Blogtrommel: de blog-blog van België

15

Wist je dat ik een Belgische collega heb op het gebied van bloggen over bloggen? Ik zou kunnen zeggen concurrent, maar zo voelt Ben van Blogtrommel absoluut niet. We delen elkaars artikelen, soms onze frustraties en soms ook onze inspiratie. Tijd om ook bij hem eens een kijkje achter de schermen te nemen.

Vertel Ben…. wie ben je, wat doe je en hoe ziet je dagelijkse leven eruit?
Ben dus. 40-en-een-beetje, getrouwd en wonend in de mooiste Belgische universiteitstad. Door mijn ernstige handicap ben ik arbeidsongeschikt. Diezelfde beperking zorgt er ook voor dat er veel energie moet gaan naar (het organiseren van) mijn/ons dagelijks leven. Maar… er blijft gelukkig nog tijd over voor het bloggen en alles wat daarbij komt kijken.

Ik blog nu bijna een jaar over bloggen, jij al een stuk langer. Sinds wanneer en hoe begon dit zo?
Blogtrommel bestaat sinds 2011. Ik heb eigenlijk altijd graag geschreven, verhalen verteld en meningen verkondigd. Dus toen ik het fenomeen bloggen ontdekte was ik verkocht. Vooral het idee dat je via het blog een (groot) publiek kan opbouwen trekt mij aan. Ook een pluspunt aan bloggen: het kan allemaal betrekkelijk anoniem. Je hoeft als blogger niet per se vol in de schijnwerpers te staan, terwijl je – via je blog – wel degelijk een serieuze steen in de kikkerpoel kan gooien.

Voor mij persoonlijk is er nog een laatste heel belangrijk argument: het blog – en het internet – is een omgeving waarin mijn handicap nauwelijks nog een rol van betekenis speelt. Online merkt niemand iets van mijn beperking. En dat is in real life wel even anders. Online heb ik ook geen last van vooroordelen of misplaatst medelijden, bijvoorbeeld. Héérlijk!

Blogtrommel was overigens niet mijn eerste blog, ik had er daarvoor al een stuk wat, maar die stierven allemaal een stille dood. Dat waren van de typische blogs in persoonlijke sfeer over ‘van alles en nog wat’. Op zich is daar niets mee, maar ik liep toch tegen privacy issues aan en daarbij kan het flink moeilijk zijn om boeiend te blijven schrijven. Tenzij je een spannend leven hebt of een ultiem schrijver bent.. Ik ben geen van beiden en blijk uiteindelijk makkelijker te schrijven als ik me op één onderwerp focus. Daaruit blijkt dat Blogtrommel een blijvertje is.

Wat was je doel toen je startte met je blog? Is daar wat van terecht gekomen?
Toen ik in 2010 begon met bloggen kwam ik er (net als zoveel bloggers, denk ik) snel achter dat lezers naar je blog krijgen niet zo simpel was. Dus ging ik op zoek naar info om en rond het succesvol bloggen. Ik wilde exact weten waarom sommige blog(ger)s schijnbaar alles voor elkaar kregen en andere blogs ‘klein’ blijven.

Destijds viel me op dat er relatief weinig informatie te vinden was voor hobbybloggers (zoals ik). De info die er wel was, was geschreven voor internetprofessionals én… kwam uit Nederland of de Angelsaksische wereld. Ik wilde dus een blog-blog voor België (Vlaanderen) – waar het (systematisch en consistent) bloggen nog wat achterloopt – met veel aandacht voor hobbybloggers.

Maar wat blijkt? Ook na dik 4 jaar Blogtrommel.com bestaat mijn publiek vooral uit Nederlandse bloggers (in spe). Het toont volgens mij aan dat Vlamingen – als ze al enig idee hebben wat bloggen is – het blog eerder zien als een kleinschalig hobbyprojectje, terwijl Nederlanders veel sneller veel meer mogelijkheden zien om bijvoorbeeld geld te verdienen of het blog ook te gebruiken als hefboom in het beroepsleven. Pas sinds enkele maanden vinden ook meer en meer Vlamingen de weg naar mijn blog.

