10 top tips voor beginnende bloggers

15

Ben jij van plan binnenkort een blog te starten of ben je net begonnen? Check onderstaande top tips voor beginnende bloggers en maak een goede start.

Toen ik in 2007 met bloggen begonnen, was bloggen nog minder een gewoontegoed dan nu. Er geld aan verdienen? Iets waar weinig mensen nog maar over nadachten. Blogs met tips voor bloggers? Nauwelijks te vinden. E-courses op het gebied van bloggen? Bijna ondenkbaar. Alles wat je leerde, maakte je jezelf eigen. Maar wat had ik graag onderstaande tips gehad toen ik begon. Daarom, speciaal voor jou als beginnende blogger, wel deze fijne start. Succes met jouw blogcarrière.

1. Leg een eigen domein vast & installeer WordPress

Ik heb op diverse platformen geblogd, waaronder iWeb (bestaat dat nog?) en een blauwe maandag op Blogger, maar niets gaf me zoveel vrijheid als WordPress (op een eigen domein, niet op WordPress.com). Zelfs niet de dure content management systemen die ik tijdens mijn carrière in de online media gebruikte gaven me zoveel gebruikersgemak, vrijheid en schrijfplezier. Denk goed na over jouw domeinnaam & heb je deze eenmaal geclaimd, installeer WordPress dan meteen.

2. Maak je niet meteen druk om de cijfers

Is het erg als je eerste blogpost maar door 10 mensen wordt gelezen? Nee. En je tweede maar door 12? Nee, ook niet! Sluit Google Analytics & ga dat doen waar je je blog voor bent begonnen: schrijven. Zonder content geen goede blog. En zonder goede blog geen bezoekers. En heel eerlijk: je eerste blogartikelen zijn waarschijnlijk niet de beste (ik ben blij dat ik ze niet meer terug kan lezen), dus wees blij dat deze maar een handjevol lezers weet te bereiken.

3. Wees niet bang om een beetje te investeren

Noem mij een hobby die helemaal geen geld kosten. Of je nu van sporten houdt, de bioscoop, een drankje drinken met vriendinnen, de sauna, uit eten gaan: plezier kost simpelweg vaak wel een beetje geld. En dat geldt ook voor bloggen. En dan heb ik het niet alleen over jouw domeinnaam & hosting. Investeer in een goed WordPress-thema, een cursus fotografie, het laten maken van een logo…

4. Word vrienden met mede-bloggers & bezoekers

Ga niet de strijd aan met je mede-bloggers en bezoekers, maar sluit juist vriendschappen via blogs & social media. Dit levert je niet alleen interessante contacten op, maar zorgt er ook voor dat jouw blogpostst meer worden gedeeld en dat je meer engagement bij je bezoekers bereikt.

5. Denk simpel!

Simpel taalgebruik werkt het beste online, creëer geen ellenlange proza. Ga ook voor je lay-out niet voor teveel poespas. Door het simpel te houden, richt je de aandacht op dat waar het om draait: jouw content.

6. Je hoeft niet elke dag te bloggen

Ja, de frequentie van bloggen hangt wel vaak samen met het aantal bezoekers. Maar leg de lat niet meteen te hoog voor jezelf. Zorg vooral voor goede kwaliteit en consistentie in het aantal berichten dat je per week post.

7. Blijf leren

Je bent nooit uitgeleerd, ook niet als blogger. Verdiep je in SEO, lees blogs binnen én buiten je eigen niche, volg e-courses, deel ervaringen met mede-bloggers (bijv. via #blogpraat). Maar ook: volg cursussen die los staan van het bloggen, probeer een nieuwe sport, lees interessante boeken. Hiermee stimuleer je je hersenen én je creativiteit.

8. Heb geduld

Alle goede dingen kosten tijd. Zo gaat het ook op voor bloggen! Verwacht niet dat je binnen een maand 5.000 unieke bezoekers hebt (tenzij je al een groot sociaal netwerk hebt). Verwacht ook niet dat er meteen bakken met geld binnenstroomt (misschien komt dat moment wel nooit). Bloggen begint met vallen en opstaan, stapje voor stapje.

9. Schrijf artikelen die je zelf zou willen lezen

Goede content: het komt heel vaak terug. Maar wat is goede content? In mijn ogen is het content die jij als schrijver, mits je ook tot je doelgroep behoort, zelf ook zou willen lezen. En welke je aandacht ook houdt tijdens het lezen. Probeer je blogartikelen op deze manier van een afstand te bekijken.

10. Denk aan je blogplezier

Bloggen kun je maar op één manier volhouden: met heel veel passie & plezier. Dat is waarom je ongetwijfeld je blog start(te). Zorg dat je dat niet verliest door de druk bij jezelf te hoog te leggen.

