23 blog tips voor beginners

23

Het leuke aan Blogaholic is dat ik een enorm divers publiek heb. De meeste bloggers bloggen al een paar jaar, veelal hobbymatig, en willen er nu wel eens meer uithalen. Maar ook bloggende beginners verschijnen regelmatig in beeld. Speciaal voor de bloggers die me later zijn gaan volgen dan de lancering in december 2014; nog even de belangrijkste tips random op een rij. Succes!

  1. Start met WordPress. Noem mij gerust een lopend reclamebord, maar ik zweer gewoon bij WordPress. Het heeft enorm veel mogelijkheden en ook voor beginners is het haalbaar om hier mee te werken. Door middel van plugins kun je jouw blog helemaal customizen.
  2. Heb geduld. Kijk niet naar je mede-bloggers die al jaren bezig zijn. Je zult er hard voor moeten werken om groot te worden, bezoekers komen nooit uitwaaien.
  3. Bepaal je doelgroep of zoek een niche. Denk voor het lanceren van je blog – en ook daarna, dit is een ongoing proces – goed na over voor wie je schrijft en waarover. Zorg dat je niet gewoon maar publiceert wat je leuk vindt, maar probeer een lijn aan te brengen in je berichten. Het liefst onderscheidend. Dan heb je de grootste kans om op te vallen tussen alle blogs.
  4. Wees persoonlijk. Met 1.001 blogs die elke dag weer verschijnen, wordt het steeds moeilijker om op te vallen en je te onderscheiden. Persoonlijk bloggen kan hier bij helpen.
  5. Verdiep je in zoekmachine optimalisatie. Mijn favoriete blog tips voor beginnende én gevorderde bezoekers zijn blog tips over zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO genoemd). Als online marketeer heb ik een zwak voor dit deel van mijn vak. Omdat je, als je dit goed doet, op een eenvoudige en gratis meer veel meer bezoekers mag verwelkomen.
  6. Zorg ervoor dat je lay-out geen kermis wordt. Hoewel een blog er (graag!) mooi uit moet zijn, is één van de meest gemaakte (beginner) blogfouten een te drukke lay-out. Voorkom deze designfouten en zorg ervoor dat je sidebar geen kermis wordt.
  7. Blog frequent. Elke dag bloggen is niet per se nodig, al zorgt het wel voor een grotere groei, maar zorg in elk geval voor enige regelmaat. Verwacht geen wonderen als je dagen achter elkaar post en dan opeens een maand niet. Bezoekers willen graag weten wat ze van je kunnen verwachten. Ik schreef eerder een uitgebreid artikel over blogfrequentie.
  8. Plaats alleen unieke content. Niet alleen ben je onderscheidend als je unieke content publiceert, ook Google zal je hoger waarderen en belonen voor deze unieke content. Zo levert het je dus meer verkeer op. Unieke content staat overigens niet gelijk aan unieke onderwerpen. Dat laatste is met zoveel blogs namelijk niet meer mogelijk. Zorg wel voor een originele insteek van jouw onderwerp en maak het ‘eigen’. Kopiëren van teksten van andere blogs is hiermee ook meteen een no go.
  9. Gebruik alleen beeld dat je ook echt mag gebruiken. Nee, je kunt niet even een zoekopdracht doen in Google Images en dan deze foto’s maar gebruiken omdat ze toch al op internet staan. Meer weten over hoe je hier op de juiste manier mee om gaat en waar je foto’s kan vinden die je wel gratis mag gebruiken? Check mijn artikelen over beeldgebruik.
  10. Ga netwerken. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen; je blog valt en staat met netwerken met andere bloggers, of mensen in je niche. Ga netwerken en zorg dat men weet wie je bent, zodat ze een reden hebben om je te (blijven) volgen.
  11. Bekijk de mogelijkheden om geld te verdienen met je blog. Er gaat veel tijd in een blog zitten en als je er dagelijks mee bezig bent, kan het best zo zijn dat je er wat voor terug wilt. Geld bijvoorbeeld. Daar zijn genoeg mogelijkheden voor. Bekijk zelf welke vorm van geld verdienen met je blog het beste bij je past.
  12. Verdiep je in andere blogs binnen je niche. En reageer hier. Raak in contact met gelijkgestemden. En dat niet alleen; ze kunnen ook als inspiratie dienen. Waar houden zij zich mee bezig, signaleren zij trends die jij nog niet had gespot, zie je iets bij hen wat jij misschien veel beter kan?
