Bloggen over actuele onderwerpen: doe jij het al?

16

Gisteren was het Nationale Complimentendag. Van 7 t/m 15 maart is het Boekenweek. Op 21 maart begint de lente. En op 27 maart is het Nationale Pannenkoekendag. Leuke haakjes, bloggen over actuele onderwerpen zonder problemen. Doe jij dit ook al?

Ik ben een fan van haakjes, en bloggen over actuele onderwerpen is dan ook iets dat ik graag doe. Voor Nationale Pannenkoekendag staat er al een artikel klaar voor Like & Love (it!) met de lekkerste pannenkoeken recepten. En tijdens de Boekenweek zal hier extra aandacht zijn voor de leukste & meest leerzame boeken voor bloggers. En ja, ik weet van tevoren dat ik niet de enige ben die daar die dag aandacht aan geeft, maar moet je het daarom laten…? Nee, in mijn ogen niet.

Bloggen over actuele onderwerpen: hoe blijf je origineel?

Vraag me niet hoeveel blogartikelen ik het afgelopen jaar heb gelezen over MH17, of de Zwarte Pieten discussie. En ik vermoed dat Charlie Hebdo en van de meest besproken actuele onderwerpen van dit jaar wordt. Kun je nog origineel zijn in een media-landschap dat wordt gedomineerd door blogs met dezelfde onderwerpen? Ja, in mijn ogen wel. Als je het maar op een manier doet die bij je blog past, die net even anders is dan de rest en in het geval van gevoelige onderwerpen: maak het persoonlijk! Zo las ik diverse blogs over MH17 vanuit de ogen van een stewardess, ze zijn me altijd bijgebleven.

Werk vooruit!

Het grootste voordelen van bloggen over actuele onderwerpen vind ik het vooruit kunnen plannen. In de blogplanner van Blogaholic.nl vind je een handige jaarkalender, die voor mij echt heilig is. Bij alle dagen waar ik wat mee kan, heb ik kruisjes gezet. Want ja, ik zie wel een haakje met Warme Truiendag voor Like & Love (it!) en op mijn werk (ik werk als online content marketeer in de reiswereld) mag ik de dag dat het vakantiegeld wordt gestort niet vergeten.

Roze zaterdag is voor mij geen dag waarop het om homoseksualiteit draait, maar het is de dag waarop ik girly producten selecteer voor Like & Love (it!). Net zoals dat ik op Black Friday de beste kortingsacties met je deel. En rond Kerst zal ik je op Blogaholic.nl helpen aan de leukste ideeën voor kerstartikelen.

Uiteraard kan dit niet bij nieuws-actualiteiten. Omdat je simpelweg niet weet wanneer iemand de moed vindt om met een wapen de redactie van de NOS op te komen lopen. En omdat vliegtuigrampen ook nog steeds niet vooraf te voorspellen zijn. Dan zul je snel moeten kunnen schakelen en heb je eerder te laat dan te vroeg tijd. Dan is de eerste zijn haast een must, voor je omkomt in een RSS-feed vol blogs met hetzelfde onderwerp.

Tijd om te pieken!

Bloggen over actuele onderwerpenHet bloggen over actuele onderwerpen heeft meer voordelen: meer bezoekers. Zeker als je de kunst van zoekmachine-optimalisatie een beetje eigen bent. Het is niet voor niets dat Christmaholic.nl meer dan 250.000 bezoekers ontvangt in de laatste maanden van het jaar.

Ik merk het met Like & Love (it!) ook. Door het introduceren van kerst-gerelateerde artikelen (doe gerust inspiratie op) verdubbelde mijn verkeer in december bijna t.o.v. november. Ook met Halloween (minder over geschreven in Nederland en dus makkelijker om op te scoren) zorgt bij mij voor een piek.

Hoe zit het met relevantie?

Oké, een overload aan kerst-artikelen dus op Like & Love (it!). “Wat is het nut dan?”, vroeg een vriendinnetje van me onlangs, “als ze de rest van het jaar niet worden gelezen”. True, een dergelijk artikel is maar een paar weken nuttig. Maar wel een paar weken per jaar. Want volgend jaar wordt deze net zo hard weer gevonden via Google en neemt het aantal bezoekers weer toe. Het is dus ook een investering in de toekomst.

Zorg er wel voor dat de insteek van jouw artikel echt bij je blog past. Schrijf jij altijd over eten, dan is een discussie over Charlie Hebdo niet van toepassing. De lekkerste kerst-soepen daarentegen wel. Wees relevant voor jouw doelgroep!

Schreef jij nog niet over actuele onderwerpen, maar wil je de komende maand wel haakjes vinden om over te schrijven? Gebruik de maart-kalender hierboven en laat hieronder gerust een linkje achter naar jouw actuele blogs. Ik lees ze met alle liefde om te zien hoe jullie bloggen over actuele onderwerpen op een originele manier insteken.

P.S. Wil je er de rest van het jaar ook mee verder? Check de blogplanner van Blogaholic.nl. Hierin zit een complete jaarkalender. Met extra ruimte voor dagen die voor jou bijzonder zijn!

