Lees meer-knop: waarom het verstandig is deze WordPress-optie te gebruiken

27

Wat doe jij als je een homepage aantreft waar volledige teksten op de artikelen staan? Grote kans dat je weg klikt. Heb jij ook hele artikelen op je homepage staan, maar wil je je bezoekers allerminst kwijt? Bekijk de Lees meer-knop die standaard in WordPress is geïntegreerd.

Laatst vroeg Leonie mij hoe ze een Read more of Lees meer-knop kon krijgen op haar homepage, zodat daar niet alle artikelen zichtbaar waren. Ik dacht dat deze knop algemeen bekend was. Niet dus. Tijd om uit te leggen hoe je dit doet, maar bovenal waarom. Want er zijn meer redenen dan de usability zoals hierboven benoemd.

Voorkom duplicate content

Hoewel Google lang niet meer zo streng is met duplicate content als vroeger, wil je het de zoekmachine niet moeilijker maken dan het is. Als jij je artikel plaatst, en deze wordt meteen volledig doorgeplaatst op de homepage dan heb je twee pagina’s op je website waar volledig dezelfde tekst op staat. Welke moet Google dan kiezen? Help de zoekmachine hierbij op weg en zorg dat de tekst alleen volledig op de artikel-pagina staat.

Hoe je Google helpt? Door een Lees meer-knop toe te voegen, zal alleen de tekst boven deze knop worden getoond op de homepage. Vanaf de homepage kan men dan op de ‘Lees meer’-knop klikken om naar het hele artikel te gaan.

Uitzonderingen hierop zijn de WordPress-thema’s die werken met de samenvatting/excerpt. Er zijn steeds meer thema’s, en met name die van online magazines, die op deze laatste manier werken. De thema’s voor persoonlijke blogs werken vaak nog wel met een ‘Lees meer’-knop.

Trek mensen naar het artikel

Zal jouw bezoeker nog verder klikken naar een artikel als het al helemaal op de homepage staat? Nee, alleen als men wil reageren zal dit gebeuren. Daarmee laat je een grote kans liggen. Je wilt immers zien welke artikelen echt worden gelezen door bezoekers. Want daarmee kun je inspelen op de behoeften van de bezoeker.

Waar vind je de Lees meer-knop?

lees-meer-knopDe Lees meer-knop voeg je eenvoudig toe tijdens het schrijven van een artikel, waarna deze automatisch in je blogpost verschijnt.

In de printscreen hiernaast zie je (rood omcirkeld bovenaan) waar je de Lees meer-knop vindt en wat je vervolgens (rood omcirkeld onderaan) in je artikel ziet.

Lees meer-knop vertalen

Heb jij een buitenlands thema aangekocht dan heb je grote kans dat er ‘Read more’ of een soortgelijke tekst staat. Maar als jouw blog 100% Nederlands is wil je dit misschien helemaal niet. Met de plugin Codestyle Localization kun je eenvoudig deze tekst (en alle andere teksten) vertalen naar de tekst die jij wilt. Handig hè?

Mocht je dit artikel lezen, maar gebruik maken van Blogger, check dan even dit artikel uit 2009. Ook voor Blogger-gebruikers is dit mogelijk.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties27 reacties

  1. Jij schrijft echt over dingen die heel handig zijn. Zo gebruik ik al wel de lees meer knop, maar hij is nog in het Engels. Ik had lang gedacht dat ik opzoek moest naar een andere plugin die wel in het Nederlands was, maar ik heb me daar nooit toe kunnen zetten. Met jou tip kan ik het misschien wel voor elkaar krijgen om het in het Nederlands te krijgen. Moet me daar even in verdiepen.

    • Fijn om te horen dat je wat aan mijn tips hebt, Annika. Er volgt binnenkort nog een uitgebreid artikel over de plugin om te vertalen. Maar die moet ik nog ‘even’ schrijven, net als 100 andere ideeën.

    • Als je altijd via de homepage binnenkomt kan dat inderdaad een extra klik opleveren. Maar het gros van de bezoekers komt – even doorsnee genomen – niet meer binnen via de homepage (check dit artikel) binnen, maar via social media, Google of Bloglovin’ op een deeplink. En dan hoef je dus niet een extra keer te klikken. Dit zal in de toekomst alleen maar meer worden.

      (nog even los van de usability-voordelen en de SEO-voordelen dan dus)

      • Ah ik begrijp nu pas dat het om de voorpagina gaat. Ik zie het ook weleens als ik op een bloglink (bijvoorbeeld op bloglovin) klik en dan is het vervelend, maar voor de voorpagina is het juist handig. Ik ga het eens uitproberen 🙂

        • Dat is weer een andere optie. Je kunt bij ‘Instellingen – lezen’ aangeven dat je in de RSS-feed (wat dus ingeladen wordt in Bloglovin’) alleen de samenvatting wilt of de hele tekst. De reden dat veel mensen de samenvatting gebruiken in dit geval is eigenlijk heel logisch: als je al de hele tekst toont in Bloglovin’ is er buiten reageren (en gros reageert niet) geen reden meer om je website te bezoeken. Dus ontvang je minder bezoekers. Als je hem op samenvatting zet én een pakkende samenvatting schrijft, kun je op meer bezoekers rekenen.

  2. Mijn lees meer knop werkt niet meer 🙁 toevallig sinds vandaag. Blogje wat vandaag online kwam had ik het ook in geplaatst maar als ik dan op lees meer klikte op m’n blog liet hij het zelfde artikel zien en alles wat onder de lees meer knop hoorde te staan was foetsie 🙁 heb ‘m nu maar weer weg gehaald.

  3. Ook ik vind het net vervelend als je elke keer dubbel moet klikken. Ik lees ook heel veel blogs via Feedly en dan komt maar een klein stukje in de reader, als ze met een ‘lees meer’ werken. Het resultaat is dat ik de meeste blogs die zo werken uit Feedly gooi en dus niet meer volg/lees.

  4. SUPER! Hartstikke bedankt, ik zoek hier echt al maanden naar! Ik wist al dat ik het wilde, maar wist niet hoe. Heb meerdere mensen gemaild, maar niemand wist ‘t. De volgende keer mail ik jou ook gewoon! Hartstikke bedankt, ik heb hier heel veel aan!

  5. En weer een nuttige tip van jou! Mijn blog wordt er steeds beter op! Dank!!! Ik was van plan om een wordpress cursus te gaan doen, maar jij behandelt al mijn vragen!

  6. Als je het over de duivel hebt, (dan trap je op zijn staart) ik was hier nou net naar op zoek, superhandig. Niet alleen deze tip, maar bijna alles wat ik hier lees bewaar ik in pocket.

  7. Ik vind het juist prettiger als ik direct op de homepage het hele artikel kan lezen. Het aantal keer dat een artikel apart wordt gelezen wordt door Google Analytics prima opgepakt, aangezien de meeste bezoekers via links in social media of google direct op de artikelpagina terecht komen. Dus ik begrijp waarom sommige bloggers dit aanpassen, maar persoonlijk vind ik het minder prettig.

  8. Dank hiervoor, nooit geweten waar die knop voor was… Ik heb net de Codestyling Localization plugin geïnstalleerd, maar ik snap nog niet hoe nu verder (om dus van Continue Reading -> Lees verder te maken). Kun je me een duwtje in de goede richting geven? 🙂

Laat een reactie achter