Tags in WordPress: zo benut je ze optimaal

15

Ga een rondje Googlen en je staat voor een raadsel: zijn tags nu een toegevoegde waarde voor je website? Ja, als je ze goed gebruikt wel. Zowel voor je zoekmachine-optimalisatie, alsmede voor je gebruikersvriendelijkheid.

Wat een ontzettend handige site heb je opgezet zeg! Ik heb net eens rond zitten snuffelen en ben een hoop interessante dingen te weten gekomen. Dankje! Wij zijn nu een aantal maanden (vanaf augustus) bezig met ons blogs www.travelaar.nl en we zijn dus nog aan het leren. Nu ben ik benieuwd naar of het gebruik van tags in blogpast belangrijk is of niet. Zijn er voordelen aan het gebruik van tags? Word je erdoor misschien beter gevonden door Google? Of heeft het juist totaal geen nut en maak je alles alleen maar onoverzichtelijker voor Google?

Buiten het feit dat ik het ontzettend leuk vind om nu al zoveel lezersmail te ontvangen, stelt Kirsten hier ook nog eens een terechte vraag. Want het gebruik van tags is een punt waarover weinig, en vooral tegenstrijdige, artikelen te vinden zijn. Tijd om mijn tag-tactiek eens toe te lichten,

Categorieën versus tags

Tags are similar to categories, but they are generally used to describe your post in more detail. Let’s say you’re about to post a recipe for brownies on your foodblog. You’d probably want to use categories like ‘Desserts’ and ‘Baking’ and tags like ‘Chocolate’, ‘Brownies’ and ‘Walnuts’.

Dit is wat WordPress zelf zegt over het gebruik van categorieën en tags. Het dekt precies de lading. Op Blogaholic.nl is blogtips een overkoepelende categorie, maar daaronder vind je tips op het gebied van SEO, social media, schrijven en geld verdienen. Deze tags hebben niet alleen een toegevoegde waarde voor je gebruiker, maar ook nog voor Google. Mits je ze met mate gebruikt.

Kies je tags bewust

Maar wat is met mate? Ik kom soms blogartikelen tegen waarbij er onder een blog wel vijftien tags zijn toegevoegd. Hierin komen woorden voor waar je misschien maar één keer een artikel over schrijft. Het gevolg? Je krijgt honderden soms wel duizenden tag-pagina’s waaraan overal maar één artikel wordt gekoppeld. Van deze half lege, automatische gegeneerde pagina’s wordt Google inderdaad niet blij.

Waar Google wel blij van wordt? Als jij goed nadenkt over je tags, als deze tags vervolgens ook nog eens meerdere unieke artikelen bevatten, waar relevante content onder valt. Bedenk dus bij elke tag die je toevoegt aan een artikel of je deze tag vaker zal gebruiken én in hoeverre deze echt relevant is voor het artikel. Zelf probeer ik een maximum van vijf tags bij een artikel aan te houden, al mag je soms best een uitzondering maken op je eigen regel.

Maak je tag-pagina’s uniek

Tags wordpressElke tag krijgt een unieke URL, zoals bijvoorbeeld www.blogaholic.nl/tag/seo/. Zorg ervoor dat deze pagina ook echt zo uniek mogelijk is en zo min mogelijk lijkt op een automatisch door WordPress gegenereerde pagina. Hoe?

Maak een unieke meta-title & description. In de SEO-plugin van Yoast (waar ik eerder over schreef) kun je een standaard titel ingeven voor elke tag. Onder het tabblad ‘Titels & meta’s’ kun je naar taxonomieën gaan. Ik heb deze voor tags staan op %%term_title%% – %%sitename%%. Dit is een standaard instelling, maar pas echt goed doe je het als je elke tag een eigen unieke naam geeft. Waar je dit doet? Onder het kopje ‘Berichten’ en dan onder ‘Tags’ in de linkerkolom.

Hier kun je op eenzelfde manier als je het doet voor blogartikelen de meta-title & description aanpassen. En zo krijgt jouw tag al meteen een meerwaarde voor je grote vriend Google.

Tags WordPress

Tags WordPressDeze pagina biedt echter nog een optie: het toevoegen van een unieke omschrijving van de tag. Dit is in tegenstelling tot de meta-description een tekst die veel langer en uitgebreider kan. Graag zelf, want Google is dol op lange unieke tekst. Idealiter zou je daar zo’n 300 woorden invullen, maar mijn ervaring leert dat dat vaak onmogelijk is. Als je de tekst sterk & relevant wilt houden althans. Voel je niet rot als het er minder zijn. Op Like & Love (it!) zijn alle tag-omschrijvingen korter dan 300 woorden en toch zijn er tag-pagina’s die veel verkeer via zoekmachines trekken.

