4 feiten over affiliatemarketing die elke blogger zou moeten weten

14

Affiliatemarketing; voor mij dé manier om als blogger geld te verdienen. Niet dat ik bedoel dat ik er nu rijk mee wordt hoor, daarvoor ben ik lately niet actief genoeg als blogger. Maar ik geloof er wel meer in dan in advertorials of, nog erger, banners. Ik geloof namelijk niet in banners.

Waarom ik wel in affiliatemarketing geloof? Dat zal je begrijpen als je onderstaande feitjes door hebt genomen. Misschien dat je dan ein-de-lijk die stap kan nemen om ook aan de slag te gaan met affiliatemarketing!

Mocht je nog niet weten wat affiliatemarketing überhaupt is, lees dan eerst even het artikel: Geld verdienen met affiliatemarketing: zo doe je dat!

1. Met affiliatemarketing kun je je redactionele vrijheid behouden

Natuurlijk zal je naar eer en geweten handelen als je een advertorial schrijft, maar het blijft rete-commercieel. Ik zal niet beweren dat affiliatemarketing niet commercieel is, maar ik durf wel te beweren dat je het 100x redactioneler kunt brengen dan een advertorial.

Op Like & Love (it!) – shame on me, daar ben ik al niet zo weinig actief als hier – lichtten we in het verleden regelmatig negen producten uit in één thema. De 9 leukste deurmatten, de 9 foutste kersttruien, de 9 tofste sneakers in pasteltinten… Achter veel van deze producten zat een affiliatelinkje; mocht een bezoeker deze kersttrui ook lekker fout vinden of haar schoenenkast een pasteltintje willen geven, dan maak ik het hem of haar heel eenvoudig om te bestellen. En doe ik mijn portemonnee een groot plezier!

De kunst is wel om de producten blanco uit te zoeken en pas later te kijken of er een affiliate-mogelijkheid voor de betreffende website is. Zodra je compleet vanuit affiliates zal gaan denken, zal de commerciële vrijheid er toch enigszins onder lijden.

2. Affiliatelinkjes dienen ook no follow te zijn

Geen reden om voor affiliatemarketing te kiezen, maar mocht je ervoor kiezen, zorg dan dat je de regels volgt. En met name de regels van Google omtrent no follows. Affiliatelinkjes blijven – ondanks dat je ze een redactioneel karakter kunt geven – van commerciële aard. Lekker no followen dus! Houd je Google te vriend en kun je meer verkeer op je website verwelkomen en zo meer verdienen.

3. Affiliatemarketing hoeft niet veel tijd te kosten

Weet je hoeveel tijd het kost om een advertorial te realiseren? Enorm veel! Want je krijg een verzoek van een opdrachtgever, moet misschien wel onderhandelen over de prijs én dan volgt nog de realisatie. Jij schrijft een artikel, de adverteerder moet hem goedkeuren. Of wil misschien nog wel aanpassingen. Er kunnen zomaar heel wat mailtjes over heen gaan en dan moet je nog achter je geld aan…

Affiliate marketing kost – zeker als je je werkwijze eenmaal op de rit hebt, in het begin kan dat even zoeken zijn – in mijn ogen veel minder tijd. Ja, je moet je inschrijven bij partijen en je moet voor elk linkje een meetlinkje aanmaken. Maar daar blijft het dan ook wel bij. Het geld wordt automatisch gestort, ook daar hoef je niet achteraan. Ideaal toch?

Meetlinkjes aanmaken kost trouwens de meeste tijd. Maar werk je met Linkpizza dan wordt dit – in ruil voor een deel van jouw inkomsten – voor je uit handen genomen. Lees het uitgebreide artikel over Linkpizza.

4. De makkelijkste manier om op lange termijn geld te verdienen

Bij den advertorial haal je één keer geld binnen. En dat is makkelijk en snel en je weet waar je aan toe bent. Maar op lange termijn kan affiliatemarketing je nog wel eens meer opleveren. Dat linkje blijft namelijk eeuwig staan en als mensen jouw artikel vinden via zoekmachines en vervolgens doorklikken én een aankoop doen, verdien je er continue aan.

Like & Love (it!) stop ik momenteel vrij weinig tijd in, maar of ik dit echt merk in de inkomsten? Misschien zo’n 10%, maar de oude linkjes doen nog steeds hun werk. En ik word nog steeds goed gevonden op kleurboeken, die nog steeds via Bol.com besteld blijven worden. En zo houd ik dus mijn inkomsten redelijk in stand. Kan je nagaan als je fanatiek bezig blijft!

