Constructief brainstormen: mindmap maken voor bloggers

3

Wil jij (meer) structuur aanbrengen in je huidige blog, of heb je simpelweg te weinig ideeën voor nieuwe artikelen op je lijstje staan? Overweeg om een mindmap te maken. Het is mijn favoriete manier van brainstormen: uit de losse hand en toch constructief.

Het gebeurt me regelmatig dat ik op bed lig en in mijn hoofd van het ene naar het andere onderwerp skip. Het ene moment ben ik nog bezig met werk, het volgende moment zijn mijn gedachten bij familie. Uiteindelijk kom ik weer op een heel ander onderwerp en vraag ik me af: “Hoe kwam ik hier nu op, ik dacht toch aan werk?” Deze stappen in je denkproces worden ook wel associatieve gedachten genoemd en ze kunnen tamelijk vermoeiend zijn. Maar bij mindmappen, wat eigenlijk ook een vorm van associatief denken is, kan het juist goed van pas komen.

Wat is een mindmap?

Een mindmap is een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes, die zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema (…) Een mindmap wordt opgesteld door eerst het centrale thema te bedenken en te noteren. Dit centraal thema wordt in het midden van het diagram weergegeven. Vervolgens bedenkt en noteert men hieromheen de onderwerpen die een relatie met dit thema hebben. Aan elk onderwerp kunnen op dezelfde manier subonderwerpen worden gekoppeld, en zo door. Om het overzicht te behouden dienen de (sub)onderwerpen met trefwoorden of pictogrammen te worden aangegeven en niet met hele teksten. – Wikipedia

Wanneer?

Een mindmap maken wordt vaak gebruikt bij creatieve processen en laat dat nu net van toepassing zijn op jou als blogger. Voor mij zijn er twee situaties waarin ik graag een mindmap maak:

  1. Als ik een duidelijke structuur wil krijgen voor categorieën en tags
  2. Als ik wil brainstormen over nieuwe artikelideeën

Hieronder vind je een voorbeeld van een mindmap die ik maakte voor ik begon met Blogaholic.nl. Deze heeft uiteindelijk geleidt tot mijn huidige indeling in categorieën en tags. Ook was het aan de hand van deze steekwoorden een eitje om een grote lijst met artikelideeën aan te leggen.

Mindmap maken voor bloggers

Maar er zijn meer situaties te bedenken waarin een mindmap maken kan werken. Op zoek naar een nieuwe pay-off voor jouw website of bedrijf? Zet al je kernwaarden in een mindmap rondom je blognaam. Wedden dat je hem daarna opeens wel scherp voor ogen hebt? Je ontdekt op deze manier relatief eenvoudig jouw unique selling point.

Een mindmap maken in 4 simpele stappen

  1. Start met een centraal woord. Zorg voor een ‘middelpunt’ van jouw mindmap. In bovenstaand voorbeeld is dit de naam van mijn blog, waar ik verder over wilde schrijven. Maar het kan ook de naam van een nieuwe rubriek zijn, of de naam van iemand die je gaat interviewen en waar je vragen om geen wilt bedenken.
  2. Denk van globaal naar specifiek. Hoe dichterbij het centraler woord, hoe globaler de steekwoorden zijn die je opschrijft. Zo is blogtips nog vrij globaal in bovenstaand voorbeeld. Maar ga je daarna naar ‘Meer verkeer’ en nog verder naar ‘Zoekmachineoptimalisatie’ dan wordt het ineens veel specifieker. Hierin zul je ook duidelijker onderscheid voor jezelf kunnen maken tussen tags en categorieën.
  3. Gebruik verschillende kleuren voor de leesbaarheid. Ai, een tip die ik zelf niet heb opgevolgd tijdens deze mindmap maken. Maar dat komt misschien omdat het mijn eigen mindmap is en ik weet hoe ik hem moet lezen. Dat kan anders zijn als je met meer mensen aan een mindmap werkt. Uit onderzoek blijkt dat het daadwerkelijk helpt om kleuren te gebruiken. Waarom? Met het opschrijven van woorden activeer je vooral de linkerkant van je hersenen. Maar als je dingen wilt onthouden moet je ook gebieden in je rechter hersenhelft stimuleren. En laat dat nu net gebeuren als je kleuren gebruikt. Zo kan het dus helpen om elk deel van je mindmap een andere kleur te geven.
  4. Maak gebruik van iconen of tekeningen. Omdat één beeld meer zegt dan duizend woorden; waarom niet ook tekeningen of icoontjes gebruiken in je mindmap? Niet alleen kan het minder ruimte innemen en je mindmap rust geven, ook deze stimuleren de rechter hersenhelft en ook dan zul je dus sneller dingen onthouden.

Nog een extra tip: gebruik één of maximaal twee woorden per associatie/sleutelwoord. We zijn gewend om veel te schrijven en dit is voor veel mindmappers dus de grootste uitdaging. Maar weest je er van bewust dat onze hersenen getraind genoeg zijn om een enkel woord (of twee) te snappen.

Welke tools kun je gebruiken?

Zelf ben ik een groot fan van Popplet. Deze app (die je ook op je desktop kunt gebruiken en waarmee je bestanden kunt uitwisselen) werkt ideaal om al je ideeën in vast te leggen. En dus ook jouw mindmaps. Ideaal aan Popplet is dat je ook met meerdere mensen aan een bestand kunt werken. Handig als je mede-bloggers hebt, of een creatieve vriend(in) die graag met je meedenkt.

Veel gebruikt, maar iets minder goodlooking (en mijn oog wil ook altijd wat, daarom houd ik van Popplet), is Freemind. Dit gratis programma zet je op je computer, waarna je helemaal los kunt gaan.

Heb jij ervaring met mindmaps maken? Of heb je het nog nooit gedaan, maar zie je het zeker als mogelijkheid om creatief bezig te zijn met jouw blog? Ik hoor graag je ervaringen.

Fotografie: Pietro Zanarini | Flickr

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties3 reacties

  1. Hey Laura, thanks voor je tips. I love mindmapping, dus deze tip ga ik zeker toepassen, zeker voor m’n tags is dat hard nodig. Omdat ik net ‘overnieuw’ ben begonnen moet ik een nieuwe strategie vastleggen en nu is het nog: ‘dan maar even geen tags’ en die is toch minder effectief dan ik had gehoopt haha. Super leuk in handig dat je ook gelijk een kijkje in de keuken krijgen.

  2. Zelf heb ik dit nog nooit gedaan, maar het lijkt me wel handig om te doen en creatief bezig te zijn. Dankje voor de tip! X

Laat een reactie achter