Fulltime blogger worden? Sta hier bij stil!

25

Met de opkomst van de blogs de afgelopen twee/drie jaar is het voor steeds meer bloggers mogelijk om hun baan op te zeggen en fulltime blogger te worden. Maar, hoe dit ook als een (vaak meisjes)droom klinkt, het moet wel bij je passen.

Je kunt je eigen werktijd inrichten, vanaf de bank werken, tussendoor boodschappen doen, hoeft geen verantwoording af te leggen aan een baas… Klinkt als een droom, is het niet? Maar houd er rekening mee dat het leven van een fulltime blogger helemaal niet zo makkelijk is als soms geschetst wordt.

Mocht je overwegen om jouw baan op te geven en fulltime blogger te worden, neem dan in elk geval onderstaande punten in acht en bedenk je of dit echt bij je past.

Een succesvolle blog opbouwen kost tijd

Het belangrijkste aan een blog als je er van wilt leven: publiek. Zonder publiek geen geïnteresseerde adverteerders of inkomsten uit banners en affiliate marketing. En ja, de huur/hypotheek moet wel gewoon elke maand overgemaakt worden.

Gooi jezelf niet in het diepe door van de één op de andere dag fulltime blogger te worden; bouw je blog op naast je werk. En hoewel dat soms druk en zwaar kan zijn, je soms langere dagen maakt dan je zou willen hebben en je vrienden kunnen gaan klagen dat ze weinig zien, is dit wel dé manier om te onderzoeken of fulltime bloggen er überhaupt wel in zit. Of je genoeg publiek kunt trekken, dit om kunt zetten in geld én nog steeds je huurbaas tevreden kunt houden.

Een blog onderhouden betekent meer dan schrijven

De hele dag schrijven klinkt voor veel bloggers als een droom, maar besef je dat bij het leven van een fulltime blogger meer komt kijken dan alleen schrijven. Je zult je cijfers moeten analyseren om te groeien. Je moet contact leggen met PR-bureaus & adverteerders. Facturen schrijven als je eenmaal adverteerders hebt binnengehaald. BTW-aangifte doen. Een bedrijfsadministratie aanleggen. Netwerken. Foto’s maken & bewerken.

En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Een blog onderhouden is een bedrijf runnen. Het is hard werken, verantwoordelijkheid nemen, decicated zijn, af en toe op je plaat gaan. It all comes with a business of your own!

Een stabiel inkomen? Vergeet het maar!

Stap je vanuit een fulltime baan blanco het leven als fulltime blogger binnen, dan zal er salaristechnisch één en ander veranderen. Niet per definitie negatief overigens. Maar wees je er wel van bewust dat, hoe veel of hoe weinig je ook verdient met bloggen, je nooit weet wat er eind van de maand op je rekening staat. En dat kan even wennen zijn. Je hebt de discipline nodig om in goede maanden niet meteen naar de winkel te rennen voor dat ene paar schoenen; je moet het apart kunnen zetten voor de slechtere maanden.

Wees je er ook van bewust dat hoeveel verkeer je ook mag krijgen, dit niet altijd direct betekent dat je ook veel verdient. Hogere bezoekerscijfers maken het misschien wel makkelijker om meer geld uit je blog te halen, maar dan moet je wel kunnen verkopen. Of dit nu aan adverteerders is voor een advertorial, of aan je bezoekers als je je geld wilt verdienen met affiliatemarketing.

Hoe ga je je tijd verdelen?

De grootste uitdaging van elke blogger, of eigenlijk tekortkoming: tijd. Er zitten nooit genoeg uren in een dag. En als je nog niet fulltime blogt, is het niet erg een dagje over te slaan als je echt geen tijd hebt. Dat wordt anders als jouw blog jouw werk wordt.

Nieuwe berichten schrijven, reageren op reacties, netwerken, e-mails beantwoorden, bezoekerscijfers analyseren, je blog promoten, financiën beheren, adverteerders benaderen… Nu je geen baas meer hebt, zul je zelf de prioriteiten moeten bepalen. Ben je daar toe in staat? En kun je jezelf genoeg motiveren om week in week uit productief te blijven?

Voorkom een blogger burnout

Het is geen schande om even geen inspiratie te hebben voor weer nieuwe blogposts. Het overkomt iedereen. Ook ik heb er regelmatig mee te kampen. De schade is voor een hobby blogger nihil, maar hoe is het als je fulltime blogger bent, als je hypotheek er van wordt betaald? Deze gedachte kan er juist voor zorgen dat je uiteindelijk belandt in wat tegenwoordig een blogger burnout wordt genoemd.

Zorg voor een goede contentplanning, pas het aantal berichten per week aan op je kunnen, zorg voor momenten zonder computer om inspiratie op te doen, of spar met mede-bloggers over dingen waar je tegenaan loopt. Maak je hoofd op tijd leeg!

