De voordelen van WordPress

9

Ken je Web-log.nl nog? Het stierf enkele jaren geleden een langzame dood door technische problemen. Anno 2014 vermoed ik dat ze het ook niet meer hadden overleefd. WordPress is in opkomst en maakt het voor iedereen eenvoudig om een blog te publiceren. Lees alles over de voordelen van WordPress.

Wat is WordPress?

Ik kan je imponeren met technische specificaties, maar aangezien je daar als beginnend blogger in elk geval niet wijzer van wordt, houd ik het lekker laagdrempelig. WordPress is doodeenvoudig een CMS (content management systeem), welke je gratis kunt installeren op je eigen domein (in vijf simpele stappen!) en waarmee je ‘eenvoudig’ een website kunt publiceren. Ik zet eenvoudig bewust tussen haakjes omdat het maar net is wat je wensen zijn. Maar ongeacht wat je wensen zijn, doordat WordPress open source (je kunt de broncode bekijken én aanpassen) is heb je altijd de vrijheid het aan te passen naar je wensen.

De belangrijkste voordelen van WordPress

Hoewel er veel alternatieven (zoals Blogger) voor WordPress zijn, heeft dit populaire systeem zoveel voordelen dat ik voor alle websites die ik zelf bouw kies voor WordPress. De belangrijkste voordelen van WordPress:

  • WordPress is makkelijk in gebruik. Je hoeft geen verstand te hebben van PHP of CSS, je kunt zonder kennis van programmeren zelf een blog neerzetten. Hoe tof is dat? Wat mij betreft een van de grootste voordelen van WordPress.
  • Doordat WordPress open source is, kan elke ontwikkelaar er mee aan de gang. En die ontwikkelaars hebben ervoor gezorgd dat er heel veel themes en plugins beschikbaar zijn. Kies je het goede theme dan hoef je zelf niets vorm te geven. Ideaal voor de minder creatievelingen. Met plugins kun je leuke extra’s aan je blog toevoegen. Zo kun je je Instagram-foto’s vertonen, op een makkelijke manier je statistieken bijhouden of op een laagdrempelige manier je weblog optimaliseren voor zoekmachines.
  • Over zoekmachines gesproken: WordPress is enorm zoekmachine-vriendelijk. De code is clean en Google kan hier makkelijk doorheen surfen. Als jij dan nog zorgt voor goede content en de juiste linkstructuur dan heb je potentie om heel hoog te scoren in Google.
  • Nog een van de grotere voordelen van WordPress: het is voordelig! Je heb uiteraard de kosten van een domeinnaam en als je een goed theme wilt hebben, kom je ongetwijfeld uit bij een betaald theme. Maar meer dan € 50,- kosten deze doorgaans niet. Een webdesigner/bouwer is een stuk duurder.
  • Je hebt alles zelf in de hand. Er komt geen webdesigner meer aan te pas, je hoeft niemand te mailen als je een aanpassing wilt, dit doe je eenvoudig zelf. En jouw WordPress-omgeving is overal te wereld benaderbaar, waardoor je zelfs op vakantie aanpassingen kunt doen. Of in de trein, of op de wc.
  • Content inplannen is zeer eenvoudig met WordPress. Je kunt nieuwsberichten een publicatiedatum meegeven en niemand zal merken dat je op vakantie bent of een paar dagen gewoon geen zin hebt om te bloggen.
  • WordPress gaat mee met de tijd: mobielvriendelijk. Misschien nog wel meer te danken aan de ontwikkelaars van de themes, maar het gros van de themes is momenteel responsive. Jouw website wordt daardoor op elke device (of dit nu je mobiel is of een tablet) op de juiste manier getoond. Geen ergernissen, geen functies die niet werken.
  • Steeds meer hostingpartijen zijn zich bewust van de populariteit van WordPress. Ze bieden daarom handige met-één-druk-op-de-knop-installaties als je je domeinnaam bij hun claimt.

Heb jij ondanks mijn betoog nog steeds je twijfels en zijn deze voordelen van WordPress niet genoeg om je over de streep te trekken? Ik hoor graag waar je tegenaan loopt, of wat je tegenhoudt. Kijken of ik je op weg kan helpen.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties9 reacties

  1. Hoi Laura,

    Ik zit hier al zowat een hele voormiddag door jouw artikelen te scrollen en ben al een pak wijzer!

    Ik heb nu bijna 1 jaar een blog op wordpress.com
    De blog begint goed te draaien en ik denk eraan om een eigen domeinnaam te nemen.

    Maar ik zit met een aantal vragen:

    Wat is eigenlijk het verschil tussen wordpress.com en wordpress.org ?

