Kun jij succesvol blogger worden? 10 essentiële eigenschappen voor bloggers

21

‘Even’ gaan bloggen. Het klinkt zo simpel. Maar bloggen is meer dan schrijven alleen. En als je als blogger succesvol wil worden, zul je over een aantal essentiële eigenschappen moeten bezitten. Kijk je mee of jij het in je hebt om succesvol blogger te worden?

1. Geduld & doorzettingsvermogen

Verwacht niet dat als je vandaag een blog begint, je volgende maand meteen 1.000-en bezoekers hebt. Een publiek opbouwen kost tijd, evenals het evt. genereren van inkomsten. Begin geen blog omdat je je baan zat bent én denkt dit even te kunnen vervangen. Geduld & doorzettingsvermogen zul je nodig hebben. Trek een paar jaar uit om je blog groot te maken.

2. Gevoel voor taal

Hoewel schrijven slechts een klein onderdeel is van het bloggen, is het wel een essentieel onderdeel van het bloggen. En uit een mini-onderzoek via mijn social media blijkt dat veel lezers afhaken bij blogs met veel fouten. Kennis van de Nederlandse taal zijn een must, spel- en schrijffouten zien we liever niet. En natuurlijk deze laatste maken we allemaal wel eens, maar als dat incidenteel is zal niemand je er op afrekenen (tenzij je een opdrachtgever hebt). Meest storende fouten zijn interpunctie op de verkeerde plek, d/t fouten (vooral als in overvloed), me/mijn en dan/als.

3. Goed kunnen plannen

De meeste bloggers hebben een fulltime baan naast hun blog (of is het nu andersom?) en zullen met beperkte tijd een website draaiende moeten houden. Dat kan nog wel eens voor tijdtekort zorgen. Of dat je meer ideeën hebt dan dat je tijd hebt. Met slim plannen kom je een heel eind!

4. Onderscheidend vermogen

Unaniem genoemd tijdens mijn mini-onderzoek: je moet je kunnen onderscheiden van andere blogs. Het bloglandschap wordt met de dag voller en zonder een duidelijke stijl of unieke niche is het lastig om op te vallen.

5. Persoonlijkheid

Onderscheiden kun je je overigens ook door je persoonlijkheid er in te gooien. Neem bijvoorbeeld Dagdromend.nl. Extreem persoonlijk én uniek. Het gevolg: een trouwe volgers groep. Zonder duidelijke niche, maar puur door het op een eigen manier spelen met woorden.

6. Sociale vaardigheden

Je mag dan misschien als Remi achter je computer zitten, als blogger ben je allesbehalve afgescheiden van de wereld. Je zult een band moeten opbouwen met je publiek, e-mails moeten beantwoorden, socializen op social media… En wat dacht je van netwerken op bloggersborrels?

7. Een dikke huid

Helaas, er is nogal wat afgunst in de blogwereld. Je hebt mensen die er lol aan beleven om de meest vervelende reacties achter te laten. Of negatief over iemand te praten op social media. Zorg dat je een dikke huid hebt, negeer het. Anders kan het bloggen je wel eens meer energie kosten dan je lief is. En zorg dat je zelf ook niet jaloers wordt op andere bloggers, ook dat kost nodeloos veel energie. Trek gewoon je eigen plan!

8. Veelzijdigheid

Tenzij je bij de top 100 bloggers van Nederland behoort, zul je in je eentje een heel redactieteam moeten spelen. Je bent de schrijver, grafisch ontwerper, eindredacteur, account, PR-manager, fotograaf en webdesigner van je eigen website. Je moet dus flink wat talenten bezitten.

9. Transparantie & eerlijkheid

Bloggers zien steeds meer mogelijkheden om geld te verdienen, met gesponsorde artikelen en affiliatemarketing bijvoorbeeld. Door de komst van deze verdienmodellen is het meer dan ooit belangrijk om open en transparant naar je bezoekers te zijn. Geef het aan als je een review-exemplaar hebt ontvangen, of als je betaald wordt voor een artikel. Niet alleen omdat het netjes is, ook omdat het moet volgens de Reclame Code Commissie Wet.

