Zo blog je het hele jaar consequent door

16

Consequent & frequent bloggen: het kan nog wel eens een flinke uitdaging zijn om dit vol te houden. Wegens gebrek aan inspiratie, of tijd tekort. Met onderstaande tips lukt het mij echter wel om consequent te blijven bloggen.

Nog onlangs werd mij de vraag gesteld in een interview:

Je combineert Blogaholic.nl met je andere site, Like & Love (it!), je fotografiebedrijf en je werk. Hoe je dat in hemelsnaam?

Ja, die vraag heb ik mezelf regelmatig gesteld. Ook ik vraag me dat soms af. Maar de liefde voor mijn werk, mijn fotografie én het bloggen is te groot om één van deze te laten vallen. En dus probeer ik verloren uurtjes (in de trein, in de tram en zelfs op de wc, I admit) optimaal te benutten. En met een paar kleine trucjes lukt het me nog steeds om elke dag een blog te plaatsen op Like & Love (it!) en drie keer per week op Blogaholic.nl. Tijd om deze eens te delen met je!

Noteer elk idee

Zo snel als je ideeën hebt, zo snel vergeet je ze ook weer. Voor Blogaholic.nl zet ik elk nieuw idee meteen in een concept. Voor Like & Love (it!) maak ik met mede-schrijfster Sabine vooral heel veel verborgen Pinterest-boarden aan. Altijd inspiratie als het aankomt op onze 9x-rubriek.

Waar je je ideeën opslaat, is geheel aan jou. Het kan ook gewoon in de notities op je telefoon, of in een old school kladblokje.

Maak gebruik van het seizoen

Voor Blogaholic.nl is het wat lastiger, maar voor Like & Love (it!) kijk ik veel naar het seizoen. Met name voor kerst heb ik altijd al een mega-planning klaar liggen. De lekkerste kerstrecepten, kerstcadeautjes voor boekenwurmenreizigers/mannen/bloggers en andere doelgroepen, ideeën voor kinderen voor de kerstvakantie.

Het helpt mij enorm om in de huid van de bezoeker te kruipen en te bedenken waar ze NU mee bezig zijn. Afgelopen tijd zetten we zomerse recepten op een rij (frisse limonaderecepten bijvoorbeeld), de leukste opblaasbare speeltjes, buitenspeelgoed voor kinderen, tips voor autovakanties, kleurboeken om je mee te vermaken in de zomer.

Buiten dat het mij helpt om structuur aan te brengen én een goedgevulde WordPress-kalender te krijgen, merk ik ook dat seizoensgebonden artikel beter aanslaan op social media.

Houd af en toe een schrijfmarathon

Als je tijd hebt, schrijf zoveel als je kunt! In een paar uur volle concentratie kun je veel gedaan krijgen. Mits je inspiratie hebt natuurlijk. Ik vind het een verademing als ik na een inspirerende blogpraat op maandagavond opeens drie nieuwe ideeën heb en die meteen kan uitwerken. Heb ik die week door omstandigheden minder tijd, dan is dat opeens niet meer erg. Weg knagend schuldgevoel!

Plaats niet alles meteen

Hoe verleidelijk het ook is: plaats dat geweldige blogbericht dat je net schreef niet meteen. Ik had aan het begin van Blogaholic.nl die neiging namelijk wel. Het liefst deelde ik alles meteen. Verstandiger is het echter om hem netjes in te plannen, volgens je schema. En zet nu dan niet de meest fantastische blogposts meteen in, maar verspreid deze. Uiteraard geldt dit niet voor tijds- of seizoensgebonden artikelen.

Leg je concepten onder een loep

Ik durf te wedden dat veel bloggers zich schuldig maken aan het aanmaken van concepten met ideeën om er vervolgens niets meer mee te doen. Omdat de inspiratie even weg was, of er simpelweg geen tijd was om meer dan die drie woorden in je concept te schrijven.

