Hoe je wél reacties krijgt op je blogartikelen

63

Oeps, je hebt tientallen of honderden bezoekers per dag, misschien wel meer dan duizend. Maar reacties krijg je zelden. Of in verhouding erg weinig. Dat doet pijn hè? Tijd voor verandering. Met deze tips krijg je wel reacties op je blogartikelen.

De trouwe fan, parttime bezoeker & de lurker

Waarschijnlijk zul je ze wel herkennen, de drie groepen bezoekers:

 • Jouw trouwe fans, die niet alleen je blog elke dag bezoeken, maar ook werkelijk op elk artikel reageren
 • De parttime bezoeker, die alleen reageert als hij of zij zich echt geroepen voelt
 • De lurker, die eigenlijk alleen maar meeleest (bijna altijd de grootste groep)

Aan jou de taak om de lurker zover te krijgen toch eens een reactie te plaatsen op je blogartikelen. En om van de parttime bezoeker een trouwe fan te maken. Het zal je niet bij elke lezer lukken, maar als je onderstaande tips goed toepast kun je zeker aanzienlijk meer reacties op je blogartikelen verwachten.

8x reacties krijgen op je blogartikelen

 1. Negeer niet, reageer! Hoewel je misschien niet veel reacties krijgt, loont het de moeite wel op je reacties te reageren. Deze mensen doen namelijk moeite voor jou, doe dit dan ook terug. Als je eenmaal veel reacties krijgt, is het bijna ondoenlijk overal op te reageren. Probeer een richtlijn van minimaal 5 antwoorden per 25 reacties aan te houden. En zorg dat je dan niet altijd alleen op die trouwe fan reageert, maar ook op de minder actieve bezoekers.
 2. Stel vragen. Op wat voor blogartikelen reageer je zelf? Ongetwijfeld het snelst op de artikelen met een vraag onderaan. Het werkt, echt! Evenals een call to action onderaan een artikel. Zo zou ik na het reviewen van een plugin kunnen vragen wat jullie favoriete plugin is. Of kan een foodblogger na het verzamelen van haar favoriete zuurkool-recepten vragen om jouw favoriete zuurkoolrecept.
 3. Laat je lezers meedenken. Niets fijner voor je lezers dan te worden betrokken bij jouw blog. Vraag ze hun mening over een blogdilemma, vraag hun input via een mini-enquête, leg ze als fashionblogger twee outfits voor waar je zelf niet uit kunt kiezen. Mensen vinden het doorgaans leuk om mee te denken en zullen eerder geneigd zijn te reageren.
 4. Maak blogposts op verzoek. Regelmatig krijg ik verzoekjes (per mail of social media) van bezoekers: “Laura, kun je misschien aandacht aan <onderwerp> besteden”. Met alle liefde, want ik schrijf dit alles juist om jullie problemen op te lossen. Reactie één heb je vast binnen, van diegene die een verzoek indiende. En grote kans dat dit ‘probleem’ bij meer bezoekers speelde en zij ook zullen reageren.
 5. Zou jij reageren op dit blogartikel? Vraag je bij elk blogartikel af of jij zou reageren op het artikel. Heb je wat toe te voegen aan het eind, word je ergens door getriggerd? Is het antwoord ‘nee’, dan is het tijd om nog even aan je artikel te schaven.
 6. Maak het laagdrempelig. Krijg je meer reacties op Facebook of Twitter? Vraag je af hoe dit komt. Heb je op je blog teveel ‘eisen’ als men wilt reageren? Heb je zo’n vervelende – Ja echt! er zijn ook andere manieren om spam te voorkomen – Captcha-code aanstaan? Kun je alleen reageren met een WordPress-login? Geef mensen bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om met hun Facebook-account te reageren via Facebook-comments.
 7. Reageer op andere blogposts. Wil je dat mensen je blogposts meer delen op social media, dan zul je eerst hun links moeten delen. Wil je meer links van andere bloggers, dan zul je eerst hun link moeten delen. En zo geldt het ook voor reacties: bouw een band op met bloggers door ook op hun blog te reageren. Ze zullen dan sneller geneigd zijn ook bij jou te reageren. Een aantal tips: reageer persoonlijk, met de naam van de blogger, zorg dat je een van eerste reacties plaatst en zorg dat jouw bericht altijd toegevoegde waarde heeft. Plaats geen simpel ‘Leuk artikel!’ of ‘Mooie foto’s’. Reageer ook op eerdere reacties van andere bloggers.
 8. Maak je website mobielvriendelijk. Heb jij nog geen responsive template of een mobiele website? Grote kans dat dat mensen weerhoudt van het reageren op jouw blog. Heb je wel eens gekeken hoeveel van jouw bezoekers via een mobiel of tablet binnenkomt. Tijd om in actie te komen als je dit nog niet op orde hebt.

