Volg jij de regels van Google omtrent no follow?

38

Werk jij veel met adverteerders, ontvang je regelmatig review exemplaren of maak je gebruik van affiliate linkjes én weet je niet wat (no)follow linkjes zijn? Dan ga ik je met dit artikel nogmaals wakker schudden. Want Google heeft een flink aantal regels en als je je er niet aan houdt dan kan je zomaar eens een penalty ontvangen. Weg zoekmachine-verkeer!

Wat zijn no follow?

In het verleden schreef ik een uitgebreid artikel over no follow links. Ik kan het allemaal gaan herhalen, maar ik zou zeggen; lees het artikel grondig en je weet precies wat het verschil tussen een no follow en follow link is.

Het artikel bevat relevante en uitgebreide informatie, maar mocht je geen tijd hebben om te lezen, hier vast in het kort:

Een ‘no follow’ is een extra tag die je meegeeft bij het linken naar externe websites vanaf jouw blog. Hiermee geef je aan Google (en andere zoekmachines) aan dat deze link niet gevolgd hoeft te worden en dat er ook geen extra waarden toegekend dienen te worden t.b.v. de ranking van de website waar je naar linkt.

En om het nog even makkelijk voor je op te splitsen:

 • Een follow link is een link die je gebruikt bij redactionele linkjes
 • Een no follow link is een link met een commerciële achtergrond

Wanneer een link een commerciële achtergrond heeft? Als je voor een artikel betaald krijgt of als er een affiliatelink achter zit. Want ook een affiliatelink is commercieel; je kunt er immers geld aan verdienen.

Wat is Google’s doel van no follow links?

Heb jij ook zo’n last van massa’s aanvragen voor cheapass advertorials (ik kreeg er vandaag nog een voor auto-onderdelen, ik mis de match met bloggen) die om de haverklap in je mailbox vallen? Ik zal je uit de droom helpen; ze mailen jou (9 van de 10 keer) niet omdat ze je blog zo geweldig vinden. Ze mailen je omdat ze linkjes willen. Linkjes ten behoeve van hun Google ranking. Manipulatie in de ogen van Google. En terecht. Deze bedrijven werken op een onnatuurlijke manier aan het upgraden van hun linkprofiel.

Google wil niet dat dergelijke acties invloed hebben op het zoekresultaat en daarvoor zijn de no follow linkjes in het leven geroepen. Gebruik deze op de juiste manier als je een samenwerking aan gaat met een partij.

Wat als je je niet aan de regels houdt?

Tja, dan kan je gestraft worden. Met een penalty. En zodra je een penalty ontvangt (je krijgt hier niet in alle gevallen een melding van, dus je kan het zo maar eens laat doorhebben) zal jouw zoekmachineverkeer direct (en soms ingrijpend) veranderen. Dit is de laatste tijd bij enkele bloggers geprobeerd. Google houdt het dus niet enkel bij waarschuwen… Wees gewaarschuwd!

Ben je meteen de pisang als je één keer een linkje vergeet?

Nee, niet per definitie. Dat kan de beste blogger overkomen. Ook ik vergeet het nog wel eens en heb het in het verleden (met name door tijdsdruk) niet altijd consequent gedaan. Totdat ik doorhad hoe belangrijk het was. En… het is de afgelopen jaren ook aanzienlijk belangrijker geworden dan dat het pak ‘m beet vijf jaar geleden was. Toen was bloggen en commercie nog eerder uitzonderin dan regel.

Als ik geen no follow linkje heb waar het wel zou moeten, dan is het wel echt omdat ik het vergeten ben (ik ben nogal een chaoot) én niet omdat ik een adverteerder een plezier wil doen. Dit laatste doen wel veel bloggers. “Ach ik maak een uitzondering, Google heeft dat toch niet meteen door”. Doe dit niet. Je kan er wel op afgestraft worden én je verpest in mijn ogen de hele markt.

Waarom je de hele markt verpest (in mijn ogen)? Omdat adverteerders blijven mailen voor linkjes en advertorials puur t.b.v. hun positie in Google en niet omdat ze jouw website zo mooi vinden. Blijf bij je standpunt en geef aan dat je de Google regels overtreedt als je follows plaatst i.p.v. no follows. Uiteindelijk zullen adverteerders er aan moeten geloven.

Let op!