Succes met jouw blog! Mocht je nog specifieke vragen hebben die je als beginnend blogger tegenhouden om te beginnen of om verder te gaan, verzoek-artikelen zijn welkom op info@blogaholic.nl. Ik ben geen allesweter, maar mocht ik je vraag kunnen beantwoorden dan doe ik dit graag in de vorm van een artikel.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties15 reacties

 1. Puntje 6, akkoord!

  Soms vind ik interessante blogs, bloggers die het écht in zich hebben om goede artikels te schrijven.
  1x per week verschijnt een fantastisch artikel, echt het lezen waard. Helaas 6x per week verschijnt bullshit.

  Zonde.

 2. 5, 9 en 10 zijn denk ik het meest van toepassing op mijn blog. Hou het simpel, schrijf over dingen waar je passie ligt en heb er plezier in. De rest komt vanzelf. Maar leuke tips, weer leuk en handig stukje om te lezen

 3. Hele goede punten! Ik zou nog toevoegen dat mensen het niet voor gratis spullen of het geld moeten doen, maar omdat ze het echt leuk vinden. Hoeveel (vooral beauty) bloggers bij de pr bureaus lopen te zeuren om spullen terwijl ze niet eens volgers hebben!

 4. Met blogger is echt niks mis hoor, daar heb je ook meer dan genoeg aanpas mogelijkheden om je blog naar eigen smaak in te richten. Oh en het beste, het is gratis en te koppelen aan een domein 🙂 En een betere hoster dan Google kun je niet vinden.

 5. Ik zit zelf soms te twijfelen om reclame ofzo aan e bieden op mijn blog. Ik ben zelf nog 5,5 maand bezig. Ik heb daarom voor gekozen om juist op meer volgers te storten. Ik vind dat ik nu nog niet het optimale eruit wil halen. Dan lijkt het net of ik alleen op geld uit ben.

  Ik vind zelf blogger erg fijn. Dit is denk ik heel persoonlijk

 6. goeie tips, ik heb zelf alleen wat probleempjes met aandacht trekken voor me blog, ik zou echt niet weten hoe ik mijn website populairder moet maken onder de lezers..

 7. Hallo,

  Ik blog al sinds 2014 in het Engels. Maar heb na een lange tijd te denken het in het Nederlands gewaagt. Op mijn blog aan er voor al dingen besproken worden die ik leuk vind, (of misschien zelfs juist helemaal niet leuk vind). Want ik vind het belangrijk dat je zelf plezier hebt aan het maken van je blog. En ik houd gewoon super veel van schrijven. Mijn blog heet BuzzWords. Dat zijn woorden zonder een echte betekenis. Mijn blog heeft ook niet echt een vaste betekenis, het kan alles betekenen. De betekenis is persoonlijk voor iedereen.

  Momenteel staat er nog niet zoveel op, maar daar gaat snel verandering in komen. Ik hoop dat sommige mensen een kijkje komen nemen. Nu en misschien ook binnen een tijdje, wanneer er al wat meer op staat.

  Groetjes,
  Hanne

 8. hallo,

  bedankt voor de handige en de nuttige tips ! Ik zit er aan te denken om een blog te beginnen, dus deze tips komen goed van pas !

  Groetjes,
  Annyck

 9. Ik ben aan het orienteren welk WordPress thema ik wil gaan gebruiken voor mijn website. Mag ik vragen welk thema jij gebruikt voor jouw site? Thanks!

  • Ik heb werkelijk geen flauw idee 🙂 Ik heb er zoveel gebruikt voor mijn eigen en andere websites. Ik pas ze ook altijd flink aan, dus het zegt nog niet alles. Ik zou lekker op bijv. Themeforest aan de hand van je eigen wensen gaan neuzen. Genoeg keuze!

 10. Twee weken geleden ben ik begonnen met mijn blog. Een compleet nieuwe wereld gaat voor me open. Want behalve dat schrijven nieuw voor me is, weet ik ook niets van WordPress, Google Analytics, plug ins, SEO en zoveel andere zaken. Het technische stuk zou ik me makkelijk op kunnen blindstaren om maar niet echt over te gaan tot het werkelijke schrijven. Ik heb gekozen voor beiden, dus alvast bloggen en me tegelijkertijd verder bekwamen in de rest. Dank Laura, voor al je tips tot nu toe! Heb nog heel wat blogs van je in mijn leeslijst staan ‘daar moet ik ook nog iets mee’, maar vooralsnog ben ik begonnen. Thanks!

Laat een reactie achter