Zo…. was dit de schop onder je kont die je nodig had om met affiliatemarketing aan de slag te gaan? Graag gedaan!

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties14 reacties

 1. Laura, als ik verwijs naar een mooi kleedje dat ik kocht… Maar ik word niet gesponsord, noch betaald voor die link moet ik dan ook een no-follow link plaatsen?

  • Als het geen commerciële link is (wat een affiliate link is), mag het gewoon een follow zijn. Als het een affiliatelinkjes is dan een no follow; je hebt er immers belang bij als er wat wordt gekocht 🙂

   • Misschien een stomme vraag. Hoe weet Google dan of ik al dan niet gesponsord word? Ik zal mij eens diep in deze materie moeten storten denk ik.

 2. Dit artikel kwam als geroepen! Ik ben net begonnen met een nieuwe blog en wilde meer met affiliate marketing gaan doen, wist alleen niet goed waar te beginnen. Heb mij meteen aangemeld bij LinkPizza, dankje voor die tip!

 3. Ja, dank je! Ik had het dit weekend nog met vrienden erover dat ik nu toch echt aan de affiliates moet gaan beginnen. Ik zie alleen zo op tegen de admin erachter, qua meetlinkjes enzo. Weet niet wat het is, hoe het werkt, etc. etc.
  Maar je hebt wel helemaal gelijk, ik moet het gewoon even gaan doen!

 4. Duidelijk artikel heb je weer geschreven! Zelf gebruik ik wel steeds weer vaker affiliate links naast LinkPizza en van mij mag het nu wel eens gaan lopen 🙂

 5. Goed artikel! Wat ik mij alleen afvraag is hoe ik een linkje nofollow kan maken als ik de plugin van bol.com gebruik? Er staat dan geen linkje op de pagina maar een banner die er aan de achterkant ook niet uitziet als een link. Hierin kan ik i.i.g. geen rel=nofollow in kwijt. Weet jij hoe dit zit/ hoe je dit kunt aanpassen?

 6. Gustavo Woltmann

  Hoi Laura,

  Ik ben het ermee eens dat affiliate marketing er op papier erg aantrekkelijk uitziet (één keer werk en daarna komt het geld gewoon binnen), maar voor mij levert het in de praktijk bitter weinig op. Ik heb zo’n 30 tot 40 affiliate links staan, maar ze lopen niet echt vlot. Heb je tips (of een ander artikel) waar meer tips gegeven worden over hoe je affiliate marketing het beste aanpakt?

  Dank

  • Ik denk sowieso dat je meer links moet hebben voor een slagingskans. En de aansluiting met je doelgroep is gewoon het sleutelwoord. Als ik hier een boek over bloggen positief recenseer, kan ik er donder op zeggen dat daar aankopen uit volgen. Maar als ik een link maak naar een kleurboek en daarbij vertel dat het mij zoveel ontspanning biedt, is de slaagkans al veel minder groot. Ook de websites waar je naar linkt, kunnen invloed hebben. Link je naar een betrouwbare en bekende partij als Bol dan is de slagingskans groter dan wanneer je naar een onbekende, kleine en gespecialiseerde webshop linkt. Denk maar aan het brede assortiment dat Bol biedt; misschien kopen ze niet wat jij hebt genoemd, maar komen ze al surfend iets anders tegen wat ze nodig hadden. Bij een kleine webshop is die kans nihil.

   • Gustavo Woltmann

    Bedankt voor je reactie Laura, die aansluiting met de doelgroep is inderdaad erg belangrijk! Ik zal nog wat verder moeten werken en meer links maken. Ik link al naar Bol en andere grote spelers, maar misschien niet in elke advertentie (zal ik dadelijk eens nagaan). Nogmaals bedankt voor je reactie, ik heb alvast nieuwe moed om te blijven proberen en wat aanpassingen te maken.

 7. Duidelijk artikel! Denk dat het begin gewoon simpel weg echt hard werken is als je snel geld wilt verdienen, ben je eenmaal wat verder gevorderd kun je pas wachten tot het geld binnenkomt.. toch?

  Groet, Fred

 8. Ik denk inderdaad dat je uberhaubt nooit kan wachten op het geld. Zoals mij altijd verteld is: “voor niks komt de zon op”

  Je moet eerst keihard werken om je klanten bij je te krijgen, daarna moet je nog 2x harder aan de slag om deze tevreden te houden.

Laat een reactie achter