Review jij wel eens artikelen? Sta je er ook bij stil dat het reviewen van een product ook commercieel is als je dit product gratis beschikbaar gesteld hebt gekregen? Ook hiervoor geldt dus dat je no follow linkjes moet gebruiken. Ja, ook al geef je je eerlijke mening en wordt jouw review niet beïnvloed door het feit dat je een gratis product hebt gekregen. Dit gaf Google afgelopen week aan als waarschuwing:

“As a form of online marketing, some companies today will send bloggers free products to review or give away in return for a mention in a blogpost. Whether you’re the company supplying the product or the blogger writing the post, below are a few best practices to ensure that this content is both useful to users and compliant with Google Webmaster Guidelines.”

No follows en follows: houd jij je netjes aan de regels?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties38 reacties

 1. Bedankt voor je artikel! Ik denk dat ik het nu een beetje begin te begrijpen en heb aangepast waar ik dacht dat het nodig zou zijn, dus ik hoop dat het nu klopt. 🙂

 2. Hi Laura! Dit is echt een heel erg leerzaam artikel! Ik wist helemaal niet dat dit bestaat. Mijn blog bestaat nog niet zo lang en ik heb nog geen commerciële samenwerkingen gedaan. Alle producten die ik review heb ik zelf gekocht, alle links die ik plaats zijn omdat ik de ondernemer een warm hart toedraag. Google kan niet zien dat ik voor deze links geen vergoeding heb ontvangen. Wat kan ik in zulke “good will” gevallen het beste doen? Alsnog er een no follow link van maken?

  • Deze kan je gewoon als follow laten staan; wat zou er immers anders nog overblijven als follow? 🙂 Je krijgt er geen vergoeding voor, niet in geld en niet in producten.

   Google kan dat inderdaad niet zien, maar ziet wel verdacht gedrag. Stel adverteerder A krijgt opeens heel veel linkjes van bloggers. Grote kans dat adverteerder A heel veel bloggers een review-product heeft gestuurd. Dat herkent Google wel en daarmee dus ook jouw link daar naar toe. Maar daar is bij joiu geen sprake van.

 3. Wow, dit wist ik helemaal niet! Ik schrijf zelden advertorials, maar review af en toe wel eens opgestuurde producten, maar ik heb nog nooit op het nofollow gedeelte gelet, dat ga ik nu dus wel doen! Maar stel, je hebt zelf iets gekocht bij een winkel en je schrijft er iets over met een linkje naar de winkel, moet het dan follow of no-follow zijn? En wanneer mag je dan wel een follow-link gebruiken? Alvast bedankt!

  • Zie ook mijn antwoord aan Hailey, je mag hiervoor gewoon een follow gebruiken. Tenzij je natuurlijk een affiliatelink gebruikt.

 4. Ik ken de no follow tag eigenlijk wel, maar had er nooit zo bij stilgestaan dat dit een penalty op kan leveren… (Niet dat ik producten krijg aangeboden als beginneling. Ik vind je blog btw echt fantastisch :))

 5. Ik had laatst toevallig dat ik een website een follow link gaf, puur vanuit mezelf en diezelfde week zag ik dat er ineens een hoop winacties van dat zelfde product uit dezelfde webwinkel voorbij kwamen. Maar ik heb er echt niet voor betaald gekregen…

  • Ik zou hem misschien dan zelf even een no follow maken. Niet omdat ‘ie commercieel is, maar als die webshop ineens veel linkjes krijgt kan Google denken dat deze allemaal zijn aangekocht. Het laatste wat je wil is dat ze dat ook van jou denken in dit geval. Als no follow is dat risico gedekt 🙂

 6. Ik doe mijn best me aan de regels te houden. Nou ben ik nog niet heel erg commerciëel bezig, maar ook met alleen bol-partnerprogramma komen er ongemerkt best nog wel een hoop linkjes op mijn blog die nofollow moeten zijn 🙂 Gelukkig heb ik die ook allemaal al nofollow gemaakt sinds je vorige artikel!

 7. Naar aanleiding van een andere blog en jou berichtje ben ik er alert op gemaakt, helaas heb ik één afspraak met follow linkjes waar ik (heel stom.. ik weet het) niet op heb gelet! Die afspraak loopt, maar ga het niet meer doen inderdaad… ik wil dat niet of ik iets nu wel of niet betaald krijg maar wel commercieel is.

  Bedankt voor je artikel!

   • Dank je wel Laura voor dit duidelijke artikel en je eerder artikel over follow en nofollow linkjes. Ik ben nog maar 3 maanden bezig en ontvang sinds kort de aanvragen voor samenwerking. Eentje vroeg me deze week om 4 dofollow links te plaatsen, maar door alle verhalen die ik nu tegen kom hierover, heb ik ze even in de wacht gezet. En maar goed ook lees ik nu!

