De wondere wereld van blog etiquette

28

Blog etiquette: bestaat dat? Ja, dat bestaat. Geschreven en ongeschreven regels in de wereld, die je in mijn ogen moet opvolgen. Omdat je daardoor als professional wordt gezien, omdat je anders wel eens negatief beoordeeld kan worden door Google, of omdat het ten koste van jouw engagement met je bezoekers en andere bloggers kan gaan. Tijd om de belangrijkste blog etiquettes op een rij te zetten!

Zorg voor originele & unieke content

Het is verdrietig hoe vaak ik zie dat bloggers letterlijk teksten (of beelden van elkaar kopiëren). Doe dit niet! Je hebt namelijk alleen jezelf er maar mee. Niet alleen omdat je voor je het weet een stortvloed aan negatieve reacties krijgt van andere bloggers, maar ook omdat je zonder unieke content door Google niet wordt gezien en al helemaal niet wordt beloond.

Houd er ook rekening mee dat als je gastblogger bent voor andere blogs je ook unieke content levert, tenzij anders afgesproken met de betreffende blog.

Geef credits waar nodig

Is jouw blog geïnspireerd op een blog bij een ander. Wil jij een citaat van een andere blog gebruiken? Geef altijd, maar dan ook echt altijd, credits. Inclusief link. Hiermee help je diegene die er in de eerste plaats veel werk aan had. En diegene zit in de statistieken ook meteen terug dat je aandacht hebt gegeven aan diens blog. Hoe leuk is dat om te zien als blogger? Tag de betreffende blogger ook gerust op social media. Lang leve karma, wedden dat er ook een keer terug naar jou wordt gelinkt?

Reageer niet op blogs om nieuwe volgers of bezoekers te krijgen

Ik ben dol op reacties op mijn blogs, maar als ik reacties krijg als ‘Leuke post’ dan kun je 1+1 optellen en weet je dat deze persoon enkel een bericht achter laat vanwege eventueel verkeer naar zijn of haar blog. En wat dacht je van ‘Ik volg je nu, volg je me terug? xxx’ op bijvoorbeeld Instagram. Niet doen! Dit zal je geen terugkerende bezoekers of volgers opleveren, eerder het tegenovergestelde. Vermijd ook het plaatsen van je link in een comment om die reden, mensen weten wel dat ze op je naam kunnen klikken als ze naar je blog willen.

Gebruik rechtenvrij beeld

Beeld dat op internet staat, is niet per definitie rechtenvrij. Net als dat er op jouw teksten ook auteursrecht rust, geldt dat ook voor elk willekeurig beeld op internet. Zorg dat je alleen beelden gebruikt die ook gebruikt mogen worden. En dat zijn dus geen afbeeldingen uit Google Images. Ik schreef eerder een aantal artikelen over beeldgebruik voor bloggers. Check hier vooral ook de stockwebsites die je kunt gebruiken.

Is er een blog etiquette waar jij je streng aan houdt? Ik hoor het graag van je. Binnenkort een nieuwe aflevering met blog etiquette!

 

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties28 reacties

  1. Leuke blog !

    Ha, ha, nee hoor, heb je verhaal goed gelezen. Laten we met elkaar omgaan zoals we ook graag willen dat er met jezelf wordt omgegaan.
    Jammer dat ik steeds vaker hoort dat dit niet gebeurt. Er wordt wat afgeknutsteld in blogland.

    • Haha dat grapje wilde ik ook maken!
      Ik vind het inderdaad ook belangrijk om altijd credits te geven aan mensen die mij geïnspireerd hebben tot een bepaalde blogpost.
      Laatst vroeg een meisje aan me of ze een artikel van mij mocht overnemen, maar dan met haar eigen invulling. In eerste instantie wilde ze niet mijn naam erbij vermelden. Ik voelde me wel een beetje ‘onaardig’ overkomen toen ik zei dat ik graag mijn link in haar artikel terug wilde zien, maar daar heb ik ook gewoon recht op, toch?

      • @ Rowan: dat is zeker niet onaardig, maar gewoon je goed recht. Heeft ze je hele artikel overgenomen? Dat zou ik nooit doen ivm duplicate content.

    • Ik bedenkt me altijd maar dat ik zelf ook begon als knutselaar. Je kan het niet iedereen kwalijk nemen dat ze (nog) niet alles weten. Maar hé, daar is o.a. deze blog voor.

