5 redenen waarom bloggen zo leuk is

17

Bloggen: je zult gemerkt hebben dat niet iedereen in je omgeving – en dan doel ik op de niet-bloggers – snappen waarom jij zo gek bent van bloggen. Tijd om die mensen dit artikel te laten lezen. Om ze te laten zien waarom jij zoveel plezier beleeft aan het bloggen.

Hoewel niet iedereen om dezelfde reden en met dezelfde motieven blogt, durf ik te zeggen dat er een aantal toffe aspecten aan het bloggen kleven die maken dat dit anno 2015 zo populair is. Onderstaande redenen gelden denk ik daarom niet alleen voor mij, maar ook voor jou. En voor die 1.000 blogcollega’s. Kijk je mee?

1. Je ontwikkelt je schrijftalent

Je moet niet alleen gevoel hebben voor schrijven, je moet ook oefenen. Veel oefenen. Want hoe meer je schrijft, hoe beter het je af zal gaan. En als je blogt, op frequente basis, zul je merken dat jouw schrijfvaardigheden met de dag groeien. Een nuttige eigenschap, niet alleen voor het bloggen, maar ook voor bijvoorbeeld je studie of je werk.

2. Werken in je pyjama

Ik durf gerust te zeggen dat 90% van mijn lezers hun geld niet met bloggen verdient en dus niet de hele dag in pyjama rondhangt. Maar welke hobby je ook kiest, in veel gevallen zul je de deur uit moeten, representatief moeten zijn. Voor bloggen geldt dat je gewoon lekker achter je computer of laptop kunt kruipen met die oude huisbroek aan. Geen kip die ook doorheeft dat je een bad hair-day hebt. Dat is een zaligheid als je je bedenkt hoe je ‘s ochtends moet haasten als je naar school of werk gaat.

3. Je leert toffe mensen kennen

Ben je blogger en heb je weinig contact met andere bloggers? Dan mis je een hoop! Een van de leukste aspecten aan bloggen is in mijn ogen het contact met andere bloggers. En die contacten leg je heel simpel door op blogs te reageren, je aan te melden voor Facebook-groepen of op Twitter het gesprek aan te gaan. Niets fijner dan met mede-bloggers praten over blogissues. Of nog liever: elkaar verder helpen.

4. Het is leerzaam

Ik begon ooit met bloggen omdat ik graag van me af praat schrijf. Omdat ik het leuk vind dat de wereld soms om mij en mijn verhalen draait. Maar uiteindelijk blijkt schrijven slechts een onderdeel te zijn van bloggen. Wil je verder met bloggen dan zul je je veel kennis eigen moeten maken. Je moet weten hoe zoekmachine-optimalisatie werkt, wat de juiste tactieken zijn voor social media en een beetje verstand van HTML en CSS kan ook geen kwaad. Als je blogt en je wilt blijven doorontwikkelen, is bloggen meer dan schrijven: het is een leerschool.

5. Je leert omgaan met kritiek

Pijnlijk punt: ik kan slecht tegen kritiek (en bedankt mam voor deze karaktertrek!). Toch kan ik er al een stuk beter tegen dan toen ik begon met bloggen. Het nadeel van een openbare blog en je hart daarop uitstorten, is namelijk dat je mensen ook de vrijheid geeft om te reageren. En dat is niet altijd positief. Door deze ervaringen heb ik beter leren omgaan met kritiek. En bovenal ook; beter leren omgaan met hoe de juiste antwoorden terug te geven, zonder dat ik overkom alsof ik mij aangevallen voel.

En hoewel ik een eindeloos rijtje met redenen waarom bloggen zo leuk is kan samenstellen, is dit toch wel echt mijn top vijf. Wat maakt voor jou het bloggen zo leuk?

 

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties17 reacties

 1. Ik vind bloggen zo leuk omdat ik er anderen mee kan inspireren. Ik vind het geweldig om te horen dat ouders iets zijn gaan doen met hun kinderen omdat ik erover heb geschreven. Dat is de grootste beloning die ik kan krijgen, geeft zoveel voldoening.

 2. Zelf vind ik het ontzettend leuk dat je groeit, een “nieuwe wereld” ontdekt. Ik lees al jaren blogs en nu zelf gestart, verbaas mij erover hoe leuk het is, om te zien hoe ik zelf groei! Bloggen is een ontdekkingsreis op allerlei fronten.

 3. Hoi Laura,

  Je vat precies samen wat ik al die tijd aan mijn niet-bloggende vrienden probeer uit te leggen. Voor mij betekent bloggen een uiting van creativiteit, dat je kunt leren van meer ervaren bloggers. En het stimuleert en inspireert enorm!

 4. De interactie met mijn vaste lezers en lezeressen die ook werkelijk reageren 😉 Gewoon fun maken met elkaar en elkaar ook steunen waar nodig.

 5. Het delen met anderen, dat is wat ik het leukste vind aan bloggen. Je komt op een dag zoveel leuke dingen tegen op internet, in tijdschriften, etc en ik vind het leuk om dit soort dingen dan te delen met andere mensen.

 6. goede punten!
  Klopt als een bus.

  Vooral dat ik volledig mezelf kan zijn vind ik ook fijn.
  in een gezin met verder geen meiden of vrienden die ook heel erg warm lopen voor make up en andere dingen is dit de ideale plek om toch lekker met andere geinteresseerden deze dingen te kunnen delen! <3

 7. Ben het met je punten eens. Ik vind bloggen leuk omdat ik mijn creativiteit erin kwijt kan en het leuk is als je werk door anderen gewaardeerd wordt.

 8. Ik vind bloggen leuk omdat er een wereld qua contacten merken en netwerken voor je open gaat. Schrijven van opdrachten voor bijv school is ook niet meer moeilijk 😉

 9. Ik vind het leuk dat ik eindelijk verhalen af kan maken zonder onderbroken te worden. En dat mensen graag lezen wat ik te zeggen heb 🙂

 10. Ik vind het ook leuk om nieuwe mensen zo te leren kennen, ook al is het alleen via de virtuele weg.
  Wij bloggen nu bijna een jaar en ik blijf het zo ongelofelijk leuk vinden 😀
  Ook de reacties zijn altijd zo leuk om te lezen 🙂

 11. Ik heb eigenlijk nog nooit een negatieve reactie gehad op mijn blog, wellicht mede doordat ik niet een erg grote of bekende blog heb. Maar ik kijk er niet naar uit moet ik zeggen, kan zelf ook niet zo goed tegen kritiek!

 12. Ohhhh dat werken in je pyjama/huispak is echt heerlijk haha. Bloggen is voor mij ook om talloze redenen superleuk: ik denk vooral omdat ik mezelf er heel goed door leer kennen en dat geeft altijd een superfijn gevoel. Maar ook gewoon het hebben van een eigen plekje, het lekker knutselen met hoe het eruitziet en dan ook echt een artikel hebben om trots op te zijn, met mooi beeld, leuke reacties… dat vind ik echt super!

 13. Ik vind bloggen ook echt geweldig! Ook ik ben dit gaan doen om van me af te schrijven. Ik kan je vertellen; het werkt bevrijdend! Daarnaast wil ik anderen heel graag inspireren om anders in het leven te ‘leren’ staan. En als dát lukt, heb ik mijn doel bereikt! Veel plezier nog met dit alles! Groetjes Cynthia.

Laat een reactie achter