En natuurlijk hoor ik nu graag in een reactie wat jullie vinden van deze tips. Zou jij sneller reageren op een blogartikel als de betreffende bloggers deze tips zou naleven?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties63 reacties

 1. Ik schrijf bij vrijwel elke blog een vraag onderaan. Niet voor de reacties op zich, maar omdat ik oprecht benieuwd ben hoe mijn lezers over bepaalde kwesties denken. Helaas mis ik bij de meeste grotere bloggers die ik volg die interactie. Die minimaal 5 responses op de 25 reacties halen zij doorgaans echt niet en dat vind ik jammer. Het is voor mij dan ook een reden om op een gegeven moment af te haken, omdat het dan eerlijk gezegd toch overkomt alsof ze de reacties voor lief nemen / vanzelfsprekend vinden. En als je geen tijd hebt om te reageren op je lezers, doe je in mijn ogen toch iets fout in je planning.

  • Klopt. Ik probeer zelf ook op het gros te reageren, als ik er wat aan toe te voegen heb weliswaar. Want op elke reactie alleen maar ‘dank je wel’ zeggen, heeft ook niet echt toegevoegde waarde 😉

   Ik gebruik de reacties overigens ook als input. Soms blijkt uit reacties dat er misschien nog iets toegevoegd moet worden aan het artikel. Of blijkt iemand een onderwerp voor een nieuw artikel aan te kaarten. Superhandig! Daarop kom ik nog wel in een later artikel terug overigens. Maar omdat het nu alleen over reacties krijgen ging, heb ik het niet genoemd.

 2. Ik heb ook een beetje wat Sylvia zegt. Als er soms al veel reacties zijn gegeven heb ik toch minder het idee dat die van mij ertoe doet. Ik geef zelf eigenlijk alleen reacties als ik het artikel heel leuk vond, mooi, of idd ergens door getriggerd wordt om te reageren. Ben dus een typische Part-time reageerder 🙂 Ik was in het begin vooral een lurker dus het gaat al de goede kant op met mij. Ook ben ik geneigd om bij kleinere blogs sneller te reageren. Dit vooral omdat ik zelf een kleine blog heb en dus weet hoe het is om soms te zitten smachten op een reactie, hahaha.

  • Als je een goede inhoudelijke reactie geeft, maakt de hoeveelheid andere reacties niet uit eigenlijk. In elk geval niet voor de blogschrijfster. Die ziet hem immers niet snel over het hoofd, omdat deze er melding van krijgt.

  • Ik heb zelf niet het gevoel dat veel bloggers echt wat met kritiek doen. Ze vragen er ook vaak niet op. Dit is vrij jammer. Ik ben zelf een klein halfjaar bezig, reacties zijn bij mij heel geliefd. Dit door mijn weinig volgers aantal. De feedback is goed te gebruiken. Ik heb juist een blog opgestart om dit te verbeteren. Ook omdat veel blogs niet meer origineel zijn.

