Vergeet je niet óók je oude blogposts aandacht te geven?

16

Constant nieuwe content plaatsen op je blog betekent hard werken. Elke blogger kan dat beamen. Maar hoe zit het met je oude blogposts? Liggen die stiekem niet een beetje in het archief stof te vangen? Zonde! Je kunt met deze oude blogposts nog zoveel extra verkeer genereren. Recyclen dus!

Waarom zou je je oude blogposts aandacht geven?

Deze vraag kun je heel simpel beantwoorden met een tegenvraag: waarom niet? Je hebt je blogposts toch geschreven omdat je wilt dat deze worden gelezen door zoveel mogelijk mensen. Om mensen op weg te helpen, om je verhaal te delen. Als je het alleen voor jezelf had willen houden, had je wel een dagboek bijgehouden, niet?

Het gebeurt me zo vaak dat ik door mijn eigen archief blader en denk: “Dat was toch een verdomd goed artikel, zonde dat deze bijna niet meer wordt gelezen”. Er is dan eigenlijk maar één oplossing: zelf zorgen dat dat artikel nog wel wordt gelezen. Hoe? Check onderstaande tips en jouw oude blogposts zullen nooit meer onder het stof verdwijnen.

In principe kun je deze tips op elke soort blog toevoegen, vraag je wel bij elke stap is of het relevant is voor jouw blog én doelgroep. Speel je met je blogposts in op actualiteiten dan zal dit al minder van toepassing zijn. Ook lifestyle blogs zijn er bijvoorbeeld minder geschikt voor dan foodblogs om een voorbeeld te noemen.

Hoe geef je je oude blogposts de juiste aandacht?

  • Intern linken. Heb je eerder een artikel geschreven over eenzelfde onderwerp, een artikel dat toegevoegde waarde heeft voor de lezers? Link naar dit artikel. Zo houd je je bezoekers niet alleen betrokken, je zorgt er ook voor dat je oude blogposts de aandacht krijgen die ze verdienen.
  • Plaats gerelateerde artikelen onder je blogposts. Aan de hand van tags of categorieën (wat jouw voorkeur geniet) kun je onderaan jouw blogberichten gerelateerde artikelen plaatsen. In sommige gevallen zit dit al in het door jou aangekochte WordPress-thema, maar er zijn ook andere plugins en tools voor. Related posts by Zemanta is bijvoorbeeld een goede optie als jouw thema dit niet biedt.
  • Promoot je oude blogposts via Twitter. Twitter is bij uitstek het medium waar herhalen geen kwaad kan. Er verschijnt zoveel in ieders tijdlijn dat een berichtje zo is gemist. Plaats je oude artikelen daarom regelmatig nog een keer. Handmatig kost dit wel werk, dus waarom niet een handje helpen met een automatische plugin als Revive old post plugin. Deze Twitter-plugin (zie het uitgebreide artikel) bespaart je enorm veel tijd en levert je ook nog eens extra verkeer op.
  • Toon je populaire berichten. Goede content wordt veel gelezen, deze wil je geen stof laten vangen in je archief. Plaats daarom altijd een lijst van je meest populaire berichten in je sidebar.
  • Maak een pagina met je meest belangrijke berichten. Waarom zou je bezoekers zelf moeten laten zoeken naar de in jouw ogen meest belangrijke berichten? Help mensen op weg deze te vinden door een handige guide te maken met al jouw favoriete berichten, eventueel geselecteerd op onderwerp. Blogaholic.nl is nu nog niet zo groot, er staan nog geen 50 blogartikelen live, maar op den duur zullen hier ook wat handige gidsen verschijnen.
  • Word actief op fora in jouw niche. Heb jij een specifieke niche zorg dan dat je in gesprek komt met mensen binnen deze niche, bijvoorbeeld op fora. Aan de hand van eerder geschreven berichten kun je mensen op weg helpen bij hun ‘problemen’. Let er wel op dat je niet alleen maar linkjes ‘dumpt’, ga ook de conversatie aan.
  • Maak een verzamelpost. Heb je diverse oude blogposts over één en hetzelfde onderwerp? Maak een verzamelpost aan met een korte introductie en links naar de blogposts die je hierover hebt geschreven. Plaats hierbij eventueel een relevante update.
  • Optimaliseer voor zoekmachines. Loop door je archief en kijk of bepaalde blogposts nog wat aandacht verdienen als het aankomt op zoekmachineoptimalisatie. Doe zoekwoordonderzoek en kijk of je misschien beter voor een andere titel kunt gaan. Pas hierop je tekst en de metatitel en -description aan. Zo krijg je ook via zoekmachines verkeer naar je oude blogposts.

Hoe je Pinterest kunt gebruiken om oude blogposts aandacht te geven

Oude blogposts aandacht geven via PinterestAls je veel Amerikaanse blogs bezoekt, dan herken je de speciaal voor Pinterest bedoelde afbeeldingen direct. Geen simpele plaatjes, maar plaatjes met tekst erin. In Nederland zie je het ook steeds vaker, ik ben nog niet om. De titel staat immers toch al boven het artikel, het is zo dubbelop.

Toch is er een middenweg, die ik zelf gebruik voor Like & Love (it!). Ik upload een apart plaatje op Pinterest en zet daar zelf de juiste link achter. Dit plaatje gaat dan rond op Pinterest en wordt daar ge-repinned, zonder dat het invloed heeft op het beeld dat je gebruikt op je blog zelf.

Ga door je oude berichten en bekijk welke blogposts Pinterest-waardig zijn. Weet dat recepten en DIY’s altijd goed werken. Ook fashion-items worden steeds populairder. Maak een speciale afbeeldingen, staande afbeeldingen worden vele malen meer ge-repinned, dus houd daar rekening mee. Even uploaden & kom maar op met dat extra Pinterest-verkeer op oude blogposts.

