Wat zijn jouw blogdoelen voor 2015?

9

Blogland staat de afgelopen week in het teken van jaaroverzichten. Talloze The best of 2014 artikelen komen voorbij. Maar met een bloghistorie van slechts 19 (!) dagen is dat voor Blogaholic.nl een stuk lastiger. En dus kijk ik, onder het genot van een oliebol, even naar mijn blogdoelen voor het komende jaar. Natuurlijk help ik je ook meteen op weg om jouw blogdoelen voor 2015 te bepalen.

Oké, toch een kleine terugblik op 2014

Op 12 december 2014 ging Blogaholic.nl live! En om je een kleine indruk te geven toch een paar cijfertjes op een rij. Omdat ik er trots op ben en omdat ik met jullie praktijkvoorbeelden zou delen. Ik heb in de eerste negen dagen 3.454 bezoekers gehad, wat overigen 1.566 unieke bezoekers blijken te zijn. Jullie komen graag terug en dat stemt mij tevreden! Gemiddeld bekijken jullie 2,54 pagina’s en blijven jullie maar liefst 05:18 minuten. Dat moet ook wel met zulke lange uitgebreide artikelen. Jullie lieten al 166 reacties achter op de inmiddels 46 artikelen die live staan.

Maar liefst 63,92% van al deze bezoekers kwam via social media binnen, waarbij Twitter duidelijk het meest populair is. Blogaholic heeft ook al 298 volgers op Twitter, en 192 Fans op Facebook. Ook Bloglovin’ is een goede verkeersbron, en in twee weken tijd een volgersgroep via Bloglovin’ van 73 vind ik ook best een prestatie. Deze blijft zeker in het begin vaak achter op andere social media.

Maar los van de cijfers ben ik het meest blij met de vele positieve reacties, de mensen die me specifieke vragen mailen én nog toffer: mensen die over mij bloggen. Zo spotte ik al een vermelding bij Sleeping Lion (check ook haar blogdoelen meteen), Door Mariska, Aukje.me en Food Travel Photography. Hoe leuk is dat!

Heb jij al blogdoelen vastgesteld voor 2015?

Met nog een uur of zes te gaan op de blog kun je prima nog je blogdoelen vaststellen, als je die nog niet hebt. Je kunt het ook morgen of overmorgen doen en nog even kerstvakantie vieren tot maandag. Maar als je blogdoelen vast gaat stellen, neem dan in elk geval volgende suggesties mee voor het vaststellen van je doelen:

 • Wat maakt het dat jij blij wordt van bloggen? Zonder passie & plezier is jouw blog op sterven na dood. Ga tijdens het vaststellen van je doelen na of het 1. realistisch is, 2. je jezelf niet voorbij loopt en 3. of je nog blij wordt van je blog als je dit wilt realiseren. Je kan van een niche afstappen als je denkt dat deze niche je beperkt qua groei, maar als je dan moet schrijven over onderwerpen die je niet liggen… Don’t go that way! Dat ga je niet volhouden.
 • Hoeveel bezoekers denk of hoop je te gaan ontvangen volgend jaar? Als het jou helpt om ergens naar toe te werken – ik ben er dol op! – kan het vaststellen van een gewenst bezoekersaantal enorm motiveren. Kijk naar het aantal bezoekers dat je dit jaar hebt mogen ontvangen, de groei die je t.o.v. 2013 hebt gerealiseerd, de tijd die je er vorig jaar instopte en hoeveel tijd je er volgend jaar in denkt te kunnen stoppen. Stel aan de hand hiervan een realistisch doel op. Kijk ook naar de blogfrequentie die je wilt (of eerder nog kan) aanhouden.
 • Hoe ga je dit bereiken? Heb je een niche, maar trekt deze niche te weinig bezoekers en wil je verbreden om toch een groter publiek te trekken? Stel voor je zelf een maximaal aantal onderwerpen vast ter verbreding. Zo voorkom je dat je in het wilde weg blogartikelen gaat schrijven en straks je kracht verliest. Of ben je juist een omni-blog en denk je dat je smaller bent als je je specialiseert in één bepaald onderwerp, of misschien wel twee? Kijk in je Google Analytics-account van welke onderwerpen jouw bezoekers blij werden. Wat werd het meest gelezen en waar bleef men het meeste hangen? Wil je meer verkeer via zoekmachines? Check de SEO-tips van Blogaholic.nl (er volgt meer!).
 • Ben je tevreden over het uiterlijk van je blog? Neem je design onder de loep. Past de uitstraling van je blog bij de inhoud van je blog. En past het ook bij jou. Of zijn er punten die je zou willen? Stel jezelf een doel wanneer je jouw blog van een nieuw jasje wilt voorzien. Als stok achter de deur, want de ervaring leert dat dit vaak wordt uitgesteld. Zonde, want je kunt nog zulke mooie teksten hebben, als het jasje mensen niet aanspreekt zijn ze snel weg.
 • Wil je geld verdienen met bloggen? Ga kijken naar de mogelijkheden die het best passen bij jouw blog. Een boekenblog zal veel baat hebben bij het Bol.com partnerprogramma, waar bepaalde niche blogs weer sneller direct met adverteerders moeten schakelen voor sponsoring. Wat past het beste bij jouw blog en wat is reëel?

