Maak het jezelf makkelijk: vaste rubrieken op je blog

20

Heb jij moeite met consistent bloggen én het vasthouden van een blogritme? Introduceer vaste rubrieken op je blog & maak je blogleven net iets eenvoudiger. En niet te vergeten ook productiever.

Hoewel ik zelf op Blogaholic.nl nog geen vaste rubrieken heb geïntroduceerd, wil ik dit op lange termijn zeker gaan doen. Bijvoorbeeld één keer in de week een bezoekersvraag, of elke week een Q&A-dossier over een specifiek deelonderwerp van bloggen. Ook wil ik de bloginterviews regelmatiger gaan houden. Omdat het opstarten van een blog niet alleen veel tijd, maar ook veel testen vergt, heb ik besloten eerst te kijken wat jullie als bezoeker graag willen zien op Blogaholic.nl en daar speel ik nu nog meer op in. De vaste rubrieken volgen dus later.

Maar misschien heb jij nu wel al baat bij vaste rubrieken op je blog. Lees hieronder alles over de voordelen en de valkuilen én bekijk voorbeelden van andere bloggers met vaste rubrieken.

De voordelen van vaste rubrieken op je blog

 • Je bezoekers weten wat ze kunnen verwachten én komen misschien wel speciaal terug voor jouw vaste rubriek. Lisanne Leeft plaatste een tijd lang elke zondag blogtips en omdat ik mede-bloggers graag volg, surfte ik elke zondag speciaal voor deze rubriek naar haar website, waar ik normaal alleen op haar blog kom als ik wat interessants van haar tegenkom op Bloglovin’.
 • Vooruit schrijven wordt opeens een stuk eenvoudiger. Heb jij bepaalt dat je elke zondag een reisgebonden artikel gaat plaatsen, dan heb je waarschijnlijk meteen tal van ideeën in je hoofd die je wilt uitwerken. Welkom voorraad!
 • Niet alleen wordt het vooruit schrijven een stuk makkelijker, je biedt jezelf ook een hoop structuur. Elke zaterdag een nieuw recept? Op vrijdag hoef je niet lang na te denken waar je de volgende dag over zult bloggen. Deze regelmatig zorgt ervoor dat jouw blog je minder energie kost. Wedden?
 • Duidelijke vaste rubrieken kunnen ervoor zorgen dat het voor nieuwe bezoekers meteen duidelijk is waar jouw blog over gaat.

Valkuilen van vaste rubrieken

 • Je begint een nieuwe vaste rubriek op je website, maar na een aantal afleveringen blijkt dat het toch wel moeilijk is om elke keer een nieuw artikel in de reeks te schrijven. Zorg voor vaste rubrieken die je voor een lange periode vol kunt houden én waar je genoeg inspiratie voor hebt.
 • Jouw blog bestaat straks alleen maar uit vaste rubrieken. Niet doen! Het is prima om op dinsdag, donderdag en zondag ruimte te reserveren voor vaste rubrieken op je blog, maar zorg ervoor dat je ook ruimte hebt om uit je comfortzone te stappen en unieke artikelen te plaatsen die in geen van deze vaste rubrieken valt. Verras je bezoekers!
 • Weg overzicht! Hoewel het introduceren van vaste rubrieken op je blog voor meer structuur zorgt, kan het ook zo zijn dat je het overzicht kwijt raakt. Je schrijft namelijk meer vooruit. Download een kalender-plugin, zoals Edit flow, om dit overzicht terug te krijgen. Je ziet dan precies hoeveel voorraad je nog hebt per rubriek en voor welke rubriek je als eerst aan de slag moet.

Voorbeelden van vaste rubrieken

Genoeg inspiratie te vinden bij andere bloggers als je vaste rubrieken op je blog wilt introduceren. Om je op weg te helpen zette ik mijn favoriete vaste rubrieken – waar ik bijna geen artikel van mis – voor je op een rij:

 • 5 delights. Sabine de Witte verzamelt in deze rubriek elke dinsdag vijf dingen die haar dag opfleuren.
 • My week in pictures. Het aantal bloggers dat elke week een foto-dagboek bij houdt, is niet op vijf handen te tellen. Mijn favoriet blijft die van Jennie. Om vrolijk van te worden. Behind the scenes van Dagmar is overigens ook erg leuk om te volgen.
 • Amsterdam Weekend Guide. Woon je in Amsterdam of omgeving? Check dan zeker de Amsterdam Weekend Guide van Anne. Wekelijks de leukste tips.
 • Sinner Sunday. Omdat je op zondag best een beetje mag zondigen, delen de chicks van Chicks love food elke zondag een recept dat net even iets minder gezond is. Maar wel heeeeel erg lekker!
 • Het meisje recenseert. Leonie bespreekt in deze vaste rubriek boeken, films & series. Leuk!

Heb jij al vaste rubrieken op je blog of ga je ze naar aanleiding van dit artikel introduceren? Deel hieronder gerust linkjes.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties20 reacties

 1. Ik heb een tijdlang heel consequent op dinsdag een ‘tuesday tunes’ geblogt. Elke week een favoriet muziekje met een persoonlijk verhaal erbij. Fijne hiervan is dat ik nog steeds af en toe kan teruggrijpen naar deze rubriek.
  Verder heb ik geen vaste wekelijkse rubrieken (meer) omdat ik mezelf geen ‘moet-bloggen’ wil opleggen. Wel komt er maandelijks iets terug, dan is de druk minder hoog 🙂

 2. Vaste rubrieken zorgen er inderdaad voor dat bezoekers sneller (en op een vaste dag) terugkomen. Elke zondag surfte ik ook naar Lisanne Leeft om te kijken welk blog tips ze deze keer weer besprak.

