Nog meer gratis beeld voor bloggers

0

Na het schrijven van mijn artikel over beeldgebruik van bloggers kreeg ik van volgers nog meer tips voor gratis beeld voor bloggers. Zonde om ze niet te delen! Sla deze dus snel op in je favorieten.

Is beeld niet altijd gratis voor bloggers?

Om nog één keer een mythe uit de wereld te helpen: nee, het beeld dat op het wereldwijde web rondslingert is niet gratis voor bloggers omdat het er toevallig al op staat. Op elk beeld rust auteursrecht. En je mag niets zonder toestemming (of betaling) gebruiken, tenzij het expliciet anders aangegeven staat.

Natuurlijk kun je als blogger altijd het risico nemen, en dat doen vele met jou, maar is dat wel eerlijk naar de maker van het beeld toe? Jij zit er toch ook niet op te wachten dat jouw teksten, waar ook auteursrecht op rust, zomaar 1-op-1 worden overgenomen? Handel netjes en zorg dat je gratis beeld gebruikt dat ook echt gratis is en expliciet zo beschikbaar is gesteld.

Waar vind je gratis beeld voor bloggers?

In het vorige artikel gaf ik al een aantal suggesties: Flickr, Dreamstime & Unsplash. Maar er is méér. Ik kreeg nog veel tips van volgers en ging zelf nog op zoektocht uit. Want alles voor mooi beeld. Want laten we wel wezen: hoe graag je ook eigen beeld bij elke blog wilt, het is niet altijd haalbaar. Tijdgebrek, gebrek aan equipment of misschien kun je wel geweldig schrijven, maar niet fotograferen. In dat laatste geval: schoenmaker blijf bij je leest. Ga op zoek naar mooi gratis beeld voor bloggers op de volgende websites:

  • Death to the Stockphoto is de website van Elly & David, beiden hobbyfotograaf. Ze hadden een immense database van foto’s, die ze graag wilden delen. Ze stuurden ze naar vrienden, schrijvers, freelancers en klanten. Hoewel een deel van de foto’s alleen tegen betaling te verkrijgen is (met premium-abonnement), kun je je ook inschrijven voor een maandelijkse mailing met gratis beeld voor bloggers. Handig!
  • Voor out of the box foto’s (en je moet er van houden, maar oh, wat zitten er leuke foto’s tussen) ga je naar Gratisography.com.
  • Als je niet van websites vol reclames houdt, zal je niet snel naar Splitshire gaan om beelden te downloaden. Maar ja, de beelden zijn gratis en waar moet website-eigenaar Daniël anders van leven? Ik neem het graag op de koop toe.
  • Gestart in november 2013 en nu al meer dan 800.000 downloads. Begrijpelijk, want er staan onwijs veel mooie beelden op de Belgische website Picjumbo. De zoekfunctie is dramatisch slecht, maar als je zoekt via de categorieën in de linkerkolom kom je genoeg moois tegen.
  • Op Pixabay staan bijna 300.000 beelden die je kosteloos (en zelfs zonder linkje) kunt gebruiken. Laat je vooral ook niet verleiden door de eerste rij beelden na een zoekopdracht, deze zijn wél betaald!

Hanteer de regels

Lees bij alle websites wel even de regels door. Soms moet je linken naar de fotograaf (met liefde: geen geld, dan wel een beetje eer) of naar de stockwebsite zelf. Ga serieus om met de regels, zodat we met zijn allen zorgen dat dit gratis beeld voor bloggers ook in de toekomst gratis kan blijven.

Weet jij nog meer toffe websites met gratis beeld voor bloggers dan hoor ik het natuurlijk graag. Zodat ik binnenkort weer een update kan geven en bloggers nog meer mooi beeld binnen handbereik hebben.

P.S. Check ook nog even het vervolg op dit artikel voor meer adresjes.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Laat een reactie achter