Instagram posts inplannen: biedt Hootsuite uitkomst?

10

Afgelopen woensdag kwam Hootsuite met groot nieuws: je kunt nu Instagram posts inplannen met hun tool. Mijn hart maakte een sprongetje. Finally! Tijd om te testen…

Waar Instagram aanvankelijk een leuke tool was om foto’s te delen met (online) vrienden wordt de populaire app (inmiddels een van de populairste social media) steeds vaker (commercieel) ingezet door merken. En door bloggers. Want hoewel je niet kunt meten hoeveel verkeer het oplevert – daar later meer over – zien wel steeds meer bloggers in dat dit de manier is om met volgers in contact te komen. En om je blog een gezicht te geven.

Werk jij ook al met Instagram voor je blog? Lees dan snel verder wat deze ontwikkeling bij Hootsuite voor jou kan betekenen.

Instagram posts inplannen: kan het echt?

Ja, als Hootsuite-gebruiker kun je vanaf nu Instagram posts inplannen. Natuurlijk waren er al apps die je op weg hielpen: waarbij je ze al klaar kon zetten op datum en tijd en dan een seintje kreeg zodra je moest publiceren. Hootsuite werkt op eenzelfde manier. Heb jij al voor de hele week blogs ingepland staan in WordPress? Dan is het een koud kunstje om dit ook de Instagram posts die hierbij horen in te plannen. Het enige wat je nodig hebt is een werkende internetverbinding op het moment van publicatie.

Dat was wel een kleine teleurstelling: het nieuwsbericht van Hootsuite suggereerde dat je na het inplannen van je Instagram posts niet meer naar om zou hoeven te kijken en geen handmatige acties meer zou hoeven te ondernemen. Bummer!

Toch heeft Hootsuite wel een groot voordeel t.o.v. apps als Latergram en Schedugram. Vanuit Hootsuite kun je meteen al je social media kanalen onderhouden. En ik ben een groot voorstander van alles op één plek. Weg met die aparte inplan-apps dus.

Hoe zit het met multiple accounts?

Ik gebruik mijn Hootsuite voor mijn persoonlijke account, mijn blogs en mijn werk accounts. Ideaal. Het eerste wat ik deed was dus kijken of ik meerdere accounts kon toevoegen. Ja, dat kan!

Een kleine teleurstelling: met het inplannen van Instagram posts loop je tegen beperkingen aan. Ja, je kunt Instagram posts inplannen voor meerdere accounts, maar op het moment van publiceren opent hij Instagram met het account dat op dat moment ingelogd is. Zal je altijd zien dat dat net de verkeerde is… Voor het plaatsen vanaf meerdere accounts gebruik ik al een tijdje Instapload en dat blijf ik dan ook zeker doen. Dan maar niet inplannen en soms iets vergeten.

Wat ik echter miste bij Instapload was het reageren op foto’s en het volgen van mensen. Hierdoor plaatste ik voornamelijk foto’s vanuit meerdere accounts, maar de interactie was ver te zoeken. Dit kan nu wel met Hootsuite. Hurray! Net als in Instapload kun je overigens ook foto’s liken vanuit Hootsuite.

Eindelijk vanaf je computer uploaden?

Helaas. Instagram legt derde partijen (en dus ook Hootsuite) beperkingen op. Dat betekent ook dat je (tenzij met veel omwegen) geen foto’s vanaf je computer kunt plaatsen.En dat is soms best vervelend, als ik weer eens één van mijn fotoshoots wil tonen. Moet ik de foto eerst naar mezelf mailen, opslaan op mijn telefoon om vervolgens via de app te kunnen plaatsen.

Doordat je Hootsuite vooraf inplant en later via een koppeling met de Instagram-app inplant, is dit nu wel mogelijk. Uploaden en inplannen kan via de desktopvariant, vervolgens krijg je op het gekozen tijdstip een push op je telefoon. Publiceren maar.

De beperkingen die Instagram oplegt, zorgen er trouwens ook voor dat het Instagram posts inplannen nog steeds niet volautomatisch kan gaan, en dat je altijd nog een handmatige actie moet doen op het moment van publicatie.

