Niche blog: waarom wel/niet?

8

“Ik wil graag een niche blog”, riep ik al jaren tegen mijn vriend. Los van de vraag wat een niche blog dan is, vroeg hij me natuurlijk waarom ik dat dan graag wilde. Nou vanwege de vele voordelen en de kracht die er in een niche schuilt.

Wat is een niche blog?

Hoewel ik vermoed dat veel van mijn lezers de termen niche blogs al kennen, leg ik het toch nog eens in Jip & Janneke taal uit. Een niche blog is een blog met slechts één thema. Bijvoorbeeld een blog over alleen bloggen (ja, ik heb eindelijk een niche) of een blog over honden. Misschien wil je wel alleen maar bloggen over jouw hardloopliefde of over je schoenentic. Slechts één onderwerp dus, met eindeloos veel artikelen over dit ene onderwerp, dat is een niche blog.

De voordelen voor Google

Het grootste voordeel van een niche is het voordeel dat je behaalt als je aan de gang gaat met zoekmachine-optimalisatie. Blogtrommel legde dit eerder aan de hand van een simpel voorbeeld uit:

Stel dat je volgende week op reis vertrekt en je bent nog op zoek naar een (goede) zonnebril. Dan heb je  denk ik  twee mogelijkheden:

  1. Je koopt je zonnebril in de supermarkt
  2. Je koopt de zonnebril in de brillenspeciaalzaak

Nog los van het feit of het überhaupt in je opkomt je zonnebril te halen in de supermarkt, zijn er niet zoveel voordelen aan het feit dat je je bril in je vertrouwde supermarkt koopt: de kwaliteit van wat je op je neus zal zetten is vermoedelijk verre van optimaal, een uitgebreide keuze aan modelletjes is er ook niet, van maatwerk of enig advies is er ook geen sprake en vaak ontbreekt zelfs een spiegel om te bepalen of het kleinood ja dan nee bevallig op je snufferd staat.

Jij bent dan geen zonnebril-verkoper, maar Google kijkt wel naar wat voor soort content je ‘verkoopt’. Schrijf jij altijd over katten dan zal je op kat-gerelateerde zoekwoorden hoger worden gewaardeerd en automatisch sneller worden vertoond. Mits jouw blogpost geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Een artikel over de lekkerste kerstrecepten op een populaire foodblog zal door Google als kwalitatiever worden ingeschat dan dat ik deze op Like & Love (it!) plaats. Op deze omniblog vind je namelijk meer dan enkel recepten. En dan is een foodblog, met enkel recepten en eet-gerelateerde blogposts, een logischere keuze. Best slim van Google, niet?

Niche blogs: mijn grootste voorbeeld

Mijn grote voorbeeld als het aankomt op niche blogs is Christmaholic van Saskia de Laat. Deze blog gaat – zoals de naam al zegt – geheel over kerst. En nee, daar is Saskia niet het hele jaar druk mee, maar vanaf september t/m januari is het topdrukte. Niet alleen voor haar qua werk, maar ook zeker qua bezoek. In de maand november worden er alleen al in Nederland meer dan 200.000 zoekwoorden met ‘kerst’ ingevoerd op Google. In december zijn dit er 1.300.000.

En een groot deel daarvan komt uit bij Saskia. Niet alleen omdat ze voor Google inmiddels dé specialist is als het aankomt op ‘kerst’, maar ook omdat ze werkelijk op alle varianten gevonden kan worden. Ze schrijft namelijk artikelen over kerstcadeaus, kerstdecoraties, kerstbomen, kersttradities, kersttrends, kerstuitjes en meer. Waar je ook op zoekt in combinatie met kerst, wedden dat je haar tegenkomt op de eerste of tweede pagina?

De kracht voor adverteerders

Het klinkt leuk als je zegt dat je 25.000 bezoekers hebt, maar als je werkelijk over alles schrijft kan een adverteerder zich maar moeilijk met je identificeren. Schrijf jij over hardlopen, zul je ondanks minder bezoekers toch interessanter zijn voor Nike of New Balance. Heb je een boekenblog dan sluit je al snel een vriendschap met uitgeverijen en producten van iPhone-accessoires komen al snel uit bij de iPhoneclub. Over een krachtige niche gesproken overigens.

Het grootste nadeel van een niche blog

Weet je hoe moeilijk het is om dag in dag uit over hetzelfde onderwerp te schrijven, zonder dat je er van af mag wijken omdat je bezoekers anders kunnen gaan klagen? Ze willen namelijk over honden lezen, en niet over katten. En als je altijd over schoenen schrijft en je begint opeens over reizen, dan zullen je bezoekers ook even staan te kijken. Denk je dat jij niet eindeloos over één onderwerp kunt schrijven, ga dan voor de omni-blog. Gewoon een allegaartje van alles. Lastiger voor Google, lastiger te verkopen aan adverteerders, maar is plezier hebben in het bloggen niet ook heel belangrijk? Van elke keer een writer’s block wordt niemand vrolijk.

Heb jij bewust de keuze gemaakt voor een niche blog of juist niet? Ik hoor graag waarom je deze keuze hebt gemaakt.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties8 reacties

  1. Ik heb er bewust voor gekozen om voor een omniblog te gaan. Eerder had ik meerdere nicheblogs, waardoor ik op elk blog net te weinig te vertellen had om echt regelmatig te posten, en er toch veel werk aan had. Op vijf blogs minimaal een keer per week en liefst vaker posten is veel intensiever dan op één blog elke dag posten – ook omdat je van al die blogs dan posts moet delen, op reacties moet reageren, de lay-out bij moet houden etc. En dan heb ik het nog niet eens over het vraagstuk welk blog je in het invulvakje zet wanneer je bij andere blogs reageert. Zelf houd ik het dus bij deze blog, en zo af en toe mijn man helpen met zijn foodblog.

