Vorig jaar december vroeg een inmiddels ex-collega: “Hoe ga je het bloggen over bloggen volhouden, eens heb je alles toch verteld, zeker als je elke dag post?” Ik keek haar aan alsof ze gek was; ik had toch ideeën genoeg.
Nog geen half jaar later ging ik naar en frequentie van drie keer per week, bang dat ik niet genoeg ideeën zou hebben. En dat was een goede keuze, want elke dag bloggen over bloggen is op lange termijn enorm lastig. En nog steeds zit ik wel eens op zondag – zoals gisteren – met mijn handen in mijn haar als er voor de volgende dag geen artikel klaar staat. Waar blog ik nu weer over? Tijd om wat nieuwe strategieën toe te passen.
1. Bedenken wat ik graag wilde weten toen ik begon met bloggen
Bloggen, wat kost dat? Zo’n vraag die ik me afvroeg toen ik jaren geleden de eerste stappen zette in blogland. Als ik daar tegenaan liep, waarom dan andere to-be-bloggers niet. Zo’n vraag die ik dus nu eenvoudig kan beantwoorden door de jarenlange ervaringen. De komende week ga ik op de rustige momenten – in de trein, op het toilet – bij mezelf te raden welke vraagstukken ik in het verleden heb gehad. Daarna kan ik die mooi al voor jullie beantwoorden.
2. Vaker bloggers aan het woord laten
Ik startte vorig jaar december fanatiek met het interviewen van bloggers. Maar het raakte in de slop. Niet met een reden verder, het kwam er gewoon niet van. Tijd om weer één keer per twee weken, of misschien wel één keer per week een blogger aan het woord te laten. En dus weer even in mijn mailbox te duiken om te kijken wie er ook alweer mee wilden werken. To be continued!
3. Mijn lezers vragen waar ze tegenaan lopen
Bij deze dus: laat hieronder jouw vragen achter. Waar kan jij bij op weg geholpen worden, waar loop jij tegenaan? Ik wil niet zeggen dat ik op elke vraag een antwoord heb, maar ik probeer met liefde de vragen die ik krijg te beantwoorden. Niet allemaal tegelijk, maar stuk voor stuk. Kom maar door met die vragen!
Wat doe jij als je ideeën opraken?
Reacties
Reacties24 reacties
Je blogt over een heel specifiek onderwerp waar op zich wel genoeg over te vertellen valt, maar wat op een gegeven moment toch een keer ‘op’ is of niet meer genoeg voor verschillende blogs per week. Logisch dus dat je daar tegenaan loopt. Ik wacht meestal gewoon op nieuwe inspiratie, er komt vanzelf wel weer een keer wat voorbij, maar lezers om advies vragen is inderdaad ook een prima manier.
Ja, ik twijfel nog over een frequentie van 2x per week, maar ja, ik promoot altijd het consequent en frequent bloggen 😉 Het moet alleen niet ten koste gaan van de kwaliteit. Dat vind ik nog zwaarder wegen.
Ik draai nul niche op mijn blog dus kan ik elke dag in feite vertellen over mijn afgelopen dag als ik wil, hahaha Dat helpt echt natuurlijk 😉
En als ik er even niet ben, dan ben ik gewoon te moe of echt te druk, en foto’s werken ook ontzettend mee natuurlijk, 1 dagje weg, kan een week lang blogs opleveren en je bent weer een week verder, waarin je waarschijnlijk alweer tig andere foto’s hebt klaar staan.
Zo heerlijk, nul niche en gewoon bloggen over de dag of een stukje werk.
X
Haha, ja dat werkt inderdaad wel mee. Voor Like & Love (it!) heb ik ook vnl gebrek aan tijd, aan onderwerpen nimmer. Er staan nog meer dan 100 artikelideeën open zelfs daar.
Oei, of ik vragen heb… jawel, maar ik heb je gehele blog nog niet doorgespit. Dus sorry als je er al over hebt geblogd: wat kun je aan SEO doen buiten de plugins hiervoor?
Haha, daar heb ik best veel over geschreven omdat dat één van mijn specialiteiten is. Bekijk alle blogs over SEO hier.
In Webmasters Tools zie ik dat een aantal berichten een duplicate metadiscription heeft. In een aantal gevallen is dat een Archive-pagina. Met hulp van een Engelstalig blo, da tik op internet heb gevonden kan k dat denk ik wel fixen.
Maar in 23 gevallen worden er gewoon berichten genoemd.
Weet jij hier toevallig raad op?
Ik heb wel begrepen dat duplicate metadiscriptions niet goed zijn voor Google.
Als je de SEO plugin van Yoast gebruikt kun je dit per bericht eenvoudig aanpassen. Voor archieven van tags en categorieën kan dat overigens ook heel eenvoudig, zie dit artikel.
Tips voor mensen die met gratis wp werken en dus niks met plugins kunnen oplossen!
Plekken waar je gratis een mooie header kan maken
zonder html/css kennis bloggen en if waar je dit kan leren 😉
Hi Mascha. Thanks voor je input! Ik heb zelf geen ervaring met de gratis WP en schrijf hier bewust dus niets over. Ik heb wel eens de opmerking gekregen “Maar daar verdiep je je dan toch even in?” Ja, als ik fulltime tijd zou stoppen in Blogaholic dan had ik dat gedaan. Helaas is dat niet het geval.