10. Focus

Ai, een lastige… Je hebt een blog en ongetwijfeld is een van je kernkwaliteiten dan dat je creatief bent. Maar creatievelingen hebben ook vaak een focusprobleem, ze vinden te veel leuk. En dat terwijl al die afleidingen die je daarmee op een dag hebt, ten koste gaan van je productiviteit. Probeer je focus vast te houden, hoe lastig ook.

Herkenbare eigenschappen, of ben je van mening dat er andere essentiële eigenschappen zijn voor bloggers? Ik hoor het graag van je!

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties21 reacties

 1. Fijn artikel en helemaal waar. Het is misschien niet zo zeer een eigenschap, maar het helpt wel als je het vooral voor jezelf blijft doen. Niet op laten jagen door anderen, niet te veel kijken en kopiëren van anderen, maar jezelf blijven, je eigen tempo aanhouden en je eigen pad kiezen.

 2. Tof artikel! Veel eigenschappen kan jij trainen, maar een “onderscheidend vermogen” moet wel een beetje in je zitten! Een blogger moet creatief zijn met de onderwerpen, het design, social media gebruik etc.

  Daarnaast denk ik dat een blogger zich ook makkelijk moet kunnen aanpassen. Het ene onderwerp werkt beter dan het andere onderwerp en morgen kan er alweer een nieuw sociaal netwerk zijn, dat jij als blogger kan (moet) gebruiken!

 3. Het is grappig om te zien hoeveel bloggers er beginnen en na een paar maanden al het bijltje erbij neer gooien. Hoeveel ik er heb zien komen en gaan? BTW een ander puntje; ik vind ook dat je moet kunnen leveren. Dat heeft ook met plannen te maken natuurlijk. Of je nou een keer per week een artikel plaatst, of dagelijks, je moet het wel doen. Een zekere continuïteit is belangrijk voor je blog.

 4. Ik denk dat je ook moet kijken wat haalbaar is. Naast mijn full time baan maakte ik 5 artikelen per week. Ik merk dat dit de artikelen beinvloed omdat je weinig tijd hebt. Ik heb nu besloten om naar 3 artikelen te gaan. Het voelt een beetje als falen maar soms moet je ook aan jezelf denken en een beetje vrije tijd maken.

 5. Mooi artikel en hierboven zie ik ook al een paar mooie aanvullingen. Realisme is ook eentje die wat meer overkoepelend is, maar wel belangrijk. Niet alleen over je aantal bezoekers, maar ook over de haalbaarheid van wat je wilt doen. Veel schrijven kan vermoeiend zijn en op een bepaald moment moet je eerlijk kunnen zijn tegenover jezelf en hoeveel tijd je hebt. Beter kwaliteit dan kwantiteit hè!

 6. Fijn artikel! Ook ik heb niet echt een niche. Zolang het maar onder de termen hippie en bohémien valt is het prima. De focus is inderdaad nog een punt waar aan gewerkt moet worden evenals het schrijven zelf. Maar goed, al doende leert men toch?!

 7. Grappig, op de meeste punten scoor ik niet. Ik heb AdHD en focus is ver te zoeken, en zonder spellchecker is mijn spelling ook een drama. Maar waarschijnlijk toch het unieke dan wat mijn blog evengoed succesvol maakt?

  Wel weer goede tips waar ik evengoed aan zal denken!!

 8. Goede tips voor mij als beginnende blogger, vooral dat ik toch geduld zal moeten kweken :). Ik ben superenthousiast over het bloggen en dat wil ik de wereld laten zien. Ook punt drie is een goede. Ik werk fulltime naast mijn blog en vind het soms lastig om te plannen. De rest van de tips zijn goed, waar ik goed over na zal denken hoe ik ze kan inzetten voor mijn blog.

 9. Mooi artikel en zo waar ook! Ik ben er van overtuigd dat, wanneer ik door ga zoals ik doe, ik een succesvol blogger kan blijken te zijn. Dank je wel voor alle genoemde tips in zowel het artikel als de reacties 😀

 10. Goed artikel! Vooral het goed plannen is voor mij heel belangrijk. Als je frequent wilt bloggen is het het handigst om wat ideeën klaar te hebben staan en vooruit te werken.

