Travel by San: reisblog van een Amerika-fanaat

3

Sandra (27) is reiziger in hart en nieren. Over alle nieuwe plekken die zij ontdekt, en in het bijzonder over Amerika, blogt zij op haar eigen website, www.travelbysan.nl. Ze vertelt over haar reispassie, maar ook zeker haar passie voor bloggen. Want van andere bloggers kun je immers heel veel leren.

Vertel… waar komt jouw liefde voor Amerika vandaan?

Mijn liefde voor Amerika is ontstaan nadat ik de eerste keer ‘verplicht’ werd om het land te bezoeken. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar vroeger stond ik er niet zo om te springen om naar Amerika te gaan. Dat is nu wel anders! Vanaf het eerste moment werd ik verliefd op de enorme afwisselende natuur, de gastvrijheid van de mensen en de enorme grootsheid van het land.

Wanneer besloot je te gaan bloggen over jouw liefde voor Amerika?

Eigenlijk schrijf ik al vanaf de eerste roadtrip die ik maakte in 2010, alleen deed ik dat altijd ‘achter de schermen’. Familie en vrienden volgden mij dan tijdens mijn reis op een afgeschermde blog. Dat vond men zonde, ze snapten niet waarom ik mijn ervaringen niet met de rest van de wereld wilde delen. Begin 2014 heb ik dus besloten om al mijn ervaringen online te gaan zetten voor de rest van de wereld. Ik ben dus zeker nog geen oude rot in het vak.

Naast jouw liefde voor Amerika blog je de laatste tijd ook over andere reisgerelateerde onderwerpen. Je lijkt een allround reisblogger te worden. Is dit een bewuste keuze?

Ha, leuk dat je dat opvalt! Het is niet helemaal waar dat mijn voorliefde voor Amerika op mijn blog naar de achtergrond lijkt te verdwijnen, maar ik ben meer artikelen per week gaan schrijven, namelijk van twee per week naar vier (en soms zelfs vijf) per week. Dat betekent dat de rode draad van mijn blog nog steeds Amerika is, maar dat er nu ook meer artikelen verschijnen van andere (bijzondere) bestemmingen. Maar Amerika verdwijnt niet hoor, integendeel!

Reisblogs schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond. Ik vermoed dat veel bloggers denken dat ze dan veel gratis snoepreisjes krijgen aangeboden. Hoe zie jij dit?

Het is inderdaad zo dat er de laatste maanden heel veel nieuwe reisblogs ontstaan. Maar dat is ook niet erg, de wereld is zo groot… Het zou ongeloofwaardig zijn als er maar drie grote reisblogs zouden zijn die de hele wereld zouden beschrijven. Dat is onmogelijk! Het is leuk om te zien dat er steeds meer verschillende nicheblogs zijn die zich richten op een bepaald werelddeel of op een bepaald land.

En wat betreft die gratis snoepreisjes… Ik betaal liever mijn eigen reizen zodat ik mijn eigen plan kan trekken en er originele verhalen over kan schrijven, dan dat ik volgens een vast programma wekelijks op een andere bestemming ben, maar mijn eigen creativiteit niet kwijt kan. Ik kan intens genieten van het uitpluizen van een bestemming en dat is met gratis snoepreisjes toch echt niet het geval (meestal dan).

Hoe weet je je te onderscheiden tussen alle reisbloggers?

Ik denk dat mijn niche, Amerika, een zeer belangrijke rol speelt in het onderscheiden van andere reisbloggers. Er zijn maar weinig reisbloggers die over Amerika schrijven en ik denk dat daar mijn kracht ligt. Daarnaast ben ik behoorlijk eigenwijs en dat maakt dat ik weleens op bijzondere plekken terecht kom waar een normaal denkend mens echt niet terecht komt. Dat levert vaak wel leuke verhalen op voor mijn blog!

Hoeveel bezoekers mag je maandelijks verwelkomen en waar komen ze vandaan?

Ik heb maandelijks zo rond de 6.000/7.000 unieke bezoekers. Het grootste deel komt via Google binnen, daarna volgen social media en directe bezoeken. Dat laatste betekent dus dat er mensen zijn die bewust naar mijn website surfen om nieuwe artikelen te lezen. Dat vind ik super leuk! Op social media heb ik inmiddels meer dan 3.000 volgers en dat aantal groeit dagelijks, vooral op Twitter weten mensen mij te vinden.

Waar haal je je ideeën voor nieuwe berichten vandaan?

Als ik op reis ga maak ik overal foto’s en aantekeningen van en die vertaal ik later weer naar leesbare artikelen. Mijn ideeën komen eigenlijk altijd op de meest rare momenten (midden in de nacht om 03.00 uur of als ik met vriendinnen in de bioscoop zit). Daarnaast haal ik ook weleens ideeën uit persberichten en geef daar mijn eigen draai aan.

Wat vind je het leukst aan het bloggen voor Travel by San?