Er is alleen één maar aan deze omschrijvingen: niet in alle templates wordt deze ook getoond (wel op Blogaholic.nl, zie de printscreen hierboven) zoals WordPress zelf al aangeeft in onderstaande printscreen. Het is dus handig om bij de aankoop van een nieuw WordPress-theme goed op deze functie te letten, en bij twijfel dit na te vragen bij de maker van het theme alvorens deze aan te kopen. Zit het er niet in, dan is dit er zelf altijd in te bouwen. Ben je niet zo goed met codes? Dan kan ik je Irene van Beyoutifuldesign.nl van harte aanraden om te huren. Zij is mijn persoonlijke redder in nood. Of stuur de makers van het theme een mailtje, ook zij zijn hulpvaardig genoeg.

Tags wordpress

Zorg dat Google je tags makkelijk kan vinden

Hoewel de meeste themes dit goed afvangen, toch nog even voor de zekerheid: zorg dat de door jou gedefinieerde tags altijd boven of onderaan een artikel staan. Zo kan niet alleen de bezoeker makkelijk meer vinden over dit onderwerp, maar kan Google ook heel makkelijk je site door crawlen en je geoptimaliseerde tag-pagina’s indexeren. Op Blogaholic.nl staat de categorie bijvoorbeeld bovenaan een artikel, rechts uitgelijnd van de datum. De tags staan altijd onderaan een artikel.

Heb geduld!

Het kan even duren voor je tag-pagina’s zijn geïndexeerd, zeker als hier nog relatief weinig artikelen aan gekoppeld zijn. Ook is het een crime als je met terugwerkende kracht al je tags moet optimaliseren. Ik heb op Like & Love (it!) inmiddels ruim 300 tags en nee, niet elke tag bevat een unieke tekst. Ik doe er elke keer een aantal en bekijk dan welke tags een groot zoekvolume hebben (aan de hand van zoekwoordonderzoek) én welke tags al veel artikelen hebben. Zo vang ik de grootste vissen. Ook op Blogaholic.nl blijft het aantal tags elke dag groeien, die breid ik regelmatig uit met nieuwe, relevante teksten.

Kirsten, ik hoop dat ik jou (en andere bloggers) op weg heb geholpen bij het gebruiken van de tags binnen WordPress. Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik die uiteraard graag.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties15 reacties

    • Graag gedaan! Ik vind het erg leuk om specifieke vragen van bezoekers te beantwoorden. Mocht je er meer hebben dan weet je me te vinden.

  1. Heel nuttig dit! Volgende week heb ik een weekje vrij, een mooi moment om de tags die ik maar één keer heb gebruikt op te ruimen en wat tag-omschrijvingen aan te maken. Mijn blog bestaat nu nog maar twee maanden, dus de hoeveelheid werk die ik daaraan heb is nu nog te overzien. 😉

  2. Ik ruim mijn tags ook af en toe op, als in 1x per jaar ofzo. Gewoon kijken welke ik wel gebruik en welke zelden. het aanbieden van een XML-map bij Google Analytics bevordert wel de snelheid van indexatie is mij vertelt. Dus dat is wel handig om te doen. Maar dat is een eenmalig iets. Daarna zoekt Google je zelf op.

  3. Waar ik tegenaan loop met tags is dat ik het lelijk vind staan, zo boven mijn artikel. Ik gebruik de gratis WordPress en daar kan ik dus weinig aan veranderen. Dit is de reden dat ik eigenlijk alleen categorieën gebruik, maar misschien moet ik toch maar eens gaan nadenken over die tags…

  4. Ik gebruik zelf geen wordpress. Heb je misschien ook tips voor blogger/blogspot blogsysteem? of komen de meeste dingen overheen. Ik heb zelf niet de optie om een verhaaltje erbij te schrijven. Alleen echte tags.

    • Hoi Ilona. Helaas heb ik zelf minder ervaring met blogger/blogspot, maar wel veel met WordPress. Ik heb bewust gekozen om mij hier met de blog op te richten. Niet alleen vanwege mijn eigen kennis, maar ook omdat ik denk dat als je je blog naar een hoger niveau wilt tillen, je op den duur (liever vroeger dan later haha) toch zult overstappen… Misschien eens over nadenken?

  5. Nuttige tips, zeker iets waar ik verder mee aan de slag ga binnen mijn nieuwe Foodblog. Het is mijn eerste WordPress website, dus zeker de moeite waard om het zoekmachines zo simpel mogelijk te maken om content te vinden.

  6. Hoi, bedankt voor deze weetjes over ‘tags’! Na het lezen van dit artikel, wil ik een aantal tags verwijderen.
    Weet jij of dit zomaar kan, of kom ik dan met halve pagina’s te zitten?

Laat een reactie achter