Ik begon met een dagelijks artikel, want ik had immers inspiratie genoeg. Na een half jaar heb ik dit bijgesteld naar 3x per week. Bloggen over bloggen is nu eenmaal niet onuitputtelijk. Hoe zorg je ervoor dat je genoeg ideeën op de plank hebt liggen?
Al van toen dit blog op kruissnelheid kwam zette ik twee artikelen per week online. Op vaste tijdstippen. Sedert een paar maanden blog ik steeds vaker drie keer per week.

Voor het opslaan en uitwerken van ideeën gebruik ik een eenvoudige blogplanner. In WordPress maak ik gebruik van Editorial calendar om een en ander makkelijker in te plannen. Aan ideeën doorgaans geen gebrek. Inspiratie is te vinden op social media, bij andere beginnende bloggers, op Youtube en op blog-blogs uit binnen- en buitenland enzovoort. Maar daar kruipt allemaal verschrikkelijk veel tijd in. Meer dan in het bloggen/schrijven zelf soms.

Heb je nooit het gevoel dat je in herhaling valt?
Oh ja, voortdurend! Zoals je zelf al zegt: de topics zijn niet onuitputtelijk, en de wetten van het succesvol internetten gelden voor iedereen. Ik probeer daarom vaak aandacht te besteden aan het verdienstelijke werk van andere bloggers. Verder probeer ik ook wat uitstapjes te maken naar domeinen die slechts zijdelings iets met bloggen te maken hebben (SEO, psychologie, taal(vaardigheid), marketing, creativiteit… Maar allemaal toegespitst op de hobbyblogger, uiteraard.

Tot nu toe ontving ik nog geen klachten over het feit dat ik in herhaling zou vallen. Het zou me echter verbazen als er ooit zo’n klacht komt. Mijn lezers zijn doorgaans erg vriendelijk.

Ik ben een sucker voor SEO en social media. Waar ligt jouw expertise?
Goh, dat vind ik zo’n lastige vraag! Ik weet niet of ik echt een expertise heb. Ik heb de idee dat ik overal wel ergens iets van afweet, maar niks echt heel grondig. Dit is iets dat je eigenlijk aan de trouwe lezers van Blogtrommel.com moet vragen. Misschien dat ik, in vergelijking met andere blog-blogs, een beetje meer aandacht schenk aan de persoon achter het blog…

Over welk blog-gebied blog je nog weinig omdat je de kennis minder hebt? Zou je hier verandering in willen brengen?
Nu ik er zo over nadenk zijn er heel wat dingen waar ik niet of nauwelijks over blog, hoewel ze wel degelijk belangrijk zijn als je serieus wil bloggen. Zo vind je op mijn blog nauwelijks info over HTML en CSS bijvoorbeeld. Ook advies over foto’s (maken en bewerken) en design is amper iets te bespeuren. Dat is ook te zien op mijn site, zo vermoed ik. Toch lig ik daar niet echt wakker van. Die dingen onder de knie krijgen gaat me veel te veel tijd kosten. Laat staan dat ik erover zou moeten gaan bloggen.

Maar zoals je wellicht al gemerkt hebt vind ik het ook niet erg om bloggers die hieromtrent met vragen zitten door te verwijzen naar mensen met (veel) meer competenties op die bewuste domeinen.

Out in the open tegen je concullega: hoeveel bloggers mag jij maandelijks verwelkomen en hoe groot is jouw groep volgers op social media?
Voor jou heb ik geen geheimen (op dat vlak). Momenteel mag Blogtrommel.com zo’n 4.800 unieke bezoekers per maand ontvangen, samen goed voor zo’n 12.500 pageviews. Het publiek groeit gestaag en dus zit hier een tevreden blogger. Op de diverse social media zijn er zo’n 2.100 volgers. Het merendeel daarvan op Twitter. En oh ja, er staan ook nog een 350-tal mensen op mijn mailinglijst. Maar daar doe ik eigenlijk veel te weinig mee.

