Bloggen: meer dan schrijven alleen

4

Als je een blog begint doe je dit misschien omdat je schrijven zo geweldig vindt. En natuurlijk is schrijven een essentieel deel van het bloggen, maar als je een succesvolle blog wilt runnen, zal schrijven zelfs een klein onderdeel van je blogwerkzaamheden zijn. Kijk je mee naar wat er allemaal komt kijken bij het bloggen?

Onderzoek doen

Nog voordat je gaat bloggen moet je onderzoek doen. Wat is je doelgroep & wat is je ambitie? Hoe bereik je de juiste ambitie en de juiste personen? Maar ook voor blogartikelen zul je onderzoek moeten doen. Jouw mening/blog/advies moet je natuurlijk wel gefundeerd brengen en de feiten die je noemt moeten kloppen.

Verkeer naar je website trekken

Zeg niet dat je blog voor jezelf. Dan kun je ook een dagboek bijhouden of een Word-document aanleggen met al je kennis. Natuurlijk wil je dat mensen jouw blogartikelen lezen. Maar die mensen weten je niet vanzelf te vinden, die zul je zelf moeten aantrekken. Hoe? Mijn favoriete methodes vind je hieronder:

 • Reageer op andere blogs
 • Optimaliseer je blogartikelen voor zoekmachines
 • Wees actief op social media
 • Ga samenwerkingen aan met bedrijven (bijv. winacties met passende producten)

Wil jij meer verkeer naar je website trekken? Binnenkort volgt er een uitgebreid artikel over deze en meer methodes.

Jezelf verkopen

Als je geld wilt verdienen met je blog of in elk geval ambities hebt, moet je jezelf kunnen verkopen. Laat zien dat je een expert bent als je over een niche schrijft, laat bedrijven weten hoe groot jouw blog is, plaats een mediakit op je website. Zorg dat mensen denken: “Deze website moet ik in mijn favorieten zetten”, “Op deze blog wil ik adverteren”, of “Zij heeft er veel verstand van, misschien wil ze een keer een lezing geven.”

Analyseren & optimaliseren

Installeer Google Analytics en analyseer je bezoekers. Waar komen ze vandaan, hoe kun je je website beter optimaliseren voor Google, welk soort artikelen zijn het meest populair, op welk social medium kun je je het beste focussen? Ook een onderzoek onder je bloggers kan nuttige informatie opleveren.

En verder…

En dit is nog maar één kleine greep uit alles wat er bij een blog runnen komt kijken. Wat dacht je van het organiseren van winacties, mail van bezoekers en adverteerders beantwoorden, seminars bezoeken om te blijven ontwikkelen, inschrijven bij bloggers netwerken, blogevents bezoeken, het bijhouden van je zakelijke administratie, foto’s maken (of zoeken) voor bij je artikelen… Moet ik nog even doorgaan?

Vind jij al deze dingen (bijna) net zo leuk als schrijven? Dan kun je met gerust hart jouw blog beginnen. Succes!

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties4 reacties

 1. Ik wil een bloq beginnben over datgene wat mij in mijn leven is overkomen. Leuke en minder leuke dingen.
  Ik wil proberen dagelijks over mijn belevenissen te vertellen.
  Tevens wil ik de aandacht vestigen op hoe je wordt behandeld soms.
  Het grote justitiele apparaat is zelf crimineel en hebben mij 15 jaar lang mishandeld.
  Ik heb keiharde bewijzen.
  Ik heb onschuldig vastgezeten en ben detentie ongeschikt. Zelfs een uurtje extra luchten is mij geweigerd met mijn aangeboren afwijking waar keihard over is gelogen en zelfs hele onderzoeken zijn verdwenen en twe artsen gelogen hebben en meineed hebben gepleegd.
  Daar wil ik over vertellen want dat moet niet mogelijk zijn in een land als Nederland.

 2. Ik wil heel graag (2) blogs gaan beginnen maar vind het lastig om mijn doelgroep te bepalen. Ik ben freelancer en ben daar al aan het stoeien wie nou mijn doelgroep is of zou moeten zijn… Dit is nu eigenlijk het grootste struikelblok wat mij al een tijdje tegenhoudt om te beginnen met bloggen… HELP!

 3. Ik ben al sinds gisteravond verzonken in je artikelen over het starten van een blog. Ik heb nu sinds kort een eigen domeinnaam en wordpress en google analytics is op veel gebieden nog een grote abracadabra voor mij! Ik was van plan een soortgelijke post te gaan schrijven over hoe ik de afgelopen tijd heb ervaren en dat ik als blogger nog veel te leren heb, maar dat ik mij door niets of niemand laat weerhouden om het gene te doen wat ik leuk vindt. Ik vind het super leuk om te schrijven over dieren en groene producten, en ik weet dat ik daar verstand van heb. Dankzij jou artikelen voel ik me nog zelfverzekerder om het beste uit mezelf te halen. Hartstikke bedankt!

Laat een reactie achter