Een blog beginnen: hoe doe je dat?

19

‘Waarom begin je niet gewoon een blog?’, zeg ik regelmatig tegen de mensen om me heen. Ze kijken me aan alsof ik gek ben. Want dat is toch moeilijk. Nee hoor, een blog beginnen is niet moeilijk.

Oké, ik zeg het wel ietsje-pietsje makkelijker dan het is. Er komt natuurlijk best wel wat bij kijken. Maar als je echt graag een blog wilt beginnen én je bent een beetje handig en creatief dan valt een blog beginnen best mee. Eigenlijk is het een heel eenvoudig stappenplan.

Een blog beginnen in 5 stappen

 1. Bedenk wat voor soort blog je wilt. Wil je een lifestyle blog waar je ook persoonlijke verhalen kwijt kan, of wil je juist één specifiek onderwerp over iets dat je heel erg aan het hart ligt en waar je uren over kan vertellen?
 2. De meest onderschatte stap: kies een naam & domeinnaam die bij jouw idee past. En die is lastig: heb je eindelijk een naam is hij bezet! Zo is Blogaholic.nl ook jaren bezet geweest en ik kon maar geen betere naam verzinnen. Toen hij eindelijk vrijkwam heb ik mijn kans gegrepen.
 3. Claim je domeinnaam. En menn, dan zijn er flink wat aanbieders. Ik heb jaren bij MijnDomein gezeten, maar ik liep tegen geheugenproblemen aan toen mijn website groter werd, en het stoorde me dat ik ze niet kon bellen. Nu host ik bijna al mijn websites bij JustHost.nl. Iets duurder, maar persoonlijke service. Zelfs op zondagavond!
 4. Installeer WordPress. Ja, ik weet dat er ook legio andere mogelijkheden zijn (zoals Blogger, of WordPress.com), maar please, ga voor WordPress op je eigen domein. Dit levert je op lange termijn zoveel op. En vooral veel vrijheid! Hoewel WordPress een 5-minuten-installatie handleiding heeft, zijn er ook steeds meer hostingpartijen die dit voor je doen met één klik op de knop.
 5. Ga aan de slag. Die laatste is tricky. Want dan heb je een website, en dan heb je WordPress en dan…? Oefenen, testen, proberen, vloeken, oefenen, schrijven, publiceren, finetunen. Geloof me: de eerste keer dat je begint ben je al blij dat er tekst staat en dat er wat live staat. En dan ga je met alle liefde verder neuzen om te zien wat er allemaal mogelijk is.

Ai, klinkt wel heel simpel hè? Gelukkig ga ik de komende tijd in op bovenstaande stappen. En zal ik je alles vertellen over de waarde van een domeinnaam, mijn liefde voor WordPress, wat je kunt doen met WordPress-themes en meer. Maar ga nu eerst maar een blog beginnen. Als je die nog niet had…

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties19 reacties

 1. Zo herkenbaar die laatste woorden!
  Sinds kort ben ik ook mijn eigen blog begonnen en ik ben inderdaad blij dat er wat staat.
  Ik ga je zeker volgen om op den duur mijn eigen blog te kunnen finetunen en eruit te halen wat er inzit!

  • Het grootste verschil is in mijn ogen – los van de technische aspecten – de vrijheid. Doordat je het op een eigen domein hebt en in eigen beheer heb je veel meer vrijheid mbt plugins, codes, themes etc.

    • Geen van beiden 🙂 Registreer een domein bij een NL hostingpartij en zorg dat je daarop WordPress installeert. Er zijn hostingpartijen die dit ook al met een druk op een knop voor je kunnen doen.

 2. Laura ik wil je graag bedanken voor alle supertips. Ik ben een absolute newby mbt bloggen en ik maak dankbaar gebruik van al je tips en trucs!

 3. Daphne Snepvangers

  Hoi Laura,

  Ik heb er totaaaaaal geen verstand van… Maar waarom moet je WordPress installeren? Je kunt toch eigenlijk via de website al een blog aan maken..? Of ben ik nu gek?

  • Je hebt twee manieren: een blog op wordpress.com en een selfhosted blog waarbij je WordPress installeert op je eigen domein. Dat laatste heeft voor mij de voorkeur; het geeft je meer vrijheden.

   • Daphne Snepvangers

    Oh jee, dan heb ik het nu alweer ‘fout’ gedaan.. Het lukt me maar niet! Ik heb nu een blog aangemaakt via wordpress.com en een domein aangevraagd. Kan ik dit nog overzetten naar een selfhosted blog?

 4. Is het erg om een blog gewoon te beginnen op een gratis domein? (WordPress.com dus bijvoorbeeld.) Ik kan me het nu tijdens mijn studie niet bepaald veroorloven om geld uit te geven aan iets waarvan ik nog niet weet of ik het wel kan doorzetten.

  • Niets is erg. Het kost alleen tzt wat extra tijd en energie om over te zetten. Maar moet wel zeggen dat een domeinnaam zo weinig kost dat ik het eigenlijk zonde vind. Twee drankjes minder per maand bij het uitgaan…

 5. Hallo Laura,

  Wat een interessant blog om te lezen, complimenten!
  Ik ben zelf ook bezig om een blog op te zetten (ik ontwikkel hem wel helemaal zelf).

  Mijn vraag gaat eigenlijk over het eerste bericht op een blog.
  Begin je gewoon met een onderwerp dat bij het blog past of begin je met een post waarin je uitlegt wat de lezers kunnen gaan verwachten van een nieuw blog?

  • It’s up to you! Ik heb mijn ‘Over mij’ pagina gebruikt om uit te leggen wat men kan verwachten. Mijn eerste artikel bevatte meteen concrete tips.

 6. Ik heb de knoop doorgehakt en ik ga beginnen met een blog. Jouw blog heeft mij al ontzettend geholpen! Nu nog een domeinnaam bedenken (verder 1001 ideeën maar die naam vind ik lastig.

 7. Dag Laura

  Ik ben van plan om een domeinnaam te kopen via justhost.nl.

  Welk pakket raad jij aan voor een beginnende blogger? Ik zag dat de medium heel populair is?

  Groetjes
  Phyllis

Laat een reactie achter