Is jouw Bloglovin’ verkeer ook gedaald? Help elkaar!

28

Bloglovin’: het is vanaf de start van Blogaholic, samen met Facebook, één van mijn belangrijkste verkeersbronnen. Toch heb ik de afgelopen maanden een afname in mijn verkeer gesignaleerd. En jij misschien ook wel. Samen kunnen we elkaar helpen!

Afgelopen vrijdag verscheen er op de website van Charlotte een interessant artikel:

Bloglovin’ is een dienst die via RSS feeds blogs vertoont. Je kunt er een account aanmaken en zo gemakkelijk verschillende blogs volgen. Het ziet er een stuk mooier uit dan veel andere RSS diensten en is daardoor populair onder de bloggers en blog-lezers die veel gebruik maken van mooi beeldmateriaal. Maar sinds enkele maanden maakt Bloglovin’ gebruik van iframes. De blogs, inclusief de lay-out van de website, worden embed. Er hoeft niet meer doorgeklikt te worden naar de website van de blogger en dit heeft gevolgen voor de statistieken in Google Analytics. Mag Bloglovin’ zo’n iframe eigenlijk wel gebruiken?

Ik was in eerste instantie een beetje verwonderd, want ik zie dus geen volledige artikel inclusief opmaak. De app is nog steeds zoals voorheen en ook in de desktopversie zie ik dit niet. Na enig onderzoek kwam ik erachter hoe dit precies zat en dat we elkaar kunnen helpen zodat we geen verkeer mislopen. Kijk je mee?

Wat het met mijn verkeer deed?

Uit en snelle analyse blijkt dat Bloglovin’ haar systeem rond 12 februari heeft aangepast. Je ziet daar ook een flinke daling in het verkeer dat ik via Bloglovin’ op Blogaholic.nl krijg. Dat is dus het moment dat Bloglovin’ het iframe in de huidige vorm (er was daarvoor een andere variant, welke minder invloed had op je bezoekerscijfers). En sindsdien kunnen mensen dus mijn (en jouw) blog lezen in een iframe, die niet altijd meetelt in de Google Analytics-cijfers en wat dus zorgt voor een daling van het verkeer. Bummer!

Bloglovin' iframe

Er komen wel wat bezoekers binnen via dit nieuwe domein, zoals je ziet. Ik vermoed dat deze bezoekers alleen door Google Analytics worden gezien wanneer je vanuit het iframe ook een actie uitvoert op mijn website. Zoals reageren of liken. Gelukkig zijn er nog steeds mensen die gewoon via Bloglovin’ binnenkomen. Tijd om op onderzoek uit te gaan en te ontdekken wanneer dit wel of niet gebeurt.

Samenvatting of volledige tekst? App versus desktop?

Bloglovin' iframeIn WordPress kun je aangeven of je een volledige tekst of een samenvatting wilt in je RSS, waar Bloglovin’ altijd gebruik van maakte. Ik heb deze altijd op samenvatting staan, juist omdat ik wil dat mensen altijd naar mijn website gaan. Als ze het hele artikel al op Bloglovin’ kunnen lezen, en ze willen niet reageren, wat is dan de noodzaak om door te klikken? Juist, die is er niet!

Maar die samenvatting-functie blijkt dus niet langer altijd afdoende, althans; niet op de desktopvariant van Bloglovin’. In de app zie je hem wel netjes zoals je hebt aangegeven (zie afbeelding). Voor de desktop geldt dit echter anders, deze negeert de samenvatting-functie volledig en kiest eigenlijk uit twee opties:

In het eerste geval wordt jouw blog – ook al heb je je RSS-settings ingesteld op samenvatting – volledig geplaatst in een iframe, waarbij bezoekers je hele artikel kunnen lezen in een Bloglovin’ omgeving. Waarbij Google dit dus niet meet als bezoeker totdat er echt actie wordt ondernomen. En we weten allemaal dat het aantal mensen dat reageert fors lager is dan het aantal mensen dat een kijkje op je blog neemt toch?

Is er een oplossing?

Bloglovin' iframeJa, er is een oplossing. Maar die heb je als eigenaar van je blog niet in handen, die hebben je volgers (mede-bloggers en Bloglovin’-gebruikers) in handen. Je kunt in je Bloglovin’-gebruiker-settings namelijk instellen dat je blogs niet wilt lezen in een iframe, maar dat je blogs altijd in een nieuw scherm wilt laten openen.

Ik had deze setting zelf altijd al en heb daardoor niets gemerkt van het nieuwe Bloglovin’ iframe. En de daling was te klein om weer een mega-impact op mijn bezoekerscijfers te hebben. Ik weet de lichte daling aan het feit dat ik minder tijd heb, en geen zeven dagen per week meer artikelen verstuur. Maar er is dus wel degelijk een reden voor die daling. Een in mijn ogen onterechte daling die we samen kunnen voorkomen.