  13. Vermijd lange lappen tekst. Niets mis met lange artikelen. Sterker nog; was vroeger de richtlijn van Google dat jouw artikel minimaal 300 woorden moest bevatten, uit onderzoek blijkt dat langere artikelen doorgaans beter scoren in de zoekmachine. Zorg er wel voor dat het artikel 1) interessant blijft 2) opgedeeld is in duidelijke alinea’s met scanbare kopjes 3) je gebruik maakt van bullets en 4) je belangrijke dingen accentueert. Zo kunnen bezoekers er eenvoudig uit pikken wat voor hen relevant is.
  14. Zorg voor een natuurlijk linkprofiel. Als je goede content krijgt, krijg je vanzelf goede linkjes en dus een natuurlijk linkprofiel. Ga niet overal bedelen om linkjes. Hetzelfde geldt voor RT’s op Twitter; goede content regelt zichzelf wel.
  15. Wees realistisch. Nee, je bent niet in een maand net zo groot als Miss Lipgloss, hoe hard je ook je best doet. En nee, je krijgt ook niet meteen allemaal gratis producten opgestuurd of uitnodigingen van PR bureaus. Begin omdat je bloggen leuk vindt, omdat je wilt schrijven, wilt delen. De rest volgt vanzelf. Of niet.
  16. Word niet te commercieel. Je wilt veel met je blog, maar het laatste wat je wilt is dat je ten onder gaat aan commercialiteit. Prima om een banner op je blog te plaatsen, maar doe er dan één in de header of in de sidebar en niet beiden. En ook niet in je content. Buiten dat Google daar na de laatste update ook naar kijkt, heeft jouw bezoeker snel het idee dat je het enkel voor het geld doet. Kleine kans dat ze terugkomen…
  17. Zorg dat mensen een reden hebben om meer dan één pagina te bekijken. Veel bloggers halen het meeste verkeer uit social media. Gevolg: mensen klikken op een linkje, lezen en gaan meteen weer weg. Niet het meest kwalitatieve verkeer en daarnaast enorm slecht voor je bouncerate. Geef bezoekers een reden om verder te kijken. Hoe? Door bijvoorbeeld te linken naar andere artikelen, door relevante artikelen te tonen of je meest gelezen.
  18. Stel kwaliteit voor kwantiteit. Hoe belangrijk frequent bloggen ook is, stel kwantiteit nooit boven kwaliteit. Google zal dit doorhebben, maar nog belangrijker; het kan ervoor zorgen dat je bezoeker wegloopt. Ik startte Blogaholic met dagelijkse berichten. Door een nieuwe baan bleek ik dit niet vol te houden. Ik plaats nu liever drie keer per week goede artikelen. Dan maar minder hard groeien.
  19. Promoot je blog niet schaamteloos via social media. Ja, je moet Twitter en Facebook natuurlijk gebruiken om jouw blog naar een hoger niveau te tillen, om meer bezoek te krijgen. Maar ga niet alleen maar linkjes dumpen, want dat zal je buiten ergernis bij je volgers (als je die er al mee krijgt in eerste instantie) niets opleveren. Zorg dat je in gesprek gaat met je volgers via Twitter, dat je een band met ze opbouwt. Dan bereik je een stuk meer!
  20. Focus je niet op statistieken. Althans niet elke dag. Het is heel goed om naar je statistieken te kijken en de cijfers van Google Analytics mee te nemen om jezelf te verbeteren. Maar als je elke dag met cijfers bezig bent, kun je er wel eens heel depri van worden. Want dan groei je opeens niet zo hard…
  21. Laat de lezeres weten wie je bent. En dan niet alleen in de vorm van de eerdergenoemde tip over persoonlijk bloggen. Maar ook door een geweldige over mij-pagina te creëren. Die overigens lang niet alleen over jou gaat.
  22. Leer omgaan met kritiek. Als je een openbaar bezit bent – en dat ben je als blogger, hoewel de een meer dan de ander – kun je op leuke reacties rekenen, maar ook op kritiek. En zelfs op haatreacties. Accepteer dit en probeer ervan te leren. Maar laat het nooit je blogplezier ontnemen.
  23. Schrijf al je ideeën op. Er komt een moment dat je even geen inspiratie hebt. Hoe fijn is het dan dat je kunt terugvallen op je notitieboekje of Pocket, waarin je al je ideeën hebt opgeslagen?