  Zelf maak ik nog geen gebruik van vaste rubrieken. Wanneer jij maar één of twee keer per week een blogpost plaatst, is dat ook minder nuttig. Wel vind ik het leuk om een keer in de zoveel tijd een serie te plaatsen van een aantal blogposts over hetzelfde onderwerp.

 3. Ik heb op zondag tegenwoordig altijd de Sunday’s Finest met leuke artikelen van social media van die week. Op maandag wissel ik een diary en blogleesvoer (leuke posts van andere bloggers) af. Op dinsdag verschijnen nu enkele weken lang de uitwerkingen van de opdrachten van het Pluk het Geluk Project. Voor de andere dagen heb ik eigenlijk ook vaste rubrieken, maar dat zit nog niet helemaal in m’n systeem, komt nog wel 🙂

 4. Ik snap de voordelen voor bezoekers, maar ik ben er zelf nog niet over uit. Ik blog minimaal één keer per week, de komende weken waarschijnlijk 2 keer per week omdat ik mee doe aan een project. Dat is misschien niet heel erg veel, maar ik heb het druk met mijn Master opleiding en teveel hooi op mijn vork nemen kan ik als de beste. Op dit moment is het voor mij denk ik nog niet zo belangrijk, maar wie weet op lange termijn wel.

 5. Heb toevallig gisteren mijn thema’s via mijn nieuwsbrief aan mijn lezers bekend gemaakt. Ik had er vier: persoonlijk, overzicht creëren, timemanagement en mindstyle. En als het lukt komt as vrijdag een bloginterview als vijfde thema erbij. Erg handig zo’n cyclus.

 6. Ik heb sinds januari vaste rubrieken en het is inderdaad makkelijker geworden om content te genereren. Wel merk ik dat ik soms moeite heb met iets leuks een week vooruit te zetten omdat ik het graag meteen wil delen.

  • Heel herkenbaar! Ik heb voor de komende weken al voor elke dag een artikel klaar staan. Maar soms is het zo zonde dat je niet meteen op ‘publiceer’ kunt drukken dan.

 7. Ik heb zeker vaste rubrieken
  Op maandag: Bloggers Interview
  Op woensdag: #Plukhetgeluk project van saskia
  Op vrijdag: Beautydag
  Op zaterdag: vanaf volgende week 365dagenproject
  Op zondag: Thankful Sunday + weekoverzicht
  Op dinsdag en donderdag heb ik dus tijd voor andere artikelen en op 15:00u komt er elke dag een plog online

  Dus zoals je kan lezen zit ik goed vast in de vaste rubrieken en ik vind het tot nu toe erg fijn werken.

 8. Wat een fijne blogpost weer. Ook goed om de valkuilen paraat te hebben.
  Ik heb een maandelijkse rubriek op mijn boekenblog: Elke Maand een Murakami. Hiervoor recenseer ik elke maand een boek van Haruki Murakami, een van mijn favoriete schrijvers. Ik ben in september begonnen en tot nu toe bevalt het uitstekend! Aangezien Murakami nogal een oeuvre heeft, is dit een rubriek die ik nog lang kan benutten. Het project is terug te vinden op: http://tessaheitmeijer.com/2014/08/31/nieuw-blogproject/
  Wat ik tevens ook een voordeel vind van een blogproject/ blogrubriek als deze: je toont er je voorkeur mee, laat dus net weer even iets extra’s van jezelf zien.

 9. Goeie tip! Ik heb inderdaad 2 vaste rubrieken, al zijn deze pas net geïntroduceerd: ‘wist je dat…? Vijf feitjes over’, met grappige/leuke weetjes over films en series, en ‘het beste van het internet’ met daarin het leukste wat ik die week op internet heb gevonden. De eerste verschijnt elke dinsdag, de ander op vrijdag.

 10. Vaste rubrieken vind ik zelf ook fijn om te volgen, maar voorlopig heb ik er een die ik al langer doe en een die ik nu een beetje uitprobeer. Op zondag een fotodagboek en op zaterdag een food-and-health rubriekje. Die laatste heeft nog niet echt een vaste uitvoering, daar ben ik nog aan het zoeken. Dit zijn telkens de weekendrubrieken, omdat ik in het weekend niet altijd veel inspiratie heb. Ik schrijf vaak in de week ‘s avonds of terwijl ik andere blogjes lees…

 11. Ik heb een aantal vaste rubrieken!

  Zo heb ik op maandagochtend mijn Diary, maandagavond Happy Moments, dinsdagochtend Run Run Run, vrijdagavond Wist jij dat… en zondagochtend Lazy Sunday.

  Daarnaast heb ik ook iedere maand op de eerste dag Goals.

 12. Oei, die valkuil van bijna alleeen maar vaste rubrieken was ik bijna in getrapt. Ben namelijk net bezig met het veranderen van mijn blog en heb voor elke dag een vaste categorie gepland. Toch nog maar even wat spreiding in aanbrengen dus! Om eerlijk te zijn was ik sowieso al bang dat ik te weinig ruimte zou hebben voor spontane artikelen.

 13. Ik heb er twee vast. Dinstagram (overzicht van de foto’s van de voorbije week op instagram op dinsdag) en de linkparty crea-cross op donderdag in een bepaald thema.
  De rest vul ik vrij in.

Laat een reactie achter