Resultaten in het verleden bieden geen garanties voor de toekomst

Ik lijk wel een bank. Maar het moet gezegd worden; jouw blog kan van de een op de andere dag instorten. Letterlijk van de een op de andere dag, als je alles inzet op één verkeersbron bijvoorbeeld. Facebook kan morgen stoppen, weg verkeer. Google kan haar algoritme veranderen en dat heeft in het verleden – zeker bij de Penquin update – heel wat bloggers en ecommerce bedrijven de kop gekost. Wed niet op één paard. Zorg dat als er een verkeersbron wegvalt er nog genoeg overblijft.

En hoe zit het dan met mij?

Ik functioneer slecht in onzekere situaties (ik moet weten wat er eind van de maand op mijn rekening staat), ik ben dol op bazen die opdrachten geven en waar ik voor kan rennen, en ik zou collega’s teveel missen. En ja, ik heb het wel geprobeerd, de afgelopen maanden. Maar ik blijk dus productiever te zijn als ik blog naast mijn werk. Kennelijk zit ik dan in een betere flow…? Voor mij is het leven van een fulltime blogger niet weggelegd, maar dat maakt mijn passie gelukkig niet minder.

Kun jij na dit strenge artikel wel voor de volle 100% ‘ja’ zeggen, dan staat niets jou in de weg om een succesvolle fulltime blogger te worden.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties25 reacties

 1. Haha, ik ben nu fulltime blogger, maar voor een baas 🙂 Voor twee bazen zelfs, haha. Naast mijn eigen blogs. I love it, maar ik denk inderdaad niet dat ik de discipline heb om het allemaal zelf te doen. Misschien als ik een paar jaar ervaring heb op deze manier?

 2. Eigenlijk beschrijf je het ondernemerschap in het algemeen en dat is inderdaad niet voor iedereen neergelegd. Sommige mensen floreren als ondernemer en putten juist energie en kracht uit het onzekere en het flexibele, terwijl anderen verpieteren. Ik vind dat bloggen nog te weinig wordt geassocieerd met ‘ondernemen’ en nog te veel als een soort bijproduct. Wie van zijn blog wil leven, zal echt een erg goede ondernemer moeten zijn met een heel goed zakelijk instinct. Anyway, fijne blog. Thanx!

  • Je hebt een goed punt! Waarbij ik overigens wel van mening ben dat het ondernemerschap prima voor je kan weggelegd zijn (moi, durf ik zonder twijfel te zeggen), maar je moet het wel willen. Je moet echter inderdaad als fulltime blogger meer kunnen dan alleen schrijven, je moet zakelijk kunnen zijn.

 3. Ik verlaat binnenkort Nederland om mijn droom te volgen: fulltime blogger en schrijver, ik zoek, bij het inkomen wat ik verwerf wel een land/werelddeel wat qua financiën daar bij past.

  Ik stik in vastigheid en structuren, en het leven van een digitaal nomade kent heel veel onzekerheden, maar dat zorgt bij mij juist voor een flow, dat en doen wat ik leuk vind.

  Ik moet nog wel veel leren, en mijn blog moet nog groeien, maar dat komt helemaal goed.

 4. Ik ben gestopt met werken omdat ik mezelf een slechtere moeder vond met baan. Nu ik thuis ben, heb ik een webwinkel (startend ) en kan ik bezig zijn met mijn blog (startend ) Tegelijkertijd heb ik de gouden kans om mijn tijd zelf in te delen, bij de kinderen aanwezig te zijn op school tijdens leuke dingen, hoef ik geen toestemming aan een baas te vragen als ik voor weer een onderzoek naar het ziekenhuis hoef en kan ik doen wat ik wil. Voor mij is dit ideaal en als ik er ooit geld mee verdien is het mooi meegenomen.

 5. Eerlijk artikel Laura, leuk om te lezen. En goed om stil te staan bij het echte leven van een fulltime blogger.

  Toch is er nog een andere manier om als fulltime blogger de kost te verdienen. Ik zie mezelf als fulltime blogger, maar dan eentje die ingehuurd wordt om voor anderen te schrijven. Op mijn eigen website verschijnt één keer per week een artikel, maar de rest van de week schrijf ik voor anderen. Over van alles.

  Naast fulltime blogger ben ik automatisch ook fulltime ondernemer en het klopt wat Esther zegt. Die onzekerheden horen erbij en die maken mij juist sterker en gemotiveerder.

  • Maar dan is het wel een soort van combi, en niet alleen je eigen blog? Je krijgt wel opdrachten en als je op locatie zit heb je indirect wel ‘collega’s’.

 6. Wat een handig artikel! Merk bij mezelf ook dat ik veel productiever ben als ik onder druk werk. Er komt veel meer uit handen op drukke dagen, dan in een vakantie waarin ik van plan ben veel vooruit te schrijven. Gek is dat eigenlijk.

 7. Mijn droom is om de blog te runnen naast mijn schoonheidssalon. Daar een goede combi in te vinden. Ik werk nu nog parttime in de administratie omdat zowel de blog en de schoonheidssalon nog niet voor een volledig inkomen zorgen.
  Mijn grootste uitdaging voor de blog is nu om leuke goede opdrachten binnen te halen!? Heb je hier tips voor?
  Ik ben trouwens ontzettend fan van jou blog! Heel handig:)

 8. Heel leuk geschreven en helder. Ik weet niet of het inderdaad wat voor mij is, vooral het feit dat ik echt een teamplayer ben.
  Dat kan natuurlijk wel, maar dan moet je blog wel heel winstgevend zijn om er een team omheen te bouwen.
  Hmm interessant stuk dus :).

