Het belang van een goede profielfoto

11

Heb jij jezelf al een gezicht gegeven op je blog? Nee? Nu meteen doen! Niets is zo belangrijk als dat mensen kunnen zien we er achter een blog zit.

Het is één van de meest gelezen blogposts op Blogaholic, het artikel over de Over mij-pagina. Hierin werd al duidelijk hoe belangrijk is dat bezoeker een beeld van je krijgen én nog belangrijker; dat ze er vertrouwen in hebben dat jij het ‘probleem’ dat ze hebben kunt oplossen. En wat voor probleem je ook oplost, de juiste foto kan dit beeld versterken.

Zorg voor herkenning

Het is verstandig om te zorgen voor herkenning. Zorg dat je foto op je blog aansluit bij je profielfoto’s op social media. Dit betekent niet per definitie dat het dezelfde foto moet zijn op alle plekken, maar wel dezelfde sfeer, en het liefst uit dezelfde fotoserie.

Mijn haarkleur verandert nog wel eens en ik moet mezelf er keer op keer wijzen dat het niet handig is dat ik op de ene foto met bruin haar sta en de andere met blond. Ik ga dus van de week ook zelf maar eens al mijn foto’s nalopen. En die staan nogal op wat plekken.

Waar je nog meer op moet letten?

Ik kan heel hard gaan roepen dat je het beste een professionele fotoshoot kunt boeken, omdat een fotograaf aan de hand van jouw wensen en datgene wat je wilt uitstralen echt een mooi plaatje kan maken. Eentje die aansluit bij je wensen. Maar ik ben me er van bewust dat dit niet voor iedereen haalbaar is, financieel gezien. Mocht je zelf aan de slag gaan, let dan in elk geval op het volgende:

 • Zorg dat de omgeving die je selecteert past bij je doelgroep. Ben jij een foodblogger? Je hoeft niet per se in de keuken te staan, maar wat dacht je van een mooie foto aan tafel, of in een koffietentje. Geef je zakelijke adviezen vanuit je blog-expertise? Dan mag de setting wel iets zakelijker. Blog je over lifestyle dan kun je heel veel kanten op. Bedenk dus goed wat je wel uitstralen naar jouw bezoekers.
 • Zorg voor zo min mogelijk afleiding. Wat je vaak merkt met de niet professionele foto’s is dat het te vol is, teveel afleiding. Ruim even de omgeving op, zorg voor balans en rust. Maar maak het niet te clean; een foto van jezelf tegen een witte muur schreeuwt ‘Ik wilde een professionele shoot, maar kon/wilde het niet betalen, dus ben ik zelf gaan experimenteren’. Niet doen!
 • Speel met kleur, maar niet teveel! Ja, er mag zeker kleur in een foto zitten, maar zorg dat de basis neutraal is en vrolijk het op met bijvoorbeeld een mooie sjaal, dat ene mooie truitje of die ketting. Zo zorg je dat de foto niet saai wordt, maar dat je kleding ook zeker niet de aandacht van je gezicht afhaalt.
 • Maak geen full body foto. Foto’s op social media en in bijvoorbeeld de sidebar van je blog worden klein geplaatst. als je een full body foto zou gebruiken, is je hoofd opeens wel heel klein en valt de herkenning weg. Zorg voor een uitsnede waarin je gezicht duidelijk is en waar je ook net nog een stukje bovenlijf ziet.
 • Zorg dat de foto voor het oog wel professioneel is. Technisch misschien geen hoogstandje zoals bij een fotograaf, maar je kunt er zelf wel alles aan doen om professioneel over te komen. Geen sigaret in je handen, geen kroegfoto met veel bier, niet eentje op je slechtste haardag.
 • Zorg voor passende kleuren. Is jouw website voorzien van veel roze details? Probeer dit terug te brengen in je kleding, zodat de foto één geheel wordt met je website. Bij afwijkende of zelfs vloekende kleuren kan dit nog wel eens nadelig uitpakken.

Mocht je toch naar een fotograaf stappen, neem dan zeker deze punten even goed mee. En vraag of de fotograaf je in een natuurlijke omgeving wilt fotograferen. Wedden dat je dan beter tot je recht komt dan in een studio, waar het allemaal net wat krampachtiger en minder spontaan is.

Win mooie profielfoto’s

Wie Blogaholic.nl al wat langer volgt, weet dat ik naast blogger en online content marketeer voor een reisorganisatie ook nog eens fotograaf ben (I know, ik vind teveel leuk!). Afgelopen week bestond mijn bedrijf alweer vijf jaar en dat vierde ik niet alleen met lekker eten & cocktails op Santorini (daardoor was het hier dus even rustig, ik was met vakantie), maar ook met een toffe winactie. Waarbij je een toffe fotoshoot kan winnen.

En daar kom jij aan de orde! Wil jij een toffe fotoshoot winnen zodat er binnenkort nieuwe en passende foto’s op jouw blog staan? Check dan snel de actie op Perfect Portret. Wie weet sta jij 10 oktober wel voor mijn camera. Uiteraard mag je dan ook live wat blogvragen stellen.

Hoe regel jij nu je eigen profielfoto’s? Ga je zelf aan de slag of leg je het in handen van een professional?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties11 reacties

 1. Ik blog nog niet zo lang (bijna een jaar), maar wilde wel graag een mooie foto voor op de Over mij-pagina. Ik vond een fotoshoot bij een professional nog een beetje te prijzig, dus ik ben met mijn man naar het bos gegaan en heb daar een aantal leuke foto’s laten maken. Ik ben er nog steeds blij mee!

 2. Serieus Laura? zie ik nu een heel klein slechts 1 typefoutje en dat voor jouw doen? hahaha, normaal zeg ik niets, maar dit leest heel gek en raar:

  ” waar je ook net nog een stukje bovenlief ziet.”

  In het full body stukje dus laatste zin 😉

  Leuk dat je dit wilt doen, zelf fotografeer ik ook graag, maar inderdaad, profielfoto’s vallen niet mee, gelukkig heb ik zo hier en daar mensen om mij heen die meer pro zijn dan ikzelf en gewoon wachten tot het perfecte moment komt dat ik erop mag, hahaha

  X

 3. Op de profielpagina van mijn fotografieblog staan geen professionele studiofoto’s, want dat wil ik ook niet. De foto’s die ik nu gebruik, zijn spontane snapshots gemaakt door een collega-fotograaf en passen wat stijl betreft beter bij mij als persoon dan een studiofoto. Ik ben er nog steeds erg blij mee!

  • Profielfoto’s hoeven natuurlijk ook niet in een studio gemaakt te worden, sterker nog; in een natuurlijke omgeving werkt vaak veel beter 🙂

 4. Hoewel ik niet een professionale fotoshoot heb gedaan (maar gewoon een foto van klimmen in de Ardennen) ben ik wel blij met mijn ‘Wie?’ pagina.

  Heb hem nog maar kort maar het ook ervaren dat men het blijkbaar belangrijk vindt want er komt erg veel bezoek op af.

  Wellicht ooit een iets professionelere foto (-:

 5. Ik vind het ook heel belangrijk om mooie foto’s van mezelf op mijn blog te gebruiken, dus géén Instagram-kiekjes of selfies. Ik heb gelukkig iemand die regelmatig mooie foto’s van mij wil maken, dus vandaar dat ik niet meedoe aan de winactie. Wel echt heel leuk dat je een shoot weggeeft!

Laat een reactie achter