Sleeping Lion: de rommelzolder van Leonie op het web

3

Ze noemt het zelf haar rommelzolder, ik vind dat Sleeping Lion veel meer is dan dat. Leonie, studente Bedrijfscommunicatie die binnenkort naar Melbourne vertrekt voor haar studie (hoe tof!), kan toveren met woorden en durft eerlijk te zijn waar andere bloggers dat niet durven te zijn. Daarbij geeft ze met grote regelmatig haar mening over artikelen die ik heb klaarstaan voor Blogaholic.nl. Tijd om haar eens te ondervragen!

En ik waarschuw je vast: Leonie is niet kort van stof. En ik kan niet goed schrappen omdat ze zoveel leuke en rake dingen zegt. Bereid je voor op een lang interview.

Je leven bestaat niet alleen uit bloggen. Wat doe je naast het bloggen?

Laura, even serieus, vraag je me dat echt? Je weet dat je nu een ellenlang verhaal riskeert over hoe ik te veel dromen en ambities heb en te weinig tijd, hè?

Zoals je al zei studeer ik dus full-time de studie Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Radboud Universiteit. Dat klinkt fancier dan ik het vind, maar ik vind het een fantastisch leuke studie. Ondanks dat ik dat vind wilde ik graag meer uitdaging in mijn studie en daarom volg ik het disciplinaire Honours traject, waarbij je binnen een periode van twee jaar je eigen onderzoek op zet en uitvoert binnen je (toekomstige) vakgebied. Ik ben daarom bezig met een onderzoek over bloggen (Het Grote Blog Onderzoek gedoopt op mijn blog), daar blog ik dan onder andere ook over. Maar dat zullen we hier nog wel zien toch, als onze plannen door gaan om daarover op Blogaholic te schrijven?

Daarnaast loop ik stage, geef ik bijles, run ik een klein tekst & web design bedrijfje, probeer ik mijn vrienden zo nu en dan nog te zien en probeer ik ook nog wel eens wat tijd door te brengen in de sportschool. Ik denk dat ik je niet uit hoef te leggen dat ik ’s avonds vaak blij ben dat ik in bed lig, vooral omdat ik een schildklier heb die permanent op vakantie wil.

Hoe is jouw blogavontuur begonnen? Op welke moment besloot je deze te starten?

Zal ik je eens eerlijk vertellen dat ik dit niet precies meer weet? Zo lang geleden is dat. Ik denk dat ik 12 was. Ik was erg actief op Kindertent (oh, het jeugdsentiment) en omdat je daar een vaste lay-out had was ik al snel op zoek naar manieren om mijn profiel te personaliseren. Ik zette mijn eerste stapjes in de wereld van de HTML en dat leerde ik van een blogger die ik destijds echt heilig had verklaard. Inmiddels schrijft ze niet meer, maar door haar leerde ik de blogwereld een beetje kennen en versleet ik vele subdomeinen alvorens ik mijn eigen domein kocht.

Ik denk dat ik begon met bloggen omdat ik altijd al het gevoel had dat ik ‘anders’ was dan mijn klasgenootjes en graag mijn woorden deelde met de wereld. Mijn allereerste ‘neppe’ blog was een freewebs website zonder comment systeem, maar wél met eigen teksten, lay-out, scrollbar en een werkend menu. Daarna volgden de subdomeinen met eerst nog Cutenews en daarna WordPress.

Als je je blog in vijf woorden zou mogen omschrijven, welke vijf woorden zou je dan noemen?

Ik vind dit echt een onmogelijke opdracht, weet je dat. Ik denk persoonlijk, verdiepend, leerzaam, inspirerend (althans, ik tracht dat te zijn) en… misschien een tikkeltje anders dan anders?

Je bent eerlijk, geeft je ziel bloot en steekt zelfs af en toe je nek uit in bloggersland. Is dit niet eng?

Eng? Nee. Eng is het om in mijn eentje naar de andere kant van de wereld te vliegen, te gaan wonen in een onbekende stad en te midden van nieuwe mensen voor een halfjaar een compleet ‘nieuw’ leven op te bouwen. Dat is mijn definitie van eng.

Mijn mening delen online? Dat is mijn favoriete hobby. Vertellen wat ik vind? Ik denk dat iedereen die mij kent kan beamen dat ik dat niet alleen online op deze manier doe, maar ook in het echte leven mijn mening niet snel onder stoelen of banken steek. Ik geniet er ergens wel een beetje van om kritisch te zijn en recalcitrant te schoppen tegen wat de meute doet. Zo ben ik altijd al geweest, dat ik dat nu kan verenigen met mijn favoriete hobby’s webdesign, schrijven en Photoshoppen vind ik alleen maar heel erg leuk.

Waar haal je je inspiratie vandaan? En heb je altijd inspiratie?

Inspiratie is een funny thing. Ik heb meestal wel inspiratie. Die doe ik op doordat ik de hele dag online rondhang, observeer en de dingen die anderen doen kritisch bekijk. Of doordat ik ergens ontzettend enthousiast over word en het dan moet delen. Of gewoon, omdat ik de keuken sta te genieten van een verse latte macchiato en ik dan denk: “Verdorie, wat is het leven toch mooi.” Dat moet natuurlijk gedeeld worden!

De meeste inspiratie put ik uit alledaagse dingen, overpeinzingen en voornamelijk gevoelens van geluk of verdriet, voorspoed en pech, zoals met mijn schildklier-troubles vorig jaar, de MH17 vliegramp, Charlie Hebdo, #the100daysproject en mijn Australië-avonturen.

