Child Theme: wat is het en hoe werkt het?

19

Kun je als blogger overal verstand van hebben? Nee! Ik kom heel ver met CSS en PHP, maar sommige taken laat ik over aan mijn WordPress-heldin Irene. Toen ik dan ook een vraag kreeg over het inzetten van child themes besloot ik haar aan het woord te laten.

Ik zou graag willen weten hoe ik precies met een child theme moet werken, want ik kopieer gewoon alles en ga dan aanpassen wat ik moet, maar volgens mij is dat niet de manier, want hierdoor wordt alles overschreven als er een update is van mijn theme. Misschien niet helemaal in jou straatje, maar ik stel hem toch maar. – Puck

Oh, wat herken ik veel in deze vraag. Ik heb een broertje dood aan child themes. Ik pas alles in PHP aan en ben dan als de dood voor updates. Of moet ik zeggen was. Met dank aan Irene gebruik ik tegenwoordig op de meeste websites wel child themes. Ideaal! Tijd dus om Irene aan het woord te laten, zo kan zij haar kennis met jou delen.

Waarom adviseer ik altijd een child theme in te stellen in WordPress?

Je hebt gekozen voor die mooie lay-out. Je installeert en activeert het in de Weergave van je WP-dashboard. Je gaat schrijven dat het een lieve lust is, maar onderwijl zie je dat er nog best wel wat aanpassingen gedaan kunnen worden om je theme meer ‘eigen’ te maken. Denk aan kleurstelling, logo, een specifieke header of lettertype.

Zodra je aanpassingen wilt doen aan je theme, zowel aan je stylesheet (*.css) dan wel in je themebestanden (*.php) kun je beter overstappen naar een child Theme. Een child theme instellen betekent in feite dat je alle eigenschappen van ‘t moedertheme behoudt, maar dat je ‘t uiterlijk zodanig aanpast dat het meer naar jouw wensen wordt ingericht. Het child theme krijgt een link naar het moedertheme. Waar het moedertheme wordt geupdate als de maker van het theme dit noodzakelijk acht, worden er geen aanpassingen gedaan aan je child theme.

Of zo’n moedertheme vaak wordt geupdate? Ja, dit kan regelmatig gebeuren. Bijvoorbeeld als bijbehorende plugins van het theme geupdate zijn en er daardoor conflicten zijn ontstaan. Of omdat er onderdelen van het theme zijn die mettertijd een ‘zwakte’ in de programmering hebben gekregen, waardoor er een kans op hacken bestaat. Doordat het moedertheme wel updates ontvangt blijf jij altijd zonder risico, zolang je de updates altijd maar trouw doorvoert. Voor het gebruik van WordPress geldt namelijk altijd: update, backup en bij de les blijven.

Een WordPress child theme inzetten doe je zo

Een child theme installeren gaat het makkelijkst via de plugin Child Theme Configurator of via dit document. Dit geldt vooral als je wensen hebt die je moet doorvoeren in de .php-bestanden.

Wil je enkel je stylesheet aanpassen, dan kun je daarvoor ook een custom css plugin installeren. Let er op dat je bij deze laatste optie in veel gevallen een FTP-programma nodig hebt. Zo kun je de juiste bestanden overzetten op de server waar jouw site staat. Filezilla is een goede optie.

Terug naar de child themes. Je activeert het child theme en de moedertheme laat je als hoofdtheme ernaast staan. Want deze moet natuurlijk nog updates ontvangen zodra de producent een wijziging aanbrengt. Let er op dat er betaalde themes zijn die ook child themes aanleveren. Kan een pluspunt zijn, maar wees je er van bewust dat ook deze dan een update kunnen krijgen.

Bovengenoemde plugins en tools zijn momenteel mijn favorieten, maar staat je hier niet blind op; er zijn meer plugins en tools die hetzelfde bieden. Ook mijn voorkeur wil nog eens wisselen, omdat sommige plugins blijven staan en andere doorontwikkelen.

