Beeldgebruik van bloggers: hoe & wat?

9

Onlangs had ik een interessante discussie op Twitter over beeldgebruik van bloggers. ‘Alles op het internet zou gratis moeten zijn’ versus ‘Bloggers moeten opgevoed worden’.

Bloggers moeten opgevoed worden dus. Want… foto’s van fotografen mogen dan online beschikbaar zijn, het is niet zo dat ze dan ook maar overal voor gebruikt mogen worden. En ik kan een heel juridisch pleidooi houden over auteursrecht, maar ik geloof dat dat op niemand indruk maakt. Het zijn saaie wetten en regels, al denk ik dat ik niemand hoef te vertellen dat er op elke foto auteursrecht ligt. En dat je niets, ik herhaal niets, zomaar mag gebruiken. Tenzij anders aangegeven staat natuurlijk.

Waarom je beeld niet zomaar mag én kunt gebruiken

Misschien helpt het als ik zeg waarom ik er, als blogger én fotograaf, moeite mee heb… Al is moeite een groot woord. Als een blogger mij benaderd en zegt: “Ik vind jouw bloesemfoto’s zo mooi, mag ik die met naamsvermelding gebruiken?” dan ben ik echt niet de altijd lastigste, hoewel elke situatie en manier van vragen anders is. Maar neem nu het volgende voorbeeld.

Ik word gemaild door een mevrouw – en niets dan lof voor deze mevrouw, zij mailde in elk geval nog – met een kinderblog. Ze vond de foto’s zo mooi, of ze die bij tijd en wijle mocht gebruiken voor op haar website. Ik zei nee. Onwil? Nee! Maar mijn klanten, en hun kinderen, hebben daar niet voor gekozen. Ze hebben toestemming gegeven dat ik ze mag gebruiken voor mijn online portfolio. En dan komt die klant ‘zijn’ foto’s opeens tegen op een kinderblog?

Foto’s van mijn fotografieklanten zal ik nimmer op deze manier gratis dan wel betaald (dat laatste hooguit in overleg met de klant, waarbij die eventueel ook een vergoeding krijgt) beschikbaar stellen. Simpelweg omdat zij mij hebben ingehuurd. Met vrij beeld is dat voor mij totaal anders. Waarbij ik vragen wel echt een must vind, bij zomaar ‘jatten’ gaan mijn haren wel recht overeind staan.

Wat ik doe als iemand mijn foto ‘jat’? Mailen. Verzoek om verwijdering. Ik ga niet meteen eisen op tafel leggen, zoals in de Kluun-situatie. Tenzij het echt een groot platform is en niet een blog zoals jij en ik hebben. Dan wil ik er we geld voor zien. Kan ik nog een keer extra shoppen of uit eten gaan.

Waar je dan wel beeld vandaan kunt halen als blogger?

Wil je wel mooi beeld gebruiken voor je website, maar ben je zelf niet zo’n getalenteerde fotograaf dan zijn er echt nog wel opties. Mijn meest gebruikte dan maar?

 • Op Flickr staan miljoenen beelden, het gros is niet geschikt. Je moet dus wel even zoeken, maar er staat genoeg op dat wél bruikbaar is. Let er wel op dat je via advanced search op zoek gaat en dat je daar kiest voor ‘Only search within Creative Commons-licensed content’. En denk aan naamsvermelding. Bij mij zul je onder aan de blog een link vinden naar de profielpagina van de fotograaf op Flickr.
 • Er zijn tal van beeldbanken die gratis beeld plaatsen. Dreamstime is diegene die ik het meest gebruik. Afhankelijk van je zoekopdracht kan er veel of weinig gratis zijn. Ik check deze altijd als eerste en anders val ik terug op optie 1.
 • Geef je op voor de mailinglijst van Unsplash en je krijgt elke week een dosis gratis beeldmateriaal in je website. En oh, wat zit daar veel mooi beeld bij! Voor blog-bloggers (me!), reis-bloggers, life-bloggers & meer.