Conclusie na een eerste test

Hoewel maar kort getest (vannacht terwijl ik niet kon slapen) ben ik van mening dat het best wat toegevoegde waarde kan hebben. Met name voor interactie en mensen die voor één account willen inplannen. In mijn hoofd kan het echter beter: geen handmatige actie meer na inplannen van Instagram posts en multiple accounts optimaal kunnen gebruiken. Misschien moet ik Instagram eens lief aankijken….

Instagram posts inplannenDe komende tijd ga ik nog wat extra functionaliteiten van Hootsuite testen m.b.t Instagram. Zo is er o.a. een optimalisatiebutton. Je hoeft dan niet aan te geven wanneer je de post gepubliceerd wilt hebben, Hootsuite bepaalt wat het beste moment is en geeft je dan een seintje wanneer je hem door moet zetten naar Instagram. Benieuwd of dat me inderdaad meer engagement oplevert.

Even nieuwsgierig: gebruik jij Instagram voor je blog en op welke manier? Welke tools gebruik je hier het liefst bij? En ga jij op deze manier je Instagram posts inplannen?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties10 reacties

 1. Handig! Ik gebruik social media ook voor mijn blog, had vroeger ook bij alles twee accounts, maar omdat ik het zo beu was steeds te moeten wisselen heb ik alleen nog maar accounts van mijn blog waar ik toch ook persoonlijke dingen deel. Ik had Hootsuite al eens gedownload maar eigenlijk nog nooit gebruikt, maar ik ga het toch eens uitproberen!

 2. Hmmm jammer dat je nou als nog een handmatige actie moet uitvoeren. Ik gebruik hootsuite altijd vanaf mijn computer aangezien ik dat makkelijker vind als de twitter desktop versie. Op mijn iPad en telefoon wel gewoon twitter zelf, maar Instagram blijft wel een lastig dingetje. Zeker met multiple accounts. Ik dacht trouwens datje via instapload niet kunt uploaden maar alleen kunt liken en commenten.. Moet ik daar toch eens beter naar kijken.
  Ik zit wel te wachten tot het inderdaad volledig automatisch gaat want als ik alsnog een handmatige actie moet ondernemen weet ik niet of het heel handig is. Ik ga er wel naar kijken. Thanks voor de tip!

 3. Ik vermoedde al dat het zoiets was haha. Enerzijds jammer dat het niet kan, maar aan de andere kant maakt het Instagram dan nóg minder ‘echt’. Ik denk dat bedrijven dan pas echt overstag gaan en dan is de lol er toch een beetje vanaf vrees ik.

 4. Ohhh ahhhhh ik sprong een gat in de lucht met mijn vakantie voor de deur. Dan toch die Europa internet bundel maar aan schaffen, Damn u instagram!!

 5. Handige app! Ik gebruik Latergram om de artikelen op mijn blog te promoten. Ik heb het idee dat het mij tot nu toe nog niet veel oplevert, maar wie weet verandert dat in de toekomst. Ik ben nog een kleine blogger, haha. 😉

 6. Ik was hier ook erg blij mee, maar vind het een tegenvaller dat je later alsnog zelf moet publiceren, dat is nu juist wat ik hoopte niet te zullen hoeven doen. Gelukkig gebruik ik Instagram vooral persoonlijk en niet zo heel veel voor mijn blog, maar toch… wel de moeite waard om eens uit te proberen!

 7. Klinkt interessant! Kun je de foto ook vooraf al bewerken in instagram (filters, tags, bijschriften) zonder dat je dat op moment van publicatie nog hoeft te doen?

  • Helaas, filters zijn niet mogelijk. Bijschriften kun je wel vooraf invullen, op het moment dat je hem publiceert verdwijnt deze echter. Maar…. Hootsuite zorgt dat deze tekst wordt gekopieerd en onder je ‘plak’-functie ziet. Toch nog een beetje makkelijk 😉

Laat een reactie achter