Qua header zou ik voor Canva gaan. Ik heb hier (nog) geen tutorial voor geschreven, omdat ik zelf eigenlijk altijd Photoshop en InDesign gebruik, maar er zijn onder mijn bezoekers veel enthousiastelingen.
Koop een goed theme (betaald!) en dan hoef je weinig kennis te hebben van html en css en kun je toch veel customizen door theme-settings. En verder leer je het in mijn ogen vooral door try & fail 🙂
Ik struikel al eens over ‘heeelp, waar schrijf ‘k nu over?’. De bedoeling was om er een persoonlijk online dagboek van te maken, maar telkens zit ‘k zo ongeveer vast. Meer dan 1x heb ‘k mij de vraag gesteld, ‘ben ‘k nu wel goed bezig?’ & daar moest m’n bff Sarah aan geloven. Zij blogt elke dag (behalve in ‘t weekend sinds kort), maar dat is iets wat ‘k onmogelijk kan. ‘k Maak te weinig mee in m’n leven om er elke dag een blog over te schrijven, plus ‘t zou steeds ‘t zelfde zijn aangezien ‘t wat eenzijdig is. Sinds een paar weken ben ‘k nu begonnen met een wekelijks fotoblog op woensdag. Er is nog werk aan, dat weet ‘k. Maar ik zit soms met m’n handen in m’n haar als ‘k op zaterdag een schrijfsel wil klaar hebben.
Eerlijk? ‘k Heb eigenlijk een beetje een boost nodig om verder te kunnen..
Ik heb wel een brandende vraag. Ik merk dat sommige van mijn artikelen goed gelezen worden en er beginnen zich ook al partijen te melden die vragen of ze een link van hun bedrijf op die betreffende pagina(‘s) kunnen zetten. Los van de vraag of ik dat wel zou willen, vraag ik me echt af welk bedrag ik dan zou moeten vragen voor zo’n link? Een eenmalig bedrag, een bedrag per maand? Ben jij hier al eens tegenaan gelopen?
Goede, daar ga ik een artikel aan wijden!
Nou, dit artikel is ingepland voor vrijdag. Dank voor de fijne inspiratie!
Ik zou graag willen weten hoe ik achter de schermen aan dingen kan werken, zoals een nieuwe lay-out. En ook hoe ik met een child-theme nu precies moet werken, want ik kopieer gewoon alles en ga dan aanpassen wat ik moet, maar volgens mij is dat niet de manier, want hierdoor overschrijft mijn “oude” child, de nieuwe theme, mocht er een update zijn…
Misschien niet helemaal in jou straatje, maar ik moest het proberen.
Oeh, goeie! Ik ben duidelijk geen ICT-er, en laat dit altijd doen. Maar ik zou wel kunnen vragen of mijn rots in de branding daar een blog over zou willen schrijven. To be continued!
Houd maandag maar de website in de gaten, Irene werkt mee 🙂
Mijn inspiratie bron is mijn hond, ja echt waar. Ik heb wel een vraag eigenlijk. Is een soort van faq nodig op je blog? Ik bedoel vooral een soort van pagina. Ik zie het bij sommige bloggers en ik dacht is dit nu een mus of helemaal niet?
Leuk dat je terug andere bloggers gaat interviewen. 🙂 Ik vond het altijd zo een fijne rubriek.
Goede en leuke tips! Interviews zijn altijd leuk om te lezen en daarbij ook de antwoorden op vraagstukken van een ander. Enorm leerzaam!
Ik ben pas net begonnen met bloggen, dus ik barst nog van de inspiratie én ik leer heel veel van jouw blogs! Op Pinterest vind je trouwens superveel lijstjes met blogonderwerpen, die spaar ik nu alvast. Veel van die onderwerpen zou ik net snel letterlijk overnemen (ze zijn soms nogal.. ‘Amerikaans’), maar ik kan wel de vertaalslag maken naar onderwerpen die meer bij me passen.
Ik vind jou blog echt fantastisch. Heb er al zóveel van geleerd!!!
Wat ik me afvroeg is jouw mening over het volgende: Elke blog delen op je Facebook-pagina? Of sommige omdat het anders overkill is? Ik zet dagelijks een blog online en nu sla ik soms eentje over die ik zelf niet zo sterk vind en zet die niet op Facebook. Of moet ik dat juist wel doen?
Als je je artikelen niet sterk genoeg vind, zou ik ze sowieso helemaal niet publiceren 😉
Deel je ze via je persoonlijk profiel of heb je een Facebook-pagina voor je blog? In het eerste geval kan het een overkill zijn voor je vrienden, die misschien niet allemaal wat met je blog hebben. In het tweede geval: allemaal plaatsen. Ze volgen je toch voor je blog?
Ik heb een pagina voor mijn blog. Allemaal plaatsen dus, thanks! 🙂
Je hebt zeker een superspecifieke niche, maar ook eentje die constant verandert dus daar kun je je voordeel mee doen! Ik blog persoonlijk en heb eigenlijk altijd wel inspiratie, maar als het echt even niet lukt ga ik simpelweg na wat mij nu echt bezighoudt en waar ik echt over zou willen schrijven. Meestal is dat genoeg.