Waarom netwerken zo belangrijk is voor bloggers

11

Goede content: een must als je een succesvolle blog wilt runnen. Maar voor een succesvolle blog is meer nodig. Een goede tweede must is wat mij betreft netwerken. Met onderstaande 9 tips help ik je op weg naar succesvol netwerken.

Waarom netwerken zo belangrijk is?

 • Het kan je meer links opleveren, wat bijdraagt aan een natuurlijk linkprofiel
 • Jouw berichten zullen meer gedeeld worden op social media
 • Heb jij een specifieke expertise (zoals de mijne bloggen is) dan zul je vaker worden genoemd bij mond-tot-mond reclame
 • Je krijgt sneller interview-aanvragen, welke het bereik van je blog wederom verhogen
 • Je komt sneller in aanraking met nieuwe adverteerders

Moet ik nog even doorgaan? Met netwerken bedoel ik in dit geval overigens niet dat je bij iedereen moet gaan slijmen en jezelf moet binnen praten. Dan had ik verkopen gezegd. Met netwerken bedoel ik in dit geval andere vormen van contact. Lees snel verder op welke manieren je als blogger het beste kunt netwerken. En hoe je de spin in je eigen netwerk kunt zijn.

1. Netwerken is tweerichtingsverkeer

Wil je op de juiste manier netwerken voor je blog, besef je dan dat je vaak meer moet geven dan je kunt nemen en dat het zeker geen eenrichtingsverkeer is. Jouw grootste valkuil is om te netwerken om alles wat het voor jou oplevert, waardoor je vergeet dat ook jij andere kunt helpen. Zorg dat dit in balans is. Wees je er van bewust dat mensen die je wat geeft, sneller wat zullen teruggeven en je dus op een later moment op de juiste manier zullen ‘terugbetalen’.

2. Wees niet bang!

Zonder actie te ondernemen kom je nergens, maar ik zal de laatste zijn die zegt dat het makkelijk is. Ik voel me altijd onwennig op netwerkborrels en bellen vind ik stiekem een crime. Toch zijn er ook laagdrempeligere manieren om mee te starten. Reageer bij andere bloggers op hun blog, mail mogelijke adverteerders. En hoe makkelijk is het om even een tweet te sturen? Op deze manier word je opgemerkt door anderen, en als je ze dan tegenkomt op een borrel of aan de telefoon hebt, is het opeens een stuk makkelijker.

3. Heb geduld

Net als dat je een lange adem nodig hebt om je blog te laten groeien, geldt dat ook voor dit specifieke deel van het bloggen. Netwerken kost simpelweg veel tijd voor het zijn vruchten afwerpt. Natuurlijk krijg je op korte termijn meer views op je laatste artikelen, en meer volgers op je sociale media kanalen. Maar uiteindelijk netwerk je voor het grote plaatje. En dat gaat verder dan meer verkeer, dat gaat om je blogdoelen.

4. Persoonlijk én echt is een must

Tijdens netwerken draait alles om persoonlijk zijn. Je kunt elke blogger of adverteerder aanschreven met eenzelfde standaard mailtje, maar grote kans dat deze op een grote hoop belandt. Sterker is het slechts tien mensen te benaderen, allemaal met een persoonlijk bericht. Het liefst nog nadat je je écht in ze hebt verdiept. Maar dat niet alleen… plaats op je social media kanalen af en toe wat persoonlijks. Geef ze een kijkje in je leven, dit verhoogt jouw gunfactor.

5. Plan tijd in om te netwerken

Ja, ik weet dat er maar 24 uur in een dag zitten en dat dat het er al veel te weinig is. Je hebt namelijk zoveel taken als blogger en dan zul je ook nog eens ‘netwerken’ op je takenlijst moeten zetten…? Ja dus! En de enige manier om te zorgen dat je dit ook daadwerkelijk gaat doen en het niet tussen alle andere taken door vergeet, is door dagelijks of wekelijks een moment hiervoor in te plannen. Gebruik deze tijd om op social media met bezoekers in contact te komen, te reageren op je comments en e-mails te beantwoorden. Zelf doe ik dit het liefst vanuit de trein, wordt die tijd toch nog eens nuttig!

6. Kwaliteit vs kwantiteit

Duizenden mensen in je netwerk klinkt aantrekkelijker, maar niets is minder waar… Veel belangrijker is de kwaliteit van je connecties. Hoe goed kennen ze je, wat weten ze over je werk en hoe snel zullen ze je aanraden? Wat betreft dat laatste: meestal raad je voornamelijk mensen aan met wie je regelmatig contact hebt, die dicht bij je staan. Stop dus zeker niet alleen tijd in het leggen van nieuwe connecties, maar des te meer in een extra sterke band opbouwen met je bestaande connecties.

