Google Analytics handleiding: een uitgebreide Q&A (deel 1)

11

Regelmatig krijg ik vragen over Google Analytics, maar als ik het hele programma zou moeten bespreken wordt het een dikke encyclopedie. Daarom vroeg ik jullie op social media naar jullie Google Analytics-vragen. En daar kreeg ik veel reacties op binnen. Tijd voor een Google Analytics handleiding in delen. Welkom bij deel 1!

Tip! Voor je aan dit deel begint, lees ook even alle andere artikelen die ik al heb geschreven over Google Analytics. Misschien staan daar nog antwoorden in die je deze Google Analytics handleiding niet vindt.

Op welke zoekwoorden word ik gevonden?

De vraag die het meest werd gesteld. Want sinds Google meer is gaan afschermen en (not provided) zet bij de het organische verkeer, weet je minder over bezoekers. Hoe kun je nu die zoekwoorden achterhalen? Het antwoord is simpel: Google Webmaster Tools, waar ik eerder een artikel over schreef. Je kunt deze cijfers van de webmaster tool overigens ook eenvoudig in Google Analytics importeren. De handleiding volgt hier binnenkort!

Hoe zie ik wat mijn meest bezochte pagina’s zijn?

Heel eenvoudig! Ga naar Google Analytics – Gedrag (Behaviour voor de Engelstaligen) – Site inhoud – Alle pagina’s. Hier worden de meest bezochte pagina’s aangegeven. Houd er rekening mee dat jezelf de periode dient aan te geven. Dit kan rechts bovenin. Standaard pakt Google Analytics de afgelopen 30 dagen.

Waarom verschillen de diverse statistiekenprogramma’s van cijfers?

Mocht je ooit twee of meerdere statistiekenprogramma’s naast elkaar hebben gedraaid, dan zul je hebben ontdekt dat de cijfers nogal uiteen kunnen lopen. Veel bezoekers vragen zich af hoe dat komt. Ik maak het antwoord iets eenvoudiger dan het is, maar het ligt gewoon aan de manier van meten. Zo werken veel hostingproviders met hits, wat echt iets heel anders is dan pageviews. En waar de een meet op basis van cookies doet de andere dat op basis van IP-adres. Dit zijn slechts twee simpele voorbeelden die aangeven waar de verschillen vandaan komen.

Maar welk programma moet je dan gebruiken? Veel bloggers hebben moeite met de overstap naar Google Analytics, simpelweg omdat dit nog wel eens ‘negatiever’ kan overkomen. Maar is realistischer niet belangrijker? Buiten nog het feit dat Google Analytics in de online wereld als benchmark gelden. Mediabureaus vragen soms zelfs expliciet naar Google Analytics-cijfers. Wil jij hogerop komen met je blog, en professioneel genomen worden? Dan is Google Analytics in mijn ogen een must.

Wanneer (dagen & uren) wordt mijn website het meest bezocht?

Hoe zie of maak ik een overzicht waarin ik kan zien op welke dag en welke tijd mijn blog het meest bezocht wordt? – Annemieke

Ai, dan kan het gebeuren dat er een vraag wordt gesteld die je gewoon niet kan beantwoorden en waarvan je ook denkt: “Dat kan helemaal niet, toch?”. Wel dus. Na een korte zoektocht kwam ik uit op de website van Dan Barker. Hij maakte speciale aangepaste rapporten waarmee jij met één druk op de knop kunt zien wat jouw meest populaire dagen (good to know: 0 is zondag, 1 is maandag etc) en uren kunt zien.

Jouw populaire momenten bekijken? Download de aangepaste rapportage van Dan en je kunt jouw cijfers vanaf nu altijd onder het kopje ‘Aangepaste rapportages’.

Heb jij een vraag die je graag terugziet in deel 2 van deze Google Analytics handleiding? Laat hem mij hieronder (of via social media) weten.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties11 reacties

  1. Ik zie in mijn google analystics bij de landen van bezoekers veel rusland en america staan terwijl mijn blog nederlands is.
    Ook staat Nederland er helemaal niet tussen terwijl ik toxh 100% zeker Nederlandse bezoekers heb (gezien de reacties in het Nederlands zijn op de artikelen).
    Hoe kan dit?

    • Laura

      De Rusland linkjes zijn zogenaamde spam-bezoekers. Ze kunnen je website an sich geen kwaad doen, maar er bestaan mogelijkheden om deze te filteren. Ik wil hier nog een keer een artikel over schrijven, maar er zijn zoveel mogelijke oplossing en ik ben er nog niet uit wat ik de beste vind. Kost dus even wat meer onderzoektijd, wat ik op dit moment helaas niet heb. De reden dat jij geen Nederlandse bezoekers hebt, vind ik erg raar. Daar heb ik zo 1, 2, 3 geen antwoord op.

      • Hier ben ik ook wel benieuwd naar. Ik heb ontzettend veel last van referral spam.
        Inmiddels al een lijst met verwijzingsuitsluitingen toegevoegd maar dit heeft als gevolg gehad dat ik nu helemaal geen data meer binnenkrijg :(.

  2. Dat laatste is wel ontzettend interessant! Ik had het al verwacht, maar mijn blog wordt het best bezocht tussen 7 en 9 in de avond. Leuk om het eens bevestigd te zien.
    Bedankt voor deze blogpost.

  3. Hey Laura. Ik dacht laatst ergens op Blogaholic te lezen, dat je ook kunt zien wanneer iemand jouw website benoemt op zijn/haar site. Klopt dat? Ik kan het namelijk niet meer terug vinden. Groetjes, Simone

  4. Wat handig dat te zien is op welke momenten mijn blog het best bekeken wordt. Ga het downloaden als ik achter mijn laptop zit! Ben net overgestapt van blogger naar wordpress mede omdat jouw site zo fantastisch veel goede uitleg heeft over wordpress!

  5. Fijn artikel weer, bedankt! Wat moet een beginnend blogger zonder blogaholic ;-). Ik ben inderdaad benieuwd naar hoe je webmaster tools kunt importeren in analytics?

Laat een reactie achter