Shoot! Leer fotograferen met je hart

12

Heb jij een goedlopende blog met prachtige teksten, maar ben je nog niet tevreden met de fotografie? Koop dan nu het boek Shoot! Fotograferen met je hart van collega-blogger Anki Wijnen van Zilverblauw.nl.

Ga naar de blog van Anki en je zult gegrepen worden door het beeld. Fris, sprankelend én je hebt meteen zin om de woonproducten die ze plaatst te kopen. Wacht daar even mee, bewaar je budget voor haar boek. In dit boek geeft ze haar fotografiegeheimen prijs. Zonder moeilijke technische termen, want daar heeft ze een broertje dood aan.

Toen ik mijn eerste spiegelreflexcamera kocht, heb ik geprobeerd fotografie te leren begrijpen aan de hand van een boek. Het boek was saai en stond vol moeilijke woorden en foto’s die me niets deden. Het was voor mij een bevestiging van mijn vermoeden: de technische kant van fotografie was niet bedoeld voor creatieve mensen.

In 2010 begin ik met het delen van beelden uit mijn dagelijkse leven op mijn blog. Ik wilde de schoonheid die ik om me heen zag overbrengen op mijn bloglezers. Al snel liep ik tegen mijn eigen beperkingen aan. Ik kon het beeld dat ik in mijn hoofd had niet maken met de automatische stand op mijn camera en dat frustreerde me enorm.

Uiteindelijk was het de wil om de baas te zijn over mijn camera in plaats van andersom die me deed beslissen om van de ene op de andere dag volledig manueel (zelf ingesteld) te gaan fotograferen. Ik deed alles op gevoel.

Shoot fotograferen met je hartIk herken veel in deze woorden van Anki. Ook mij verging het zo in mijn eerste jaren met mijn spiegelreflexcamera. De handleiding, de tutorials op internet; ze konden mij niet boeien, ik wilde gewoon fotograferen. Een praktische cursus (doen!) hielp me op weg en zo ben ik me verder gaan ontwikkelen. En natuurlijk heb ik als professioneel fotograaf – ik kan niet anders, ik moet met de ontwikkelingen mee – inmiddels de technische kennis wel, ik blijf een gevoelsfotograaf die niet van ingewikkelde taal houd.

Precies daarom vind je op deze blog ook talen in Jip & Janneke taal. En ook om die redenen zul je in Shoot! Fotograferen met je hart niet veel vaktaal vinden, en geen ingewikkelde grafieken met witbalans. Techniek is een ondergeschoven kindje (en wat wordt besproken, is laagdrempelig) gevoel vormt het hoofdingrediënt.

Wat kun je verwachten van het fotografieboek van Zilverblauw?

Anki leert je in dit boek hoe je schoonheid kunt gaan zien én kunt vastleggen. Want het zijn vaak niet de mooiste of beste foto’s die je het meest dierbaar zijn, dat zijn de foto’s die emoties oproepen. Maar hoe roep je dat op met een foto? Anki gaat er in het eerste hoofdstuk dieper op in.

Een compositie bepalen is misschien wel één van de belangrijkste dingen aan fotograferen. Of zoals Anki het zegt in haar boek: “Een poging tot het creëren van orde in de chaos”. Aan de hand van tien basisregels leer je alles over composities. Onthoud daarbij dat een foute compositie niet bestaat!

Als je graag mensen fotografeert dan zit je met dit boek ook goed; Anki heeft een uitgebreid hoofdstuk over het vangen van karakter in een foto. Ook het fotograferen van kinderen komt aan bod. Wie Zilverblauw.nl regelmatig bezoekt weet dat interieur erg belangrijk is voor Anki. Tips over product- en interieurfotografie mogen dan ook niet ontbreken.

Foodbloggers opgelet: het fotograferen van eten is een vak apart. Een lekkere maaltijd kan voor het oog verpest worden door een slechte foto. Want het smakelijk opdienen is iets heel anders dan het kunnen fotograferen. Ook hier helpt Anki je uit de brand.

Het boek eindigt met een laagdrempelig technisch hoofdstuk. Wedden dat je aan de hand van de foto’s eindelijk snapt wat een diafragma nu eigenlijk is en wat dat doet met je foto?

(Nog) geen spiegelreflexcamera tot je beschikking?

Wees niet bang dat je voor alle tips een spiegelreflexcamera nodig hebt. Natuurlijk kun je met een smartphone niet de sluitertijd of diafragma (sorry, toch een paar technische termen) bepalen, maar je compositie bepalen kun je wel, evenals gebruik maken van natuurlijk licht. En er is daarnaast een apart hoofdstuk in het boek aanwezig over smartphone-fotografie. Doe er je voordeel mee!

Ontwikkel jezelf met de DIY-opdrachten van Anki

Uiteraard worden alle pagina’s opgevrolijkt door beeld van Anki zelf, allemaal geschoten met gevoel. Leuk is dat je in elk hoofdstuk ook opdrachten krijgt. Juist door het in de praktijk te oefenen, leer je fotograferen. En ook al ken ik alle technieken ook ik ga de uitdaging aan: de komende maanden zal ik steeds een opdracht uitvoeren. Om mezelf te blijven uitdagen.

Je kunt hiervoor ook overigens naar Zilverblauw.nl/shoot gaan. Download de printable van de Shoot! Photo Challenge en voer gedurende maand elke dag één opdracht uit.