  2. Ik heb een niche blog maar probeer deze niche wel steeds meer uit te breiden… het is best lastig om steeds over hetzelfde te schrijven en vooral over een thema wat Nederlanders over het algemeen niet zo interesseert .. een bewuste keuze maar soms is het niet leuk om te zien dat anderen veel succes hebben met een “algemeen” verhaal terwijl ik met prachtige foto’s maar een specifiek verhaal weinig bezoekers trek. Maar dan denk ik maar weer, dat ik het schrijven over wat ik het liefste doe het allerleukste vind, namelijk buiten zijn (ik heb een outdoor/adventure reisblog).

  3. Leuk bericht! Ik heb gekozen voor een nicheblog omdat ik zóveel van Frankrijk houd en deze liefde graag wil overbrengen. In het begin dacht ik weleens: ‘Shit, nu kan ik nooit meer naar een ander land dan Frankrijk op vakantie’, maar dat is natuurlijk onzin. Ik put uit mijn jarenlange ervaring en probeer zo vaak mogelijk naar Frankrijk af te reizen en nieuwe ervaringen en inspiratie op te doen, maar soms ga ik een weekje naar Sardinië met vriendinnen, of op kroegentocht in Dublin met mijn geliefde. Maar daar schrijf ik dan logischerwijs niet over. Verder merk ik dat het veel voordelen biedt voor bijvoorbeeld bedrijven. Zij hebben met mij gelijk te pakken wat ze willen pakken: een Frankrijkblogger. Als zij moeten kiezen tussen omnireisbloggers moeten ze zich meer gaan verdiepen in wie wat te bieden heeft, bij mij is dat meteen duidelijk. Daardoor krijg ik steeds vaker specifieke aanbiedingen en dat is leuk om te zien! Ook het publiek is iets makkelijker te vinden denk ik, bijvoorbeeld op Facebook. Je kunt gericht adverteren op mensen die van Frankrijk, Parijs of de Provence houden. Het heeft inderdaad voor- en nadelen, maar ik ben nog steeds erg blij met mijn keuze!

  4. Ik blog sinds een kleine maand, en presenteer mijzelf als ervaringsdeskundige op het gebied van overgewicht. Alles wat ik schrijf heeft te maken met overgewicht, dat was de opzet. Maar ik merk dat ik alle kanten op ga. Veel over (gezond) eten, maar ook tijd voor jezelf vrij maken, recensies… Qua bezoekersaantallen loopt het niet storm, maar ik doe het vooral voor het schrijven, dat vind ik heerlijk.

  5. Ik had nog nooit van die term gehoord en misschien moet ik wel een tweede blog gaan maken die alleen over kunst gaat, hahaha

    Vroeger bestond dat ook al bij sommige bloggers, een blog met maar 1 thema zonder het mooie woord niche eraan vast. 😉

    Ik lees dat je in Almere woont, leuk! hahaha ik dus ook!

    Ik heb dus een hobbyblog wat over van alles en nog wat gaat, ik ben dan ook ‘nog’ niet zo met stats etc. bezig, laat staan dat ik benaderd zou willen worden om… veel teveel werk denk ik.

  6. Ik ben mijn blog begonnen omdat ik heel erg van schrijven houd en ik al heel lang een blog wou beginnen, maar ik heb eigenlijk nooit doorgezet. Omdat er zo mega veel onderwerpen zijn die ik leuk vind heb ik eigenlijk steeds een ander onderwerp. Zo schrijf ik heel graag over fotografie, persoonlijke blogs over dingen die ik heb meegemaakt, maar met name schrijf ik tips over van alles en nog wat. Daarnaast vind ik DIY een super leuk onderwerp om over te schrijven. Zoals je ziet zijn dat dus eigenlijk veel te veel onderwerpen… Maar wat ik me nu afvraag is of ik deze onderwerpen xou kunnen combineren? Het sou allemaal onder bijvoorbeeld tips kunnen vallen. Tips over fotografie, tips voor een DIY project en noem het maar op. Wat nu met name mijn vraag is: zou dit een goede niche blog zijn?

    Liefs, Lisa

  7. Ik ben eigenlijk wel blij met mijn omniblog. Ik heb nooit last van “wat moet ik schrijven”. Ondanks dat ik niet over 1 onderwerp schrijf houd ik het wel bij 3 onderwerpen.

    Bedankt voor alle tips je die geeft!

  8. Ik heb sinds een maand een blog over archeologie. Ik ben begonnen omdat ik tijdens mijn studie zoveel stukken moest schrijven en deze graag deel met andere. Maar ik merk wel dat mijn blog vooral word gelezen door mensen uit mijn omgeving. Misschien is het nog wel te snel om op meer bezoekers te hopen.

    Gelukkig is archeologie een dusdanig groot onderwerp dat ik nog niet zo snel zonder ideeën kom te zitten. Wel gaat er veel werk in een relatief kort artikel zitten waardoor twee maal per week uploaden op dit moment het hoogst haalbare is.

Laat een reactie achter