Handig! Zo kunnen jouw bezoekers zich abonneren op jouw nieuwe blogposts

13

Wil jij dat jouw bezoekers automatisch per e-mail op de hoogte worden gesteld van je nieuwe blogposts? Zoek de juiste plugin en je hoeft er zelf niet meer naar om te kijken.

Blogaholic.nl is nu ongeveer twee maanden live. Ik had wel wat reacties verwacht, maar het aantal berichten via Twitter, Facebook & e-mail overtreft al mijn verwachtingen. Omdat het onmogelijk is gebleken alle individuele vragen te beantwoorden, dan wel issues op te lossen, wil ik bezoekersvragen de komende tijd nog meer op de website gaan bespreken.

Tessa stelde mij vorige week een vraag:

Ik heb onlangs je website ontdekt en super dat je zoveel tips deelt! Ik blog zelf al een tijd via PaTESSerie (blog met bakrecepten) en sinds kort samen met mijn beste vriendin op HappyGoats.org waarin we ons reis- en emigratie avontuur delen.

Ik heb een vraag over inschrijfopties. Op PaTESSerie heb ik via Feedburner een inschrijfoptie. Op zich mooi, ware het niet dat de hele post in de mail van de lezer beland. Zo stimuleer ik ze dus niet om naar de site te gaan (de Read more werkt niet bij feedburner). Nu wil ik dat voor de HappyGoats niet. Ik wil daar een eerste stuk tekst in de mail hebben en dan kunnen ze op de site verder lezen. MailChimp wordt aangeraden, maar dat is echt meer een nieuwsbrief die je elke keer zelf moet samenstellen. Iets voor de toekomst…

Voor nu wil ik gewoon graag dat mensen zich kunnen inschrijven en bij het verschijnen van een nieuwe post automatisch een nieuw bericht (met Read more) in de mail krijgen.

Samenvattingen weergeven in je RSS

Het probleem wat Tessa heeft met Feedburner, is simpel af te vangen in je WordPress-dashboard. Het probleem ligt namelijk niet bij Feedburner, maar zit hem in jouw RSS-feed die Feedburner gebruikt voor deze meldingen. Deze vertoont de hele tekst en dat kan ook anders: je kunt je RSS ook zo instellen dat hij alleen de samenvatting/excerpt pakt. Dit kan in WordPress onder Instellingen – Lezen (zie bijlage). Dan heb je het met Feedburner ook al afgevangen.

In je RSS-feed kan het zo zijn dat jouw hele artikel te zien, maar dat hoeft helemaal niet. Dit is ook de oplossing voor als je op Bloglovin’ niet je hele tekst wilt tonen.

Andere opties voor het abonneren op nieuwe blogposts

Zelf gebruik ik de Abonneer-functie van de plugin Jetpack, die er onder andere voor zorgt dat er onderaan het reactieformulier twee vinkjes komen te staan: ‘E-mail me als er nieuwe reacties zijn’ en ‘E-mail me als er nieuwe berichten zijn’. Omdat bezoekers om hier gebruik van te kunnen maken eerst zullen moeten reageren, biedt Jetpack ook een optie aan voor een inschrijf-functie als widget, bijvoorbeeld voor in je sidebar.

Of je hier veel van kunt verwachten? Zelf merk ik met name dat bezoekers zich abonneren op reacties. Vrij logisch, want als je nog een vraag aan me stelt, wil je bericht krijgen als er een antwoord wordt geplaatst. Mijn nieuwe berichten lijken vooralsnog via Facebook, Twitter & Bloglovin’ te worden gevolgd.

Kleine kanttekening: Jetpack is een relatief zware plugin, die je website redelijk belast. Zet dus alle functies die je niet gebruikt uit (bij mij de rest). Ik zoek nog steeds een lichter alternatief, maar nog geen plugin gevonden die beiden opties biedt.

Tessa, ik hoop dat je hiermee aan de slag kunt voor Happy Goat. En uiteraard geldt voor alle andere bloggers: doe er je voordeel en zorg dat je veel abonnees krijgt!

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties13 reacties

 1. Toevallig had ik gisteren ook de vraag gesteld hoe je kan laten abonneren via mail. Jetpack is geïnstalleerd en ik ben nog bezig met bekijken of hij nog andere interessante functies heeft. Maar voorlopig ben ik heel blij met deze oplossing!

  • Je kunt een beperkt deel zien van je inschrijvingen. Als je in je browser (niet de app van WordPress) naar statistieken gaat, kun je klikken op ‘x blogs’ (aantal mensen dat al je blogs per mail krijgt) of ‘x comments’. Je kunt dan een deel inzichtelijk krijgen. Bij comments zie je het overigens per blog, niet wie. Maar dan zie je wel waar de interesses van je bezoekers liggen.

 2. Hoi Laura!
  het werkt hoor! Ook met feedburner. We zijn helemaal blij met je tips en vlotte hulp. Dank je wel!
  groetjes Tessa
  (en ook van Alie, die andere Happy Goat)

 3. Een beetje offtopic, maar ook weer niet.. ik wil eigenlijk samenvattingen weergeven in mijn RSS. Het nadeel is alleen dat er bij Bloglovin dan geen foto’s weergegeven worden. Ik heb tot nu toe ook nog geen plugin werkend gekregen om de afbeeldingen wel weer te geven. Heb jij misschien een oplossing hiervoor?

 4. Dank voor deze tip. Heb jij een idee hoe ik dit als pop-up op de website kan laten verschijnen? zodat mijn bezoekers verleid worden om hun e-mailadres in te vullen. Alvast bedankt!

  • Voor pop-ups gebruik ik eigenlijk altijd scroll triggered boxes, alleen Jetpack geeft volgens mij geen HTML-code vrij die je er dan in kunt plakken. Daar zou je even onderzoek naar kunnen doen. Ik heb het nog niet uitgevonden. Mocht je met een nieuwsbrief werken via mailchimp, kun je hem wel daarvoor inzetten bijvoorbeeld.

 5. Hoi Laura,

  Zou je misschien eens wat meer kunnen uitleggen over jetpack?
  Dat heeft zoveel opties dat het waarschijnlijk een heleboel andere plugins ineen is, maar ik zie door de bomen het bos niet.

  • Dit staat nog steeds op de lijst, met name omdat de meningen over JetPack nogal verdeeld zijn. Moet mij alleen even goed in de andere meningen verdiepen 🙂

Laat een reactie achter