10 redenen waarom lijstjes altijd zo goed werken

14

Heb je je wel eens afgevraagd waarom ik zoveel met lijstjes werk? Omdat ze in blogland simpelweg het beste werken. En dat is niet zomaar. Kijk maar mee!

Ik kan me nog een reactie van – naar ik meen – lezer Arno herinneren, hij werd een beetje lijstjesmoe. Ik hoor hem vaker, maar als ik in hetzelfde gesprek vraag wat voor berichten ze het snelst aanklikken vanuit social media dan blijkt toch dat die lijstjes wel heel goed scoren, voor zowel de lezers als blogger zelf. Waarom? Check onderstaande redenen eens.

 1. Door in lijstjes te werken, geef je jezelf meer structuur. Je bent bewust bezig met wat je wel en niet wilt opsommen.
 2. Verwachtingsmanagement is belangrijk bij lezeressen. Als je aangeeft dat het een top X is weet de lezer direct wat hij of zij kan verwachten. Ze kunnen dan ook meteen aan de hand van het cijfer bepalen of ze daar de tijd voor (over hebben).
 3. Lijstjes worden veelal op een positieve manier gebruikt voor zelfpromotie. Recaps met bijvoorbeeld een top 10 van je oude blogs zijn niet alleen goed voor je pageviews, je attendeert nieuwe bezoekers ook nog eens op waardevolle oude content die ze anders gemist hadden.
 4. Om de een of andere reden worden lange lijsten vaak geassocieerd met expertise. Als je veel korte bullets met rake argumenten plaats, zal dit meer blijven hangen dan een wollig verhaal. En ja, hoe meer punten, hoe serieuzer men je neemt.
 5. Nummers voor een titelnaam blijken vaker gedeeld te worden dan blogs zonder een cijfer in hun naam. En zeg nu zelf; word jij ook niet nieuwsgierig als iemand zegt: “Mijn ultieme shoppinglist! Nummer 4 wil ik echt hebben”? Dan wil je toch weten wat nummer 4 is. Ik wel in elk geval.
 6. Lijstjes worden beter onthouden. Zo werkt dat nu eenmaal in ons hoofd. En uiteraard helpt het ook als je bijvoorbeeld de sleutelwoorden highlight, zoals ik in dit geval in een vet lettertype heb gedaan.
 7. Het nodigt uit om te reageren. Ik noem nu 10 dingen waarom lijstjes goed werken, maar misschien mis jij die ene belangrijke nummer 11 wel. Wedden dat je je dan geroepen voelt om te reageren?
 8. Ze zijn simpelweg leuk. Want het hoeven niet allemaal serieuze lijstjes te zijn. Wat dacht je van ’10 dingen die je niet moet doen op je eerste date?’ of ’10 dingen die ik nooit meer eet op reis’?
 9. Bullets (of het nu met nummer is of ongenummerd) zorgen voor een artikel dat makkelijk te scannen is. En aangezien we allemaal heel druk zijn en heel veel content tot ons nemen op een dag is dat enorm belangrijk.
 10. Google waardeert lijstjes. Google heeft één doel: jou als lezer content tonen die het meest relevant én gebruikersvriendelijk zijn. En onder gebruikersvriendelijk wordt ook verstaan dat content makkelijk weg gelezen kan worden. Lijstjes zorgen voor gebruikersvriendelijkheid en daarmee scoor je dus punten bij de almachtige zoekmachine.

Maak jij gebruik van lijstjes op je blog? En zo niet, waarom niet?

 

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties14 reacties

 1. Deels ben ik het met je eens en gebruik ik ook steeds vaker lijstjes. Aan de andere kant vind ik lijstjes ook wel heel ‘gemakkelijk’, alsof je geen goed stuk kunt schrijven en dan maar een opsomming van een aantal punten maakt.

  Onlangs bezocht ik de website van Cosmopolitan en zag dat er werkelijk geen artikel zonder lijstjes was. Dat geeft mij het signaal dat er blijkbaar geen echte tekstschrijver werkt maar enkel mensen die goed lijstjes kunnen maken.

