WordPress thema’s: gratis of betaald?

5

Heb je eenmaal voor WordPress gekozen en de eerste variant van je blog neergezet, dan zul je al snel meer willen. Een hip uiterlijk, mooie kleurtjes, kolommen met leuke extra’s & meer. Met dank aan de vele WordPress thema’s is dat geen enkel probleem.

Als je eerder gebruik hebt gemaakt van WordPress dan is het gebruik van WordPress-thema’s je niet onbekend. Dan weet je dat WordPress wordt geleverd met een standaard thema. Een wat saaiere lay-out die voor de beginnende blogger meer dan genoeg is. Maar als je langer blogt dan wil je ongetwijfeld meer. Dan vind je een goede tekst alleen niet meer genoeg. Dan wil je dat het uiterlijk van je weblog ook past bij wie je bent. En dan ga je op zoek naar geschikte WordPress-thema’s en kom je voor de keus te staan: gratis of betaald?

Ga je voor gratis of betaalde WordPress thema’s?

Is jouw blog puur een hobby en heb je geen hogere doelen (als in duizenden bezoekers of geld verdienen) dan kun je het prima af met een gratis thema. Die je vindt via de website van WordPress of door simpelweg te Googlen op WordPress theme free. Als je vanuit een zakelijk oogpunt blogt, of in elk geval de ambities hebt om groter te worden, dan raad ik je echter aan om voor betaald te gaan.

De voordelen van betaalde WordPress thema’s

Ik merk dat er vaak nog een weerstand is tegen betaalde Worpress thema’s (net als tegen betaald beeld), en dat is zonde. Ja, het kost je geld. Omgerekend vaak zo’n € 40,-, maar daar krijg je een hoop voor terug. Ik zet de belangrijkste voordelen voor je op een rij:

  • Betaalde WordPress thema’s hebben enorm veel opties. Wil je een andere kleur, de koppen groter of juist kleiner, de kolommen om kunnen draaien of je footer zelf indelen? De betaalde variant heeft uitgebreide thema-opties die je in je administratiepanel simpel kunt aanpassen. Voor een ander kleurtje hoef je dus niet de .CSS in te duiken om een andere #-code in te voeren. Scheelt een hoop zoekwerk & frustratie.
  • De makers van de betaalde WordPress thema’s hebben veel tijd gestopt in een thema. Daar betaal je immers voor. De tijd die zij er in hebben gestopt, is echter wel de moeite waard. Ze hebben cleane HTML-codes, waar dit bij gratis thema’s nog wel eens een puinhoop kan zijn. En hoe meer rotzooi er in je code zit, hoe moeilijker Google jouw website vindt, en dus lager waardeert. De betaalde thema’s worden hier vaak op gescreend voor ze worden aangeboden. Je weet dus dat je iets goed in huis haalt.
  • Betalen betekent service. Kom je er niet uit met de installatie, ontbreekt er iets? Gewoon even de maker van het thema mailen. Mijn ervaring is dat je binnen 24 tot 48 uur reactie van ze hebt. En soms vragen ze of je een inlog wilt aanmaken voor ze, zodat ze het ook nog eens zelf voor je kunnen oplossen i.p.v. jou alleen de weg wijzen. Ideaal!

Waar vind je goede betaalde thema’s?

Hoewel er tal van websites zijn waar je goede betaalde WordPress thema’s kan vinden, surf ik er maar naar één toe als ik op zoek ben naar een nieuw thema voor een nieuwe website: Themeforest. Hier vind je bijna 5.000 WordPress thema’s, die je eenvoudig kunt filteren. Surf naar de live demo’s en kijk wat de thema’s voor jou in petto hebben. Door middel van Paypal kun je eenvoudig betalen en direct je thema downloaden. Ideaal!

Naast Themeforest kun je ook naar Elegant Themes, Woo Themes of Theme Junkie gaan. Maar kijk eerst even op Themeforest, grote kans dat je direct vindt wat je zoekt!

Fotografie: Flickr | xJason.Rogersx

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties5 reacties

  1. Wat zijn jouw ervaringen met een website bouwen in het standaard thema en wanneer alle content eenmaal staat, overstappen op een nieuw thema?

    • Kan prima, maar zou niet mijn voorkeur zijn. Waarom? Elk theme heeft eigen instellingen en bijv. een eigen beeldformaat. Dat kan dus voor extra werk zorgen om dat achteraf bij bestaande content aan te passen. Plus: betaalde themes zijn vaak beter geoptimaliseerd voor SEO en dan sla je vanaf het begin een slag.

  2. Thanks voor je reactie. Om je vraag ‘waaro’ te beantwoorden: omdat dit mijn eerste blog wordt en ik nog onzeker ben over hoe het gaat bevallen en wat het succes ervan wordt vond ik het een beetje riskant om nu al geld te betalen voor een thema. Ik vond het ook erg lastig om een thema te kiezen mede omdat ik niet goed kan inschatten of ik genoeg CMS skills heb om het thema te kunnen beheersen. Daarom was ik benieuwd naar of ik zou kunnen beginnen met het standaard thema (twenty sixteen) omdat deze gratis is en vrij simpel om mee te werken. En dan zou ik, wanneer ik meer vertrouwen heb in het bloggen en ook meer heb kunnen werken aan mijn WordPress skills, geld willen steken in een uitgebreidere thema.

    Inmiddels ben ik dus begonnen met twentysixteen en hoop ik dat de overstap straks niet te groot en ingewikkeld is naar een nieuw (betaald) thema.

  3. Hoi Laura, Duidelijk artikel! Ik heb alleen nog één vraag. Is het de bedoeling dat je een WordPress theme ‘los’ koopt of dat je een abonnement bij WordPress neemt? Wat zou jij persoonlijk aanbevelen?

    • Sorry voor de late reactie, ben momenteel niet zo actief. Ik zou altijd kiezen voor WordPress.org, waarbij je een domeinnaam koopt en hosting voor jouw website. Daar installeer je dan wordpress op en je koopt dan een theme. Een abonnement bij WordPress kan ook, maar op lange termijn is het duurder én bovenal heb je meer beperkingen.

Laat een reactie achter