   Ben pas vandaag achter je blog gekomen. Ik blijf het volgen om een groter en betere blog te krijgen.

  • Mee eens, Ann. Precies de reden waarom ik de nieuwste comments bovenaan heb staan, en ook op comments in oudere stukjes reageer. Ook iemand die op een eeuwenoude blogpost reageert, neemt toch mooi de tijd om een comment te tikken.

   • Ik blijf hier ook steevast reageren op oudere berichten, omdat ik het juist zo waardeer. Niet op alles, want het wordt per dag echt meer hier. Maar wel als het wat toevoegt.

 3. Wat een interessante blog heb je:-). Ik vind de interactie tussen mij en de volgers het aller leukst! Ik krijg nog niet heel veel reacties, maar die ik krijg koester ik en ik reageer dan ook altijd. Dat is nu ook nog wel te overzien;-). Op andere bloggers, youtubers reageren doe ik meestal wel. Het ligt er wel aan of ik het ook echt interessant vind. Thanks for sharing. X

 4. Wat een super goede tips, misschien moet ik ook maar eens gaan kijken waarom mensen niet zo snel reageren, al krijg ik redelijk wat reacties maar wil altijd meer en beter worden! En misschien idd aan lezers vragen wat ze graag willen lezen! Toffe tips

 5. Laura, (see what I did there?) je slaat weer de spijker op de kop. Ik merk wel dat je goed moet nademnken over je call to action. De ene vraag is de andere niet. Ook ik heb gemerkt dat af en toe je lezers meer inspraak geven via een vraag veel helpt. Mijn vraag: wat moet ik aan op perstrip naar londen gaf heel veel reacties van lurkers.

 6. Leuk, thnx! Ik heb in een korte tijd veel volgers, maar miste idd de interactie wel een beetje, en naar mijn mening is die nog belangrijker. Ik vind het Google verhaal ook heel lastig! Ik kom altijd met mijn blog op pagina 2 of 3, kan je over dat onderwerp hier ook iets vinden?

  Sportieve groet,

  Lotte ( myLOT)

 7. Ik word inmiddels heel goed gelezen, maar krijg niet zo veel reacties. Ik denk dat dat bij mij er vooral aan ligt, dat mijn publiek wat ouder is. Ik zie het namelijk bij meerdere blogs die zich op een wat oudere doelgroep richten, daar wordt ook niet zo goed gereageerd terwijl ze echt wel goed gelezen worden. Ik vind het inmiddels niet zo erg meer. Ik waardeer de reacties die ik krijg enorm, maar ik voel me niet minder gewaardeerd als ik minder reacties ontvang. Toen ik in 2001 begon met lifebloggen was het sowieso anders. Dan kreeg ik minstens 50 reacties per blog, maar toen waren er ook minder blogs dus viel er minder te reageren en mijn publiek en ik waren toen zelf ook jonger. Grappig om te zien hoe dat verandert.

  • We gaan daarbij ook nog eens steeds vluchtiger om met digitale media. We willen snel & veel zien en lezen. En dat heeft natuurlijk ook invloed op de manier van reageren en de tijd die we hier aan besteden.

  • Karen, ik blogde vanaf 2003 en had toen veel meer lezers en reaguurders. Ik denk dat het ook te maken heeft met dat je toen als blogger eentje was van weinigen. Inmiddels beginnen veel meer mensen online een blog. Ik lees veel blogs maar kan onmogelijk overal een reactie achterlaten, en heb soms gewoon ook niets zinnigs te melden.

 8. Wat een handige tips!
  Het grootste deel doe ik al, maar de dingen die mij niet bekend voor komen ga ik een keertje uitproberen.
  Helemaal leuk!

 9. Ik heb de laatste tijd wat meer tijd genomen om te reageren op andere blogs en merk inderdaad verbetering zowel in het aantal bezoekers als in het aantal reacties. Jammer genoeg neemt dat effect na een tijdje af en moet je weer een boel tijd gaan investeren in reageren op andere blogs. Helaas heb ik er niet elke week de tijd voor.