Wat mijn blogdoelen zijn voor 2015?

Ik begon Blogaholic.nl met één groot doel: kennis delen, mensen enthousiasmeren over bloggen en ze laten zien dat het allemaal niet zo heel ingewikkeld is als het lijkt. Ik vond het eng. Waren mijn artikelen niet juist te simpel, teveel Jip & Janneke? Nee bleek. Juist de simpelheid maakt dat mensen hier terugkomen. Deze lijn ga ik dan ook zeker voortzetten in 2015, al zullen er ook wat artikelen voor gevorderden verschijnen. Maar wie weet ben je tegen die tijd door alle informatie hier wel zelf al gevorderd.

Naast andere helpen wil ik er stiekem natuurlijk ook zelf een beetje beter van worden. En dat word ik al door het schrijven van deze artikelen. Ik heb de kennis, maar soms wil ik net wat meer achtergrondinformatie, en ik duik dan zelf nog iets dieper dan ik normaal altijd deed. Wat een verbreding ook van mijn eigen kennis, dank dat jullie mij laten leren! Daarnaast hoop ik vaker workshops & adviezen te kunnen geven en wie weet een keer in het openbaar te spreken (ik houd mij aanbevolen).

Voorlopig zal ik overigens één keer per dag blijven bloggen (en vandaag toevallig twee keer), op lange termijn zal dit waarschijnlijk drie keer per week worden. Maakt dat er voor jullie tijd over blijft om met alle kennis die jullie hier op doen aan de slag te gaan.

Tot zover mijn blogdoelen voor 2015. Buiten natuurlijk dat ik er net zoveel plezier aan wil beleven als in 2014. Want bloggen zonder plezier is in mijn ogen een onmogelijke opgave. Delen jullie hieronder jullie blogdoelen? Ik ben benieuwd!

P.S. Kijk je uit vanavond met vuurwerk? Blogjes typen is lastig zonder vingers.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties9 reacties

 1. Mijn doel is om een blog op te gaan zetten en daar in de eerste welen van het jaar mee te starten. Aan de ene kant heel specifiek gericht op wat ik doe (technisch dus), maar aan de andere kant ook wat algemenere materie over fotografie. Best spannend maar de tekst voor de eerste blog ligt al klaar en ik heb een lijstje gemaakt met onderwerpen en de datums waarop ik ze ga publiceren.

  Op dit moment denk ik dat ik met bloggen een boel kan bereiken, niet alleen qua kennis delen maar ook qua nieuwe bezoekers op mijn site die mijn diensten (nog) niet kennen.

  Ik heb er zin in en jouw artikelen geven me op een fijne manier richting, zonder dat het allemaal te ingewikkeld is. Top!

 2. Leuk om te lezen Laura, ik ga eens nadenken over mijn doelen voor 2015. En ik ga al jouw andere blogs met goede tips uitspitten. Ik heb nog genoeg te lezen én leren. Fijne tips heb je!

  • Leuk om te horen, Marcella! En ook leuk om steeds meer bekenden terug te zien. Ben ook nog bezig met en specifiek artikel voor reisbloggers.

 3. Goed bezig en mooie doelen heb je. Dit is pas de eerste keer dat ik reageer, maar lees je posts al een tijd lang. Er zijn veel artikels over bloggen en social-media strategieën, maar ik vind de jouwe er steeds uitspringen qua relevantie en bruikbaarheid. Erg goed bezig! Mijn doel: meer bezoekers krijgen door creatievere blogposts en mijn social media kanalen ook op een creatievere manier gebruiken.

 4. Mooie statistieken al Laura na een paar weken. Ik kom zelf ook graag terug om weer wat nieuws te lezen 🙂
  Voor mijn eigen blog heb ik als belangrijkste doelstelling weer regelmatig te bloggen en wekelijks een foto te plaatsen (Photo Friday). Wie weet nog een redesign, maar dat zien we in de loop van het jaar wel.
  Veel succes met Blogaholic!

Laat een reactie achter