  Liefs, Esmeralda

 9. Ik heb een tijd geprobeerd fulltime te bloggen (aantal jaar geleden) maar ik vond dat erg heftig! Ook zag ik niet goed in hoeveel zakelijke discipline je er voor nodig hebt, ik dacht het wel even te kunnen doen naast mn werk als freelance schrijver. Fout dus! Ik zou nog steeds graag fulltime willen bloggen maar dan niet zonder dat ik eerst een stabiele financiele situatie heb gecreeerd (spaargeld) om dat zeker een maand of 6 te kunnen proberenn zonder al te grote schade. Goed en helder artikel, thanks!

 10. Goed stuk! Ik denk dat je waarschuwingen geheel terecht zijn. De droomwereld die is ontstaan omtrent de baan van een fulltime blogger is soms veel te rooskleurig denk ik. Het is keihard werken, 24/7, en de concurrentie ligt altijd op de loer. Je moet constant blijven innoveren en dat is niet niks alleen achter je computer. Volgens mij moet je jezelf goed kennen voordat je voor zo’n droom gaat. Ik weet bijvoorbeeld dat ik nooit fulltime blogger voor alleen mijn eigen site zou willen zijn. Alhoewel ik er erg van geniet, lijkt mijn standpunt daarin op die van jou. Ik heb het nodig naast mijn andere hoofd-activiteiten. Nou moet ik wel zeggen dat ik niet hou van een baas, dat ik het liefste mijn eigen bedrijf zou runnen naast mijn blog. Dat is dan ook waar ik me de komende tijd meer op wil gaan richten! Eens zien wat de mogelijkheden zijn 🙂

 11. Er zijn twee dingen die ik Wil doen – weddingplannen en ik wil ook professioneel gaan schrijven – dwz geld ooit gaan verdienen met mijn blog. Ik ben al veel langer dan vandaag ondernemer, dus meen de valkuilen wel te kennen. Had onlangs mijn eerste sponsored post en verdorie – that felt good !

 12. Het antwoord of je een fulltime blogger kunt zijn, is hetzelfde antwoord als op de vraag of je als zelfstandige kan werken. Het hele verhaal is gewoon compleet hetzelfde, je blog wordt een bedrijf. Maar dat zie ik persoonlijk niet zitten. Ik ‘verkoop’ dan toch liever iets anders 🙂

 13. Ik denk dat ik het op zich wel zou kunnen, maar Full-time bloggen is iets waar ik momenteel nog niet echt mee bezig ben. Ik ben nu voornamelijk nog bezig met het verkrijgen van meer verkeer en dergelijke en nog niet echt met inkomsten en fulltime bloggen en dergelijke.

 14. Interessant artikelen met goede waarschuwingen. Ik denk dat ik het wel zou kunnen, maar ik weet niet of ik het zou willen. Sowieso komt mijn blog daar niet voor in aanmerking maar het is wel iets interessants om over na te denken. Er komt meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt.

 15. Ik blog puur uit hobby, mijn tijd besteding. Mijn kinderen zijn al groot en ik kwam thuis te zitten door een burnout en trauma.
  Fulltime bloggen is te veel stress, maar ik merk ook dat ik blij mag zijn dat ik producten krijg uit diverse hoeken, want het is met een uitkering best pittig om mee te doen met allerlei nieuwe product lanceringen.
  Ik vind het soms te rooskleurig eruit zien, iedereen denkt dat kan ik ook. Maar ja,we zien wel wie doorzet.

 16. Ik zou het niet willen, fulltime bloggen. Ik vind het nu een hele leuke hobby en ik hoop er ook wat stapjes verder mee te kunnen komen, maar daarnaast niet meer werken voor een baas? Nee, daarvoor vind ik mijn baan in het onderwijs te leuk. Bovendien zou ik de regelmaat enorm gaan missen.

 17. Wat heb je dit artikel goed geschreven. Dat het niet over rozen gaat dat was mij wel bekend, maar over dat van verkeersbronnen had ik eigenlijk nooit bij nagedacht. Het is wel zo inderdaad!

 18. Dat is mijn droom, fulltime blogger worden. Momenteel ben ik het ook omdat ik mijn job heb opgezegd om te kunnen genezen van een zware burn-out. Ik doe het zooooo graag. Maar ik mis nog kennis over networking, marketing en zo verder.

 19. Je beschrijving geldt eigenlijk wel voor elke ZZP’er. Ik heb ook een hekel aan de administratie, maar ja, het moet toch 😉
  Dat gebrek aan tijd dat is wel een dingetje ja, het doet me soms wel verlangen naar fulltime bloggen. Zo irritant dat ik zoveel blogs (die in potentie volgens mij heel mooi zijn!) niet kan schrijven 😉

Laat een reactie achter