Noopener noreferrer, wat is dat!?!

17

Het was me van de week al opgevallen; WordPress heeft iets nieuws. Maar tijd om het uit te zoeken was er niet. Toen ik daarna een vraag kreeg van vaste bezoeker Kees moest ik wel voor mezelf. En Koningsdag geeft de ruimte daarvoor.

Hi Laura, even een technisch vraagje. In een reeds bestaande link zie ik in de teksteditor de volgende term:

rel=”noopener noreferrer”

Wat betekent dit dan en moet ik deze dan vervangen door rel=”nofollow” of moet ik de nofollow link daar achter zetten?

Mocht je nooit met de teksteditor werken, dan is het je waarschijnlijk ontgaan. Maar ik kwam er net als Kees achter doordat ik een nofollow wilde toevoegen. Ik weet dat een deel van mijn bezoekers dit via een plugin doet, maar hoe meer plugins hoe slomer je website en dus doe ik dat nog altijd handmatig. En zodoende ontdekte ik wat Kees ook had ontdekt. Een feature die het gevolg is van de laatste WordPress-update. Maar wat houdt het nu eigenlijk in?

Ja, dat is nog best lastig om uit te zoeken. En ergens is mijn technische kennis dan ook beperkt. Want het eerste wat ik las was bijvoorbeeld dit artikel. En dit artikel. Hoe ga ik dit in lekentaal uitleggen? Niet! Want het is voor mij ook al een beetje ingewikkeld. Eén ding is wel duidelijk: WordPress heeft veiligheid voorop staan!

Toen ik aan dit artikel begon, was mijn plan een helder uitleg te geven die ook voor niet-technische mensen duidelijk zou zijn. That’s my job! Een onbegonnen zaak bleek toen ik eenmaal begon te lezen. Dit gaat net even voorbij de grens van mijn capaciteiten. Het is mijzelf echter w’el duidelijk dat het een goed ding is. En ik hoop jou ook na het lezen van bovenstaande links.

Lekker erin laten staan dus. Je moet ook wel, want ik had het – omdat ik nog niet wist wat het was – dus weggehaald en vervangen door enkel “nofollow”. Toen ik had ge-edit en gesaved had WordPress er weer netjes rel=”nofollow noopener noreferrer” van gemaakt.

Cheaten kan dus niet en daar al WordPress best over nagedacht hebben. That’s why I love WordPress; ik hoef zelf niet altijd het wiel uit te vinden. Mocht ik nog horen dat het om de een of andere reden niet goed is, dan laat ik dat uiteraard weten. Maar ik vermoed dat er dan wel een update komt vanuit WordPress.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties17 reacties

 1. Dank je Laura, gelijk een complete post over mijn ‘probleem’. Ik vond op de Facebookpagina Reisbloggers Nederland vandaag ook nog informatie over dit thema, geschreven door Erik van Erp:

  “Noopener is een “beveiliging” om te voorkomen dat je met scripts toegang krijgt tot zaken die misbruikt kunnen worden. Dat is even de eenvoudige verklaring. nofollow is voor zoekmachines om aan te geven dat je geen linkwaarde wilt doorgeven aan de link. Vooral voor gesponsorde en affiliate links. noopener heeft niets met nofollow te maken en dienen beide hun eigen doel. dofollow bestaat niet (als code die je kunt toevoegen op een website), maar wordt meer als uitleg/verduidelijking gebruikt om uitleg te geven of bij een link wel of niet rel=”nofollow” is toegevoegd.”
  en:
  “rel=”noopener noreferrer” is nu de standaard bij WordPress als ik je goed begrijp. Stel je wilt aangeven dat je een link niet wilt laten meetellen voor SEO (bij affililates en advertorials meestal) dan moet je nofollow bij de overige twee waardes toevoegen. Je krijgt dan in de broncode hier wat tekst
  Als het een gewone link is bijvoorbeeld naar een wikipedia pagina of relevante andere pagina’s dan hoef je verder niets te doen.”

  Dit samen met jouw informatie geeft me weer genoeg informatie om hier mee om te gaan op mijn site.

 2. Bedankt! Ik heb dit gisteren toevallig helemaal zitten uitzoeken omdat ik ook altijd handmatig de nofollow toevoeg en het me opviel. Ik kan ook geen nofollow meer toevoegen, dat haalt wordpress automathisch wel. Heb jij dat ook? WordPress plaatst het ook bij interne links en ik heb op diverse sites gelezen dat dat slecht is voor de SEO, maar ik weet niet zeker of dat waar is omdat iedereen wat anders lijkt te zeggen. Maar ik neem eigenlijk aan dat het er niet mee te maken heeft, WordPress zal ook wel weten dat dat niet de bedoeling kan zijn.

  • De nofollow wordt niet weggehaald. Maar dan moet je hem wel in dezelfde ‘rel’ zetten als de noopener noreferrer. Want twee keer de ‘rel’ snapt hij volgens mij niet. Bij mij doet hij het overigens niet bij interne links, dat terzijde.

   • Thnx voor die tip, nu blijft de nofollow wel staan. Ik hoop niet dat ik dit bij elk artikel nu moet gaan wijzigen… Volgens mij gaan jouw interne links niet naar een nieuw scherm, dan heb je er geen last van. Ik laat al mijn links in een nieuw scherm openen en daar staat het nu dus automatisch bij.

     • Ja dat heb ik vaak gelezen haha. Echter, ik heb behoorlijk wat interne links en vind het persoonlijk vreselijk irritant om uit een artikel te gaan en dan steeds terug te moeten klikken. Als ik een blog lees klik ik ook automatisch op openen in nieuw scherm als er een interne link is. Wat is jouw overweging om het juist niet te doen?

     • Precies wat jij zegt; als mensen iets in een nieuw scherm willen openen doen ze dat wel 🙂 Men is gewend dat binnen een website het doorgaans geen nieuw scherm wordt nl.

 3. Fijn deze uitleg.
  Links zijn dus gewoon “do follow” tenzij ik een vinkje zet bij nofollow (plug-in)
  En heeft verder dus niks te maken met de update.

 4. Dank je voor de uitleg ik dacht dat het aan mij lag. Ik heb zins kort de plugin no follow er uit gegooid. En ik had een nof follow link nodig. Ik wil het dus handmatig invoeren. Ik dacht dat het een overblijfsel van de plugin was. Ik verving het ook voor no follow. Dat deed niks uiteindelijk maar geplaatst waar het moets. Weer wat geleerd van jouw blog.

 5. Super handig deze uitleg! Waar ik wel benieuwd naar ben: wat doet het met affiliate links, heb jij enig idee? Alvast bedankt!

 6. Dank je wel voor je uitleg. Ik maak een link ook altijd handmatig nofollow. Wat mij opvalt: nofollow blijft bij mij keurig staan, alleen Yoast pikt hem nu niet als nofollow op. Hoe weet ik nu zeker dat ik niets verkeerd doe?

  • Als de code goed is, leest Google hem goed. Yoast geeft vaker de (no)follows niet aan en nu zijn ze ook nog eens veranderd. In mijn ogen zit Yoast dan fout. Maar dat maakt niets uit, want Google ziet Yoast niet, die ziet de code. En als je die goed hebt ingevoerd, is er niets aan de hand.

Laat een reactie achter