Affiliate marketing voor woonbloggers: zo verdien je geld met je woonblog

16

Affiliate marketing: een fijne manier van geld verdienen voor bloggers. Je houdt de redactie geheel in eigen hand en beslist 100% zelf waar je over schrijft én je kunt geld verdienen. Zeker voor woonblogs ligt hier een kans!

Uit recent onderzoek blijkt dat 50% van de bloggers zijn of haar geld graag zou willen verdienen met bloggen, als hoofdinkomen. Een mooi streven, maar slechts voor een klein deel van de bloggers al haalbaar. Een blog als bijverdienste is een stuk realistischer. En in mijn ogen zeker als woonblogger. Daar ligt anno 2015 echt een kans, zeker als je gebruik gaat maken van de mogelijkheid van affiliatecampagnes.

Affiliate marketing in een notendop

Voor wie mijn uitgebreide artikel over affiliate marketing eerder niet heeft gelezen, nog even een kleine samenvatting:

Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij adverteerders hun partners (in dit geval jou als blogger) belonen voor de gegenereerde verkopen die voortkomen uit de link die je plaatst. Hoe werkt dit in de praktijk? Jij schrijft over product X en linkt daarbij naar de website van producent Y. Dit doe je niet met een gewone link, maar met een daarvoor speciaal gegenereerde meetlink. Op het moment dat een bezoeker op deze meetlink klikt en naar de adverteerder gaat, wordt er een cookie geplaatst en kan producent Y precies zijn of er aankopen voort komen uit jouw verwijzing. Is dit het geval dan krijg jij een bepaald percentage van de aankoopprijs (commissie).

Het voordeel aan affiliate marketing is dat je niet zelf met elke producent/webshop contact hoeft te leggen en onderhandelingen hoeft te voeren. Er zijn een aantal grote affiliatepartijen in Nederland waarbij je je aan kunt sluiten en heel zwart/wit hoef jij enkel de meetlinkjes te plaatsen in je artikelen. En dan duimen dat je bezoekers kopen wat jij aanraadt.

Wat dit voor mogelijkheden biedt voor woonbloggers?

Ik kan het – als vakneuroot – haast zonde vinden als ik toffe woonblogs tegenkom met nog toffere producten (die ik het liefst meteen wil kopen!) en dan zien dat er een normale link achter i.p.v. een affiliatelink achter hangt. Gemiste kans! Want feitelijk is het heel eenvoudig.

Ga jij op zoek naar de leukste koperen woonaccessoires (we deden dat op Like & Love (it!)) voor jouw woning dan is het toch leuk als je je eigen shopbedrag kunt terugverdienen? Verzamel de woonaccessoires die jij kocht, met aantrekkelijk sfeer- en productbeeld, en kijk welke van de webshops waar je shopte ook een affiliate campagne heeft. Plaats een meetlink i.p.v. een normale link (lees meer over affiliate marketing in het algemene artikel over affiliate marketing) en duimen maar dat jouw bezoekers die koperen woonaccessoires net zo leuk vinden als jij. En ze dan ook kopen!

Welke woonwebshops maken gebruik van affiliate marketing?

Eindeloos veel. Om je een kleine indruk te geven een lijstje van webshops waar ik ervaring mee heb, voor het gemak incl. netwerk en commissie:

 • Basiclabel.nl (Tradetracker, 7,5%)
 • B-original.nl (Tradetracker, 7%)
 • Cookandco.nl (Tradetracker, 4,5%)
 • Designlemonade.nl (Affilinet, 10%)
 • Detafelvan10.nl (Tradetracker, 7%)
 • Etsy.com (Zanox, 5%)
 • Flinders.nl (Zanox, 9%)
 • Fonq.nl (Tradetracker, 10%)
 • HEMA (Zanox, 6%)
 • Ippyswoondeco.nl (Tradetracker, 7%)
 • Leenbakker.nl (Tradetracker, 5%)
 • Sweetlivingshop.nl (Tradetracker, 9%)
 • Vtwonen.nl (Tradetracker, 10-12%)
 • Wonenmetlef.nl (Tradetracker, 10%)
 • Xenos (Tradetracker, 4%)

Kijkend naar bovenstaande lijst lijk ik haast wel een reclamebord voor Tradetracker. Nee, ik word niet gesponsord, maar ik vind het wel een fijn affiliatenetwerk. Niet alleen omdat ze een groot aanbod aan partijen hebben, ze maken daarnaast gebruik van een ‘supercode’. Deze implementeer je eenmaal in je website en vervolgens worden alle linkjes automatisch omgezet tot meetlinkjes. Dat scheelt een hoop tijd! Vraag bij je accountmanager van Tradetracker naar de mogelijkheden, ze helpen je graag op weg.