Hoe vertaal ik mijn theme naar het Nederlands?

Een veelgestelde vraag: hoe vertaal ik mijn aangekochte theme – veelal in het Engels – naar Nederlands? Hiervoor heb je meerdere opties:

  • Je kunt je theme vertalen door weer een andere plugin in te zetten; Codestyling Localization.
  • Speciaal voor WordPress is er een een applicatie ontwikkeld, PoEdit. Hiermee kun je een *.po -bestand naar je map ‘languages’ van je themefolder downloaden en vertalen. Het wijst zich vanzelf. Onderin het kader van je *.po-bestand vind je de Engelse tekst en daaronder kun je het in het Nederlands vertalen. Als je de naam van het nieuwe bestand nl_NL.po noemt, de vertaling hebt gedaan en weer opslaat, kun je het bestand terugzetten op de server in de map ‘languages’ binnen je theme folder.

Ja, dat is nog eens een staaltje kennis van Irene hè? Mocht je nog vragen over child themes stel ze dan gerust hieronder aan Irene of stuur haar een e-mail. Ik weet uit ervaring dat ze je graag op weg helpt.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties19 reacties

  1. Jippy! Dank je wel voor de uitleg. Ik heb nog geen gebruik gemaakt van plugin’s, omdat ik die ook een beetje eng vond. Maar dat ga ik nu dus maar wel doen.

  2. Ik gebruik ook een childtheme voor mijn blogs. Als mijn theme een update heeft maak ik altijd eerst een kopie van het CSS bestand voordat ik het thema laat updaten. Dan kan ik die altijd weer terugzetten als er later problemen zijn.

    Fijn om te weten dat jij weet hoe je een en ander kunt fixen Irene 😉

  3. Voor degenen die hier hulp bij nodig hebben kan ik inderdaad Irene aanraden. Zij is ook mijn steun en toeverlaat als het gaat om wordpress-zaken.

  4. Ik heb inderdaad ook al eens meegemaakt dat ik gewoon simpelweg een thema deed updaten, maar toen waren alle instellingen weg… toen heb ik bij de hostingprovider een back-up teruggezet. Blijkbaar is er dus tóch een manier die ik begrijp! Thanks voor de uitleg! 🙂

  5. Heb ik eindelijk een website die naar mijn zin is, kom ik erachter dat ik een child theme had moeten gebruiken voor al mijn aanpassingen… Gelukkig heb ik het WP-thema nog niet geüpdatet, maar ik wil natuurlijk wel dat mijn site veilig is. De uitleg is vast heel duidelijk, maar ik zie door de bomen het bos niet meer… Hoe maak ik van mijn huidige aanpassingen in het moederthema een child theme, zodat ik mijn huidige WP-thema met een gerust hart kan bijwerken?

    • @Kim: Hiermee wat aanwijzingen:

      – Heb je in de stylesheet aanpassingen gedaan, dan kopieer je en plak je die in het geheel of gedeeltelijk, zo je wilt naar een custom css (plugin).
      – Hernoem je theme naar ‘…-child’ (zonder aanhalingstekens), eerst via FTP, daarna in de stylesheet, met een verwijzing naar jouw site, bijv. zo:
      Theme Name: Naam theme
      Theme URI: http://jouwdomeinnaam.nl/themenaam-child/
      – Download het moedertheme die een update moet krijgen:
      – Zet:
      ‘@import url(“../naammoedertheme/style.css”);’
      (zonder aanhalingstekens) bovenin de style.css van je child theme.
      – Onder Weergave zul je dan opnieuw je child theme als hoofdtheme moeten aanwijzen, want het heeft immers een andere naam gekregen.

      Succes! Bij vragen, weet je me te vinden…

      • @Irene, superbedankt voor je snelle reactie!

        Ik heb een thema met een soort editor waarin je allerlei aanpassingen kunt doen. Ik heb dus zelf niets in de stylesheet gedaan, maar het lijkt me dan voor de hand liggend dat deze editor mijn aanpassingen naar de stylesheet heeft vertaald. Ik ga kijken hoe ver ik kom en anders trek ik zeker weer aan de bel!