Heb je jezelf al doelen gesteld voor 2016? En dan bedoel ik algemeen, niet alleen op het gebied van cijfers.
Het zal je hoogstwaarschijnlijk erg raar in de oren klinken: er zijn gewoon geen doelen als het om Blogtrommel.com gaat. Echt een doorgedreven strategie is er trouwens ook niet. Er is alleen een lijstje met (ooit) te behandelen onderwerpen, een contentkalender en de vaste wil om me te amuseren terwijl ik (hopelijk) zoveel mogelijk bloggers (in spe) van dienst ben.

Wat vind je het leukst aan bloggen voor Blogtrommel?
Er zijn zoveel leuke dingen aan bloggen! Het allerleukste is om gewoon lekkere content te maken en vervolgens te merken dat lezers echt wel kunnen waarderen wat je doet.

Verder is het fascinerend dat je nooit weet hoe een artikel wordt opgevangen en of deze goed of niet goed gelezen wordt. Of of iemand er wat van opsteekt. Veel van deze aspecten heb je geen controle over. Je weet ook nooit hoe je woorden worden opgevat en hoewel je dat aan de hand van reacties wel kunt peilen, weet je feitelijk zelden hoe een bezoeker echt over je artikel denkt.

Ook fijn: via zo’n blog leer je vaak erg interessante mensen kennen. Mensen die je zonder blog waarschijnlijk totaal onbekend zouden zijn gebleven.

Zijn er ook dingen die je niet leuk vind aan bloggen voor Blogtrommel of bloggen in het algemeen?
Het grootste nadeel aan het bloggen vind ik dat het (voor mij) wel héél erg veel tijd in beslag neemt, hoewel dat misschien niet zo lijkt als je naar mijn blog kijkt. Ik heb soms het gevoel dat lezers en volgers het iets té vanzelfsprekend vinden dat er om de zoveel tijd een mooi artikel online komt. Omdat een blog in principe continu live is, denken sommigen dat ook de blogger achter het blog altijd aanwezig en beschikbaar is. Dat creëert soms enige druk bij bloggers.

Verder erger ik me vaak blauw aan lezers met weinig geduld en aandacht; lezers die het artikel vluchtig scannen en vervolgens in de pen kruipen om me een vraag te stellen waarvan het antwoord breed uitgesmeerd in het blogbericht staat. En dan zijn er nog de haast klassieke akkefietjes met internetmarketeers die denken dat ze je een plezier doen met allerlei interessante voorstellen.

Stel je hebt alle tijd van de wereld; waar zou je graag nog een extra blog over willen starten en waarom?
Daar moet ik niet lang over nadenken: voor Blogtrommel.com zou ik graag regelmatig iets doen met podcasts. Maar ik zou de stukken dan laten inspreken door iemand anders. Zelf praat ik niet duidelijk genoeg om het zaakje aangenaam te maken om naar te luisteren…

Als ik een nieuw blog zou mogen opstarten zonder beperkingen, dan zou ik zeker voor een autoblog gaan. Net als zoveel mannen van vlees en bloed ben ik gek op snelle auto’s. Nieuwe auto’s testen, erover schrijven, een Youtube-kanaal opzetten, het lijkt me zalig om te doen. Jammer genoeg heb ik geen rijbewijs (dat kun je de mensheid echt niet aandoen), dus het zal bij dromen blijven.

Welk adviezen zou je beginnende bloggers graag meegeven? Wat is voor jouw dé gouden blogtip?
Volg mijn blog, zou ik zeggen. Die staat ramvol met tips! Nee, alle gekheid op een stokje. Dé gouden tip is voor elke blogger anders en bestaat dus niet in mijn ogen. Nou, vooruit dan:

  1. Gebruik een blogplanner om al je ideeën bij te houden. Ook de meest absurde en buitenissige ideeën. Ze schrappen kan altijd nog.
  2. Probeer out of the box te denken en doe wat anderen niet willen/kunnen/durven doen.
  3. Negeer elke blogtip die je hart niet meteen sneller doet slaan en/of je het plezier in het bloggen ontneemt.

