Domeinnaam kopen: waar moet je op letten?

4

Ben jij op zoek naar een domeinnaam voor je nieuwe blog? Denk er goed over na, wees kritisch en houd rekening met een aantal belangrijke dingen bij een domeinnaam kopen.

Herkenbaarheid!

Als bezoekers jouw blog eenmaal hebben gevonden en graag nog een keer willen terugkeren, moeten ze het adres van je blog blindelings kunnen intoetsen. Herkenbaarheid is hierbij het belangrijkste. ‘Lauraschrijftoverhaarliefdevoorbloggen’ is een stuk lastiger te onthouden dan ‘Blogaholic’. En ook met ingewikkelde Engelse namen moet je oppassen: een typefout is snel gemaakt en met een niet-eigen-taal is dit nog sneller het geval. Tenzij je je natuurlijk richt op een internationale doelgroep, dan heb ik niets gezegd.

Kort maar krachtig is eigenlijk de belangrijkste boodschap. En dat terwijl domeinnamen officieel 67 tekens mogen bevatten. Wie dat heeft bedacht?!?

Waar gaat je blog over?

Probeer jouw onderwerp, of misschien wel niche, in je blogURL te verwerken. Toen ik het idee had om te gaan bloggen over bloggen, was één ding zeker: het woord blog of bloggen moest er in voorkomen. Google herkent dan dat ik schrijf over bloggen, mijn inhoud sluit aan op mijn URL en dat versterkt. Toch versterkt dat niet meer zo erg als pak hem beet 10 jaar geleden, toen er nog veel werd betaald voor een domein. Zo blijkt uit dit lijstje van duurste domeinnamen van Nederland welke Alletop10lijstjes.nl:

 1. Vakantie.nl – € 2.500.000,-
 2. Voetbal.nl – € 453.780,-
 3. Seks.nl – € 200.000,-
 4. Schoenen.nl – € 120.000,-
 5. Relatiegeschenk.nl – € 72.000,-
 6. Huren.nl – € 66.500,-
 7. Spijkerbroeken.nl – € 45.000,-
 8. Shoppen.nl – € 45.000,-
 9. Laarzen.nl – € 37.500,-
 10. Aed.nl – € 25.500,-

Anno 2014 hoef je niet meer zoveel neer te leggen voor een domein, want de praktijk wijst uit dat als je écht goede & relevante content hebt, je het ook zonder duidelijke domeinnaam wint. Google heeft haar algoritme de afgelopen jaren daarop flink aangepast. Want wat als ik je vraag waar je denkt dat de website Whatabouther.nl over gaat? Reizen is vast niet het eerste wat in je opkomt. Toch is deze reisblog met 75.000 unieke bezoekers per maand één van de populairste reisblogs van Nederland.

Voor welke extensie ga je?

Wil jij je met je blog vooral richten op de Nederlandse markt? Registreer dan vooral de .nl-variant. Wil je je op een internationale doelgroep richten dan is de .com-versie weer raadzamer. Mocht je voor de .nl-variant gaan kan het overigens geen kwaad om ook de .com-domeinnaam te kopen. Zo kan niemand eenzelfde website met eenzelfde URL opzetten. En jij kunt hem gewoon laten doorverwijzen naar je .nl-versie. Dat geldt ook voor andere varianten van je naam. Ga je voor een domeinnaam als Paardrijlaarzen.nl dan is het niet onverstandig ook Paardrijlaars.nl vast te leggen.

Domeinnaam kopen: overige tips

 • Gebruik geen nul in je domeinnaam, dit werkt verwarrend met de hoofdletter O.
 • Cijfers in je domeinnaam kunnen handig zijn, bijvoorbeeld bij 101blogs.nl. Maar gebruik cijfers niet als vervanging voor woorden, zoals bijvoorbeeld bloggers4bloggers.nl. Dit kan voor verwarring zorgen en verlies van bezoekers. Bloggersvoorbloggers.nl is duidelijker.
 • Verwerk geen populaire en foutieve spelling in je domeinnaam. Hoe grappig het soms ook kan zijn, ook dit zorgt voor verwarring. En misschien heeft jouw concurrent wel de variant met de juiste spelling. Weg bezoeker/klant!
 • Vermijd streepjes in je domeinnaam. Bezoekers weten achteraf nooit meer waar deze stonden, ze weten alleen nog je naam. Zorg dat dat in één keer uit te tikken is.

Heb jij al gekozen voor een domeinnaam? Ik ben heel benieuwd waar jij op hebt gelet bij het kopen van deze domeinnaam. En vooral: hoe lang heb je hier überhaupt over nagedacht?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties4 reacties

 1. Ik heb aniekebarth.nl en dit domein laat ik de bezoekers doorsturen naar mijn wordpressdomein. Ik zit te denken over eigen hosting, maar ben bang dat ik daar al mijn wordpressvolgers mee verlies en kan nergens vinden hoe dat gaat.

  Mijn domein is gewoon mijn naam en dat vind ik wel zo makkelijk. Het feit dat ik voornamelijk over taal schrijf heb ik er buiten gehouden.

 2. Ik had best lang nagedacht over mijn naam voor m’n blog, maar was er eigenlijk niet tevreden mee, dus ik had hem toch maar weer veranderd. Ik denk dat mijn blognaam wel herkenbaar is.
  Blogaholic vind ik trouwens een erg leuk verzonnen naam!

  x Eva

 3. Een domeinnaam kiezen kan mega frusterend zijn. Ik heb een keer meegemaakt: dat alle verschillende .net, com, .nl .info extenies geregistreerd waren door een bedrijf dat helemaal niks met deze domeinen doet. Soms worden domeinen puur voor de verkoop gekocht. Beetje vervelend voor diegenen die wel iets met het domein willen gaan doen. Ze zouden er iets op moeten verzinnen. Bijvoorbeeld 6 maanden geen activiteit, en dan weer vrijgeven. Natuurlijk niet voor merkgeregistreerde namen.

 4. Ik wil graag een blog beginnen. De informatie op deze website is super handig! Ik ga nog even goed nadenken, maar heb al aardig wat ideetjes in mijn hoofd. Thanks 🙂

  X Sharon

Laat een reactie achter