    Ik mis vooral de mogelijkheid om plugins te installeren en toe te voegen aan mijn blog. Blijkbaar dit niet mogelijk bij wordpress.com, maar wel bij wordpress.org? Ik wil er graag zeker van zijn dat als ik mijn eigen domeinnaam neem, dat ik ook het voordeel van de plugins heb.
    Dus: raad je dan aan dat ik mijn eigen domeinnaam registreer bij wordpress.org? En kan ik mijn bestaande artikelen dan automatisch overzetten?

    • Ik heb zelf nooit met wordpress.com gewerkt en heb nooit zelf de overzetting gedaan, maar je kunt naar het schijnt heel eenvoudig de bestaande artikelen exporteren en straks in je nieuwe database aanraden. Wat ik dan wel weer weet is dat ik nooit een domein zou kopen bij WordPress, maar gewoon bij een losse hostingpartij. Als je het via WordPress zelf doet, ben je 1. meer kwijt en heb je 2. nog belemmeringen, die je anders niet hebt. Uiteindelijk zul je ervaren dat je veel meer vrijheid hebt dan nu.

  2. Ik heb al jaren een blog op blogger. Ik overweeg om over te gaan naar wordpress.com (de gratis versie) omdat het overal wordt aangeraden, wordpress blijkt beter te zijn. Ik ben er nog niet uit of ik wel wil betalen en dus een wordpress.org te nemen. Is werken via een hosting een must ? Hoe kan ik de bezoekers aan mijn oude blog automatisch laten door stromen naar de nieuwe blog ? Daar loop ik dus tegenaan. Ik ben bang mijn volgers/lezers te verliezen. Ik denk dat vele mensen geen moeite willen doen om mee te verhuizen. Ik heb al een wordpress.com blog aangemaakt maar het nog niet wereldkundig gemaakt omdat ik eerst wil weten hoe mijn bezoekers automatisch op de nieuwe blog te laten terecht te komen. Alvast bedankt.

    • Laura

      Ik moet eerlijk toegeven dat ik geen ervaring heb met blogger en dus ook niet met het meenemen van bezoekers. Maar misschien zijn er hier mensen die dat wel hebben en even willen reageren…?

      Mocht je willen overstappen zou ik het in één keer goed doen. Hosting + domeinnaam kost steeds minder (en kost niet elke hobby geld?) en grote kans dat je snel meer wilt als je wordpress ontdekt en wordpress.com heeft nu eenmaal beperkingen. En dan zadel je je bezoekers dus op met nóg een verhuizing.

  3. Ik ben bezig geweest met wordpress juist omdat dat overal aangeraden werd.
    Ik word er absoluut geen wijs uit. Ik wilde de gratis versie proberen maar blijkbaar zijn al die fantastische plug-ins alleen beschikbaar bij de betaalde versies. Ik ben van pure ellende begonnen een website te maken via weebly.com
    Ben ik de enige die er niet uitkomt bij worldpress?
    Zou graag horen of er meer mensen zijn die hier tegen aan gelopen zijn en vooral hoe zij het eventueel opgelost hebben.

    • Een en ander hangt samen met geduld in mijn ogen. Toen ik net begon had ik een standaard theme waar ik niets aan veranderde. En zo ging ik steeds een stapje verder…

  4. Hoi

    Ik heb de premium versie van wordpress genomen en een domeinnaam via mijndomein.nl
    Als ik mijn site intik, stuurt hij het niet door naar de blog maar naar de beginpagina van mijndomein.
    Iemand enig idee hoe ik dit op kan lossen?

  5. Hoi Laura,

    Ik heb al een aantal posts van je gelezen en moet zeggen dat ik er erg veel aan heb, dankjewel! Ik ben van plan om mijn eigen blog te starten en wil hiervoor WordPress gaan gebruiken. Ik zie overal op het internet staan: stap 1, koop een domeinnaam en webhosting, stap 2 installeer WordPress.
    Maar ik zou het graag andersom willen doen en dan eerst in WordPress alvast beginnen met een theme en het maken van mooi mijn website en daarna pas geld uitgeven aan een domein/hosting. Is dat mogelijk?

    • Laura

      Nope. Want je moet WordPress (de .org) variant ergens installeren. Op je domeinnaam dus. En die bestanden nemen ruimte in en daar komt dan de webhosting om de hoek kijken.

      Enige optie is WordPress.com, de gratis variant. Maar dan ben je gebonden en heb je weer niet de vrijheid van themes, plug-ins etc.

      Overigens hoeft webhosting en domein niet enorme duiten te kosten hoor. Minder dan een goed theme 😉

Laat een reactie achter