Of je nu food-, lifestyle-, fashion,- of woonblogger bent, iedere (beginnend) fotograaf kan veel van dit boek leren. Een must have dus!

Titel: Shoot! Fotograferen met je hart
Auteur: Anki Wijnen
Uitgeverij: Uitgeverij Snor
Prijs: € 19,95

Bekijk Shoot van Anki Wijnen op bol.com

Dit boek stond al heel lang op mijn verlanglijstje, ik was dan ook blij dat Uitgeverij Snor mij een exemplaar t.b.v. een review op Like & Love (it!) en hier wilde opsturen. Dit artikel bevat een affiliatelink.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties12 reacties

 1. Ik zou het nu eens fijn vinden al iemand de moeite neemt om de digi camera eens uit te pluizen en hoe daar het beste uit te halen, niet iedereen heeft het liggen om maar een spiegelreflex met tig lenzen aan te schaffen en dat mis ik ontzettend als ik zelfs de bieb in ga.

  X

  • Maar dit boek is dus ook heel interessant voor mensen die nog geen spiegelreflexcamera hebben. Compositie, licht, gevoel… Het staat natuurlijk allemaal los van techniek. Én er is een apart hoofdstuk over smartphone fotografie.

  • Graag gedaan, Casper! Er volgt er volgende week ook nog een op mijn andere website, Like & Love (it!). Andere doelgroep 🙂

 2. Ik heb het boek al in huis en het is inderdaad erg leuk en inspirerend! En zelfs het technische hoofdstuk is goed te verteren, ik ben al druk aan het oefenen in ieder geval.

 3. Ik heb dit boek al een aantal keer langs zien komen op diverse blogs, ik heb ‘m op m’n verlanglijstje gezet, mooi kado voor m’n verjaardag over 2 weken! Ik heb zelf ook zo lopen klooien in het eerste jaar dat ik m’n spiegelreflex had. Heb inmiddels wel een cursus voor beginners en gevorderden gevolgd, maar als ik de reviews over dit boek lees, is dit een hele mooie aanvulling!!

 4. Goede tip! Dank je. Precies waar ik als kersverse blogger naar op zoek ben. Vooral omdat ik een frisse, transparante stijl wil, maar geen idee heb hoe ik dat t.z.t. kan realiseren op een onderwerp die niet gerelateerd is aan het fotograferen voor woonaccessoires, mode enz. Ben benieuwd of ik toch tips in dit boek vind die mij verder helpen een eigen stijl te ontwikkelen. Ik zie dat het boek nog niet geleverd kan worden bij Bol. Ben benieuwd hoe Marloes aan het boek komt.

 5. Goed artikel! Ik fotografeer erg vanuit gevoel. Misschien wel juist omdat ik slechtziend ben en daardoor op een andere manier naar dingen kijk en andere ‘handvatten’ gebruik om te fotograferen. Ik ben overigens niet met fotograferen begonnen vanwege m’n blog, maar gewoon omdat het me aantrok.

  Ik hoor vaak van mensen dat mijn foto’s echt uitstralen dat ze ‘met gevoel’ zijn gemaakt, ondanks dat ik daar niet bewust op let ofzo, leg ik blijkbaar voldoende passie in mijn ‘werk’ zodat dat zichtbaar is voor anderen. Ik vind het erg leuk dat dat opgemerkt wordt, al ben ik door mijn perfectionisme en mijn zicht van 5% toch altijd nog wat onzeker als fotograaf.

  Ik word vaak aangemoedigd om er zeg maar meer serieus mee aan de slag te gaan en ben onlangs zelfs benaderd of ik niet wil exposeren, maar de angst dat mensen me belachelijk maken en mijn werk afkraken is te groot. Daarom zal ik mezelf nooit als een ‘echte fotograaf’ profileren. Gevoel blijft voor mij het belangrijkste en natuurlijk het plezier. Ondanks dat ik een klein inkomen heb, hoef ik niet zo nodig een ‘slaatje te slaan’ uit mijn hobby.

 6. Zeer leuk! Hoe mijn verhaal als fotografe begon lees je uiteraard op mijn blog. Maar ondanks dat ‘k lessen volg, is de technische kant niet altijd voor mij weggelegd. Soms kom ‘k toch in bepaalde situaties terecht waarvan ‘k zeg, damn hoe moest dat nu ook weer? Dan kan ‘k al eens stressen, haha. Maar, ik heb echt wel lessen nodig om te kunnen oefenen & ontdekken. Met de leer die ‘k krijg experimenteer ‘k thuis & elders, al bezie ‘k mezelf nog steeds niet als een goeie fotografe. ‘k Heb de basis al achter de rug & blijf mij specialiseren in vanalles. ‘t Is gwn zo leuk 🙂
  Toch respect dat je fotografeert zonder lessen, want ik kan ‘t niet 🙂 (& nu voel ‘k mij dom, haha)

 7. Ik ben erg benieuwd naar dit boek! Ik hou van fotografie en wil graag nog mooiere beelden leren maken.
  Het staat op mijn verlanglijstje voor kerst. 🙂

 8. Leuke blog. Het is moeilijk om jezelf te onderscheiden als fotograaf. Er zijn tegenwoordig veel mensen mee bezig. Ik geloof erin dat je jezelf kan onderscheiden wanneer je karakter toont in je werk.

Laat een reactie achter