  6. Wat fijn dit, ik ga er direct mee aan de slag. Ben ik overigens al te laat als ik in mijn huidige gekozen theme al allerlei aanpassingen heb gedaan? Die moeten dan zeker opnieuw, hè?

  7. Ik snap het even niet als net startende blogger en totaal geen technische kennis hebbende. Ik heb wordpress succesvol gekoppeld aan mijn domeinnaam. Ik wil nu een theme gaan uitkiezen. Moet ik nu meteen een child theme kiezen?
    Ik wil gewoon een mooie lay out en technisch zo min mogelijk doen en vooral geen problemen krijgen die ik niet kan oplossen. Wat adviseren jullie mij?

    • @Linda: Nee hoor, alleen als je wijzigingen wilt aanbrengen die niet louter met stylesheet-aanpassingen te doen zijn. Dus als je de PHP van je theme-bestanden wilt aanpassen, dan is het idd verstandig wel een child theme in te zetten.

      Mocht je vragen hebben, dan ben ik maar een muisklik van je verwijderd…

  8. Hallo Laura en Irene,

    Afgelopen week kreeg ik van Envato Market (Themeforest) een e-mail om mijn thema te updaten. Ik heb de update gedownload, onderzocht hoe dit moest en daar kwam ik al niet uit. Toen kwam ik de Envato Toolkit tegen die, als het goed is, je thema automatisch gaat updaten. Ook met veel gepuzzel geïnstalleerd en geactiveerd, API key ingevuld, enz. Update is mislukt omdat de doelmap al bestaat. Toen las ik dat je het thema moet deactiveren en na de update weer moet activeren. Maar dit durfde ik niet omdat ik bang ben dat alles verloren gaat. Dus heb ik een child theme gemaakt. Nu is die geactiveerd en kan de Envato Toolkit mijn parent theme dus niet updaten.
    Ik vind het zo ingewikkeld allemaal, zie door de bomen het bos niet meer. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

    Groetjes, Katja.

    • @Katja: In principe hoef je niet bang te zijn het moedertheme te updaten. (Dat kan trouwens ook via FTP met de unzipte files van je theme (via een applicatie als Filezilla).) Als je CSS styles hebt ingesteld, zou ik die van tevoren even kopiëren en plakken in bijv. een tekstbestandje, zodat je dat onverhoopt nog terug kunt zetten. Maar mijn ervaring is dat updates van themes vrijwel altijd goed gaat.

  9. Hi Irene,

    Ik heb binnen het thema twenty fourteen een aantal aanpassingen gedaan in de theme customizer (niet handmatig binnen de css stylesheet). Graag zou ik nu een child theme willen maken van de huidige versie.

    Een aantal reacties terug lees ik je uitleg van 8 december 2015. Bij het begin loop ik al vast. Namelijk: hoe kom ik uberhaupt bij mijn huidige ‘stylesheet’ om deze te kunnen kopieren?

    Ik kan alleen komen bij de ‘customizer’, waar ik een optie heb voor ‘extra css’ maar deze is helemaal leeg. Ik heb geen idee hoe bij de ‘stylesheet’ te komen.

    Bij voorbaat dank.

    • Excuses, ik heb het inmiddels zelf gevonden. Heb de ‘stylesheet’ kunnen vinden onder appearance –> editor.

  10. Dag Irene,
    Ik kom hier echt niet uit. Ik heb al enige tijd een moedertheme geïnstalleerd.
    Ik lees dus dat het beter is om een child theme te activeren.
    Hoe moet ik dit doen? Kom er namelijk echt niet uit.
    Groet,

  11. hoi,

    er is een plugin dat een childtheme van je moederthema maakt. super handig als je net begint en nog wat schrik hebt om in ftp ect te beginnen. De plugin noemt childtheme configurator.

    groetjes hanneke

Laat een reactie achter