  2. Replyen op elke comment, tweet of welke vorm van interactie dan ook. Al is het op Twitter maar een favorite bij een mention of een kort bedankje. Die mensen hebben de moeite genomen naar jouw blog te komen of jouw pagina te bezoeken, dus het is een kleine moeite dit terug te doen…

    • Dit vind ik een heel goede! Ik reageer lang niet altijd op blogposts, maar als ik reageer is het omdat ik iets inhoudelijks heb te zeggen. En ik vind het heel jammer om te zien dat daar bijna nooit op wordt gereageerd… Dat is voor mij een reden om niet meer te reageren op die blog, of in het ergste geval om die persoon niet meer te volgen.

    • Nou elke is niet altijd te doen, weet ik uit ervaring. Onmogelijk als je bijv. 25.000 unieke bezoekers heb en een paar duizend volgers met veel retweets etc. Dan kan er wel eens wat aan je aandacht ontsnappen. Net als elke reactie op je blog; soms heb je er gewoon niets aan toe te voegen. Alleen een dank je, of leuk, is dan ook niet altijd handig. Zolang je maar wel genoeg interactie houdt denk ik dat het wel goed zit.

  3. Ik heb er altijd een hekel aan als mensen bij mij een nutteloze reactie neerzetten. Wat ik wel kan waarderen is als ze eigen ervaringen gaan delen of inhoudelijk ingaan op de tekst. Ik geef dan ook altijd een reactie terug en vind het ook fijn als bloggers even reageren als ik iets achterlaat. Dat vind ik ook een beetje blogetiquette.

  4. Gelukkig hield ik me al aan deze tips, haha. Dat reageren in de hoop meer verkeer te krijgen herken ik wel: ik betrap mezelf er wel eens op dat ik naar blogs toe ga en reageer in de hoop dat ze ook naar mij komen, maar ik zorg er wel voor dat mijn reacties dan ook inhoud hebben. Expliciet vragen om follows doe ik niet, dat vind ik eigenlijk best wel laag om te doen. Komt zo smekerig over.

    • Ach, dat is een beetje hoe het menselijke brein werkt. Zolang je dan maar wel reageert waar je ook echt wat nuttigs te zeggen hebt, zie ik er geen kwaad in 🙂

  5. Credits where credits are due 😀 Altijd, vind ik ook leuk om te doen zelfs, anderen in het zonnetje te zetten, te vertellen dat zij mij weer inspireren tot het blog wat ik dan ga schrijven. En ja die ongeschreven etiquettes, ook hier natuurlijk al lang in blogland te vinden en ik zou niet anders kunnen.

    Ik moest wel even lachen om het volgende: ‘Leuke post’ dan kun je 1+1 optellen en weet je dat deze persoon enkel een bericht achter laat vanwege eventueel verkeer naar zijn of haar blog.’

    LOL, als ik dat dus al zie bij mijzelf of anderen, dan denk ik al…. jou ga ik dus niet bezoeken, hahaha

    X

  6. Op elke reactie reageren is, zoals jij ook al zegt, niet altijd mogelijk. Ik heb nog meer te doen op een dag!
    Ik ga wel vaak even kijken bij een blog als diegene de moeite heeft genomen om op mij te reageren.

    Wat ik ook graag in het rijtje zou willen zien, is de regels van de reclamecode commissie naleven, niet reageren met link in de reactiebox (die link kun je toch al achterlaten, dus dat is dubbelop) en ook niet reageren met ‘ik heb hier ook ooit een soortgelijk artikel over geschreven en hier is de link’. Als mensen geïnteresseerd zijn in jouw artikel, laat ze er dan maar zelf naar zoeken.

  7. “Ik volg je nu, volg je mij ook?” is inderdaad al irritant, maar laatst had ik iets dat nog net een tandje erger was ook. Ik kreeg een reactie op een blogpost die inhoudelijk niet op de post inging buiten “Ik wil dit boek al tijden lezen, goede review!” en die daarna overging op het promoten van een eigen post, en toen “It means the world if you check it out and comment, give a follow. We follow back teehee!” Daar werd ik toch echt wel een beetje misselijk van (so to speak) – niet alleen vraagt die persoon om een follow, maar diegene zou mij pas gaan volgen als ik eerst haar volg. Needless to say ben ik daar niet op ingegaan. 😉

  8. Jeetje wat ben je streng wb een reactie achterlaten als ‘leuke post’! 😉
    Soms ben ik gewoon onder de indruk en wil ik dat even benoemen zonder er een heel verhaal van te maken. Gewoon oprecht een kort compliment dus. Aan de reacties te zien is ‘men’ het met jou eens, dus ik zal de volgende keer twee keer nadenken.
    Groetjes!