Neem eens een kijkje in je concepten en kijk wat bruikbaar is. Verrassend genoeg zul je altijd wel zien dat er één of meerdere concepten de moeite waard zijn om mee aan de slag te gaan.

Hoe zorg jij ervoor dat je consequent blijft bloggen? Of vind je het juist niet erg als je een keer minder blogt en er gewoon niets online komt?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties16 reacties

 1. Handige tips! Ik had vaak niet genoeg ideeen en tijd om een hele week te vullen. Ik publiceer nu 4 dagen in de week een artikel i.p.v. dagelijks. Ik zit nu nooit meer zonder inspiratie!
  Liefs

 2. Oef, mijn productiviteit daalde afgelopen week met elke graad dat de temperatuur steeg :’) Notities maken in allerlei boekjes, opslaan in concepten en soms gewoon acuut tikken wat ik bedenk werkt voor mij meestal wel prima. Soms plan ik voor een hele week vooruit en soms moet ik de blog posts er echt uit persen, zoals afgelopen week. Jammer dat er dan minder online komt maar tegenwoordig probeer ik me daar ook niet meer druk om te maken. Het is zoals het is 🙂

  • Laura

   Het warme weer droeg hier inderdaad ook niet erg bij. Hoewel ik gisteren na twee dagen niets doen (vrijdag en zaterdag) wel echt wilde schrijven…

 3. Goede tips! Vooral voor een beginnende blog – zoals ons – is het vaak moeilijk om hier een goede regelmaat in te vinden. En inderdaad, het warme weer draagt nou niet echt bij aan een hoog productiviteitsniveau. Zelf merk ik dat ik vooral in de late avonduurtjes nog genoeg woorden op papier kan krijgen. Gebruik van maken dus 😉

 4. De tips van de schrijfmarathon en het kijken naar wat er speelt/verplaatsen in bezoekers vind ik echt heel goed! Ik heb eigenlijk geen vaste formule voor consequent bloggen, maar ik probeer wel om op vaste dagen te schrijven zodat ik ook steeds ongeveer vaste hoeveelheden artikelen kan inplannen.

 5. Heel slim dat je dit artikel voor de vakantieperiode online hebt gezet, want ik had echt even tips nodig om vooruit te schrijven voor de vakantie (ga bijna een maand achter elkaar weg, dus vooruit schrijven is dat wel een must). Thanks!

  • Laura

   Houd de website dan later deze week even in de gaten houden, speciaal artikel over vakanties.

 6. Handige tips! Ik zou mijn concepten echt een keer moeten doornemen.

  Ik heb periodes dat ik knal en soms het liefst het twee artikelen per dag wil plaatsen en er zijn periodes dat ik het gewoon allemaal niet meer weet en dan publiceer ik ook gewoon niets.

  • Daarom knal ik dus niet meteen alles online wat ik schrijf, hoe verleidelijk ook. Ik heb voor Like & Love (it!) nu 30 artikelen klaar staan, voorraad voor een maand. Veel zomeritems die we plaatsen op de zonnige dagen bijvoorbeeld. Maar als het dan een dagje niet lukt om te schrijven of een redacteur is op vakantie is dat niet erg. Ik word wel zenuwachtig als hij onder de 15 artikelen komt haha.

 7. Handige tips en raad! Ik vind het zelf niet erg als het eens wat rustiger is op mijn blog (zoals deze week), maar meestal is dat gewoon door tijdsgebrek of omdat ik even geen zin heb en meer het offline leven wil leiden. Ik heb wel wat concepten klaarstaan en de meesten zijn al uitgewerkt en klaar om te posten, dus wanneer het wat minder is, komen deze online en zo blijft het niet te lang stil op mijn blog 🙂 Liefs! x

 8. Goede tips! In de zomer vind ik het vaak wat lastiger om consequent te bloggen. Ik ben dan veel buiten en heb dan geen zin om achter de computer te kruipen. Aan de andere kant doe ik dan ook weer vaak leuke dingen, waar ik weer over kant schrijven.

Laat een reactie achter