Check! Nuttige Facebook-groepen voor bloggers

21

Een bron van nuttige informatie én een mogelijk nieuwe verkeersbron: Facebook-groepen voor bloggers. Ben jij hier al mee bekend?

Uit mijn artikelen over netwerken is wel gebleken hoe belangrijk het is om te connecten met mede-bloggers. En nog het meest met bloggers in je eigen niche, hoewel deze vaak (onterecht!) als concurrenten worden gezien. Hoe ik het liefst connect met mede-bloggers? Via social media. Zo heb ik regelmatig contact met Ben van Blogtrommel en Patricia van Blogqueen. Maar het meeste tijd breng ik nog altijd door in de vele Facebook-groepen voor bloggers die er zijn.

Facebook-groepen: wat zijn het?

Mocht je nog niet bekend zijn met Facebook-groepen, even een kleine introductie. Facebook-groepen zijn een variant op je persoonlijke profiel & pagina’s. Op deze pagina’s ga je echter in groepsgesprek met gelijkgestemden. Hoe je dit moet zien? Nou, er is bijvoorbeeld een Facebook-groep voor mensen die hun honden mee willen nemen op vakantie, of voor bruidsfotografen onderling. En zo zijn er dus ook heel veel groepen voor bloggers.

De Facebook-groepen zijn er in meerder varianten:

 • Openbaar. Als je hier in post komt dit ook in je timeline en kunnen al je normale vrienden dit dus ook lezen.
 • Besloten groepen. Je kunt alleen meelezen als je lid bent geworden van de groep (je moet geaccepteerd worden door één van de eigenaren).
 • Geheime groepen. Deze zijn niet terug te vinden in de zoekmachine van Facebook, en je kunt er enkel op uitnodiging komen.

De meeste Facebook-groepen voor bloggers vallen in de eerste twee categorieën. De laatste is meer interessant als je echt een select gezelschap toe wilt laten. Zo heb ik een Facebook-groep voor de schrijvers van Like & Love (it!), we delen hier ideeën op een laagdrempelige manier.

Welke Facebook-groepen voor bloggers zijn de moeite waard?

Wanneer een Facebook-groep voor jou de moeite waard is, is persoonlijk. Wil je alleen je eigen nieuwe berichten spammen in de hoop op nieuwe bezoekers? Of wil je in discussie met andere bloggers en ervaringen uitwisselen? Kijk welke groepen het best bij jou passen.

Ik ken natuurlijk niet alle Facebook-groepen voor bloggers, maar dit zijn de groepen die ik je in elk geval kan aanraden:

 • The bloggerlist. Een openbare groep waarin je jouw nieuwe berichten vrijelijk kunt spammen. Ook stellen bloggers er regelmatig vragen en worden er incidenteel meetings georganiseerd. De groep is een initiatief van Bloggermedia.nl.
 • Bloggersgroep 30+. Voor de wat oudere en serieuzere blogger (vaak minder fashion en beauty). Niet alleen om linkjes uit te wisselen, maar ook tips. Het leuke is dat hier bloggers aanwezig zijn die al heel lang mee gaan en dus al veel ervaring hebben.
 • 365 dagen bloggen. Een challenge van Patricia van Blogqueen waarbij mensen worden uitgedaagd elke dag te bloggen. Maar ook als je dit niet redt, is het een interessante groep om eens een kijkje te nemen.
 • Blogging 101. Een groep die Nene Merit opstartte. Zij is van mening dat bloggers nog steeds onderschat worden in de mediawereld en hoopt dat bloggers door elkaar te helpen een betere positie voor zichzelf creëren. Een goede blog om ervaringen uit te wisselen dus.
 • Bloggers Nederland. De openbare groep die hoort bij de gelijknamige website. Dit is met name de plek om je nieuwe blogberichten te ‘spammen’. Wees je er wel van bewust dat je al je vrienden hier dan ook mee ‘lastig valt’. Het is immers een openbare groep.
 • The Blogboard. Hier mag je ook al je blogposts posten, hopende op meer verkeer. Wederom openbaar, zorg dus dat je vrienden je niet heel vervelend gaan vinden.