 10. Ik was altijd een hele erge lurker, maar probeer steeds vaker te reageren op posts. Op mijn eigen blog krijg ik wel reacties en daar word ik altijd super blij van, maar eigenlijk reageer ik daar niet zoveel op. Ten eerste omdat het er wel eens bij inschiet, maar ook doordat ik het zo lastig vind om een goede reactie te geven. Alleen dank je wel reageren vind ik ook zo stom en standaard over komen.

  • Marlot, ik kan je aanraden om daarmee te beginnen. Je wordt vanzelf handiger in het goed reageren op comments. En als je een compliment krijgt, dan volstaat een simpel bedankje toch?

 11. Wat een handige tips! Ik blog inmiddels ruim anderhalf jaar (met veel plezier!) en ik krijg langzaamaan meer bezoekers én meer reacties. Het verschilt ook heel erg per artikel, als ik (heel) persoonlijk schrijf of – bijvoorbeeld – een maatschappelijke kwestie aankaart, dan reageren er vaak meer mensen. Ik vind interactie heel fijn, op grote(re) blogs reageer ik ook wel regelmatig (daar komt ook erg veel verkeer vandaan naar mijn blog merk ik – dus reageren op andere blogs is zeker iets dat werkt) maar daar voel ik me wel eens over het hoofd gezien inderdaad (wat door Sylvia en anderen ook al werd gezegd). Ik probeer sowieso altijd een inhoudelijke reactie te geven, als ik niet verder kom na het lezen dan ‘wat een leuk artikel!’ of zoiets inhoudsloos, dan reageer ik niet.
  Fijne blog heb je trouwens, ik kwam via via hier terecht (bloglovin’ geloof ik, like van iemand) en ik vind de tips erg fijn!

 12. Fijn artikel! De afgelopen tijd neem ik ook wat meer tijd om te reageren op andere blogs. Ook reageer ik echt altijd op comments onder mijn artikelen. Het werkt echt 😀

 13. Reageren op reacties (punt 1), ja, maar met een kantlijn. Ik ga dus écht niet reageren op elke comment, en vooral niet op de vaak standaard ‘leuke post’.
  Als iemand een mooie comment achterlaat, reageer ik vaak wel. Maar vaak ook niet, vind dat ook weer een beetje te wanhopig overkomen.

 14. Fijne tips allemaal, dankjewel! Ik stel ook meestal een vraag aan het einde van de blogpost, het is leuk om te horen hoe mijn lezers over iets denken en het geeft als lezer een goede motivatie om ergens op te reageren. Blogposts op verzoek maken heb ik eigenlijk nog niet aan gedacht, goed idee! Al schrijf ik voornamelijk persoonlijke blogpost, het is toch leuk om eens te vragen wat mensen graag willen lezen.

 15. Het zijn opzich wel goede tips eerlijk gezegd, maar ik vind sommige zo lastig in de praktijk uit te voeren omdat ik meestal gewoon reviews schrijf die duidelijk en begrijpbaar zijn. Dus wellicht hebben de meeste lezers gewoon geen behoefte om te reageren?

  En om nou een vraag aan het einde van een review te stellen of bij een algemeen artikel? Dan voel ik me net zo’n beroemde YouTuber die op het einde altijd vraagt voor likes en reacties, en dat is iets wat ik persoonlijk niet direct wil en er dus ook voorzichtig mee ben. Ik vind het eigenlijk dus wel prima zoals mijn blog nu loopt, en als men wilt reageren dan gaat dat ook gewoon.

  Maar ik kies er nu voor om gewoon de sociale media te gebruiken, want ik heb recent een Facebook groep opgezet en ik promoot mijn blog daar ook en via Facebook krijg ik dan heel wat meer reacties dan ik op de blog zelf zou krijgen.