Update mei 2016: Nederland is een nieuwe tool rijker, LinkPizza. Deze tool, waarbij veel affiliatenetwerken zijn aangesloten (Tradetracker helaas nog niet), maakt het je mogelijk om met zo min mogelijk tijd zoveel mogelijk geld te verdienen met bloggen. Lees hier meer en meld je aan.

Wat kun je hiervan verwachten?

Affiliate marketing is onzeker; het is altijd afwachten hoe een artikel aan zal slaan. Soms zal het teleurstellen, soms zal het je verrassen. Maar alles hangt natuurlijk samen met je bezoekerscijfers en de engagement van je bezoekers.

Hoewel de affiliate campagne van Bol.com voor mij verreweg de meeste conversies (ofwel aankopen) oplevert, verdien ik met Like & Love (it!) meer met woongerelateerde blogartikelen. Om de doodeenvoudige reden dat de aankoopbedragen bij Bol.com doorgaans laag liggen en ik per aankoop van één van mijn bezoekers gemiddeld slechts € 0,75 verdien. Tenzij iemand weer eens een hardloophorloge koopt… In de woonbranche liggen aankoopbedragen  flink hoger en dat kan maar zo betekenen dat ik een keer € 20,- overhoud aan een aankoop van een bezoeker, die het leuk vindt om even € 200,- uit te geven aan woonproducten. Dan wordt het meteen al aantrekkelijker is het niet?

Like & Love (it!) is overigens geen woonblog, er komen geen woonshoppers pur sang. Als jij een specifieke woonblog hebt, met bezoekers die graag geld uitgeven aan wonen, dan is de kans dat je er geld mee verdient ook nog eens groter.

10x simpele ideeën voor woonbloggers

Als woonblogger heb je misschien nu al tal van ideeën in je hoofd… Niet? Gebruik je fantasie én vooral je eigen shop-momenten ter inspiratie. Komende maand wordt onze benedenverdieping geheel verbouwd en ik heb wat webshops afgestruind naar de leukste accessoires. Voor op de planken in de woonkamer, bijpassend servies voor de nieuwe eethoek, toffe theedoeken in petrol, de leukste zwart/wit kaartjes voor aan mijn nieuwe wandrek… Ja, daar heb ik dus allemaal over geschreven of ga ik nog over schrijven.

 1. Het mooiste kerstservies
 2. Tof! Houten snijplanken voor in de keuken
 3. De leukste dekens om onder weg te kruipen
 4. 5x de tofste krukjes als bijzettafel
 5. Kleed op de vloer, warm aan je voeten!
 6. 15x de tofste dekbedovertrekken
 7. Aan de muur! De leukste muurposters
 8. Kleur in je interieur! 10x vrolijk gekleurde kussens
 9. De leukste koperen woonaccessoires
 10. Behang om vrolijk van te worden!

Zo moeilijk is het niet, want dit lijstje typte ik in één minuut (ergens tussen station Amsterdam Sciencepark en Muiderpoort). Zeker met productselecties kun je enorm veel insteken bedenken. Mooie collage erbij en klaar. Omschrijf je producten ook, Google is dol op tekst en hoe meer je gevonden wordt… Juist, hoe meer bezoekers én hoe meer kans je hebt op een aankoop!

Succesvol worden met affiliate marketing

Hoe verleidelijk het ook is, plaats niet alleen maar producten met affiliatelinks. Niet alleen beperk je jezelf qua keuzes in je selectie, je zult ook zien dat je artikel minder scherp wordt, doordat het niet alleen maar de allerleukste producten zijn. Geef ook aandacht aan producten van kleinere webshops die geen affiliate campagnes hebben. Hierdoor blijft de selectie dicht bij jezelf liggen en uiteindelijk win je daarmee.

Gek genoeg heb ik geen flauw idee hoeveel woonbloggers Blogaholic volgen. Mocht jij woonblogger zijn, laat dan gerust een reactie achter en vertel me of jij al gebruik maakt van affiliate marketing.

P.S. Vergeet geen no follow attribuut aan je links toe te voegen als je met deze vorm van bloggen aan de gang gaat. Het zijn immers commerciële links.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties16 reacties

 1. Leuk artikel! Wij hebben zelf een dubbelrol, aan de ene kant gebruiken we wel eens affiliatelinks op onze blog, maar we hebben zelf met onze travel giftshop ook een eigen affiliateprogramma bij Tradetracker. Werkt prima!