En ja, dat zijn er best veel. Maar hé, dit is waar mijn doelgroep zich bevindt. Dit is voor mij dé plek om uit te vinden wat er leeft onder bloggers. En waar ik dus over moet schrijven.

Succes met het vinden van de Facebook-groepen voor bloggers die bij jou passen. Dat kan even zoeken zijn, zeker als je een overload aan berichten in je tijdlijn wilt voorkomen.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties21 reacties

 1. Hahaha, ik had voor dinsdag ook een blog klaarstaan over handige Facebookgroepen met vrijwel dezelfde lijst xD Hmm, even kijken hoe ik daar nu een andere draai aan kan geven.. 😉 Blogging 101 kende ik nog niet trouwens, even spieken 🙂

 2. Ik ben inderdaad ook lid van een aantal groepen omdat ik het hartstikke leuk vindt om te ‘sparren’ Er komen handige tips voorbij, je kunt andere mensen vragen om mee te doen met challenges en ga zo maar door. Ik doe minder met de facebookgroepen waar je je blog kunt spammen omdat ik het idee heb dat het toch niet gelezen gaat worden. Het gaat immers alleen om het spammen.

  • Het blijkt een geheime groep en dan werkt de link niet voor mensen die niet lid zijn. Weer wat geleerd! Heb hem er nu tussenuit gehaald.

 3. Wat een fijn overzicht. Ik ben van een heleboel van deze groepen al lid en het is handig om een groter publiek kennis te laten maken met jouw blog, maar ik vind het ook heel handig om nieuwe dingen te leren van andere bloggers en ook anderen advies te geven over dingen die ik toevallig weet. Jammer dat in sommige groepen de collegialiteit soms een beetje achterblijft, we zijn allemaal met hetzelfde bezig en ik vind het leuk om elkaar zoveel mogelijk hierin te supporten. Ik kende Bloggers Nederland en The Blogboard nog niet, maar aangezien deze openbaar zijn weet ik niet of mijn facebookvrienden dit zo fijn zouden vinden ;).

 4. Ik zit volgens mij inmiddels in zoveel groepen dat heel veel vragen (vooral de basic vragen die jij hier eigenlijk al overslaat omdat ze zo basis zijn) nu wel erg vaak terugkomen. Dat vind ik soms wel lastig. Ik wil eigenlijk graag behulpzaam zijn, discussies aangaan en mijn mening geven, maar de laatste tijd laat ik dat vaak achterwege. Er zijn inderdaad veel groepen en iedere groep is weer net iets anders dan de andere, met z’n eigen regeltjes en normen en waarden. Soms wel fijn, soms denk ik ook: doe eens niet zo moeilijk allemaal. Maar ja truth to be told; ik heb gewoon ontzettend veel verkeer van Facebook. Veel interessante volgers die echte contributies leveren aan mijn artikelen komen via de Facebookgroepen, dus hoe erg de haat-liefde verhouding ook is met dat blauwe smoelenboek… het heeft me toch te veel gebracht om het allemaal niet te doen! (En geleerd overigens. Want ook van negatieve discussies kun je altijd veel leren, denk ik).

  Bovendien… ik weet eigenlijk niet of wij elkaar zo goed hadden leren kennen als ik niet in al die groepen had gezeten!

 5. Fijn overzichtje! Er zaten nog een paar onbekende voor mij tussen. Meteen werk van gemaakt 🙂 De link naar ‘boekbloggers 25+’ doet het overigens niet?
  Liefs, Cherry

  • Ik zie nu dat het een geheime groep is (niet besloten) en dan werkt hij dus niet. Ik heb hem er maar even tussenuit gehaald.

 6. Dank je wel voor het overzicht. Dat spammen spreekt me niet zo aan, hoewel ik ook weleens een berichtje spam als ik er erg tevreden over ben ;). Maar vooral het uitwisselen van tips is erg fijn!

 7. Top! Meteen bezocht en lid geworden. Wil ook graag meer bloggers leren kennen maar helaas nog geen tegengekomen die ook over genderdysforie bloggen. Dat is wel jammer. Maar goed, misschien in 1 van bovenstaande groepen. In elk geval bedankt voor het overzicht!

Laat een reactie achter