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties16 reacties

 1. Ik heb ooit een blogpost geschreven naar aanleiding van wat er in Verviers gebeurde. Het greep me zo aan, dat ik er iets over moest schrijven. Ik heb daar toen redelijk wat reacties op gehad. Ik kan wel stellen dat ik over het algemeen een impulsieve schrijver ben. Zo bedacht ik me vorige week iets over reacties achterlaten, en heb ik daar dan uiteindelijk een blogpost over online gegooid. Gewoon, omdat het me bezighield. Misschien dat ik dus wel bij een bijzondere dag iets ga schrijven, maar misschien ook niet. Het hangt er vanaf hoe diep het me raakt. Lig ik ‘s avonds met het idee in bed om er iets over te schrijven? De volgende dag schrijf ik er ook effectief iets over. Lig ik er niet over te piekeren? Dan doe ik het lekker niet. Ik wil ook mijn blog niet in hokjes onderbrengen, omdat het een beetje mijn plaatsje op het internet moet zijn waar ik kan delen wat ik maar wil, wanneer ik het wil. Mensen die het dan willen lezen, kunnen het lezen, en de anderen klikken dan maar op het rode kruisje. Bezoekersaantallen interesseren me niet echt. Samenwerkingen ook niet. Ik wil gewoon mijn hoofd kunnen leegmaken. Anders blijf ik piekeren ‘s nachts.

 2. Ideaal dat overzicht! Ik ben nooit zo op de hoogte van die dagen. Het is dat ik zaterdag toevallig op een Facebook groep las over de complimentendag en besloot daarover te schrijven. Maar ik ga me daar wel meer in verdiepen nu.

 3. Hi! Ik vind dat je goede artikelen schrijft die er toe doen en handig zijn. Weer even een eye-opener om bij jezelf na te gaan of je dit doet etc. Fijn! Ik schrijf niet zo zeer over actuele onderwerpen maar wanneer het bijvoorbeeld carnaval, Valentijnsdag etc. is probeer ik dit wel te verwerken in een artikel. Soms schiet me op een dag iets te binnen en dan schrijf ik dat meteen op om dat meteen of later in de week iets over te schrijven. Liefs,

 4. Ik ben op mijn blog niet zo gericht op de ‘speciale dagen’ standaard dingen zoals komende lente pak ik wel aan als inspiratiebron. Sommige dagen is moeilijk aan te haken. Ik blog namelijk 1 x per week. Heb je hier tips voor? Heb je misschien ook een lijst met alle speciale dagen?

  • Af en toe een extra blog bij bijzondere gelegenheden? Er circuleren diverse jaarkalender op internet, zowel nationaal of internationaal. Ik heb samen met mijn vormgever Cindy veel tijd gestoken in een kalender waarvan wij denken dat alle voor bloggers belangrijke dagen er in staan. Je vindt deze in onze blogplanners.

 5. Ik vind dat inderdaad lastig, want als ik in mijn bloglovin feed tig blogs voorbij zie komen met allemaal hetzelfde onderwerp sla ik ze snel over. En ik weet dat er meer mensen zijn dan de bloglovin leden, maar toch. Hoe voorkom je dat je uniek bent in een standaard onderwerp waar iedereen het al over heeft? Inderdaad aanpassen aan jouw blog, maar toch trekt mij dat niet echt. Voor mijn gevoel moet ik hier juist extra tijd in gaan stoppen om zo uniek mogelijk te zijn.

  • Klopt, het kan meer tijd kosten, maar het kan je ook meer opleveren 🙂 Bloglovin’ is inderdaad niet altijd de beste manier om het te peilen: het zijn voornamelijk bloggers die hier op zitten en dat is een wereldje waarin veel op elkaar lijkt. Maar denk eens aan al je niet Bloglovin’ lezers, komen die ook op alle andere blogs die jij wél tegenkomt op Bloglovin’? Ik denk het niet.

 6. Eigenlijk doe ik dit niet, ik zet met kerst een fijne kerstdag artikel maar verder houd ik me niet bezig met dit soort onderwerp, misschien wel eens een leuk idee om me hierin te verdiepen lieverd vast en zeker nieuwe ideeen op

 7. Ik heb nog nooit over actueel nieuws geblogd, want eigenlijk lees/kijk ik nooit nieuws. Die dagen lijken mij wel interessant. Al zal ik dan wel alleen dagen kiezen die mij ook persoonlijk aanspreken.

 8. Hi Laura,

  Ik ben op dit moment bezig met een blog opzetten waarop ik ook artikelen wil plaatsen over de nieuwste hotspots in NL en andere landen. Ik vroeg me alleen af of je een tip had hoe je dit het beste aan kunt pakken. Verschillende bloggers schrijven ook over hotspots, maar zij kennen bijv. soms de eigenaar. Hiermee hebben zij bijvoorbeeld toestemming om daar te filmen/fotograferen. Hoe kan je dit het beste aanpakken? Ik hoop dat je mijn vraag een beetje begrijpt.

  • Ik denk dat geen een eigenaar moeite heeft met filmen of fotograferen als je aangeeft dat je over hun hotspot wilt schrijven, ik zou dat dan ook zeker proberen. Zorg er wel voor dat je website daarvoor al goed staat en je bijvoorbeeld visitekaartjes bij je hebt.

 9. Hi Laura,

  Na aanleiding van jouw artikel heb ik vandaag een actueel artikel gepost! Ik ben echt nog een beginnende blogster, maar vind het enorm leuk!

  Er zijn tig van dit soort dagen, maar het moet wel bij mijn blog passen vind ik. Zo probeer ik dan zo nu en dan een actuele artikel te posten met een eigen twist eraan.

  Neem maar een kijkje op mijn blog!

  Liefs,

  Sigourney, More Than a Mom

Laat een reactie achter