Mijn voornemen? Een hele lijst maken, bloggers helpen aan de juiste plek te vinden. Irritatie wegnemen bij fotografen. Daarom vind ik het handig om te weten: hoe ga jij om als blogger met je beeldgebruik?

P.S. Lees ook de update met meer websites voor gratis beeld voor bloggers. En nog meer!

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties9 reacties

 1. Hee Lau,
  Nu al blij met je blog. Na een eerste aanzet 2 maanden geleden, nu dan hopelijk binnenkort ook echt live dankzij jouw nuttige tips.

 2. Hoi Laura,

  Leuke blog heb je! Ik doe er nu al onwijs veel info op 🙂

  Ik ben zelf altijd erg voorzichtig met beeldgebruik. Bij voorkeur gebruik ik het liefst mijn eigen foto’s. Helaas kwalitatief een stuk minder, maar ik wil m’n vingers niet branden.
  Ik heb op mijn blog nu een aantal printables/quotes gedeeld, waarbij ik alle keren netjes gemaild heb naar de eigenaar of ik dit mocht gebruiken voor mijn blog.
  Gelukkig heb ik tot nu toe ook alleen nog maar erg positieve reacties gehad en bedankten ze me voor de mail die ik hen stuurde.
  Ik heb nog wel een vraag.. Ik zou graag meer over interieur willen bloggen en zou bijvoorbeeld gebruik willen maken van foto’s die een bepaalde sfeer of stijl weergeven. Op andere blogs zie ik beelden voorbij komen, waarbij dan vaak Pinterest als bronvermelding staat (naar mijn idee niet een echte bronvermelding).
  Wat is de beste en eerlijkste manier voor mij (naast het gebruik van eigen foto’s) om dit soort blogs te schrijven met passende plaatjes?
  Wanneer ik namelijk de sites bekijk voor gratis foto’s die je noemt in je blogs, zie ik helaas weinig plaatjes m.b.t. interieur terug.

  Groetjes Sanne

  • Hoi Sanne. Ik ken inderdaad niet veel (gratis) beeldbanken die dat soort beeld bezitten. Kom binnenkort met meer beeldbanken, maar vrees dat daar ook weinig tussen zit voor jou. Ik denk dat je dan het beste hetzelfde te werk kan gaan als voor je quotes & printables.

 3. Ik kies voor veilig: ik maak zelf foto’s of illustreer mijn blogposts. Mijn vriend, ook fotograaf, maakt ook wel eens foto’s, maar dat is natuurlijk in goed overleg en een beetje een andere kwestie!

 4. Ik gebruik mijn eigen foto’s voor m’n blog, maar geef toe dat ‘k als de dood ben voor de dag dat iemand zomaar een foto van mij ‘pikt’ & elders publiceert. ‘k Zet er dan wel m’n naam op of ‘k gooi ze de laatste tijd in een collage, maar wie een beetje kan bewerken in eender welk programma kan dit allemaal gaan wegwerken. ‘t Is zelfs nu pas dat ‘k m’n eigen foto’s durf te publiceren op m’n blog, want voorheen deed ‘k dat niet.. Maar een foto maakt je blog zoveel aantrekkelijker, dus waagde ‘k toch maar de sprong..

 5. Ik start binnenkort met een blog over Venetië en zal enkel eigen foto’s gebruiken. Maar kan je elke foto zomaar publiceren? Ik denk maar aan iets uit een tentoonstelling of het interieur van een restaurant. Elke keer toestemming vragen (en dat vermoedelijk op papier) lijkt me heel tijdrovend. Probleem is ook dat we heel veel foto’s hebben en er dus alsnog om toestemming zouden moeten vragen. Graag jouw feedback hoe dat in de praktijk werkt.

  Alvast bedankt
  Katia

Laat een reactie achter