7. Zet niet (alleen) in op de grootheden van deze wereld

Natuurlijk wil je het liefst meteen Coca Cola als adverteerder, en dat Miss Lipgloss je noemt op haar blog. Maar weet je hoeveel mailtjes zij dagelijks krijgen? Jouw slagingskans is dus groter als je bedrijven en bloggers benaderd die gelijk op gaan met jouw grootte, die in eenzelfde positie zitten.

8. Zorg dat je makkelijk te benaderen bent

Niet alleen ga jij op zoek naar mensen om mee te netwerken, als het goed is zal ook jij gevonden worden door mede-bloggers of adverteerders. Maak het ze dan niet te moeilijk, en zorg voor een duidelijke contactpagina met al jouw gegevens. Inclusief jouw social media accounts, want zo kun je ook op een laagdrempelige manier benaderd worden. Reageer dan ook daadwerkelijk op je e-mails en op de berichten die achter worden gelaten via social media of op je blog. Op deze manier laat je zien dat je waarde hecht aan je volgers en lezers, welkom engagement!

9. Face-to-face werkt het beste

Met alle online mogelijkheden die je tegenwoordig hebt, kan het maar zo gebeuren dat je weken, maanden of zelfs jaren (intensief) contact met iemand hebt zonder deze persoon ooit maar te hebben gezien. Toch is het handig om juist wel voor een face-to-face ontmoeting te gaan. Bijvoorbeeld tijdens een kopje koffie, of een netwerkborrel. Doorgaans een stuk effectiever dan mailtjes over en weer blijven sturen.

Stond netwerken nog niet in jouw top 5 lijstje van blogactiviteiten? Plaats hem dan nu direct hoger op het lijstje en plan tijd in om te connecten met bloggers, adverteerders, experts en bezoekers.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties11 reacties

 1. Ik ben er niet heel bewust mee bezig maar doe wel alles op het lijstje hahaha. Wellicht helpt dat bij het natuurlijke netwerken. Maar bij deze. Als je eens in Utrecht moet zijn, laat me weten dan tracteer ik je op koffie als dank voor al je tips!

 2. Het belangrijkste voordeel van netwerken vind ik eigenlijk vooral, dat het me van mijn ‘eilandje’ afhaalt. Het is niet meer gewoon ‘ik en mijn blog’ en dat was het, zeg maar, en vaak zijn die anderen met hun eigen eilandjes ontzettend leuk 🙂

 3. Brr, netwerken, dat vind ik zo lastig! Ik doe dat inderdaad het liefste met mensen die op hetzelfde blogniveau zitten qua onderwerpen en grootte, daar voel ik me het prettigste bij 🙂

 4. Het stond wel op mijn lijstje, maar het enige wat ik bewust doe is de mensen laten weten dat ik hen vernoem op mijn blog of in een twitterberichtje. Persoonlijk is een, maar vooral menen wat je zegt, maakt ook een groot verschil.

 5. Ik netwerk toch eigenlijk het meest online. Ik heb ook nog een baan en echt tijd om naar borrels te gaan, heb ik niet. Soms spreek ik met mensen af die ik online heb leren kennen, zo ontstaan er leuke contacten.

 6. Netwerken doe ik ook vooral online. Ik heb blogs waar ik heen surf als ik opsta, en via Bloglovin’ is het interessant om andere interessante blogs te volgen en terwijl te filteren in de posts. Verder zit ik Facebookgroepen, waar ik al eens durf te reageren, en ook op Twitter probeer ik zo actief mogelijk te zijn. Ook laat ik meestal een reactie achter als ik een post gelezen heb, deels uit respect voor de blogger, maar ook om de blogger de kans te geven zijn/haar lezers te leren kennen.

 7. Ik vind via Twitter netwerken handig, bijvoorbeeld via #MTBchat op dinsdagavond. Maar ik wil binnenkort ook eens naar zo’n Open Coffee meeting, of een Social Media Club bijeenkomst gaan. Verder gebruik ik ook Facebook en LinkedIn groepen.

 8. Ik ontdekte jouw blog vrij recent dankzij een tip die een volger achterliet in een reactie. Dat netwerken draait dus zowel voor jou als mij positief uit. Ik ben alvast wat oudere berichten aan het lezen én die lijken me tot nu toe perfect te bevallen. Dankjewel voor de handige tips en de duidelijke uitleg.

Laat een reactie achter