  • Welkom Wesley! Voor elke tip moet je natuurlijk bekijken of hij voor jou van toepassing is. Je kunt niet alle bloggers over één kam scheren en dus zal dat met mijn tips ook zo zijn. Je kunt wel vragen onderaan of mensen nog vragen hebben over het product, dan beantwoord je ze natuurlijk met liefde. Of misschien hebben ze zelf wel ervaring met dit product… of een beter alternatief?

   Overigens ben ik van mening dat reacties op Facebook ook een vorm van reacties is. Net als bijvoorbeeld retweets. Ook daar blijkt al waardering uit.

 16. Reageren is eigenlijk datgene waar ik bij het bloggen het meeste tijd insteek. Op sommige dagen zelfs meer dan aan schrijven. Ik vind het zelf leuk als mensen op mijn comment reageren en als mensen bij mij reageren dus doe ik dat ook. Of ik moet echt niets te melden hebben…

 17. Handige tips weer! Ik heb onlangs een enquete op mijn blog gehad maar nog weinig reactie helaas. Ook het stellen van een vraag werkgebied het verleden niet. Maar toen blogte ik zelf minder frequent. Dus ik gat het zeker nog eens proberen!!!

 18. Het kan ook helpen om bewust gaten in je redenering te laten vallen. Geëngageerde lezers hebben dan de neiging je aan te vullen.

  En ook je schrijfstijl/taalgebruik doet ertoe: probeer niet (altijd) te veel nuances aan te brengen en durf kort door de bocht te gaan. Schuw het krasse taalgebruik niet (maar wel beleefd blijven). Op die manier is de kans groter dat een deel van je lezers zich aangesproken, geviseerd of geschoffeerd voelt. En het moet gezegd: vooral bij Nederlanders werkt dit goed.

 19. Laura, een boeiende blog heb je hier! Heb die vandaag pas ontdekt en heb al redelijk wat nuttige artikels gelezen.

  Het is al eerder aangehaald in enkele voorgaanden commentaren: ook bij mij daalde het aantal commentaren zienderogen. Steeds meer mensen zijn online en hebben ogen tekort om alle content op te nemen, laat staan te reageren. Het moet allemaal snel gaan.

  Toen ik begon met bloggen in 2007 kregen mijn artikels redelijk wat commentaren. De interactie was echt leuk. Sinds een paar jaar is dat serieus beginnen afnemen. De laatste maanden krijg ik zelfs geen commentaren meer wat wel jammer is want ik vond de interactie wel boeiend. Ook op Facebook wordt er nog nauwelijks gereageerd. Ik stel wel vast dat ik niet de enige ben met dit ‘probleem’. Ik schrijf wel minder dan vroeger, dat speelt misschien ook mee?

 20. Bij deze blog heb ik eigenlijk wel vaak de neiging om te reageren. Misschien omdat je gespecialiseerd bent in het uitlokken van reacties? 😉

 21. Mag ik nog één kleine collegiale correctie aandragen op het gevaar af vervelend te worden gevonden? 😉 je schrijft ‘aandoenlijk’ waar je ‘ondoenlijk’ bedoelt.
  Verder valt mij op dat de pagina steeds hinderlijk verspringt terwijl ik hem lees of deze reactie zit te typen. Heel onrustig. Ik lees dit nu op een iPad, misschien ligt het daar aan. Mogelijk is je thema toch niet zó responsieve als je denkt.

  • Haha, nee hoor, vind ik niet vervelend. Je eigen fouten lezen is zo moeilijk. Ik zal hem eens op de iPad testen, maar daar heb ik zelf eerder niet de ervaring mee gehad dat het verspringt. Plan ik dit weekend in, liggende of staande modus?

 22. Hey Laura. Deze tips zijn top. Heb je ook een handleiding voor Facebook Comments? Kan deze zo 1,2,3 niet vinden. Wel op andere pagina’s, maar daarmee lukt het me niet.

