Gratis foto’s voor bloggers: nog meer stockwebsites

18

Foto’s kunnen je blog maken of breken. Onscherp en rommelig beeld kan jouw website een stuk minder professioneel doen overkomen. Met deze stockwebsites voor gratis foto’s voor bloggers kun je dit vermijden.

Uit onderzoek – zo las ik o.a. in Blogboek – is gebleken dat mensen foto’s en beeld zes keer sneller herkennen dan tekst. Zorg je voor het juiste, aansprekende beeldmateriaal zullen mensen jouw artikelen sneller onthouden. Het liefst doe je dit met eigen beeld, zodat je zeker weet dat je uniek bent. En als je ook nog eens goed kunt fotograferen én een eigen stijl hebt, zullen jouw beelden nog beter blijven hangen.

Hoewel ik dus een voorstander ben van eigen én originele foto’s bij een blog, weet ik uit ervaring dat elke keer je eigen beeld verzorgen enorm tijdrovend is. En als je, zoals ik, elke dag één of meerdere blogs (want ja, ik heb ook nog Like & Love (it!)) kan dat nog wel eens een onmogelijke opgave zijn. Gelukkig zijn er opties waardoor je je blog in minder tijd ook van mooi beeld kunt voorzien.

Maak gebruik van gratis foto’s

Ai… hoe vaak zie ik het nog: bloggers die beelden gebruiken waarvoor duidelijk geen toestemming is vereist. Bloggers die ook denken te kunnen wegkomen met een bronvermelding, met eventueel een linkje. Dit mag pertinent niet. Dat iets op internet staat, betekent niet dat je het maar mag gebruiken. Lees hiervoor o.a. mijn eerdere artikel Beeldgebruik van bloggers: hoe & wat?.

Gelukkig zijn daar de gratis stockwebsites, waarvan ik er in bovenstaand artikel én een later artikel over gratis beeld al meerdere noemde. Van deze websites kun je gratis foto’s halen die, al dan niet met naamsvermelding, vrijelijk gebruikt mogen worden op je blog.

Hoe kunnen ze dit gratis aanbieden?

Heel eenvoudig! Bij veel stockwebsites vind je boven de gratis foto’s gesponsorde foto’s. Een beetje zoals de gesponsorde zoekresultaten van Google. De gesponsorde foto’s, veelal van de betaalde beeldbank Shutterstock, zien er verleidelijker uit. Ze hopen dat je deze dan koopt & ontvangen vervolgens een fee over deze verkochte foto’s. Ze doen dus aan affiliate marketing met de betaalde stockwebsites.

6x nieuwe stockwebsites voor gratis foto’s

Elke week ontdek ik weer nieuwe stockwebsites en die onthoud ik je natuurlijk niet. Ook op onderstaande websites kun je op zoek naar gratis foto’s voor bloggers:

 1. Op Life of Pix, dat nog geen jaar bestaat, vind je elke week nieuwe foto’s van nieuwe fotografen. Helaas nog geen zoekfunctie, maar ga gerust een middagje scrollen & sla de foto’s op die je misschien wel eens kan gebruiken. Restricties voor gebruik zijn er niet. Handig!
 2. Het liefst gebruik ik stockwebsites met een zoekfunctie, dat scheelt simpelweg tijd. Ik maak graag een uitzondering voor Little Visuals, waar het net even anders werkt. Op deze website kun je je e-mail achterlaten waarna je elke zeven dagen zeven gratis hi-res beelden krijgt. Vast niet allemaal direct voor jou van toepassing, maar sla wekelijks de foto’s op waarvan je denkt dat je ze wél kunt gebruiken.
 3. Snapwire is een platform dat merken en fotografen samen brengt. Ben je als merk op zoek naar een specifieke foto, dan kun je een ‘wedstrijd’ uitschrijven, waarbij je de winnende foto het door jou gekozen bedrag uitbetaald. Een tof concept, maar ja, daar kan jij als blogger weinig mee he? Gelukkig bieden ze op hun Tumblr ook gratis foto’s, die je ook automatisch in je mailbox kunt krijgen.
 4. Ook op Lock & Stock Photos kun je je e-mailadres achterlaten. Elke maand krijg je dan een nieuwe hoeveelheid foto’s, gemaakt door de eigenaar zelf. Hij wilde graag eens wat terug doen voor alle gratis foto’s die hij eerder van anderen mocht gebruiken. Let op: naamsvermelding is verplicht.
 5. Foodiesfeed.com is een betaalde website voor foodphotography. Er is echter ook een deel met gratis foto’s. Maak er gerust gebruik van.
 6. Op Raumrot vind je inmiddels meer dan 550 gratis foto’s, opgedeeld in pakketjes per thema. Ideaal als je in een keer 24 kerstbeelden wilt downloaden bijvoorbeeld.

Het risico van gratis foto’s van stockwebsites

Wees je er van bewust dat veel Nederlandse bloggers dezelfde stockwebsites gebruiken, zeker na vermelding op Blogaholic, en dat het dus kan voorkomen dat je het door jou gekozen beeld vaker tegenkomt. Niet uniek, maar wat mij betreft geen ramp. Jouw unieke content compenseert dat wel.

Maak jij gebruik van gratis foto’s voor je blog, of weet jij wel de tijd te vinden om zorg te dragen voor eigen fotografie?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties18 reacties

 1. Omdat ik momenteel zelf nog niet heel handig ben met de camera maak ik grotendeels toch gebruik van stocksites. Soms maak ik wel zelf een foto, of ik vraag mijn vrouw een foto te maken, maar die heeft er ook niet altijd zin in haha.

 2. Wat ik zelf ook een prettige stocksite vind is flickr.com/ bij de zoekfunctie kan je aangeven of ze vrijgegeven zijn voor commerciële doeleinden.

 3. Sinds ik in ‘How blogs work’ las dat je eigenlijk geen beeld van anderen mag gebruiken zonder toestemming enzo, ben ik mijn houding t.o.v. gratis beeld echt gaan aanpassen. Ik gebruik nu al gauw mijn instagramfoto’s. Tja, dat is dan wel met een smartphone gemaakt, maar ik beschik niet over een andere camera nu. Gratis beeld zou ik eens gebruiken als ik echt geen foto van mezelf kan gebruiken.

  Ik hoor toch wel vaak dat mensen de plaatjes met quotes van Pinterest gebruiken, maar dit is dus eigenlijk ook ‘not done’, toch? (aangezien iemand die bewerking heeft gemaakt en daar dus ook auteursrecht op bestaat)

 4. De blogtips die je geeft, vind ik echt ontzettend interessant! Gisteren ‘ontdekte’ ik jouw blog en heb de rest van de avond dan ook heel veel artikelen gelezen. Dat je niet zomaar foto’s mocht gebruiken, dat wist ik al, maar het is wel lastig om foto’s te vinden die je wel zonder restricties mag gebruiken. Dus bedankt voor dit artikel en voor al je andere blogtips!

 5. Wederom een geweldig artikel Laura! De afgelopen weken heb ik veel geleerd (en toegepast) van je blogposts om mijn nieuwe blog tot een succes te maken! Top, bedankt!

 6. Meestal gebruik ik eigen foto’s maar soms haal ik ook wel eens een afbeelding van wiki commons. Voor zover ik heb begrepen zijn de afbeeldingen daar vrij te gebruiken, mits met bronvermelding.

  • Ik ken Wiki Commons helaas niet zo goed, dus durf dan geen uitspraak over te doen. ‘Voor zover ik begrepen heb’ zou ik te tricky vinden. Ik zou dat dan wel zelf uitzoeken.

Laat een reactie achter