7 onmisbare tools voor bloggers

16

Wist je dat er heel wat online tools zijn die het leven als blogger een stuk vereenvoudigen en/of leuker maken? Vandaag zet ik mijn favorieten op een rij.

1. Google Analytics

Het is geen geheim dat ik fan ben van Google. Oké, ik zou hun algoritmes nog net iets beter willen snappen, maar hun tools zijn geniaal. Google Analytics is een gratis tool, waarmee je inzicht krijgt in je statistieken, op enorm veel manieren. Niet alleen over hoeveel mensen er dagelijks naar je blog komen, maar ook waar deze vandaan komen en wat ze op je website doen. Ben je er nog niet bekend mee of kun je nog wel wat extra info gebruiken, check alle artikelen over Google Analytics.

2. Google Keyword Planner

Nog zo’n geniale, zeker als je meer verkeer via zoekmachines wilt genereren. Met deze tool kom je er eenvoudig achter hoe jouw doelgroep zoekt en waar je dus het beste jouw artikel op in kunt steken. Er is een beetje tijd voor nodig om het te snappen, maar met dit artikel moet dat toch lukken?

3. Picmonkey

Geen Photoshop tot je beschikking? Met deze tool kun je eenvoudig jouw foto’s op maat snijden en opslaan voor het web. Zo zorg je er direct voor dat je niet te grote afbeeldingen op je website hebt staan die voor vertraging kunnen zorgen. Hoe langzamer jouw website is, hoe meer problemen Google met je heeft. Snel gaan gebruiken dus, Picmonkey. Ik schreef er ooit een korte handleiding over.

4. Pocket

Als fanatiek blogger puilde mijn mailbox altijd enorm uit. Elke interessante webshop of gadget: ik stuurde het door naar mijn mailbox van Like & Love (it!). Artikelen over blogonderzoeken, interessante blogtips? Binnen een week na het aanvragen van de domeinnaam Blogaholic.nl puilde mijn mailbox uit. Daar moest toch een betere manier voor zijn? Ja, dus, de betere manier bleek Pocket, een online tool waarin je al je links kunt opslaan en ook nog eens zo kunt indelen dat je ze makkelijk kunt terugvinden.

5. Mailchimp

Wil jij een nieuwsbriefbestand aanleggen voor je blog en met regelmaat nieuwsbrieven versturen? Ik kan je Mailchimp van harte aanraden. Aan de hand van handige templates maak je zo een nieuwsbrief in eigen huisstijl. En ook het maken van een inschrijfformulier voor op je blog is geen abracadabra.

6. WhatTheFont

Zie jij een mooi lettertype online die je graag voor je eigen blog zou willen gebruiken? Met WhatTheFont kom je er eenvoudig achter welk lettertype het is.

7. Pixabay

Ik schreef al aardig wat artikelen over gratis beeld voor bloggers. Er blijft echter één online beeldbank die voor mij de meest geschikte beelden heeft en de meest uitgebreide collectie: Pixabay.\

Welke online tools vind jij als blogger echt onmisbaar?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties16 reacties

 1. Dankjewel Laura, voor de tips! Ik wist helemaal niet dat Google ook een keyword tool had/heeft… is voor mij dus eigenlijk helemaal nieuw, haha. Ik neem je tips mee voor mijn site. 😀

 2. Ik ga eens kijken naar de zoektermen. Super handig! Ik vind zelf Photoshop onmisbaar, want daar bewerk ik mijn foto’s mee 🙂 En natuurlijk een camera, haha.

 3. Google Analytics, Pixabay en What tha Font gebruik ik ook. Ik wist ook niet dat Google een keywoord tool heeft. En de handleiding voor PicMonkey ga ik ook snel bekijken, want daar snap ik dus niets van. :’) Misschien na jouw uitleg wel! Bedankt voor het delen van deze fijne tools!

 4. He, dat is nog eens een mooi overzicht Laura. Een paar sites kende ik echt nog niet.
  Mijn eigen laatste ontdekking is Canva. Voor het maken van hele blitse tekstafbeeldingen. Maar die ken jij natuurlijk ook al…

 5. Mooi overzichtje. Een paar toevoegingen:
  scoop.it gebruik ik om te zien wat er gebeurd binnen mijn blogniche. Zoekwoorden instellen en de informatie komt naar je toe!
  Een RSS reader vind ik onmisbaar. Een handige manier om mijn favoriete websites te volgen. Ik gebruik Selfoss.

  Een aantal alternatieven:
  Piwik voor de statistieken, open source en vergelijkbaar met Google analytics.
  OneNote van Microsoft gebruik ik om notities te maken en als mij iets te binnen schiet schrijf ik het daarin op. Ook links naar artikelen.
  foto’s verklein ik, heel ouderwets, met denk ik de oudste tool die daarvoor beschikbaar is, ms-paint. Dat werkt nog steeds prima.

 6. Ga me eens verdiepen in Google Keyword Planner, de rest ken ik al of gebruik ik niet. Maar Keyword planner kan nog wel eens een goede functie zijn.

 7. De meeste tools ken ik wel, alleen gebruik ik sommige helemaal niet. Die planner lijkt mij wel interessant. Zelf gebruik ik nu een schriftje. Ik weet het, ik ben een beetje van de oude stempel. 🙂

 8. Afterlight is tegenwoordig mijn Picmonkey, daarmee kan ik mijn foto’s écht mooi maken en dat vind ik best waardevol. Verder vind ik Evernote heel erg fijn, want daarmee kan ik eigenlijk altijd een blog schrijven en die vervolgens zonder veel gedoe overal bekijken. Pocket is inderdaad erg handig voor artikelen die ik als inspiratie wil gebruiken, en verder vind ik Bloglovin’ toch wel redelijk onmisbaar.

 9. Evernote. Niet alleen voor bloggen trouwens. Maar ik kan vanuit mijn browser gewoon hele pagina’s/artikelen opslaan in een nieuwe notitie. En als je het meteen een beetje redelijk indeelt blijft het overzichtelijk.

 10. Mooie lijst aan tools. Ik miste alleen nog Canva. Dat is een gratis tool om afbeeldingen te bewerken. Je vind er ook kant en klare templates voor Social Media.

 11. @Nick, Canva is inderdaad een zeer fijne tool om afbeeldingen te bewerken. Op mijn werk gebruiken we dit ook vaak om even snel een afbeelding te bewerken. Soms handiger dan Photoshop.

Laat een reactie achter