  Dus wat mij betreft, lijstjes oké, maar wissel het wel af met gewone tekstblogs.

 2. Ja ik gebruik ze zeer zeker wel, maar dan als ik een tag of een award krijg, ik wil geen copy cat zijn van anderen die het of altijd doen of vaker… maar ergens heb je wel gelijk, is het wel een copy cat dan…

  Ik ga er eens naar kijken, want het is inderdaad een stuk fijner om het zelf ook als een lijstje uit te werken, dan blijf ik ook korter in mijn verhaal, hahaha

  Alhoewel, als ik minder dan 500 woorden publiceer, krijg ik weer de vraag of ik gehacked ben, LOL

  X

  • Nee, als jij je eigen insteek verzint ben je zeker geen copycat. Zag gisteren dat iemand op Twitter moe werd van de vele ‘Hier is de herfst zo leuk om’-lijstjes. Als je allemaal een eigen insteek hebt, is er niets mis mee. Maar erg origineel is deze niet meer. Probeer dan een andere insteek te verzinnen! Ik ben overigens ook niet erg goed in kort van stof zijn.

   • Ja daar was ik ook een beetje klaar mee.. daarom heb ik een “herfst haat” lijst gemaakt haha! Inderdaad gewoon origineel proberen te blijven met je lijstjes of met de invalshoek die je kiest.

 3. Dit is zo waar! Vooral nummer 8 🙂 haha. Ik moet ook weer vaker lijstjes gaan posten, vooral omdat ik merk dat ik ze inderdaad ook 1 van de leukste artikelen vind om te lezen.

  • Ze lezen makkelijk weg, zijn snel te ‘snacken’. In een wereld met een overload aan data is dat heel welkom. Ik denk dat we ze daarom zo leuk vinden 🙂

 4. Ik gebruik lijstjes wanneer ik ze gepast vind. Ondanks dat ik erg van lijstjes houd, bevatte mijn meeste artikelen er geen. Zoals Anne ook al aangaf, moet er voor mij een soort balans zijn. Maar het is al weer een tijd geleden dat ik ze heb gebruik, je geeft genoeg goede redenen om het wel te doen 😉

 5. Het ligt er maar aan wat je wilt schrijven: een blog of een reclamefolder? Gelukkig zie ik in de meeste andere reacties toch de behoefte om creatief te zijn, een mooi stuk te schrijven. Bloggen moet naar mijn mening toch vooral een kunstzinnige zelfexpressie zijn.
  Tenzij er een educatief doel is, zoals bij dit blog. Dan zijn lijstjes zinvol.

 6. Leuke tips, ik hou gewoon van lijstjes. Een lijstje lees ik al eens sneller dan een lange tekst. Bij een lange tekst lees ik een stuk en scrol ik naar beneden voor de foto’s. 🙂

 7. Ik ben geen zo’n lijstjes-mens. Ik schrijf liever een tekst met foto’s bij. Toch kan een lijstje af & toe wel eens leuk zijn, al is dat bij mij niet zo van toepassing.

 8. Ik vind artikelen met lijstjes zelf ook erg leuk om te lezen en ik probeer er meer mee te doen op mijn eigen blog, want ik merk dat ik het erg leuk vind om dit soort stukken te schrijven én dat het me inderdaad lezers oplevert.

 9. Lezen doe ik ze vaak. idd je klikt er vaker op.

  Soms maak ik lijstjes, maar of die nou sneller gaan? Bij mij niet, steek er veel tijd in.
  Binnenkort komt er één online met liedjes die wat met je doen. Dus zoek ik van elke de clip op etc.

  Dan probeer ik de layout de regelmatig mogelijk te krijgen.

  Een leuke volgorde, leuke tekst erbij. Kost me bijna meer dan een gewone post.
  Maar idd ze worden goed bezocht en niet te vaak dan blijven ze leuk.

  origineel en nieuwsgierig makend zijn de sleutels

 10. Leuk om te lezen! Ik werk ook regelmatig met lijstjes op mijn blog en ik merk inderdaad dat die artikels goed worden gelezen en dat mensen sneller de neiging hebben om te reageren. Het werkt dus écht!

Laat een reactie achter