Ik ben benieuwd: in hoeverre geef jij je oude blogposts al aandacht? En als je dat nog niet deed, ga je dat dan wel doen na het lezen van dit artikel?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties16 reacties

  1. Ja, ik ben daar ook mee bezig. Ik heb nu iets meer dan 100 artikelen online staan, maar er zijn er echt wel bij waar ik heel erg trots op ben, dus die probeer ik zo nu en dan wel naar boven te halen. Inderdaad zonde om ze te laten verstoffen. 😉

    Wat ik ook wel eens doe is een overzicht maken. Zo heb ik zo’n 25 artikelen meegenomen vanaf mijn oude site en op mijn nieuwe geplaatst. Nadat ik alle artikelen had over gezet heb ik 1 overzicht gemaakt met linkjes naar al die blogs. Voornamelijk omdat ze gingen over de hele aanloop naar mijn zoons operatie en de ziekenhuisopname. Het was zo dus echt een compleet verhaal. 😉

  2. Ik probeer inderdaad via interne links onze oude posts in de aandacht te houden maar ik heb zeker wat aan al je andere tips dus…wederom bedankt 🙂 Ik baal wel want ik heb twee maanden terug onze blog van wp.com naar wp.org laten verhuizen en sindsdien is het een en ander compleet van slag om het zo maar te zeggen, heel veel fotobestanden zijn niet mee verhuisd dus ik probeer handmatig alle artikelen te checken en dan weer nieuwe foto’s erin te zetten wanneer de foto’s ‘verdwenen’ zijn – het is een hels karwei maar het staat zo suf als iemand op een oud artikel komt en de foto’s doen het niet 🙁

  3. Goed inderdaad om oude artikelen niet te vergeten. Ik probeer zoveel mogelijk artikelen te schrijven zonder houdbaarheidsdatum, dat betekent dat ik kan blijven delen. In mijn agenda plan ik taken om artikelen weer te actualiseren en opnieuw te delen.

    Het is soms bijzonder om te zien dat een artikel dat meer dan een jaar oud is ineens opgepakt wordt op Twitter. Deze over het versturen van onpersoonlijke LinkedIn uitnodigingen bijvoorbeeld: http://wp.me/p3dXCP-7Z

  4. Intern linken deed ik al wel wanneer ik het idee heb dat het kan. Ook heb ik gerelateerde berichten onder mijn posts staan. Maar verder kan ik er nog wel wat aandacht aan besteden. Dank je wel dus weer 😀

  5. Dit is iets waar ik inmiddels een jaar mee bezig mee, maar nog niet echt van de grond wil komen ( SEO, herschrijven, artikelen die weinig meerwaarde hebben verwijderen enz). Ik moet het maar echt gaan inplannen en mijn mede-bloggers overtuigen van het nut er van. Ik kan verder nog Buffer My Post aanraden voor WordPress blog er van uitgaande dat iemand een buffer account heeft.

  6. Goed artikel! Zo belangrijk, het recyclen van je ‘oude’ content. Ik heb een jaaroverzicht van 2014 gemaakt om mijn oude posts ook weer onder de aandacht te brengen. Niet alleen goed om intern te linken, maar ook leuk voor mezelf om terug te kijken op afgelopen jaar. Want door het schrijven van zo’n artikel merk je pas hoeveel er in zo’n jaar is gebeurd.

  7. Ja, het intern linken, daar kan ik nog wel een en ander in verbeteren. Toevallig heb ik net een aantal tweets gepland in Hootsuite en een stukje over oudere posts in januari. Soms hopeloos achterhaald (leuk om te zien hoe snel de wereld veranderd) en soms nog erg actueel.

  8. In mijn sidebar heb ik een lijst met posts die de lezers geliked hebben en eentje waar ik zelf links naar oude posts heb geplaatst. Wat ik leuk vond geschreven, staat in die lijst. Ik probeer om mijn lijst en die van lezers ook van elkaar te laten verschillen.

    Verder vind ik dat intern linken en twitteren ook wel leuk. Maar ik mis vaak zelf soms wat ik geschreven heb. Dus mijn goede posts vergeet ik zelf, zeg maar. Dus ik zou mijn hele blog keer op keer moeten lezen…

  9. Intern linken doe ik meestal wel, maar verder doe ik heel weinig met mijn oude posts. Zonde! Wat jij zelf ook zegt. Ik ga hier eens wat meer mee doen.

    Mooie/interessante blog trouwens. Ik ga hier wat vaker kijken 😉

  10. Super goede tips, ga ik zeker gebruiken! Daarnaast zet ik deze website fijn in mijn lijstje met bookmarks, leuk gedaan!

    • Een guide is iets dat ooit door een blogger is verzonnen en wat iedereen over neemt denk ik. In mijn ogen is dat een specifieke pagina (het beste in mijn ogen te creëren door het aanmaken van een specifieke tag. Daaronder kun je posts over ‘Backpacken in Azië’ plaatsen. Mits je genoeg informatie hebt voor meerdere individuele posts, anders zou ik één verzamelpost plaatsen.

  11. Even een extra tip of waarschuwing: Ik gebruikte ook een hele tijd de ReviveOldPost plugin, maar ben daardoor als spammer aangemerkt bij Twitter. Daardoor doken mijn tweets niet meer op in Twitter searches. De tweets waren nog wel te zien door iedereen die mij volgde. Nou had ik het ook zo ingesteld dat er elke 4 uur een nieuwe tweet verzonden werd. Dat was misschien gewoon te veel. Er zijn mensen die hem instellen op één keer per dag en er geen problemen mee ondervinden.

Laat een reactie achter