Dank je wel Ben! En lezers, denk je nu ‘Toffe vent die Ben’, kijk dan zeker even op Blogtrommel.com.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties15 reacties

  1. Mooi interview, lekker uitgebreid! Ik kende de Blogtrommel nog niet maar ga meteen eens een kijkje nemen. En wat grappig Ben, dat je toch nog altijd voornamelijk Nederlandse lezers hebt!

  2. Ik heb Blogtrommel.com wel al een aantal keer bezocht, maar echt goed heb ik dat nog niet gedaan. Je hebt me overtuigd met dit interview! Ik ga eens een kijkje nemen! (: Ik merk ook wel dat de Vlamingen best preuts zijn op vlak van groeien, haha. Je hebt er soms wel enkele tussen zitten die er echt voor gaan om er een bedrijfje van te maken. Maar wij Vlamingen zijn gewoon net wat bescheidener dan de Nederlanders.

  3. Wat een leuk interview! Ik volg jullie beide blogs en dan zijn dit soort samenwerkingen echt hartverwarmend!
    Die mooiste universiteitsstad is toch hopelijk Leuven? 😀

  4. Grappig, om een of andere reden had ik bedacht dat Ben ergens uit Zeeland kwam. Hij heeft wel vaak aandacht voor Vlamingen, maar ik zag hem niet als Vlaming. Komt ook door de .com. met een .be was het meteen duidelijk geweest. Ik zie ook geen typische Vlaamse uitdrukkingen a;s ‘zeker en vast’. Kortom een accentloze schrijfwijze. 😉

    Ik lees regelmatig bij hem en ben ook altijd benieuwd hoe zijn stukken vallen bij medeblogsters. Zo ver ik weet is het bij mij 50/50 waar het m/v betreft, maar bij Ben zijn de blogdames duidelijk in de meerderheid. Dat terwijl vaak vrouwen bij vrouwen reageren en mannen bij mannen. Maar day heeft doorgaans met de onderwerpen als auto’s of babies of make-up te maken.

    • Die accentloze schrijfwijze vat ik op als een compliment! 😉

      De typisch Vlaamse uitdrukkingen zijn wel degelijk terug te vinden op Blogtrommel.com. Meer dan in de begindagen zelfs! Maar ik probeer op mijn taal te letten als ik schrijf. Of dat nu op het blog is of elders.

  5. Wat een goed interview, uiteindelijk mag ik de persoon achter Broodtrommel beter leren kennen. Fijn dat de beperking niet in de weg zitten met bloggen, dat heb ik eerder gehoord van iemand. Het is zeker fijn voor de persoon achter de blog. Dat de blog heel veel tijd kost dat verbaast mij ook echt en nog steeds. Maar het is wel zo waar. En bedankt Ben voor de tips en bedankt jij voor interview.

  6. Ik volg beide blogs al een tijdje en heb er als incidentele – en al wat oudere – reisblogger van beide al veel opgestoken. Ga vooral beide zo door; ook als hobbyblogger heb ik veel aan jullie tips en zienswijze..
    Leuk interview trouwens, dat Ben net iets meer gezicht geeft. Het klopt ook met het beeld dat ik uit zijn eigen stukken de afgelopen jaren van hem heb gekregen.

  7. Leuk om meer over Ben zelf te weten te komen, en altijd dankbaar voor alle goede tips. Zeker omdat jullie beiden het begrijpelijk uitleggen allemaal. Met veel plezier gelezen!

  8. Al geruime tijd, voor ik zelf durfde te beginnen met bloggen, heb ik zowel Blogaholic als de Blogtrommel gevonden en daar veel informatie uitgehaald. Ik denk dat er zelfs meer te leren is dan het volgen van een blogcursus en dat bedoel ik letterlijk en als een groot compliment!

    Leuk om op deze manier nogmaals kennis te maken met Ben die ik bewonder om wie hij is en wat hij uitstraalt. Dat beeld is door dit interview nogmaals bevestigd en nog positiever geworden.

    Ik blijf jullie beider blogs met veel plezier volgen 🙂

Laat een reactie achter