    • Ik ben het met jou eens, Heleen. Op mijn blog is ook iemand die nietszeggende reacties achterlaat, maar ik vind het al leuk dat ze elke keer komt lezen. Althans, daar ga ik vanuit, want ze zegt niet elke keer hetzelfde 😉 Ik vind het juist leuk als mensen reageren en zal een reactie pas verwijderen als die echt vervelend is.

      • Ik vind het ook wel erg streng, soms heb ik gewoon even niet meer tekst dan “leuke post”, maar wil ik wel laten weten dat ik het bericht gewaardeerd heb, gewoon een complimentje dus. Jammer dat dit als “hengelen” beschouwd wordt, maar ik zal er aan denken volgende keer 😉 Met je andere punten ben ik het overigens volmondig eens!

  9. Ik denk dat je het weer mooi netjes bij elkaar hebt gezet. Dit zijn inderdaad (ook voor mij) de belangrijkste punten. Credits zijn heel belangrijk, dat wordt nog vaak vergeten inderdaad. Als we nou allemaal een beetje lief naar elkaar zouden zijn 🙂 Scheelt een hoop gedoe!

  10. Vooral de laatste is belangrijk, ik zie mensen zó vaak om advies vragen in bloggersgroepen op facebook omdat ze een foto hebben gebruikt waar ze nu een rekening voor krijgen!

    Vaak wordt de fotograaf dan helemaal de grond in geboord in de reacties maar ik snap het wel!

  11. Ben blij dat ik mag constateren dat ik mij aan het grootste deel van de blogetiquette weet te houden. Alleen het rechtenvrije beeldmateriaal. Soms is het verleidelijk toch stiekem een ‘gepikte’ afbeelding te gebruiken. Ga ik mee stoppen. Heb ik zojuist besloten (-:

  12. Opvallend dat ze nog geen dag later bij Blogpraat het ook al hebben over Blogetiquettes. 😉

    Zelf ben ik nog veel lastiger en hou me (doorgaans) aan de Blogwet van 2011 die Mack heeft opgesteld. Maar ik vind ook dat een blogbericht over een eigen ervaring en/of eigen inzicht moet gaan en alleen bloggen over bloggen vind ik geen bloggen. Dat is net zoiets als een krant die maar schijft over het maken van een krant. Lijkt mij onverkoopbaar.

  13. Gelukkig weet ik mij er aan te houden! Ik heb iemand die reageert inhoudelijk op veel van mijn artikelen en zet vervolgens haar blog link weer in de comments. Dat voelt wel dubbel! Aan de ene kant is het een leuke reactie, maar dan wordt er opeens reclame gemaakt. Ik heb nog nooit iemand zien doorklikken naar haar terwijl ze juist wel een leuke blog heeft. Misschien beetje gemiste kans? En de reacties waarvan je al leest dat ze je artikel nog nieteens snel gescand hebben zijn ook vreemd! Schreef eens een negatieve review en kreeg als reactie: leuke review! Nahh. :p staan goede tips in je blogpost in ieder geval!

  14. Ik vind zoals vele andere een comment als “leuke post!” niet zo erg, soms is er misschien niets toe te voegen aan een post en zo heb ik toch weer een “gezicht” bij iemand die anders alleen een statistiek was gebleven. Wel vind ik het jammer als iemand dit eigenlijk standaard op elk artikel om 6 uur ‘s ochtends doet. Dan is het voornamelijk een manier om “de eerste” te zijn en daarmee dan dus inderdaad traffic te genereren.

  15. Meld het aub eerlijk als je betaald bent geweest in welke vorm dan ook voor een artikel. Zelfs niet als bedrijven dit vragen. Als ik dit niet duidelijk terugvind op een blog en ik weet dat die persoon betaald werd, dan voel ik me zo enorm bekocht

  16. Ik, beginnend blogger, had laatst gereageerd op je artikel over dubbele UA-codes (heel nuttig!; ik bleek er ook last van te hebben; het is inmiddels opgelost) , maar zag dat mijn bericht verwijderd is! Ben benieuwd of ik iets uit de etiquette over het hoofd heb gezien 😉 Misschien de websitemelding achter m’n naam? Die stond er opeens zonder dat ik weet hoe ik eraan (en eraf) kom… Misschien heb je daar nog een tip voor ;-). Ik ben, als nieuwkomer, overigens erg blij met je blog. Bedankt voor het delen van al je kennis!

    • In principe verwijderd ik geen reacties. Als het een website is die in het bericht staat (terwijl je naam al clickable is) dan haal ik die gewoon zelf weg voor het plaatsen. Ik denk dat Akismet hem als spam heeft gezien. Sorry!

Laat een reactie achter