333 dingen om over te schrijven

9

“Als je ABN kan dan kan je een goede tekst schrijven”, ik heb hem regelmatig gehoord en elke keer ga ik er vol tegenin. Foutloos woorden achter elkaar zetten betekent niet per definitie dat het een goede tekst is.

Een goede tekst gaat om meer dan enkel woorden achter elkaar zetten. Een goede tekst betekent dat je woorden met elkaar verbindt. En zorgt dat alle woorden samen één rode draad vormen zonder van de hak op de tak te gaan. Het moet duidelijk zijn wat je wilt zeggen en waar alles om draait. En het moet bovendien niet meer vragen oproepen dan dat het vragen beantwoordt. Nog even los van bijkomende factoren als pakkende koppen en heldere tussenkoppen.

Hoe je leert te schrijven?

In mijn ogen leer je niet enkel schrijven door een goede achtergrondopleiding. Ja, die is welkom, maar ook gevoel en – nog belangrijker – oefening is nodig om goede teksten te leren schrijven. Het is heel simpel; hoe vaker je schrijft, hoe makkelijker het gaat. Hoe beter je leert om jouw blogposts goed op te bouwen en woorden met elkaar leert te verbinden tot een verhaal.

Ik merk het zelf al; als ik drie weken op vakantie ga en hooguit een paar zinnen tekst in een Facebook-bericht schrijf is de routine eruit. Ik moet er weer inkomen. Vaak schrijven maakt echt dat je met de dag beter gaat schrijven. En dat is de reden dat er bij mij – op vakantie na, als ik dan niet al mijn notities in mijn iPhone volkalk – geen dag voorbij gaat zonder dat ik schrijf.

333 dingen om over te schrijvenHoe meer je schrijft, hoe meer inspiratie

Meer schrijven betekent niet alleen makkelijker en beter schrijven, het betekent doorgaans ook meer inspiratie en minder last van een writer’s block waar menig blogger regelmatig last van heeft. Ja, ook ik.

Een leuke oefening voor jezelf, of leuk cadeautje voor een dierbare medeblogger is dan ook het boek 333 dingen om over te schrijven. Dit boek staat vol met dagelijkse, haast onzinnige opdrachten die de creativiteit in je aanwakkeren en tegelijkertijd voor meer ideeën voor je blog zorgen. Zeker als je een persoonlijke blog hebt.

333 dingen om over te schrijven: een must have voor briljante en minder briljante schrijvers

Enig inzicht hebben in wat voor opdrachten je kunt verwachten in het boek 333 dingen om over te schrijven? Ik heb het boek op willekeurige pagina’s voor je opengeslagen:

 • Beschrijf de laatste ruzie je hebt gehad vanuit het oogpunt van de ander
 • Beschrijf een klein dagelijks geluksmomentje
 • Schrijf een kort betoog waarin je de lezer ervan overtuigt jouw lievelingsboek te gaan lezen
 • Schrijf een verhaal waarin twee rivaliserende afvalcoaches elkaar proberen te saboteren
 • Schrijf een dialoog tussen een gegijzelde en zijn of haar gijzelnemer
 • Schrijf de biografie van een tonijn die in een blikje is geëindigd
 • Schrijf een verhaal waarin alleen maar rode dingen voorkomen

Ik weet welk boek ik de komende tijd veel cadeau zal doen aan bevriende bloggers. Dit is toch leuk om jezelf mee uit te dagen! Wil jij dat ook? Via onderstaande link heb je hem binnen een werkdag in huis.

Bekijk op bol.com

Voor deze review stelde de uitgever van het boek een exemplaar beschikbaar. Dit artikel bevat een affiliatelink.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties9 reacties

 1. Gustavo Woltmann

  Erg leuk en grappig boek. Ikzelf heb ook echt moeten leren schrijven (iets wat ik vroeger nooit deed). Maar inderdaad: door het vaak te doen, word je er gewoon beter in! Oefening baart kunst.
  Het idee om je laatste ruzie te beschrijven vanuit het oogpunt van de ander is echt leuk, misschien ook een goede relatieoefening 🙂

Laat een reactie achter