 8. En als het een review is dat je uit jezelf schrijft? Dus dat je het product zelf hebt aangeschaft? Of als het een lijstje is met producten? Dit doe ik namelijk voor mijn bezoekers, niet voor de bedrijven…

  • Alleen als je het product gratis hebt gekregen en dus een ‘vergoeding’ hebt gehad, dient het een no follow te zijn. Zie ook de antwoorden hierboven.

 9. Ik wist dit dus niet he.. Ik heb wel eens wat gelezen over follow en no follow links maar had niet het idee dat ik daar nou iets mee moest doen.
  Wel dus, heb inmiddels een aantal samenwerkingen en 1 daarvan eist follow linkjes, bij deze wordt dat dus een eenmalige samenwerking (review staat al online) de overige breng ik op de hoogte (of niet?).
  Hoe kun je de linkjes makkelijk omzetten? Ik heb geen verstand van html etc, zag wel iets wat je voor een link kan zetten maar geen idee hoe de volledige tekst er dan uit ziet van die link (in html).
  Begreep dat een plugin’s zijn maar welke is goed?

 10. Maar hoe zit het dan met recensie-exemplaren (boekenblog)? Ik zet bij de betreffende recensies altijd dat het om een recensie-exemplaar gaat, maar ik link verder niet naar de uitgeverij. Moet ik hier dan nog iets mee doen?

  • Geen link = geen mogelijkheid tot no follow 🙂

   Maar heb even gespiekt op je website. Waarom sluit je je niet aan bij het partnerprogramma van Bol.com? Kan inkomsten opleveren. Wel een no follow link dan, want commerciële uiting.

    • In de tools die ze leveren vermoed ik van wel, maar daar heb ik nooit meegewerkt. Ik werk het liefst met handmatige linkjes en de buttons, maar die zijn niet standaard No follow.

 11. Volgens mij hoef je toch helemaal geen links toe te voegen aan een blog mits het inhoudelijke toegevoegde waarde heeft? En zou juist dat als criterium gezien moeten worden? In mijn optiek is het een interessant gegeven dat Google werk maakt van het internet, maar dat er nog een lange weg te gaan is. Uiteindelijk zal het internet veel meer organisch gaan werken, maar is een bedrijf als Google toch zelf ook altijd nog afhankelijk van reclame inkomsten. Vraag is en blijft: kan een commercieel bedrijf hier oprecht in handelen.

  • Het hoeft niet, maar als je bijv. een lifestyle blog hebt, waarbij je producten uitlicht, dan is het wel zo gebruiksvriendelijk om er een linkje naar te plaatsen. Hoeven je bezoekers niet zelf op zoek te gaan 🙂 In persoonlijke columns wordt het alweer anders.

 12. Wat leer ik toch weer veel, dankjewel!
  Alleen nou zet ik dit als link: tekst en toch zegt yoast bij de contentanalyse: Deze pagina heeft 0 nofollow link(s) en 2 normale uitgaande link(s).
  Wat dus niet klopt want het zijn 2 nofollow linkjes. Wat doe ik fout? Snapt yoast het niet zo goed of snap ik het niet zo goed?!

 13. Hoi Laura! Ik ben vandaag een blog gestart (mijn eerste blog moet ik nog beginnen haha). Het wordt een boekenblog. Maar ik wil hier ook affiliatelinks opzetten. Ik heb de gratis blog op WordPress. Weet jij of de links daar automatisch no follow zijn?

  • Ik denk van niet, weinig programma’s die dit standaard doen, behalve bijvoorbeeld bannerpartijen. Je kunt het zelf checken in de code. Als er geen rel=nofollow staat is het gewoon een follow.

 14. Hey! No follow links pas ik al toe op mijn blog, maar ik ben erover aan het nadenken om een Youtube kanaal te starten. Weet jij toevallig hoe ik daar mijn links kan aanpassen naar een no follow? Of hoeft dit niet op een Youtube kanaal? Mijn kijkers moeten natuurlijk daar ook weten dat ik iets gesponsord gekregen heb en waar ze het kunnen vinden als ook zij interesse hebben.
  Bedankt!

 15. Wat een fantastisch artikel weer! Maar wanneer je bijvoorbeeld in een blogpost linkt naar een andere blogger, moet dat dan ook no-follow zijn? Of is het echt alleen voor betaalde advertorials?

  • Nee hoor, als jij gewoon als redactionele toevoeging dit doet, zonder een commercieel belang te hebben dan kan dat gewoon een follow zijn.

 16. Eerlijk gezegd snap ik het nog altijd niet zo goed met die follow en nofollow linkjes, moet je bij de link hashtag #nofollow schrijven of wat? of hoe weet ik het verschil tussen een follow linkje of nofollow linkje?

Laat een reactie achter