Want als we de settings even anders instellen in ons profiel zorgen we er samen voor dat elke blogger het verkeer krijgt dat hem of haar toekomt. Zullen we elkaar helpen en massaal de iframes skippen?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties28 reacties

 1. Ik vind Bloglovin sowieso een gedoe. Ik sta er ingeschreven, ben ooit accounts gaan volgen, maar kijk er al maanden niet op. Ik vind het gewoon niet handig. Ik abonneer mij liever gewoon op de sites, en krijg alles via mail binnen.

 2. Hoi, lurker hier! Ik volg je al een tijdje, maar dit is de eerste keer dat ik reageer.

  Ik gebruik op de laptop wel het frame, maar die klik ik weg als ik het blogje ga lezen. Ik gebruik het frame alleen als ik wil saven (dan klik ik terug). Maakt dat ook uit? Of telt dat wel als een view op de site?

  En ik gebruik bloglovin omdat ik geen andere feedreader/feedburner (wat is het verschil eigenlijk) ken. Iemand een tip?

  • Laura

   Maar je leest het blogje dus al in het iframe, je hoeft er niet meer voor naar de website en dan betekent dat er dus geen bezoeker op de website van de blogger komt.

 3. Ik vind net zoals Judith Bloglovin’ ook gedoe. Ik hecht ook totaal geen waarde aan mijn volgers daar. Misschien zouden we met z’n allen Bloglovin’ helemaal moeten boycotten, maar dat is wellicht wat te radicaal ;).

 4. Oh jee. Je hebt gelijk. Vervelend hé! Ik had het in eerste instantie niet gemerkt van dat iframe aangezien mijn instellingen al goed stonden. Al merkte ik inderdaad ook een daling in de statistieken op. Bedankt voor dit artikel!

 5. ik snap helemaal niks van dat bloglovin, ik heb nu ondertussen 21 volgers, maar als ik de wekelijkse statistieken zie heb ik er nul staan die vanuit daar naar mijn blog komen, hahaha ik vind het best allemaal, maar goed, ik ga ook niet zo voor de statistieken, ik ben meer van de reacties, mensen die echt komen en reacties achterlaten, veel leuker dan hoeveel mensen het gezien hebben misschien. 😉

 6. Fijn dat je dit deelt! Ik dacht altijd dat Bloglovin wel handig was omdat het zichtbaar is hoeveel volgers je hebt en dat ‘aanspreekt’. Verder vind ik het handig om andere hun berichten per dag te zien in Bloglovin. Zodat ik alles in een overzicht heb… Dat leek me ook handig voor anderen. Maar dit vind ik wel vervelend. ik ga het in ieder geval aanpassen en delen op fb. Bedankt!

  Liefs,

  Eva

 7. Oh handig on te weten. Ik ben nog vrij nieuw op bloglovin en had dit nog niet gemerkt. Ik ga het straks even aanpassen en hoop dat iedereen massaal meedoet! 🙂

 8. Bij mij word altijd standaard een aparte pagina geopend om een volledig artikel te lezen. Ik dacht ook echt dat dat bij iedereen zo was maar nu jij zegt dat het in februarie is gebeurd zie ik dat inderdaad ook terug in mijn statistieken.
  X

 9. Ik gebruik zelf geen BlogLovin’ dus geen noodzaak om het aan te passen. Maar een vos verliest nooit zijn streken dus ik vertrouw er niet op dat BlogLovin’ niet meer van dit soort fratsen uithaalt. Misschien is het dus tijd om dat medium gedag te zeggen?

 10. Ah, ik vind het juist heel vervelend als ik op de site moet gaan, dit kost eigenlijk steeds heel veel extra tijd. Scrollen door Bloglovin is veel handiger voor lezers. Voor jullie bloggers die statistieken belangrijk vinden, ben ik dus een doorn in het oog 😉
  Op de telefoon door moeten klikken van bloglovin naar internet is helemaal vervelend.
  Jammer dat alles zo veel om statistieken moet gaan, hoewel ik dat iedereen uiteraard helemaal gun.
  Dus voor mij wel het frame en zo min mogelijk blogs met de samenvatting functie!

 11. Super, die post. Ik kom er via ‘Moois van me’. Ze had je post gedeeld op Fb!!! Ik heb het dan maar direct aangepast op mijn bloglovin settings. Dus dank je wel, want ook ik ondervond dat mijn bezoekers aan het dalen was, statistieken freak, die ik ben 😉

  Fijne groeten Sofie

 12. Zelf heb ik dat iframe echt al super lang uit staan omdat ik het gewoon ook niet lekker vind werken. Goed dat je dit hebt onderzocht!

Laat een reactie achter