Handig! Koppel Google Analytics met Google Webmaster Tools voor meer inzicht in zoek- en klikgedrag

7

Sinds zoekwoorden nauwelijks meer zichtbaar zijn in Google Analytics (lang leve Not provided) ben je als blogger steeds meer aangewezen op Google Webmaster Tools. Maar wist je dat het helemaal niet nodig is om elke keer bij beide programma’s in te loggen. Je kunt Google Analytics eenvoudig met Google Webmaster Tools koppelen.

Waarom je zou willen koppelen?

Ik gebruik Google Webmaster Tools in 90% van de gevallen voor twee situaties:

 1. Voorkomen van 404-fouten en crawl-fouten redirecten
 2. Inzicht krijgen in zoekwoorden en zo mijn website te optimaliseren voor Google

De eerste doe ik eens in de zoveel tijd, op een regenachtige zondag bijvoorbeeld. De laatste bekijk ik vaker, ik ben nu eenmaal een sucker for SEO. Om te voorkomen dat ik elke keer alleen daarvoor moet inloggen op Google Webmaster Tools heb ik Google Analytics (die toch al de halve dag openstaat i.v.m. werk) gekoppeld met Google Webmaster Tools.

Ik zie daardoor ook meteen op welke zoekwoorden Blogaholic in Google wordt getoond en hoeveel deze mensen ook daadwerkelijk naar me door klikken. Dat is dus eigenlijk nog meer dan de vroegere zoekwoorden (voor de not provided-issues) aangeven. Want dan zag je alleen het verkeer dat daadwerkelijk binnenkwam. Daarnaast zie je ook nog eens wat jouw gemiddelde positie in Google op de betreffende zoekwoorden is. Handig!

Hoe koppel je Google Analytics met Google Webmaster Tools?

Wil jij ook in Google Analytics direct inzicht in deze gegevens? Volg onderstaand stappenplan en je hebt ze binnen een paar minuten gekoppeld. Houd er wel rekening dat je Google Webmaster Tools al geactiveerd moet hebben alvorens hieraan te beginnen.

 • Ga naar Google Analytics en log in. Log in een nieuw tabblad ook vast in op Google Webmaster Tools.
 • Ga in het menu van Google Analytics naar Acquisitie – Zoekmachineoptimalisatie – Zoekopdrachten.
 • Zie je hier direct zoekwoorden? Gefeliciteerd! Zonder dat je je er (nog) bewust van was, heb je Google Analytics al een keer gekoppeld met Google Webmaster Tools.
 • Als je ze nog niet hebt gekoppeld, zie je onderstaand scherm.

Koppelen Google Analytics met Google Webmaster Tools

 • Klik op ‘Het delen van gegevens van de Webmasterhulpprogramma’s van Google instellen’.
 • In het scherm dat zich nu opent, zie je heel veel instellingen die je kunt laten staan. Onderin zie je vervolgens de volgende tekst:
  Site van Webmasterhulpprogramma’s
  Als uw property ook een geverifieerde website in Webmasterhulpprogramma’s is en u de eigenaar bent, kunt u uw gegevens uit Webmasterhulpprogramma’s hier koppelen. Google Analytics kan dan sommige van die gegevens in bepaalde rapporten weergeven.
  (websitelink)
  Onder de tekst vind je het woordje ‘None’. Klik op het woordje ‘Bewerken’ en je kunt het juiste Google Analytics-profiel selecteren. Als je meerdere websites hebt, zorg dan dat je de juiste kiest. Anders zie je er als het goed is maar één.
 • Sla op en ga in Google Analytics terug naar Acquisitie – Zoekmachineoptimalisatie – Zoekwoorden. Als het goed is, zie je nu de juiste zoekwoorden verschijnen. Houd er rekening mee dat in deze weergave de laatste twee dagen nog niet worden getoond. Deze gegevens inladen duurt iets langer dan de andere gegevens binnen Google Analytics.

Wat kun je hiermee?

Wat het meest interessant is aan deze weergave is het inzicht dat je krijgt in het aantal keer dat je wordt getoond in Google en het aantal keren dat men ook daadwerkelijk naar je doorklikt. De afgelopen maand werkt Blogaholic.nl 500 keer getoond bij de zoekopdracht ‘Public post preview’, maar er werd geen één keer doorgeklikt. Ik vermoed dat dit buitenlandse zoekopdrachten waren en dat zou het nog verklaren.

Maar het feit dat ik op het zoekwoord ‘Pakkende titel’ 250 keer wordt gevonden en niemand doorklikt, is zorgwekkender. Kennelijk zijn mijn metadescription en -title niet aantrekkelijk genoeg. Werk aan de winkel dus. Waar het niet dat ik momenteel omkom in het werk en thuis bijna midden in een verbouwing zit.

Maar… zodra ik tijd heb kan ik dus op deze manier meer bezoekers naar Blogaholic.nl trekken. En dat kun jij ook als je op deze manier kritisch de lijst van zoekwoorden naloopt. Kende jij de mogelijkheid van het koppelen van Google Analytics met Google Webmaster Tools al?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties7 reacties

 1. Dank, ik ben er gelijk mee aan de slag gegaan en ik had dit dus al ongemerkt ingesteld maar nooit verder naar gekeken. Er wordt helaas nog te weinig doorgeklikt en waar er wel is doorgeklikt is dat bij alle zoekwoorden 5x geweest. Dat vind ik dan weer vreemd ?!?!

Laat een reactie achter