Hoewel kwalitatieve content steeds belangrijk wordt voor het genereren van SEO-verkeer zijn er ook andere elementen die je bij zoekmachine-optimalisatie niet mag vergeten. De juiste permalinks bijvoorbeeld.
Wat is een permalink?
De permalink is feitelijk de URL van de pagina waar je je op dat moment bevindt. En dus niet zozeer je domeinnaam, maar de domeinnaam + toevoegsel. Dit is ook de URL die Google indexeert als hij jouw artikelen aan de zoekmachine toevoegt. Een klein voorbeeld vind je hieronder in het geel:
Deze permalink wil je voor Google zo duidelijk mogelijk hebben. Google kan hierdoor direct zien waar jouw artikel over gaat en of dit matcht met jouw inhoud. Gebruik je bijvoorbeeld het keyword waar je je op focust ook in de permalink?
Permalinks instellen in WordPress
Permalinks kun je zelf eenvoudig instellen met WordPress en eigenlijk is het aan te raden om dit meteen bij de start goed te doen. WordPress doet dit standaard namelijk niet meteen op de meest SEO-vriendelijke manier. Waarbij het mij overigens een raadsel is waarom ze dit niet aanpassen… Iemand?
WordPress geeft je een aantal opties (via ‘Instellingen – permalinks’, in de linkerkolom) die je hierboven vindt. De bovenste optie is de standaard optie die WordPress gebruikt. Mijn voorkeur? De onderste. In mijn ogen is deze het meest duidelijk voor Google. Door de toevoeging van /%category%/%postname% maakt WordPress aan de hand van je categorie & de titel van je item automatisch een permalink.
Waarom deze keuze? Google kan door de toevoeging van de categorie (die qua keyword ook nog vaak een toegevoegde waarde heeft) een duidelijke hiërarchie in jouw links waarnemen en je makkelijker indexeren. Wees je er echter van bewust dat als je ooit je categorieën wilt aanpassen al je linkjes veranderen en dit heeft flink wat impact (zie onder). Een ‘veiliger’ alternatief is daarom om alleen ‘Berichtnaam’ te gebruiken.
Nog een tip: WordPress is geneigd zelf het woord /category/ er tussen te zetten. Dit is echter permalink-vervuiling. In de SEO plugin van Yoast kun je dit eenvoudig aanpassen. Mijn voorkeursinstellingen voor wat betreft permalinks in de SEO-plugin van Yoast vind je hiernaast. Voel je vrij deze instellingen over te nemen.
Permalinks wijzigen: wat zijn de gevolgen?
Staan jouw permalinks anders ingesteld en ben je nu meteen geneigd alles om te gooien? Ho, wacht! Het aanpassen van permalinks heeft best wel wat gevolgen: elk artikel krijgt namelijk een andere URL en dat is vervelend als jouw oude linkjes ergens anders gelinkt worden (en intern!).
Hoewel WordPress een systeem heeft ingebouwd dat er voor moet zorgen dat het systeem herkent dat bezoekers naar de nieuwe permalink verwezen moeten worden, blijkt dit systeem in de praktijk nog wel eens te haperen. Gelukkig kun je 404-fouten bij een permalink-wijziging door middel van redirection goed opvangen. Al kan dat best veel werk zijn, je bent gewaarschuwd!
Maar besef dat ook je social likes (en die zijn ook waardevol voor SEO) vervallen. Deze zijn namelijk altijd gebaseerd op een URL. Evenals bijvoorbeeld de Facebook-comments die onder een artikel staan. Zodra je de URL aanpast, verdwijnen de reacties die via de Facebook-comments zijn gegenereerd.
In sommige gevallen wil en moet je in mijn ogen de permalink structuur echt wijzigen. Bijvoorbeeld als je nog linkjes hebt met /p=123 (de standaard opbouw van WordPress). Dit geeft Google namelijk helemaal geen inzicht in waar jouw pagina over gaat. Een paar jaar geleden was de tweede optie (met datum van je artikel) enorm populair en dit zie je dan ook nog op veel blogs terug. Dit is misschien niet optimaal, maar ook niet fout. In dit geval hoef je echt niet direct je hele linkstructuur om te gooien (doe ik ook niet!).
