Terugblik 2016: hoe ik met minder nieuwe artikelen meer bezoek genereerde

11

Toegegeven: 2016 was een beroerd Blogaholic-blogjaar. Er kwamen hier welgeteld 25 nieuwe blogposts uit mijn handen. In 2015 waren dit er nog bijna 200 (!). En toch ben ik niet ontevreden. Ik ontving namelijk wel ruim 60% meer bezoekers dan vorig jaar. En dan heb ik zelfs nog een week te gaan…

Het is een soort gewoontegoed in blogland; aan het einde van het jaar een blogoverzicht plaatsen. GoYvon vroeg zich ergens halverwege november op Twitter af of er al bloggers mee waren begonnen. En ik dacht enkel: “Wat moet ik dan in hemelsnaam melden?”. Ik was heel druk met schrijven afgelopen jaar, met name voor mijn vaste baan. ‘s Avonds en in het weekend komt er dan nauwelijks meer wat uit mijn handen. Ik heb me hier nooit schuldig over gevoeld; ik heb immers ook een leven en bloggen is eigenlijk vooral een uit de hand gelopen hobby.

Dat ik er hier minder mee bezig ben, betekent niet dat ik me niet blijf verdiepen in het blogwereldje. Het is mijn werk. Ik volg online marketing bureaus, ga naar presentaties en houd mezelf scherp door nieuwe ontwikkelingen op de voet te volgen. Er komt dus nog wel zo nu en dan wat op de blog, maar of het genoeg is voor een jaaroverzicht….? Nee, niet echt!

Een jaar in cijfers

Ik kan je natuurlijk vertellen dat de blog 15 manieren om meer Facebook-likes te genereren het meest gelezen was met 10.471views, maar feitelijk was dit een artikel uit 2015. Een kwestie van goed gevonden worden in Google. Er waren wel wat blogs die goed scoorden en/of stop deden opwaaien. Zoals het artikel over LinkPizza en het recente artikel over no follows.

Maar het meest opzienbarende aan de cijfers is eigenlijk mijn totaalbezoek; ondanks dat ik 8x zo weinig artikelen publiceerde, steeg het bezoekersaantal met maar liefst 63%. In 2015 verwelkomde ik 46.281 unieke bezoekers. Nu is het jaar nog niet eens voorbij en staat de teller op 75.462. De grootste winst behaalde ik op Google; een groei van maar liefst 150%.

Dan valt 63% groei nog best tegen hè? Dit kwam met name doordat ik te weinig op sociaal media aanwezig was. Sterker nog; ik ging tegen mijn advies van tweerichtingsverkeer in. Ik poste nieuwe berichten op Facebook & Twitter, en af en toe spuide ik nog wat op Twitter. Maar #blogpraat moest ik vaak aan mijn neus voorbij laten gaan, evenals interessante discussies die her en der ontstonden. Daardoor ontving ik 76% minder verkeer uit social media dan vorig jaar. En ik was minder in jullie gedachten aanwezig; want een verminder aantal linkjes vanuit jullie blogs, zorgde ook voor een daling aan referral-verkeer.

Ben ik nu een slechte blogger? Ja, als ik naar mijn eigen adviezen kijk wel. Want ik propagandeer altijd dat nieuwe artikelen nodig zijn voor groei. Maar verbazingwekkend genoeg hoeft het dus niet tegen je te werken. Met een database aan goede content kom je ook een heel eind. Al had ik natuurlijk wel die 100.000 unieke bezoekers kunnen aantikken als ik wél meer had geschreven. Toch een kans laten liggen…

Ook groei bereiken in 2017 (met korting!)

terugblik-2016-blogplannerWil jij volgend jaar ook groeien met je blog zonder dat je per se elke dag hoeft te bloggen? Duik vooral in mijn database aan artikelen over meer verkeer.

Heb jij geen behoefte aan tips, maar vooral aan structuur? Check dan (mocht je dit nog niet gedaan hebben) even de blogplanners van 2017. Snelle beslissers krijgen t/m 26 december 10% korting met de code blogkerst2016.

Ik kan je daarnaast ook op weg helpen met handige blogworkshops en cursussen. Bekijk snel de mogelijkheden en mail mij bij interesse.

Hoe was jouw blogjaar? Voor één keer nodig ik je uit tot het spammen van linkjes in de reacties. Maar alleen als deze naar jouw blogoverzicht gaan!

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties11 reacties

 1. Gustavo Woltmann

  Toch gefeliciteerd met je mooie bezoekersaantallen! Echt knap dat je meer bezoekers hebt gehad met minder nieuwe content. Wil zeggen dat de database erg sterk is! Natuurlijk had je nog meer kunnen realiseren als je nog meer artikelen uit de polsen had geschud, maar je hebt ook nog een leven zoals je zegt.
  Hopelijk heb je in 2017 wat meer tijd om te schrijven en vooral actief te zijn op sociale media. Prettig eindejaar!

 2. Wat een geweldig resultaat! Dat geeft de burger moed. Mijn reissite http://www.slakopreis.nl/ gebruik ik tijdens reizen weliswaar als blog maar is daar buiten vrij statisch. Vroeger hield ik aparte reisblogjes bij en die heb Ik medio vorig jaar op advies van Ben van Blogtrommel samengevoegd tot 1 blog. Via Twitter en in groepen op Facebook probeer ik de verschillende reisverslagen op Slakopreis.nl onder de aandacht te brengen. Dit jaar kreeg ik zo 42.000 bezoekers, een aantal waar ik zelf verbaasd van sta. Dus ja, kennelijk helpt een basis van lezenswaardige artikelen om lezers te trekken. Mijn goede voornemens voor 2017: content toevoegen aan de hand van nieuwe reizen EN jouw adviezen met betrekking tot Facebook beter toepassen.
  Dank alvast voor die tips en alle goeds voor 2017.

 3. Dit is nu het tweede blog wat ik van je lees en het is officieel: ik ben fan! Wat een heerlijke manier van schrijven heb je, to-the-point maar ook open en kwetsbaar. Je geeft aan dat je blog vooral een uit de hand gelopen hobby is. Zou je er meer mee willen doen? Hoe kijk je aan tegen bloggers die een fulltime inkomen bij elkaar bloggen?

  • Nee! Hoe leuk bloggen ook is, ik vind mijn werk te leuk. Het hebben van een werkritme, collega’s om mij een, werken aan een gezamenlijk doel. Ik ben niet gemaakt voor een ZZP-bestaan. Als je dat wel kan, doen!

Laat een reactie achter