Is het bloggen wat je ervan had verwacht toen je begon? En is je visie op bloggen veranderd sinds je bent begonnen?

Aangezien ik al zo lang blog weet ik niet zo goed of dit is wat ik ervan verwacht had. Toen ik begon, laten we zeggen toen ik écht begon op mijn 14e, was bloggen vooral een heel kleinschalig gebeuren. Social media bestond toen nog niet en bloggen hield ik bovendien geheim voor mijn omgeving. Iemand had ooit eens mijn website gevonden en me daar in de klas zo hard om uitgelachen dat ik het mooi geheim hield. Dat wereldje was heel klein. Gemoedelijk, lief. Vriendelijk en met veel interactie. Reageren bij elkaar was niet meer dan normaal en gesponsorde posts? Daar hadden we nog nooit van gehoord. Ik mis dat soms wel, zoals je misschien al wel gelezen hebt in één van mijn posts.

Ik ben niet tegen de commercialisering van het bloggen (sterker nog: als je je geld kan verdienen met je passie moet je dat vooral doen), maar ik heb wel het gevoel dat er steeds meer mensen hun publieke woord verloochenen voor het geld dat ze ervoor krijgen. In veel gevallen is dat ook nog eens veel minder dan ze verdienen door de invloed die ze uitoefenen en ik vind dat de blogger van nu dan ook wel een beetje over zich heen laat lopen. Helaas.

Hoeveel bezoekers mag je maandelijks verwelkomen en waar komen ze vandaan?

Er komen maandelijkse ongeveer zo’n 1.000-2.000 mensen op mijn blog. Dat vind ik nog steeds bizar veel, vergeleken bij vorige jaren, toen het er nog veel minder waren. Ze komen eigenlijk overal wel vandaan. Studievriendinnetjes komen direct binnen, oud-klasgenoten via Facebook, mijn volgers via Bloglovin’ en ik heb ook iedere maand veel referrals vanaf andere blogs. Dat vind ik (lekker cliché) heel tof, want dan geeft me echt het gevoel dat wat ik schrijf ook door anderen gewaardeerd wordt. En dat is een fijn gevoel.

Geld verdienen met bloggen: er is de laatste tijd veel om te doen. Verdien jij al geld met bloggen? Of houd je er vooral andere leuke extra’s aan over? En heb je überhaupt ambities op dit gebied?

Ik verdien er geen geld mee. Ik heb ook niet echt ambities op dit gebied. Ik zou er absoluut voor open staan om het wel te doen, maar het is tot nu toe nog niet op mijn pad gekomen. Het zou namelijk in Australië heel handig zijn als ik als tekstschrijver mijn boodschappen bij elkaar kan sprokkelen. Maar again: ook hierbij zal ik kritisch zijn. De enige samenwerking die ik ooit gehad heb was in ruil voor een product en dat was eigenlijk omdat ik een sucker ben voor goede communicatie met bedrijven en het ze zo hard gunde! Dat zou ik nu niet meer doen (zie mijn vorige punt), maar ik had toen nog niet zo goed door wat de waarde was van mijn geschreven woorden.

Welk adviezen zou je beginnende bloggers graag meegeven? Wat is voor jou dé gouden blogtip?

Ik heb, als super indecisive person, eigenlijk drie gouden tips.

  • Investeer in je kennis over je hobby, ook al kost dat veel tijd. In mijn vrije tijd doe ik veel en hoewel ik weet dat veel mensen denken dat ik een soort superheld ben met 48 uur in een dag, kan ik je vertellen dat dat niet waar is. Ik probeer alleen mijn tijd zo goed mogelijk in te delen en uit de uren die ik ‘vrij’ ben zoveel mogelijk te halen. Ik investeer door webinars, e-courses, e-books, boeken, etc. in mijn hobby en automatisch ook mijn vakgebied. Ik vind weinig dingen zo storend als een blogger die de technische kant van zijn/haar website niet wil leren Je hoeft niet allemaal een pro te zijn in HTML, CSS, PHP, etc. maar je wees eens eerlijk: je kunt toch ook geen haute couture naaien als je niet snapt hoe een naaimachine werkt? Mijn tip zou dan ook zijn om bij vragen eerst eens te Googlen en daarna pas moord en brand te gaan roepen.
  • Wees jezelf en dan net een beetje meer. Daarmee bedoel ik: wees niet bang om in de bedreigende online wereld jezelf te zijn. Er zijn namelijk heel veel bloggers actief, er zijn heel veel communicatieprofessionals en er zijn nog veel meer consumenten die maar wat aanklooien. Wil je opvallen? Dan lukt dat het beste door dicht bij jezelf te blijven, maar door je dan vervolgens niet een beetje te verstoppen in een hoekje. Heb je een duidelijke mening? Vind dan ook de kracht om achter die mening te staan, te blijven staan of wanneer nodig, je trots op zij te zetten en je mening bij te stellen. Publiekelijk, inderdaad.
  • Schrijf in de taal die je beheerst. Als je in het Engels wil schrijven maar denkt dat je daar nog niet goed genoeg voor bent, doe het dan niet. Er zijn weinig dingen die de plank zo hard misslaan als communiceren in een taal waarin je boodschap door spelfouten of grammaticale missers niet kan overbrengen.

Gefeliciteerd! Je hebt je door het langste artikel van Blogaholic.nl heen geholpen. Maar als je nu nog niet weg bent van Leonie weet ik het ook niet meer. Heb jij even mazzel dat ze binnenkort een aantal gastblogs schrijft voor Blogaholic.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties3 reacties

Laat een reactie achter