Yoast’s leesbaarheid: wat betekent deze nieuwe functie?

11

Oplettende kijkers zal het zijn opgelet: de SEO-plugin van Yoast oordeelt niet alleen meer over de vriendelijkheid voor zoekmachines, maar ook over de leesbaarheid. Maar wat houdt dit eigenlijk in?

Voor wie niet bekend is met Yoast; Yoast komt uit het brein van Joost van der Valk en is bekend vanwege de geweldige SEO-plugin. Een plugin die je helpt bij het vindbaar maken van je blog. Ja, ook als leek! Maar deze plugin doet tegenwoordig meer dan dat, het kijkt ook naar je leesbaarheid. Immers; Google is steeds meer op zoek naar gebruikersvriendelijke artikelen en leesbaarheid draagt bij aan dit aspect.

Wanneer is iets leesbaar?

Yoast leesbaarheidBen jij altijd op zoek naar dat groene bolletje? Dan krijg je het nu extra druk. Naast dat je groen wilt scoren op zoekmachinevriendelijkheid heb je er een tweede uitdaging bij gekregen; een groen bolletje (of moet ik zeggen vinkje?) op het gebied van leesbaarheid.

Net als bij het controleren van de zoekmachinevriendelijkheid, kijkt Yoast ook bij deze functie naar een aantal vooraf vastgestelde criteria.

De lengte van je zinnen

Als iets je tekst onleesbaar kan maken, dan zijn het lange zinnen én met name teveel lange zinnen. Het lezen kost dan meer moeite en je haakt als lezer sneller af. Yoast waarschuwt je als je teveel lange zinnen gebruikt. Welke richtlijn Yoast hierin aan houdt? Max. 25% van jouw zinnen mag meer dan 20 woorden bevatten.

Ik voorzie hierin alleen één valkuil; de angst om mooie zinnen te creëren en zo te lange zinnen te vormen. Wees niet bang! Een tekst met alleen korte zinnen leest niet lekker weg. Kijk maar. Alles komt bot en kort over. Lange zinnen heb je nodig. Voel je dus niet bezwaard om af te wisselen en juist naar die 25% regel toe te werken!

De lengte van je alinea’s & het gebruik van tussenkoppen

Waar je prima een pagina in een boek kunt lezen zonder witruimte, enters en alinea’s werkt dit op een scherm anders. Je hebt de rust van alinea’s en witregels nodig. Te lange alinea’s dragen niet bij aan de leesbaarheid van jouw artikel. Yoast waarschuwt je als je alinea’s te lang zijn. Wat te lang is? 300 woorden. Dan vindt Yoast dat je extra witruimte of een tussenkop moet gebruiken.

Ik weet er eerder een artikel aan; het nut van tussenkoppen. Niet alleen kortere alinea’s, maar ook tussenkoppen dragen bij aan de leesbaarheid van jouw artikel. Yoast scant jouw artikel en kijkt of je hier op de correcte manier mee omgaat.

Yoast oordeelt!

Zodra je je artikel hebt geschreven, zal er een vinkje verschijnen in rood, oranje of groen. Aan de hand van bovenstaande drie criteria heeft Yoast zijn mening gevormd over jouw artikel. Aan de hand hiervan kun jij jouw blogpost optimaliseren.

Extra handig; je hoeft geen moeite te doen om lange zinnen op te sporen. Klik in de ‘eindscore’ op het oogje voor de lange zinnen-uitslag en hij arceert je te lange zinnen.

Waarom ik fan ben van deze nieuwe functie

De feedback die je krijgt van Yoast is geniaal voor beginnende schrijvers. Je krijgt handige tips over hoe je je teksten kunt verbeteren, los van natuurlijk grammaticale issues. En ik denk dat het goed is om bewust bezig te zijn met deze punten! Laat je hierdoor echter niet belemmeren in je creatieve vrijheid. Net als bij het groene bolletje geldt ook hiervoor; geen groen bolletje betekent niet per se dat het een slechte tekst is.

Wat vind jij van deze nieuwe functie van Yoast?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties11 reacties

  1. Ja! Ik vind deze functie heel erg fijn! Met mijn zinnen zit het altijd wel goed, maat ik vergeet nog wel eens te enteren of tussenkoppen te gebruiken. En aangezien (de juiste) tussenkoppen ook weer goed zijn voor je SEOscore is het een win-win als Yoast me hierop wijst.

  2. Lange zinnen zijn echt mijn valkuil. Handig ook dat als je erop klikt, die lange zinnen meteen gearceerd worden. Maar vaak laat ik ze toch staan, omdat anders de tekst niet lekker loopt. Dan maar geen groen vinkje.

  3. Ja, op zich is het mooi van Yoast. Zeker met lange zinnen, aangezien ik daar heel goed in ben. Wat ik alleen een beetje nadeel vind: gooi er 1 tussenkop in en je krijgt meteen een groen bolletje. Hup. Klaar.

  4. Thanks voor deze uitleg! Ik ben net begonnen met bloggen en heb me nog niet heel veel bezig gehouden met die groene bolletjes 😉 Het lijkt me wel erg handig!

  5. Het enige wat ik erg raar vind aan readability, is dat het lijkt alsof er een fout in zit. Ik krijg de laatste tijd de melding dat ik een aantal keren achter elkaar een zin begin met hetzelfde woord. Dat is alleen niet zo. Als ik dan aanklik om het me te laten zien in de tekst, krijg ik een gehele regel gemarkeerd waarin allemaal verschillende woorden staan! Gek, toch? Iemand anders daar ervaring mee?

  6. Hoi, ik had het ook gezien inderdaad. Ik vind het een handige richtlijn en ik kijk weer net iets kritischer naar mijn teksten. Altijd goed om extra checks in te bouwen.

  7. Deze plug-in geeft bij mij nu steeds aan dat ik te moeilijke woorden gebruik. ‘Je sluit mensen uit’ krijg ik dan als waarschuwing. Ik vind dat dat wel meevalt, en misschien is het ook wel mijn bedoeling…. Ook bij deze (hier door mij geschreven tekst) krijg ik deze melding als ik hem door Yoast laat scannen.

  8. Goede uitleg. Het ‘oogje’ en de betekenis ervan waren me nooit eerder opgevallen. Handig.

    Nu heb ik er een artikel uitgepikt dat slecht scoorde op leesbaarheid en daar met behulp van het ‘oogje’ alle te lange zinnen opgedeeld in meerdere korte zinnen. Toch zie ik de kleur van het bolletje daarna niet ‘groen’ worden. Maar ik heb je bijdrage nog eens erop nagelezen, en ik concludeer dat niet alleen ‘lange zinnen’ de leesbaarheid nadelig beïnvloeden. Met andere aspecten ga ik een volgende keer aan de slag.

    Bedankt voor die heldere uitleg!

Laat een reactie achter