 11. Dag Laura,

  Als Belgische blogster vind ik je tips heel interessant. Nederland staat al veel verder in het blogverhaal dan België. Again!
  Ik schrijf meestal ‘s avonds, als er nog tijd overblijft. Ik merk in mijn statistieken dat veel Amerikanen mijn blog ‘lezen’ waardoor ik mijn verhaaltjes ook in het Engels vertaal. Ik begon met mijn blog eind december 2014 en zit nu over de 3000 views. Het spijtige is dat ik, inderdaad, veel minder respons krijg dan vroeger via Facebook.
  Het valt me wel op dat jullie blogs veel mooier en gevarieerder zijn dan de mijne.
  Schrijffouten verbeter ik soms de dag nadien met een helder hoofd.
  Ik schreef me daarnet in om de nieuwsbrief te ontvangen. Mij grootse vijand is ‘de tijd’.

 12. Mijn pas begonnen blog, 5 blogs hot van de pers nu, gaat over psychologie en persoonlijke ontwikkeling. Ik vind het heerlijk mijn vak uit te dragen met real life ervaring en observatie. Bruis van de ideeën en heb tijd. Ik neem er de tijd voor en fijn dat je aangeeft dat het een paar jaar kost(en kan). Ik zie het ook als het beoefenen van schrijven en als anderen erdoor geïnspireerd raken helemaal leuk! een schrijf drang die laag ‘drempelig’ een weg vindt en wie weet wat er gebeurd? Ik laat me verrassen….. Zo schreef ik eens verassen, oeps….
  Fijn ook om andere reacties te lezen. Op mijn lijstje staat meer blogs volgen en lezen, maar dat vind ik veel tijd kosten, maar besef me wel dat je van elkaar veel leert en het natuurlijk ook boeiend is.

 13. Je hebt helemaal gelijk bij het gedeelte “veelzijdigheid”. Als je alleen blogt moet je inderdaad nogal veel zelf kunnen. Gelukkig is het ook leuk om een keer alles zelf te doen, want eigenlijk heb je dan alles zelf voor ‘t zeggen 😉

 14. Vooral van dat laatste puntje heb ik nog al eens last. Ik heb school, stage, en veel lieve vrienden. Daarnaast miet ik voor mijn hoekenblog veel lezen. Maar dat schiet er dus wel eens bij in… En het bloggen zelf ook.

  Ineressant blog heb je! Ben echt al een uur aan het lezen om inspiratie op te doen ^^

 15. Hoi Laura,

  Via via kwam ik op je blog. Kijk hier heb ik erg veel aan! Ben net een maandje aan het bloggen geslagen, iets wat ik al heel lang wil maar nu eindelijk uitvoer.
  Inderdaad heb je veel geduld nodig en zeker een planning. (lees: ik werk 6 dgn per week)
  Tevens schrijf ik in het Engels omdat ik veel mensen ken buiten Nederland om, wat het ook al wat lastiger maakt.

  Misschien kan je een keer een kijkje nemen op m’n blog. Feedback zou fijn zijn van een pro 😉

  Liefs
  fonny

  • Hoi Fonny. Welkom! Leuk dat je zoveel aan mijn blog hebt. Ik krijg veel aanvragen om even een kijkje op een blog te nemen, teveel om allemaal uit te voeren. Mocht je het tzt groter willen aanpakken, bekijk dan eens deze mogelijkheden.

 16. Goede blog! Zal hier nog veel rondneuzen…

  Handige tips en o zo waar. Vaak krijg ik de vraag ‘wat doe je dan allemaal als blogger?’ Men denkt dat het echt alleen maar een artikeltje schrijven is. Soms weet ik niet eens hoe ik het moet uitleggen, zoveel moet je doen. Maar als ik erin slaag het te vertellen, dan zitten ze meestal ook met de mond open te kijken.

  Groetjes,
  Gerda

Laat een reactie achter