 2. Interieur is wel een onderdeel van onze website en daar gebruiken we ook meestal wel affiliate links voor. Het is wel altijd weer even zoeken welke bedrijven/merken bij welk affiliate programma zijn aangesloten. en of wij zelf al zijn aangesloten bij dat affiliate programma. Ik zit er al over te denken om een overzicht in excel te maken welk merk/bedrijf via welk affiliate programma wordt aangeboden, dat voorkomt een hoop zoekwerk. Maar als jij een andere tip hebt, dan hou ik mij aanbevolen! 🙂

 3. Ik heb een blog over wonen en dit artikel wel even doorgelezen, maar ik denk toch dat ik het zonder affiliate blijf doen. Ik ben bang dat het voor lezers overkomt alsof ik producten promoot voor het geld en niet omdat ik ze echt leuk vind. En zo zal het dan ook voor mij voelen. Vind ik dit nou echt leuk of wil ik geld verdienen?

  • Je moet natuurlijk helemaal zelf weten wat je kiest, maar vergeet niet dat mensen die op jouw blog komen soms ook gewoon heel graag iets willen kopen. Je verleend juist een service. Meestal hoeven mensen die bang zijn om nep of te verkoperig over komen dat juist niet te zijn, want die gedachte komt nooit bij iemand op die wel een ‘slechte’ verkoper is.

 4. Handig artikel. Geen idee of jij het weet..? Maar ken je Rewardstyle? Een affiliatie programma voor fashion bloggers, maar je hebt een uitnodiging nodig en ik heb zelf al meerdere malen ‘gevraagd/aangemeld’ voor een uitnodiging, maar ik krijg geen reactie. Ik denk dat dat voor mij het beste werkt, zanox of DaisyCon levert mij te weinig op. Maar bij rewardstyle staan alle kledingstukken van je artikel onderaan je artikel.

  • Ja ik ken het. Alleen ben ik geen pure fashionblogger en werd Like & Love it daardoor afgekeurd. Nooit kunnen testen dus. Ze zijn ook behoorlijk kieskeurig.

   En afhankelijk van je doelgroep kun je echt best wel wat verdienen als fashionblogger met affiliate. Zeker als mensen dol zijn op je outfits. P

   • Ik ben wel bij RewardStyle geweest, en verschillende soorten artikelen geprobeerd, maar dat leverde mij dus 0.0 op. Bij mij reageerden ze wel snel trouwens!

 5. Hier een woonblogger., Interesant artikel, al vraag ik me wel af hoeveel consumenten iets leuks zien op je site en het dan daadwerkelijk gelijk aanschaffen. Dat klinkt toch meer als een impuls aankoop. Als ik mijn eigen koopgedrag bekijk gaat daar iets minder tijd overheen. Ik zie een leuk product op een woonblog, surf nog wat verder, denk nog even een dag of twee na en koop het dan via een webshop die ik vind via Google.

  • Bij Like & Love (it!) zijn Bol.com, VT Wonen en Fonq veruit de meest succesvolle affiliates. Wonen is dus populair! En het zijn dan ook nog eens hogere bedragen dan gemiddeld bij Bol.com. Want over een boek (wat het gros is) krijg je nu eenmaal minder dan over een dure klok of kleed.

   Er zijn twee redenen waarom ik denk dat het in dit geval goed werkt. 1. Mensen zoeken gericht in Google op bijvoorbeeld ‘koperen woonaccessoires’ en komen op je blog met koperen woonaccessoires. Dan is het dus geen impulsaankoop. 2. Mocht je via een affiliatelink van Like & Love (it!) naar VT Wonen gaan en later via Google daar komen, blijft de cookie nog steeds staan. Hier zit een termijn op van vaak 30 dagen. Je hoeft dus niet per definitie direct iets aan te schaffen. Theoretisch kan hij wel overschreven worden door een nieuwe cookie (bijv. als je op een affiliatelink van een andere partij naar VT Wonen hebt geklikt), maar steeds meer affiliatepartijen werken met een first cookie. Waardoor dit ook weer is afgevangen wordt. Volg je hem nog? 😉

 6. Mooi artikel, het gaf me inspiratie om buiten mijn standaard blogonderwerpen-kring te denken. Ook/zelfs wonen/lifestyle blogs kan ik op mijn blog (over paarden en paardensportartikelen) opnemen, qua accessoires, of qua stijl, enz. Thanks voor de stimulans om out-of-the-box te denken!

Laat een reactie achter