Het bepalen van een permalink per artikel
Even los van de algemene instellingen in WordPress voor je permalinks, heb je ook nog invloed op de link die je in een artikel meegeeft. Wil je dit? Ja! Ik zal je vertellen waarom:
- Dit artikel heeft een relatief lange titel en als ik WordPress het laat beslissen was de permalink /waarom-juiste-permalinks-belangrijk-zijn-voor-seo geweest. Dit is niet alleen een veel te lange permalink voor Google er zitten ook woorden in die voor vervuiling zorgen. Probeer deze zo clean en kort mogelijk te houden.
- Soms wil je een catchy titel en kies je ervoor om je zoekwoord niet in je titel voor te laten komen. In dit geval zie je deze ook niet terug in je permalink, en dat wil je wel. Pas dan ook de permalink aan.
Tot zover de ingewikkelde permalink-materie. Hopelijk heb ik het begrijpbaar overgebracht en helpt het je op weg. Zo niet, stel gerust je vragen en ik zal proberen deze te beantwoorden.
Reacties
Reacties16 reacties
Yes, heel duidelijk! Ik heb al eens permalinks aangepast omdat wordpress de werktitel van mijn artikels gebruikte, en niet de uiteindelijke titel, maar ik wist niet dat het zoveel invloed kon hebben. Dus eventjes een aandachtspunt om op te letten 😀
Is het op de een of andere mogelijk de structuur aan te passen van alleen je nieuwe artikelen? Dus dat de oude links intact blijven?
Voor zover mijn kennis grenst is dat niet mogelijk. Wat dan ook wel weer genoeg redenen zal hebben overigens.
Ja waarschijnlijk wel. Goed om te weten in elk geval. Dankje!
Als straks al mijn blogs van blogger naar WP gaan, wat wordt dan de permalink van de blogs? Is het een redirect van een link of importeer je het via de plugin en krijgt het een nieuwe permalink? Of praat ik nu wartaal 🙂
Bedankt voor je vele informatieve info!
Ik heb zelf nooit een omzetting gedaan van Blogger naar WordPress, dus pin me er niet op vast. Maar ik vermoed dat je dat zelf kunt instellen op het moment dat je WordPress installeert, die settings worden dan overgenomen als je je blogs importeert.
Ik kon alles volgen, tot het 404 fouten gedeelte pfff. Best lastig hoor.. Als ik nou op een artikel klik kom ik niet bij het bericht. Dus heb het maar weer terug veranderd.. Je legt het overigens prima uit, maar ik blijf het lastig vinden.
Ik hoorde dit onlangs ook van iemand, en waarschijnlijk is dit dan een probleem in je htaccess. Ik ben daar zelf nog niet tegenaan gelopen helaas. Naja, helaas. Wel om daar weer een goede handleiding voor te kunnen schrijven.
Good to know! Ik kreeg elke keer de melding ‘ je titel is te lang voor Google’ of iets in die trant. Dus ik pas het nu voortaan zelf aan 🙂
Maar de titel staat los van de permalink he? Dat is de SEO titel die je in de plug-in moet invoeren, dit gaat om de link bovenaan.
Heb nog veel te leren zo te lezen.
Heb je vandaag ontdekt op bloglovin.
Vooral lekker doorlezen & bijleren 🙂 Succes!
Graag wil ik iets vragen. Ik heb altijd permalinks gehad met de datum erin, zo waren de links bij blogger. Nu zit ik bij wordpress. Kan ik al mijn oude links zo laten en verder gaan met links zonder deze datum?
Dan wordt het http://www.mijnblognaam/de titelvanhetnieuweartikel?
Of past dit niet bij de oude links en geeft dit problemen?
Heb jij enig idee?
Vast bedankt!
ps. en als ik jaar/maand/datum nu verander in aangepaste structuur, gaat dit dan pas in voor de nieuwe blogs en blijven de oude zoals ze waren?
🙂 Of heb jij een goed idee voor mij?
Als je hem aanpast, past hij het voor alle artikelen aan, dus ook de oude 🙂 Dit heeft vooral impact als je veel verkeer hebt vanuit zoekmachines, dan moet je Google laten weten dat ze verplaatst zijn.
Leuk en helder artikel. Ga nog even verder speuren naar interesante tips op je blog. Thx.