  Groetjes,

  Simone

 23. Dit zijn inderdaad goede tips! Ik hou ze in mijn achterhoofd. Vooral dat je jezelf moet afvragen of jij zou reageren op je blogpost. Daar had ik nog niet over nagedacht.
  Bedankt!

 24. Als het een pre is dat mensen reageren op je blog kun je inderdaad stappen ondernemen om de lezer op te roepen te reageren. Onze blog is een magazine om onze lezers te informeren en te inspireren.

 25. Bedankt voor de tips! Ik probeer de laatste tijd ook te reageren op andere blogs, maar krijg dan een ‘forbidden’ error. Geen idee hoe dit kan maar zo wordt mijn reactie niet geplaatst. Enig idee hoe ik dit kan voorkomen? Alles (emailadres en website) is goed ingevuld. Alvast bedankt!

  • Helaas, dit is een melding die ik niet kan. Is het een ander comment systeem of ook van WordPress?

 26. Hoi, mij lukt het niet om vele plugins te installeren. Ik zou graag de facebook comments plugin alsook een pin-it plugin installeren. Is dat omdat ik via de gratis wordpress versie werk, of doe ik iets anders verkeerd?
  groetjes kim

  • Ja, hier zit inderdaad verschil in. Bij de WordPress-plugins die ik bespreek ga ik uit van selfhosted WordPress. In sommige gevallen gaat het ook op de gratis variant, maar lang niet altijd.

 27. Wederom heel handig artikel, er zijn zeker punten die ik ga testen de komende tijd. Ik moet nog veel groeien maar als iemand reageert vind ik dat zo leuk! Dat antwoorden moet ik dan ook zeker doen om dat te laten blijken.

 28. Gustavo Woltmann

  Echt goeie tips, het lijkt echt te werken om een blogbericht te eindigen met een vraag. Reageren op reacties vindt ik ook een must, zeker als degene die reageert een vraag stelt.

 29. Het is alweer bijna 2 jaar geleden dat je dit blog hebt geschreven en ik ontdek het nu pas. Op dit moment ben ik flink aan het stoeien met meer reacties te krijgen op mijn blog. Precies wat je zegt, het is soms een tikje pijnlijk dat een groot bereik niet per definitie een trouwe achterban hoeft te betekenen. Tof om te zien dat je tips nog steeds actueel zijn. Ik ga er zeker iets mee doen. Ondertussen ga ik eerst eens je blog bekijken. Ziet er enorm goed uit en kudos voor je vindbaarheid :D!

 30. Hoi Laura,
  Ik ben er pasgeleden achter gekomen dat WordPress niet automatisch een mail stuurt met mijn reactie op een reactie (snap je?). Ik kan dus reageren wat ik wil, maar tenzij mensen echt terugkomen naar mijn site om hun comment te bekijken (wat ze natuurlijk nooit doen) zullen ze dus niet weten dat ik überhaupt heb gereageerd op hun comment.
  Ik stoei nu met de plugin ‘Better Notifications for WordPress’, omdat een medeblogster die tipte, maar krijg de instellingen niet goed. Weet jij of er een handigere plugin is die een mail verstuurt met mijn reactie op de comment?
  Thanks!!

  • Ik gebruik hiervoor één van de functies van Jetpack. Houd er wel rekening mee dat mensen wel zelf een vinkje aan moeten zetten als ze mail willen krijgen.

 31. Bedankt voor deze tips! Als newbee Blogger kan ik nog veel leren en natuurlijk hoop ik uiteindelijk op Veel terugkerende bezoekers die reageren! Toevallig dat ik vandaag zat te bedenken om in mijn volgende Blog een vraag te gooien ?

 32. Hoi Laura.

  Ik vind je website erg heel fijn om te lezen, omdat ik veel aan je artikelen heb en mij doet nadenken om mijn eigen blog te optimaliseren en te verbeteren.

  Dankje en ga zo door meid.

  Groetjes Annemieke

Laat een reactie achter