een netwerk van betrokken lezers op te bouwen. Zorg dat je een vast moment per week (liever nog dagelijks, of anders meerdere malen per week) prikt om dit wél te doen.

Kies hierbij een handvol bloggers, het liefst in hetzelfde segment. Reageer niet alleen op hun blogs, maar deel hun werk ook op social media. Ga met ze in gesprek op social media en geef deze bloggers jouw waardering. Op deze manier leren ze je naam en gezicht kennen en zullen ze sneller ook jouw kant op komen.

Schrijf gastblogs

Laat regelmatig je gezicht zien onder een nieuw publiek, bijvoorbeeld door het schrijven van gastblogs voor collega-bloggers. Maak een lijst van de blogs die voor jou interessant zouden kunnen zijn, leer de stijl van de blogs kennen en doe een voorstel aan de eigenaar van de blog. Zorg er voor dat jouw gastblog van hoge kwaliteit is, unieke content bevat (dus andere content dan wat je reeds zelf hebt gepubliceerd) en ze zullen niet snel ‘nee’ zeggen. Ook zij kennen de waarde van het toelaten van gastbloggers als het goed is!

Als jouw gastblog goed valt bij het publiek van de andere blogs, dan zullen ze zonder twijfel naar jouw website doorklikken (zorg voor een extra alinea die gaat over wie je bent, wat je doet en waar men je kan vinden) en je gaan volgen. Extra toegevoegde waarde van het schrijven van gastblogs op relevante blogs: Google zal je liever gaan vinden als je back-links genereert van relevante blogs met een hoge autoriteit. Jouw autoriteit stijgt hierin mee.

Nodig uit tot reacties

Wil je meer interactie, betrokkenheid & reacties krijgen? Stel onder aan je blogpost een vraag aan je bezoeker. Vraag ze om advies & hun mening. Mensen zijn er nu eenmaal dol op om hun eigen kennis en ervaringen te delen. Moedig ze hierin aan.

Deel je kennis

Als je blogt over een speciale expertise en je bent van mening dat je hier veel kennis van hebt, schroom je dan niet om dit te delen. Niet alleen op je blog, maar ook op online fora en in Facebook-groepen. Help je mensen op weg met één van hun problemen (ook door bijvoorbeeld links naar handige blogartikelen te delen) dan zien ze je al snel als expert in jouw niche. Ze zullen je gaan volgen omdat ze denken dat jij ze misschien wel vaker op weg kunt helpen.

Het vraagt wat tijd, het verhogen van engagement bij je lezers en volgers, maar dan heb je ook wat. Doe er je voordeel mee!

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties11 reacties

  1. Laten we hier maar eens mee aan de slag gaan. Mijn blog loopt niet zo lekker nog, maar ik promoot hem, om het zo meer eens te zeggen, ook niet echt veel.
    Daarnaast is mijn blog wel heel persoonlijk, dus daar moeten mensen van houden. Daardoor vind ik het soms niet gepast om berichten op social media te delen.

  2. Goeie tips weer Laura, bedankt! Ik wil graag relevante artikelen tonen onder mijn berichten. Nu is mijn blog nog niet zo volgeschreven maar over een tijdje denk ik dat dat veel waarde kan toevoegen. In sommige Worpress Themes zit dit ingebouwd, maar is er ook een plugin voor die je kunt aanraden?

  3. Ik vind het altijd gek. Als ik dit soort artikelen lees dan denk ik vaak ‘maar zoiets doe ik toch’, alleen lijkt het voorlopig nog niet op te leveren wat ik ervan verwacht. Nu, ik ben blij met de lezers die mijn blog bezoeken en ik hoop dat ze lekker blijven hangen. Ik ga ze nog eens wat extra in de watten leggen 😀

  4. Dit is echt een nuttig artikel. Heel blij mee. Ik ben nog niet zo lang bezig, dus op dit moment focus ik me nog niet teveel op de cijfers. Ik merk wel dat ik een bepaalde structuur moet aanbrengen. Maar dat vind ik wel lastig, omdat mijn onderwerpen vrij uiteenlopend zijn. Recepten, food hotspots, reisjes, films, tv-series. Echt over alles wat ik leuk vind. En dat schrijf ik dan zodra het op mijn pad komt. Tot nu toe heb ik wel elke dag een blog kunnen schrijven en genoeg ideetjes. Maar als ik jou artikel zo lees, is dit niet de goede manier om bezoekers te houden?

  5. Handig artikel. Veel dingen die ik wel al, al vind ik het lastig om met posts op vaste dagen te werken. Ik blog wanneer ik zin en tijd heb, maar wat meer vooruit werken zou ook geen gek idee zijn.

  6. Ik ben net begonnen mijn blog weer wat meer leven in te blazen, dus met deze tips kan ik prima aan de slag!
    Het delen op sociale media vind ik nog wel lastig. Ik merk dat ik veel meer bezoekers op mijn blog heb als ik iets via facebook deel, maar ben ook weer bang dat mensen het vervelend gaan vinden als ik teveel ga delen.
    Maar wat meer constant posten is zeker iets wat ik wil gaan doen. Ik ben eigenlijk ook benieuwd hoe mensen met een persoonlijk blog zoiets aanpakken. Want het bloggen met bepaalde onderwerpen/series lijkt me heel leuk, maar heb er nog niet echt een beeld van hoe ik dat bij mijn blog aan kan pakken.

Laat een reactie achter