Heb jij nog aanvullende blog tips voor beginners? Laat ze hier gerust achter!

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties23 reacties

  1. Wat een prachtige handleiding heb je ervan gemaakt Laura. Deze zal ik nog vaker bezoeken.

    De enige tip die ik er nog aan kan toevoegen is puur uit mijn eigen ervaring: dat je niet alleen maar moet blijven studeren op tips over bloggen maar er op een dag gewoon mee moet beginnen als je dat graag wilt.
    Ik heb het zolang uitgesteld omdat ik dacht nog te weinig te weten terwijl je al doende ook veel leert!

    • Helemaal waar! Toen ik de eerste keer WordPress aanraakte, wist ik er ook kant noch wal van. En SEO heb ik me ook eigen gemaakt door te doen, met alleen lezen viel het kwartje niet.

  2. Dat zijn stuk voor stuk handige tips. Ik ben nu al een paar maanden bezig en toch heb ik weer wat bijgeleerd. Dankjewel om deze tips te delen.

  3. Hoi! Ik ben net begonnen aan een blog en ik vind het super leuk! ik ben nu nog heel erg aan het proberen en weet nog niet zo heel goed hoe alles werkt. Jouw blog geeft me ontzettend veel inspiratie en super handige tips! Ik vroeg me af hoe je die handige links in je blog kunt zetten. Ik ben er namelijk naar opzoek geweest maar kon het niet vinden…

  4. Bedankt voor deze handige tips! Ik ben sinds afgelopen week ook mijn eigen blog gestart. Nu nog hopen dat mijn content goed is, en dat mensen het gaan lezen. Het is bovendien een hele uitdaging want ik schrijf alles in het Engels.

  5. Halloo,
    ik ben Guusje en ik ben (pas) 15 jaar maar wil alsnog heel graag een blog beginnen. ik wil graag wel meten een professionele site, is het genoeg als je een domein naam koop of moet je voor meer dingen betalen.. ik zou heeeel graag een antwoord willen want kan eigenlijk niet zo lang meer wachten en kan het niet heel duidelijk vinden in uw blogs

    alvast beankt
    Guusje

    • Een domeinnaam en webspace (want je moet data hebben voor het theme, foto’s etc) en eventueel een aangekocht theme. Dat zijn in elk geval de basics.

    • Ik ben 13 en heb ook mijn eigen blog, dus leeftijd lijkt me geen probleem. Ik ben dol op schrijven en ben daarom begonnen met bloggen. Zolang je goede interpunctie hebt en duidelijke zinnen maakt is het toch prima. En het hoofddoel is natuurlijk dat je het leuk vind om te doen.

      Groetjes

  6. Hoi Laura,

    Ik wil je graag bedanken, want ik ben ook een blog gestart (redelijk in een opwelling, maar niet minder leuk) en ik heb erg veel aan de tips op Blogaholic gehad. Dank daarvoor! Ik blijf vrolijk meelezen, want er is nog genoeg te doen!

    Groet, Laura

  7. Heey,

    Ik ben na het lezen van deze pagina een blog begonnen, omdat ik graag mijn kennis wil delen. Deze tips hebben mij enorm geholpen, dank daarvoor!

    Groetjes,

    Mitch

  8. Gustavo Woltmann

    Bedankt voor deze leuke tips, vooral wat betreft de lay-out zit ik nog wat te knoeien. Waar moet je menubalk (boven, links, rechts), welke kleuren en hoeveel foto’s zijn teveel? Ik heb nog veel te leren!

Laat een reactie achter