De enthousiaste reacties die ik krijg van mijn omgeving en van mijn lezers. Ik vind het leuk om andere mensen te inspireren en enthousiast te maken voor Amerika. Daarnaast kan ik mijn creativiteit kwijt en ik vind spelen met taal één van de leukste dingen die er is. Combineer die hobby’s met reizen en een reisblog is geboren: Travel by San.

Zijn er ook dingen die je niet leuk vind aan bloggen voor Travel by San of bloggen in het algemeen?

Natuurlijk! Alles heeft een keerzijde en zo ook het bloggen. Ik merk dat er veel onderlinge strijd kan zijn tussen bloggers. Het is soms net een wedstrijd wie de meeste landen heeft bezocht of wie de meeste persreizen in de wacht heeft gesleept. ‘Doe normaal!’ denk ik dan, ‘Geniet gewoon van het reizen en het bloggen in het algemeen. Het is geen wedstrijd!’ Het gaat er juist om hoe jij je reiservaringen kunt vertalen zodat je een lezer kunt enthousiasmeren voor een bepaalde bestemming of activiteit. Iemand die maar één land heeft bezocht kan misschien juist nog wel beter zijn gevoel beschrijven dan iemand die 30 persreizen heeft gedaan.

Geld verdienen met bloggen: er is de laatste tijd veel om te doen. Verdien jij al geld met bloggen? Of houd je er vooral andere leuke extra’s aan over?

travel-by-san-2Ik begreep inderdaad dat er veel om te doen is. Natuurlijk is het leuk om geld te verdienen met iets dat je leuk vindt om te doen. En ja, ook ik verdien geld met bloggen. Men vergeet soms dat (professioneel) bloggen niet gratis is. Denk maar eens aan kosten voor je website, visitekaartjes, reclame…

Om uit die kosten te komen is geld verdienen met je blog eigenlijk een must. Steeds meer bedrijven realiseren zich wat een schat aan waarde bloggers eigenlijk hebben: een trouw lezerspubliek, artikelen met een persoonlijke twist en het enthousiasme van iemand die een eigen bedrijf runt. Dus dat daar geld tegenover staat, lijkt mij niet meer dan logisch.

Daarnaast houd ik er ook wel andere extra’s aan over hoor, zoals een hotelovernachting of bijvoorbeeld een koffer die ik mocht houden nadat ik deze uitgebreid getest heb.

Je bent ambitieus genoeg om te willen blijven groeien. Wat wil je de komende jaren nog bereiken met Travel by San?

Ik doe inderdaad niets half. Mijn doel is om een duidelijke en complete website te hebben vol met reisverhalen recht uit het hart. Ik wil zoveel mogelijk mensen bereiken en enthousiast maken om óók te gaan reizen, maar vooral om te gaan doen wat ze het allerleukste vinden; ook als dat twee weken met een cocktail aan het zwembad zitten is. Het leven is tenslotte maar kort, dus waarom niet alles uit het leven halen wat er in zit? Ik zeg dan ook altijd: ‘Je kunt beter spijt hebben van de dingen die je hebt gedaan, dan spijt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan’.

Maar goed, we dwalen af. Ik zit boordevol enthousiaste verhalen van bestemmingen, maar daarnaast ben ik ook altijd bezig met andere dingen, zoals een webshop en het schrijven van een boek. Travel by San is daar een onderdeel van. Ik probeer overal zaadjes op de wereld te planten die hopelijk uitgroeien tot stevige strohalmen waar mensen zich aan vast kunnen planten als ze zichzelf even kwijt zijn… Dat klinkt wel erg zweverig hè?

Welk adviezen zou je beginnende bloggers graag meegeven? Wat is voor jou dé gouden blogtip?

Oh ja, zeker wel: laat het los! Dat is het beste advies dat iemand mij ooit gaf. In het begin checkte ik meerdere dagen mijn statistieken en baalde ik er van als er bijna niemand op mijn blog kwam kijken. Ik vond het vreselijk als een artikel nul reacties had en piekerde urenlang over de oorzaak. Ik leerde om los te laten en ik vind het bloggen sindsdien veel leuker. Ja, natuurlijk check ik ook echt wel hoeveel bezoekers ik in een maand heb en natuurlijk vind ik het leuk als er reacties achter worden gelaten op mijn artikelen, maar hé, erover piekeren zorgt niet voor meer reacties! Ook het continu checken van het aantal bezoekers zorgt echt niet voor een hoger aantal aan het einde van de maand hoor. En nu denk je vast: ‘Jij hebt makkelijk praten!’, maar ook ik heb soms artikelen waar ik maar één of twee (of soms nul) reacties op krijg. En nee, daar lig ik inmiddels niet meer wakker van. Ik haal mijn schouders op en ik ga door. Ik laat het los en schrijf de week erna een artikel dat de blogwereld op zijn grondvesten doet schudden!

Ben jij ook een blogger en wil jij ook graag in de spotlights staan? Mail naar info@blogaholic.nl. Word jij geselecteerd dan krijg je vanzelf bericht.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties3 reacties

    • Ik ga binnenkort weer verder met de rubriek, maar heb nog een voorraad aan mensen liggen. Je mag me mailen, dan stop ik je er in de map bij 🙂

Laat een reactie achter